Ingrediente reteta Zacusca:
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alta reteta de mancare!
Pofta buna
- 4 kg vinete
- 4 kg ardei capia
- 2 kg rosii
- 1 kg ceapa
- 1/2 l ulei
- sare, piper, foi de dafin
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alta reteta de mancare!
Pofta buna

















Buna, Barbatlacratita!
RăspundețiȘtergereEsti foarte priceput, bravo tie!Multe Femeilacratita au de invatat de la tine.
Vreau sa te intreb daca borcanele cu zacusca au fost capacite inainte de a le pune in cuptor.
Daca imi permiti, iti dau o sugestie: incearca sa pui 1-2 foi de dafin(pe care la scoti la sfirsit)si ceva usturoi (merge grozav cu rosii, ardei si vinete)Usturoiul are si efect de conservant natural iar de aroma ,ce sa mai zic?
Inca o data, felicitari si astept noutati!
Adriana (la cratita)
Buna Adriana! Iti multumesc atat pentru sugestii, cat si pentru cuvintele frumoase. Si eu am pus foi de dafin in zacusca, usturoiul deocamdata nu l-am incercat. Borcanele cu zacusca au fost bine capacite inainte de a fi puse la sterilizat in cuptor.
RăspundețiȘtergereinca o idee...pentru o sterilizare mai rapida....dupa ce umpleti borcanele si le capaciti...intoarceti-le cu capacul in jos...asta face ca tot aerul sa iasa afara....se tin asa pana a doua zi....metoda e un succes garantat....imi place mult ceea ce faci!
ȘtergereAda, merci pentru idee si pentru apreciere! Sincer sa fiu, dupa atata munca, mie mi-e cam teama sa ma bazez doar pe metoda asta... Plus ca eu pastrez apoi zacusca in bucatarie, adica intr-un loc destul de cald, asa ca mai bine suflu si-n iaurt :)
Ștergeregogosarii si ardeii capia se coc muult dupa rosii, deci sucul de rosii trebuia sa fie deja facut.
RăspundețiȘtergereceapa se toaca, nu se da prin masina. ardeii si gogosarii nici atat. dupa copt si curatat se taie din cutit, nu foarte marunt. in loc de zahar se pun morcovi fierti, dati prin razatorea mica. si ceapa mai multa. vor taia din aciditatea zacustii. daca vei adauga langa sare, piper, foi de dafin si boabe de enibahar, lucrurile vor fi spre foarte bine. cat despre fiert, asta e treaba grea. se fierbe la foc mic pana se ridica uleiul la suprafata (la cuptor, cu capacul deja pus, nu elimina apa din legume, nu se concentreaza gustul). si ca ultim sfat, pune zacusca in borcane in timp ce oala e pe foc, iar borcanele direct intr-un cooler, inchizi coolerul si le lasi 1-2 zile. am mancat si dupa 2 ani. perfecta. stiu ce spun. fac cea mai buna zacusca din romania si o vand. pour les conaisseurs :). p.s. folosesti retete clasice. scoate dreaq vegeta din retete ca bunica habar n-avea de e-urile astea si totusi gatea impecabil.
Multumesc pentru sfaturi, poate ar fi trebuit sa lasi si un nr de telefon, sigur s-ar fi gasit vreun conaisseur si pe aici, doar e un blog culinar :) Foarte rar folosesc vegeta in mancaruri, mai mult iarna, atunci cand legumele sunt mai putin gustoase.
ȘtergereFrumoasa reteta... daca n-ar fi fost expresia anti-ortodoxa de la final:(
ȘtergereCea in care spuneam ca zacusca merita efortul depus?!? :) Probabil te referi la comentariul de mai sus, cel in care spun ca mai folosesc din cand in cand vegeta (fara insa sa indemn pe nimeni s-o faca). Daca tot e vorba de ortodoxism, toata lumea stie expresia: "Fa ce spune popa, nu ce face popa" ;)
ȘtergereSi eu am facut pentru prima data zacusca, vara care a trecut. A fost fenomenala, pacat ca mi a iesit asa putina :)) S-a intamplat sa am si cativa ardei iuti si dupa ce i-am curatat 2 zile imi "ardeau" mainile :)) Insa a meritat efortul. Avem aceeasi reteta :)
RăspundețiȘtergereSi mie imi place zacusca putin iute, insa am observat ca nu toti sunt de aceeasi parere. Eu chiar am pus intentionat ardei iute in cateva borcane :)
ȘtergereAs mai adauga si eu ceva:ceapa se taie solzi si se pune intr-un vas cu apa,sa iasa uleiurile volatile.Si eu adaug ardei iuti,mai spre sfarsit dar sincera sa fiu cand desfac borcanul nu mai simt nici o iuteala.Mai fac ceva:adaug o crenguta de telina verde netocata pe care o scot la final.Nici nu stiti ce savoare da zacustii.Daca ani la randul am dat totul prin masina de tocat de anul trecut am descoperit ca ne place mai mult cu ardeii taiati fasii sa se vada prin vinetele facute pasta.Si eu amestec tot timpul in cratita pana cand lingura de lemn sta infipta drept in zacusca(eu pun putin ulei in compozitie). Anonimus 2.
