tag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post3182080280963410016..comments2024-03-17T16:22:52.376+02:00Comments on Rețete BărbatLaCratiță: Gogoşari în oţet pentru iarnăUnknownnoreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-66754390992713307872016-09-26T15:20:29.806+03:002016-09-26T15:20:29.806+03:00Sau, daca esti mare amatoare de conopida, gogosari...Sau, daca esti mare amatoare de conopida, gogosarii in otet iti vor iesi cu siguranta mult mai buni, Cristina. BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-49145383339670656372016-09-25T15:28:07.229+03:002016-09-25T15:28:07.229+03:00am sa incerc sa adaug si niste conopida,cred ca vo...am sa incerc sa adaug si niste conopida,cred ca vor iesi la fel de buni !Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04725816547374671393noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-68124444800786079772015-10-09T20:55:11.706+03:002015-10-09T20:55:11.706+03:00:)) ok, am inteles. Fiecare face cum crede ca i ma...:)) ok, am inteles. Fiecare face cum crede ca i mai bine. Am vazut reteta si pare ...mmm, delicios. Cred ca mi iau inima in dinti s o incerc. Mi e cam teama cu sterilizatu' da tre' s o fac si pe asta. Spor la treaba. AMAAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-73224532942153833272015-09-16T23:32:59.891+03:002015-09-16T23:32:59.891+03:00Ama, explicatia este de fapt una foarte simpla: eu...Ama, explicatia este de fapt una foarte simpla: eu nu mai spal gogosarii dupa ce le scot semintele. Apropo de taiat felii mai subtiri, maine voi publica o noua reteta de gogosari pentru iarna in care si eu ii tai la fel :) (<a href="http://www.barbatlacratita.ro/2015/09/gogosari-in-sos-de-mustar-pentru-iarna.html" rel="nofollow"><strong>RETETA DE GOGOSARI IN SOS DE MUSTAR PENTRU IARNA</strong></a>).BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-31710307177008775152015-09-09T01:09:40.110+03:002015-09-09T01:09:40.110+03:00Sunt foarte buni intradevar. Eu una ii tai mai sub...Sunt foarte buni intradevar. Eu una ii tai mai subtiri, si nu i fierb. Ii las in 'zeama' lor si otet, zahar etc pana a doua zi. Da n am inteles un lucru, ii lasi sa se usuce dupa ce i speli?!? De ce? Dupa ce i desfaci oricum ii speli din nou... Oricum, sincere felicitari. AMAAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-64882068982352838082015-09-04T19:57:48.717+03:002015-09-04T19:57:48.717+03:00Deloc! Altfel numeam reteta "gogosari in otet...Deloc! Altfel numeam reteta "gogosari in otet si apa" :) Serios vorbind, nu diluam deloc otetul cu apa fiindca astfel gogosarii nu se vor mai pastra la fel de bine pe timpul iernii.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-12583161179376925152015-09-04T17:34:21.672+03:002015-09-04T17:34:21.672+03:00apa nu se pune deloc? solutia este facuta doar din...apa nu se pune deloc? solutia este facuta doar din otet si zahar?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-42529862160717922182014-09-22T22:13:52.424+03:002014-09-22T22:13:52.424+03:00Mariana, probabil reteta de gogosari in otet ar pu...Mariana, probabil reteta de gogosari in otet ar putea fi folosita si pentru conopida... Insa, cum eu n-am incercat asta, nu pot garanta rezultatul. Daca incerci, ti-as fi recunoscator daca ne-ai anunta si pe noi cum s-a comportat conopida dupa cateva luni.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-46239940498218637362014-09-20T10:30:15.112+03:002014-09-20T10:30:15.112+03:00oare putem folosi reteta si pt conopida?
