tag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post5390735360147463288..comments2024-03-17T16:22:52.376+02:00Comments on Rețete BărbatLaCratiță: Foi de prăjiturăUnknownnoreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-86071914882216847792014-11-04T16:46:53.837+02:002014-11-04T16:46:53.837+02:00:) Si eu sunt absolut convins ca nu am confundat a...:) Si eu sunt absolut convins ca nu am confundat amidonul cu amoniacul. Deci ce ne facem? Suntem doua persoane convinse, insa in mod evident cineva greseste aici :))<br />Eu, la fel ca si mama si bunicile mele (si ale multor altora), facem foile de prajitura folosind bicarbonat de amoniu (care, in bucatariile romanilor este cunoscut drept amoniac). Ca acesta miroase a cianura sau ca e un compus anorganic, se pare ca nu ne-a deranjat timp de generatii, din moment ce reteta foilor de prajitura inca este preparata in Romania.<br />Retetele culinare sunt numeroase si inventive, deci amidonul probabil este folosit in numeroase feluri in gastronomie. Eu il folosesc in general in locul fainii la cremele prajiturilor, amidonul face cremele o idee mai fine, mai delicate.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-66999456590475714412014-11-04T15:42:37.892+02:002014-11-04T15:42:37.892+02:00Sunt convins ca ati confundat amidonul ca amoniacu...Sunt convins ca ati confundat amidonul ca amoniacul, nu e de mirare ca nu gaseste lumea pe nicaieri. Amidonul e folosit pentru fragezire, iar pentru afanare e mult mai bun praful de copt (care e facut din bicarbonat de sodiu plus agent de activare gen sare de lamaie), desi daca te pricepi se poate face si fara, doar cu albusuri batute si iese fin ca pandispanul. Amoniacul insa e cel mai prost agent de crestere, caci lasa mirosul ala intepator si inecacios ca de cianura si este unul dintre E-uri, poate daia nu se gaseste in unele tariAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-42598286397075502462014-04-19T13:48:23.929+03:002014-04-19T13:48:23.929+03:00Buna!
Nu se mai respecta cantitatile, insa nici nu...Buna!<br />Nu se mai respecta cantitatile, insa nici nu prea stiu cum sa te ajut. Am avut si eu dilema asta mai demult si am ajuns la concluzia ca o lingura de zahar pudra nu indulceste la fel ca o lingura de zahar tos. Apoi, o lingura de zahar pudra cantareste mai putin decat una de zahar tos... Daca vrei neaparat sa-l folosesti la foile de prajitura, cel mai simplu este s-o faci empiric (la fel cum m-am convins si eu de faptul ca cele doua tipuri de zahar nu indulcesc la fel): pui aceeasi cantitate de zahar pudra, apoi gusti compozitia foilor prajiturii si mai adaugi, treptat, pana cand "dulceata" foilor corespunde gusturilor tale.<br />Poate asta-i motivul atator comentarii primite la retete, dau raspunsuri care te baga si mai mult in ceata :)BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-8056648420338132792014-04-19T09:25:41.626+03:002014-04-19T09:25:41.626+03:00Servus!
Am o intrebare pentru orice reteta: daca i...Servus!<br />Am o intrebare pentru orice reteta: daca inlocuiesti zaharul tos cu zahar pudra se respecta cantitatile? Multu!<br />P.S. Impresionata cat am dat scroll sa ajung la rubrica de comment:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-91710436065214613842014-01-10T02:03:25.887+02:002014-01-10T02:03:25.887+02:00Eu trebuie sa fiu cel care-si cere scuze... :) Est...Eu trebuie sa fiu cel care-si cere scuze... :) Este vorba despre 10 linguri de ulei, acum am modificat si in reteta.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-30594688505790538232014-01-08T12:12:27.592+02:002014-01-08T12:12:27.592+02:00Scuze, sunt 10 linguri ulei sau 8, cate spui ca se...Scuze, sunt 10 linguri ulei sau 8, cate spui ca se pun, in desfasuratorul retetei?FIRULINAhttps://www.blogger.com/profile/18301967314987414168noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-57737785262896907912013-05-10T12:53:06.886+03:002013-05-10T12:53:06.886+03:00Deci a fost o greseala cu happy end :)) Desi e cev...Deci a fost o greseala cu happy end :)) Desi e ceva inevitabil in bucatarie, vreau sa cred in finaluri fericite si deci imi doresc sa nu dai niciodata gres cu vreo reteta de pe blogul meu :) BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-8636125914746044292013-05-07T22:54:59.397+03:002013-05-07T22:54:59.397+03:00Nu conteaza, niciodata nu e prea tarziu :).