RăspundețiȘtergerePoate ardeiul iute nu se mai simte deoarece tu ai rabdare sa fierbi suficient zacusca :) Interesanta ideea cu crenguta de telina verde, mie sigur mi-ar placea, insa cred ca mai depinde si de gusturi - unora li s-ar putea parea ca aceasta i-ar modifica prea mult gustul.
ȘtergereCorect,imi trebuie multa rabdare ca sa iasa zacusca vartoasa,asa cum imi place mie.S-ar putea crede ca zacusca se poate transforma in tocana daca se adauga telina verde dar savoarea este deosebita .Cei care au mancat zacusca mea mi-au spus acest lucru.Anonimul 2.
RăspundețiȘtergereEu sunt intotdeauna dispus sa incerc mancaruri si gusturi noi, deci n-as spune nu ;) Cu rabdarea stau mai prost :))
Ștergerehai sa-ti scriu o reteta pe scurt(nu am momentan reteta exacta). Am mancat in Bulgaria, ii spune "liutenita"-mai mult ca sigur ai auzit de ea. Este de fapt un fel de zacusca dar fara vinete.Se face din ardei capia mult, copt, curatat si dat prin masina.Se adauga si ceapa putin calita, ulei, sare si zahar. Se fierbe mult pana ajunge ca o pasta si se adauga spre sfarsit piper si multa ciusca(ardei iute). Vreau sa-ti spun ca are un gust deosebit si faptul ca este si dulce ii da o savoare deosebita.Am uitat sa adaug sucul de rosii!Cred ca la toamna, daca o sa am timp o sa fac vreo 2-3 borcane.
RăspundețiȘtergereAnonimus 2.
Am auzit de liutenita, insa n-am mancat niciodata. Daca o prepari la toamna, poate reusesti sa-ti faci timp si sa ne impartasesti si noua experienta. Mie imi place zacusca dulce, deci ma atrage ideea.
Ștergerepff.. acum o fac :)) mor ca in grecia nu gasesc zacusca si am o pofta... eu o sa pun si nijte morcov fiert, k am o pasiune pt morcov :))
RăspundețiȘtergeresi gataaaaaa, am inceput s'o mananc dinainte sa fie fiarta complet! :)) mai mult de 2 zile nu o sa tina, hihi. a naibide buna :X
RăspundețiȘtergereMi-a luat aproape o saptamana sa-ti raspund, deci sunt slabe sanse sa mai ai acum zacusca :)) Daca e sa ma iau dupa orele comentariilor tale, se pare ca ti-au fost suficiente trei ore pentru a termina zacusca, prin urmare sunt tare curios care sunt cantitatile ingredientelor folosite...
ȘtergereBuna, desi reteta este postata anul trecut, deja s-a facut toamna, si toata lumea a inceput deja sa umple camarile. Si eu am "confectionat" cateva borcane cu zacusca, si sunt multumita de rezultat.
RăspundețiȘtergereDaca ai timp si obisnuiesti sa faci incursiuni si pe alte bloguri, m-as bucura sa ma vizitezi, si mai mult de atat, nu mi-ar strica un feedback.
Pe masura ca iti citesc postarile constat ca avem multe in comun in ceea ce priveste modul de a gati precum si retetele, desi suntem din zone geografice diferite.
Buna, Marcela! Chiar daca este postata anul trecut, reteta de zacusca inca este valabila :) Din pacate, timpul nu-mi prea permite sa vizitez alte bloguri culinare, uneori nu apuc nici sa-l vizitez pe al meu...
ȘtergereSunt absolut uimita de retetele tale :) Locuind de aproape 20 in afara Romaniei,am gasit aici multe din gusturile si mirosurile copilariei....si sigur voi pune multe in lucru :) Felicitari si multumesc pt ca impartasesti cu noi pasiunea ta! Te-am gasit si pe FB si sigur LIKE....Thea Papa sunt acolo :)
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru cuvintele frumoase, sper sa gasesti acolo toate ingredientele de care ai nevoie pentru retetele noastre romanesti. In ziua de azi, daca nu esti pe Facebook, atunci nu existi :)) - deci trebuia sa-mi fac si eu o pagina acolo.
ȘtergereBravo BarbatLaCratita, ai niste retete simple si bune, te apreciez mult!
RăspundețiȘtergereMerci! Sper sa revii cat mai des pentru a te inspira si sa incerci cat mai multe dintre retetele mele!
Ștergeremulte retete le cunosc ,imi place sa iasa mai picante,nu te ferii de usturoi sau ardei iute ,mai tarziu nu se mai simt asa de mult.
RăspundețiȘtergereSI mie-mi place ardeiul iute in zacusca, insa cu usturoiul nu ma prea impac. Nu pentru ca nu mi s-ar parea bun, ci e o chestie de obisnuita :) - din copilarie am mancat zacusca fara usturoi (atat mana, cat si ambele bunici o faceau la fel), iar acum mi se pare ciudata, parca ar fi o alta mancare, nu zacusca...
Ștergere