oare putem folosi reteta si pt conopida?<br />carare marianahttps://www.blogger.com/profile/07338121634628292416noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-78474729074680340712013-09-25T08:19:37.976+03:002013-09-25T08:19:37.976+03:00Nu se pune apa , gogosarii isi vor lasa zeama si v...Nu se pune apa , gogosarii isi vor lasa zeama si va fi suficienta dilutiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-75474319986214249242013-09-14T21:04:48.242+03:002013-09-14T21:04:48.242+03:00Uneori ma gandesc ca ar trebui sa scriu asta in mu...Uneori ma gandesc ca ar trebui sa scriu asta in multe dintre retetele pe care le scriu: "nu sariti peste etape sau nu faceti altfel decat am scris eu aici!", anumite retete pur si simplu nu permit asta...<br />Chestia cu experientele neplacute avute in copilarie cu mancarea se aplica si in cazul meu. Desi, de ceva vreme, ma straduiesc sa trec peste si sa incerc sa gust macar :) Adevaru` e ca uleiul comunist nu pare ceva de incredere, imi amintesc ca se cumpara varsat... mama se ducea la alimentara cu sticla si vanzatoarea o umplea cu o palnie :)))<br />Ai dreptate, e cam greu sa-i zici "reteta lenesului" cand totusi gogosarii in otet implica destul de multa munca. Un lenes nu s-ar apuca niciodata de asa ceva, nu? :DBărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-67700249262122906692013-09-13T13:19:46.918+03:002013-09-13T13:19:46.918+03:00Nu vad de ce s-ar numi " reteta lenesului&quo...Nu vad de ce s-ar numi " reteta lenesului"! Pentru ca este de munca si la aceasta reteta, nu se face batand din palme. Eu am facut-o si a iesit super buna, am facut si cu gogosarii opariti si a iesit la fel, cu diferenta ca nu am facut cu ulei, avand experiente neplacute din copilarie cand am mancat la cineva facuti cu ulei si acesta se rancezise si erau oribili. Dar, se poate sa fiu si eu subiectiva, probabil ca persoana nu legase bine borcanul, o fi fost uleiul prost... era pe vremea lui Ceausescu.<br /> Cred ca este foarte important ca atunci cand faci ceva sa nu te grabesti si sa sari peste etape in ideea ca " merge si-asa", pentru ca atunci se strica. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-30160792133020918202013-09-03T17:21:15.565+03:002013-09-03T17:21:15.565+03:00va spun eu , ca fac de anide zile; 5kg. gogosari t...va spun eu , ca fac de anide zile; 5kg. gogosari taiati, 500 ml. otet, 350 gr. zahar, 2 linguri sare mare. , piper boabe, 3 foi dafin. se tin cam 48 ore in lighean amestecand periodic in ei, si apoi se pun in borcane cu zeama pe care o lasa. se pastreaza f. bine si sunt mortali.feliciacristeahttps://www.blogger.com/profile/03997257232169231779noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-53235014986469712842012-11-05T01:49:37.274+02:002012-11-05T01:49:37.274+02:00In ziua de azi e greu sa mai putem inventa ceva in...In ziua de azi e greu sa mai putem inventa ceva in materie de retete culinare, ne-am nascut prea tarziu pentru asta :) Putem doar sa imbunatatim vechile retete, sa le adaptam gusturilor noastre si timpurilor in care traim.<br />Parca am scris si eu la gogosarii in otet intr-un comentariu cum ca ar trebui pastrati la loc intunecos si rece, dar asta cred este de la sine inteles. Insa cred ca nu strica mentionat...BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-52873385757485518942012-11-04T21:50:53.698+02:002012-11-04T21:50:53.698+02:00Iti multumesc pentru aprecieri dar nu este o retet...Iti multumesc pentru aprecieri dar nu este o reteta conceputa de mine, am gasit-o si eu pe net si i-am adus cateva mici modificari. De ani de zile ma ghidez dupa ea si n-am dat gres niciodata. <br />Cred totusi ca am mai uitat ceva: Borcanele nu numai ca trebuie sa stea la racoare ci si la intuneric, altfel castravetii se vor decolora si vor prinde un gust neplacut (e valabil si pentru gogosarii murati in otet).michelhttps://www.blogger.com/profile/11618949117549953103noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-30912076205972664892012-11-04T20:35:05.952+02:002012-11-04T20:35:05.952+02:00Michel, iti multumesc pentru reteta. Cred ca mai d...Michel, iti multumesc pentru reteta. Cred ca mai detaliata de atat nici ca putea fi scrisa. Atunci cand voi face castraveti murati, ma voi ghida dupa reteta ta. Chiar daca la mine n-ar scapa nemancati timp de doi ani, totusi e linistitor sa stiu ca rezista atat.