Imi c...Nu conteaza, niciodata nu e prea tarziu :). <br />Imi convine mai bine asa:8 linguri ulei si 8 zahar :) (mai reducem caloriile:)).<br />Dar prajitura mi-a iesit de nu se poate, crema este grozava, foile minunate in contact cu ea. Stiam eu ca nu pot sa dau gres cu o reteta de pe blogul tau. Multumesc!Alhttps://www.blogger.com/profile/11646480869924446376noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-14610916213539779812013-05-06T20:50:24.182+03:002013-05-06T20:50:24.182+03:00Multmesc la fel, desi e un pic cam tarziu :) Am fo...Multmesc la fel, desi e un pic cam tarziu :) Am fost plecat si n-am prea avut acces la internet...<br />De fapt era vorba de 10 linguri cu ulei (e reteta foilor de prajitura pe care o folosesc mereu), insa atunci cand am scris reteta le-am incurcat cu cele 8 de zahar :D Dar, dupa cum ai observat, nu conteaza prea mult - asta deoarece cantitatea de faina nu este fixa si putem jongla foarte usor cu uleiul sau zaharul (daca vrem foile de prajitura sa fie mai putin dulci). Oricum, ma bucur ca ti-au iesit foile si ca ai reusit preformanta de a nu le rupe (chiar din prima incercare!) :)BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-38398972034700971702013-05-04T00:48:08.254+03:002013-05-04T00:48:08.254+03:00Huh, am scapat :), le-am facut din seara asta ca m...Huh, am scapat :), le-am facut din seara asta ca mi-era teama cu intinsul, si nu s-au rupt, hehe :). Este o mica greseala dc se poate: la ingrediente sunt 10 linguri ulei, iar in descriere sunt 8 linguri ulei. Eu am pus 8 ca in descriere.<br />Un Paste linistit iti doresc, un stomac puternic pt mesele copioase si multa sanatate!Alhttps://www.blogger.com/profile/11646480869924446376noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-5472554914387862572013-04-27T20:58:12.079+03:002013-04-27T20:58:12.079+03:00Multumesc! Pare logic modul tau de "operare&q...Multumesc! Pare logic modul tau de "operare", probabil asa ar trebui sa procedam si noi cu foile de prajitura - la fel cum ar trebui s-o facem si in cazul acelor cornulete :) Cu siguranta prajitura arata tare bine acoperita cu glazura alba, nu-i de mirare ca prajitura cu crema de lamaie a devenit atat de apreciata in familia ta...BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-33349809888242774092013-04-27T12:05:29.654+03:002013-04-27T12:05:29.654+03:00Eu le intind direct pe hartia de copt, croiesc har...Eu le intind direct pe hartia de copt, croiesc hartia dupa marimea tavii.Hartia ramane pe foaie pana la umplerea cu crema,asez foaia cu hartia-n sus.Dupa care ma descotorosesc de hartie.Asa raman foile intacte si marimea e uniforma.Desi preferatele mele sunt cornuletele pudrate-n punga (:p ).Prajitura cu crema de lamaie a devenit preferata familiei mele frumoase. (prajitura o invelesc cu glazura alba).Felicitari !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-1039078923160999882013-04-21T16:15:56.256+03:002013-04-21T16:15:56.256+03:00N-ai pentru ce, mi-ar fi placut sa te pot ajuta sa...N-ai pentru ce, mi-ar fi placut sa te pot ajuta sa gasesti un inlocuitor pentru amoniacul din foile de prajitura fara sa "scotocesti" prin toate orasele invecinate... Iti multumesc si eu pentru increderea pe care o ai in retetele mele ;) BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-58363955767847785092013-04-20T12:51:26.470+03:002013-04-20T12:51:26.470+03:00Da, am un magazin de romani aici, dar au doar bica...Da, am un magazin de romani aici, dar au doar bicarbonat de sodiu :( <br />De Pasti o sa fac o plimbare prin orasele invecinate, poate gasesc. Ma tin de ceva vreme sa fac foile astea si nu ma las pana nu le fac :P<br />Nu de alta dar mi-a iesit tot ce am facut dupa retele tale si ma gandesc ca o sa iasa o minunatie:)<br />Multumesc mult!