Prăjitură simplă cu brânză și griș

Doua prajiturele simple cu branza si gris (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Prajitura simpla cu branza si gris:
  • pentru "blatul" de gris al prajiturii
  • un litru lapte
  • 200 g gris
  • 5 linguri zahar
  • 1/4 pachet unt (50g)
  • pentru "crema" de branza a prajiturii
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri zahar
  • 5 oua
  • 800 g branza dulce
  • putina esenta (la alegere)
  • un varf de lingurita sare
Prajitura simpla cu branza si gris ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Este o prajitura simpla formata dintr-un blat reprezentat de gris cu lapte si o crema rapida de branza cu oua si zahar. Iar daca prajitura simpla nu ne multumeste, atunci o putem complica dupa cum dorim (de exemplu o putem acoperi cu o glazura, putem imbogati crema de branza cu bucatele de fructe uscate sau chiar ii putem adauga un blat suplimentar). Prepararea blatului prajiturii (adica a banalului gris cu lapte). Punem la fiert un litru de lapte impreuna cu un varf de lingurita de sare si cinci linguri de zahar (nici rase, dar nici cu varf). Atunci cand laptele incepe sa fiarba, presaram in ploaie 200 g de gris (deci nu-l turnam pe tot deodata), amestecand continuu pentru a desface cocoloasele si pentru a nu se lipi de cratita. Lasam grisul cu lapte la fiert in jur de zece minute, la foc mic, timp in care se va ingrosa. La sfarsit adaugam un sfert de pachet de unt, amestecam pana se topeste si aromam cu esenta preferata (cantitatea variaza in functie de concentratie si de gusturile fiecaruia). Turnam intr-o tava grisul cu lapte fierbinte, nivelam putin cu o spatula sau dosul unei linguri si acoperim suprafata cu folie alimentara (celofan) pentru a nu se forma o pojghita deasupra in timpul in care pregatim amestecul de branza. Prepararea cremei de branza a prajiturii. Spargem cinci oua intr-un vas incapator, adaugam cinci linguri de zahar si amestecam foarte bine pana cand vedem ca acesta se topeste integral. Peste ouale cu zahar punem apoi 800 g de branza dulce (scursa bine de apa in prealabil), cele cinci linguri de faina si esenta dupa gust (de exemplu, la prajitura cu branza eu prefer esenta de vanilie iar uneori suplimentez aroma cu niste coaja de lamaie rasa). Amestecam pana cand omogenizam toate ingredientele, incercand sa desfacem eventualele cocoloase de faina formate (optional, in crema de branza putem pune acum si niste stafide sau bucatele de alte fructe uscate). Asamblarea si coacerea prajiturii cu branza si gris. Inlaturam folia alimentara de pe grisul cu lapte din tava si turnam peste acesta crema de branza. Introducem apoi tava in cuptorul incins si coacem prajitura la foc potrivit (175-180 grade C) timp de aproximativ 40 de minute (avand totusi grija sa nu se rumeneasca prea tare deasupra). Cateva sfaturi/ completari, la final: indicat este sa asteptam ca prajitura cu branza sa se raceasca inainte de a o taia; tava in care am copt prajitura avea dimensiunile 21x25cm; daca arata atat de simplu si banal, asta nu inseamna automat ca si gustul este la fel... dupa cum o arata imaginile retetei, pe mine unu` ma multumeste prajitura simpla (sunt de parere ca nu e musai sa impopotonam chiar toate prajiturile cu arome, texturi, culori).
Prajitura simpla cu branza si gris reteta
Spor la gatit si va astept sa aruncati un ochi si pe celelalte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

8 comentarii:

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)