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-18314083517818376892012-11-04T11:18:51.808+02:002012-11-04T11:18:51.808+02:00Castraveti in saramura
Pentru 10 kg de castraveti...Castraveti in saramura<br /><br />Pentru 10 kg de castraveti: <br />2 legaturi de marar uscat in floare, 2 crengute de cimbru (sau o lingura de cimbru uscat), 1 capatana de usturoi, 4 foi de dafin, 10 frunze de visin cu crengute, 5 frunze de telina, boabe de piper, o lingura piper macinat, 100 g boabe de mustar, 600 g hrean, ardei iuti (facultativ).<br /><br />Alegem castraveti proaspeti de cca. 10-12 cm, ii spalam, ii punem in apa rece putin sarata (10 g sare la litrul de apa) si ii tinem cateva ore sa devina elastici, apoi ii clatim bine si ii aseazam vertical in borcane de minimum 700 ml sau de max. 3000 ml cu capac cu filet.<br /><br />Saramura o facem astfel: calculam 22,5 g de sare grunjoasa, neiodata, la1 litru de apa, doua legaturi de marar uscat in floare, o lingura de cimbru uscat, 4 foi de dafin, 10 frunze de visin, 5 frunze de telina, o lingura piper macinat si 30 boabe de piper. Apa, impreuna cu aceste mirodenii, o punem la fiert si o lasam sa fiarba 5 min. Apoi o luam de pe foc si o lasam sa se racoreasca 5 min dupa care o turnam cu polonicul peste castravetii din borcane. <br /><br />Saramura se calculeaza la jumatate din gramajul borcanului, adica pentru un borcan de 800 ml preparam 400 ml de saramura. Borcanele le lasam la temperatura camerei pana a treia zi (48 de ore), dupa care rasturnam saramura intr-o oala (acum ea este tulbure si are miros intens de acru). Rasturnarea se face tinand degetele ca pe o sita la gura borcanului si astfel se scurge doar zeama, castravetii ramanand in borcane. Saramura o punem din nou la fiert. Intre timp castravetii din borcane se tin sub jet de apa rece si se clatesc bine de mai multe ori scuturandu-i, astfel incat sa se inlature orice urma de ferment de pe ei si de pe fundul borcanului.<br /><br />Curatam usturoiul si taiem cateii in 4, punandu-i peste castraveti. La fiecare borcan punem cate un varf de cutit de piper macinat, ½ ardei iute (facultativ),1 lingura de boabe de mustar si hrean curatat si taiat pe lungime, pe care il punem in forma de cruce la gura borcanului, ca sa ii tina bine. Saramura care a fiert inca o data circa 10 min se toarna fierbinte peste castraveti, avand grija sa ajunga pana sus la gura borcanelor, apoi se infileteaza capacele. Borcanele trebuie duse imediat la rece (sub 15°C) si, in cateva zile, saramura se va limpezi. Astfel conservati, castravetii sunt buni chiar si dupa doi ani, fara sa prinda mucegai sau sa se inmoaie. <br />michelhttps://www.blogger.com/profile/11618949117549953103noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-10687851029275476222012-11-04T03:32:11.569+02:002012-11-04T03:32:11.569+02:00Vali, insa din pacate eu n-am publicat deocamdata ...Vali, insa din pacate eu n-am publicat deocamdata o reteta de castraveti murati si nu recomand niciodata o reteta fara a o testa inainte. Probabil pentru tine e prea tarziu acum, dar voi avea in vedere aceasta reteta.