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-42778105393335655822013-04-19T22:34:09.951+03:002013-04-19T22:34:09.951+03:00Buna, din pacate nu prea cred ca se poate inlocui ...Buna, din pacate nu prea cred ca se poate inlocui amoniacul cu nimic altceva (e posibil sa ma insel, nu bag mana in foc). Amoniacul are un rol important in reteta, rolul lui fiind acela de a fragezi foile de prajitura... Ai incercat sa cauti in micile magazine romanest, sau ale vreunei alte minoritati din partea noastra a Europei?BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-36183627505181165342013-04-18T17:33:47.934+03:002013-04-18T17:33:47.934+03:00Buna! De ceva vreme, imi face cu ochiul reteta ast...Buna! De ceva vreme, imi face cu ochiul reteta asta :P si abia zilele astea am un pic de timp sa o pun in practica. Doar ca am aceeasi problema ca Rodica: ma aflu intr-un loc unde nu gasesc deloc amoniac. L-as putea inlocui oare cu bicarbonat sau altceva? Ar "afecta" foile? Chiar vreau sa prepar aceste foi, mi se par super.<br />Multumesc!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-18748416014744548232013-03-20T22:25:27.262+02:002013-03-20T22:25:27.262+02:00N-ai pentru ce... Nu cred ca merita sa consumam at...N-ai pentru ce... Nu cred ca merita sa consumam atata timp si energie pentru a prepara acei biscuiti...BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-28774473157938390302013-03-20T20:49:33.657+02:002013-03-20T20:49:33.657+02:00O, doamne! E vorba de biscuitii aia fara nici un D...O, doamne! E vorba de biscuitii aia fara nici un D-zeu..... populari, simpli...Oricum, multumesc de intentie!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-35604605396511386172013-03-20T15:17:21.494+02:002013-03-20T15:17:21.494+02:00Acum aflu si eu ca sunt salvatorul cuiva :) Nu sti...Acum aflu si eu ca sunt salvatorul cuiva :) Nu stiu la ce fel de biscuiti te referi, cumva la cei petit beurre? Am publicat pe blog o <a href="http://www.barbatlacratita.ro/2011/01/biscuiti-crocanti-sarati.html" rel="nofollow"><b>RETETA</b></a> de biscuiti, insa nu cred ca aceasta se preteaza regimului sotului tau.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-85348912858388845432013-03-20T12:33:32.028+02:002013-03-20T12:33:32.028+02:00Am o rugaminte la tine, stiind ca esti salvatorul ...Am o rugaminte la tine, stiind ca esti salvatorul incepatoarelor si nu numai. Vreau o reteta asemanatoare biscuitilor simpli din comert, ca sotul e operat si consuma acesti biscuiti Te rog!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-21440223188041341142013-01-07T16:36:14.266+02:002013-01-07T16:36:14.266+02:00Cu placere! Vad ca esti pusa pe treaba astazi :) D...Cu placere! Vad ca esti pusa pe treaba astazi :) Din moment ce ai reusit performanta de a pastra intregi toate cele trei foi de prajitura, nu cred ca ar trebui sa-ti faci probleme in legatura cu crema de lamaie ;)BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-88044295659277691562013-01-07T14:15:43.199+02:002013-01-07T14:15:43.199+02:00acum le am scos de la cuptor si sunt tare mandra d...acum le am scos de la cuptor si sunt tare mandra de ele...3 foi intregi ce arata exact ca la tine in poza...acum sa vedem daca iese si crema de lamaie...la crescut isi asteapta randul aluatul pt. cornurile cu gem... multumesc pt. toate retetele acestea minunate Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-59560312353052871602012-05-23T03:10:31.932+03:002012-05-23T03:10:31.932+03:00Nu e nicio problema, pana la urma e vorba tot de o...Nu e nicio problema, pana la urma e vorba tot de o reteta. Buna ideea cu borsul, altfel foile sunt destul de dulci...BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-70130560002333153172012-05-23T03:08:05.066+03:002012-05-23T03:08:05.066+03:00:)) Daca nu-ti atragea baietelul atentia, foaia de...:)) Daca nu-ti atragea baietelul atentia, foaia de prajitura mulatra se putea transforma in negresa. Eu chiar ma bucur atunci cand aud ca cineva imi sfarteca/imbunatateste reteta. :)BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-45190851116075673132012-05-21T17:40:19.976+03:002012-05-21T17:40:19.976+03:00desi nu suntem la reteta respectiva (te rog sa nu ...desi nu suntem la reteta respectiva (te rog sa nu ma apostrofezi), am uitat sa-ti spun, foile de vita le oparesc cu bors facut in casa -- si e acruuuuuuuuuuuuRodicanoreply@blogger.com