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-15211292011080300452012-10-20T22:33:02.891+03:002012-10-20T22:33:02.891+03:00Eu as vrea foarte mult sa vad o reteta pentru cast...Eu as vrea foarte mult sa vad o reteta pentru castraveti murati, daca nu este cu suparare un link catre o astfel de reteta imi poti oferi te rog frumos?<br />Valihttp://valipopa.ro/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-14040254639064199212012-10-18T16:01:49.880+03:002012-10-18T16:01:49.880+03:00Capacul trebuie infiletat cat mai strans si apoi b...Capacul trebuie infiletat cat mai strans si apoi borcanul asezat pe capac. Astfel se va vedea clar daca l-am infiletat asa cum trebuie, pentru ca in caz contrar va curge. Gogosarii in otet n-ar trebui depozitati in frigider decat in varianta ideala in care dispunem de unul atat de mare incat n-avem ce pune in el :) Si eu am renuntat la balcon, asa ca am intampinat aceeasi problema: imi tin conservele in dulapioarele de sub blatul bucatariei, cat mai departe de cuptor si frigider (la loc intunecos si, pe cat posibil, rece).BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-28507395880968029952012-10-18T15:50:05.788+03:002012-10-18T15:50:05.788+03:00Michel, eu i-am gustat acum si, dupa fix o luna, i...Michel, eu i-am gustat acum si, dupa fix o luna, inca sunt tari. Normal ar trebui ca gogosarii in otet sa se pastreze asa, insa cred ca mai conteaza si felul in care sunt depozitati in aceasta perioada (ar trebui sa nu fie in bataia soarelui, sa fie intr-un loc racoros). Frunzele de telina, mararul, cimbrul, mierea sau semintele de mustar cred ca tin mai mult de gusturile fiecaruia. Aspirina stiu ca ajuta la conservarea gogosarilor, insa nu pot sa-ti zic exact cat de bine sau cat de mult o face. In reteta mea, otetul nu se dilueaza cu apa tocmai pentru a-i conserva cat mai bine.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-2563748000782875082012-10-15T14:04:23.053+03:002012-10-15T14:04:23.053+03:00buna,
am facut si eu reteta, a iesit supeeer, am i...buna,<br />am facut si eu reteta, a iesit supeeer, am insa doua probleme: 1. cum infiletez bine capacul astfel incat sa fie ermetic 2. nu stiu unde sa le depozitez (in afara de frigider), eu neavand balcon.<br />va multumesc anticipat si bafta acolo la preparat retete!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-91208609319857976632012-10-15T10:39:49.930+03:002012-10-15T10:39:49.930+03:00Multumesc de raspuns, asa voi face cum zici. In al...Multumesc de raspuns, asa voi face cum zici. In alte retete vad ca unii pun frunze de telina, chiar si marar si cimbru, se pare ca la da o aroma deosebita. Unii pun miere, in loc de zahar sau o combinatie de miere cu zahar. Altii mai pun si Aspirina in loc de hrean si seminte de mustar, sa nu fermenteze gogosarii. Ce parere ai? Pe mine ma intereseaza sa ramana gogosarii tari timp de cateva luni, cel putin pana in luna Mai. Anul trecut mi s-au flescait la scurt timp dupa ce i-am pus si a trebuit sa-i arunc la compost. Nu stiu unde am gresit si n-as vrea sa mi se mai intample. Raman dator pentru un sfat!michelhttps://www.blogger.com/profile/11618949117549953103noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-74346626163675725622012-10-15T05:18:20.927+03:002012-10-15T05:18:20.927+03:00Nu se stie niciodata cum apare un borcan inca nepe...Nu se stie niciodata cum apare un borcan inca nepensionat, asa ca paza buna trece primejdia rea :))<br />Nu, nu se dilueaza cu apa otetul. Acesta nu este atat de tare precum iti imaginezi - nu uita ca trebuie folosit otet de vin.<br />BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5083984168028472266.post-73087406936362809572012-10-15T05:13:35.688+03:002012-10-15T05:13:35.688+03:00Iti multumesc pentru reteta! Eu am desfacut un bor...Iti multumesc pentru reteta! Eu am desfacut un borcan dupa vreo cinci zile si gogosarii pareau ok.BărbatLaCratiţăhttps://www.blogger.com/profile/02361334380129404682noreply@blogger.com