Ingrediente reteta Conopida la cuptor cu smantana:
Pentru aceasta reteta de conopida la cuptor cu smantana avem nevoie de o conopida cam de un kilogram pe care o rupem buchetele si o spalam. Punem conopida intr-o cratita, turnam apa atat cat sa o acopere complet si adaugam putina sare. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, mai lasam conopida la fiert maxim zece minute (nu este bine sa lasam mai mult la fiert conopida, deoarece aceasta se inmoaie prea tare si se strica buchetele). Dupa ce luam cratita de pe foc, scoatem imediat din apa conopida oparita si o lasam sa se scurga intr-un alt vas. Intre timp, ungem un vas termorezistent cu jumatate din cantitatea de unt (o lingura) si il tapetam cu cele doua linguri de pesmet. Punem in vas conopida bine scursa de apa si asezam deasupra acesteia bucatele mici de unt (cealalta lingura de unt). Apoi dam pe razatoare jumatate din cantitatea de cascaval (100 g) si il presaram peste buchetelele de conopida si unt. Amestecam intr-un vas cele doua oua cu 200 ml smantana, nuscoara si sare dupa gust. Turnam sosul obtinut peste conopida acoperita cu cascaval si intoducem conopida la cuptor in momentul in care acesta este bine incins. Lasam conopida la cuptor circa 20-30 minute, la foc mediu (175 grade C). Atunci cand sosul de smantana si oua s-a inchegat iar conopida a inceput sa se rumeneasca, scoatem vasul de la cuptor si presaram repede restul de cascaval dat pe razatoare (celelalte 50 de g). In functie de cum coace cuptorul fiecaruia, mai lasam conopida la cuptor inca 10-15 minute - practic pana cand se rumeneste frumos cascavalul de deasupra si se obtine o crusta aurie.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare la cuptor!
Pofta buna
- o conopida (1 kg)
- 200 ml smantana
- 100 g cascaval
- 2 oua
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri unt
- 1/2 lingurita nucsoara
- sare si piper
Pentru aceasta reteta de conopida la cuptor cu smantana avem nevoie de o conopida cam de un kilogram pe care o rupem buchetele si o spalam. Punem conopida intr-o cratita, turnam apa atat cat sa o acopere complet si adaugam putina sare. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, mai lasam conopida la fiert maxim zece minute (nu este bine sa lasam mai mult la fiert conopida, deoarece aceasta se inmoaie prea tare si se strica buchetele). Dupa ce luam cratita de pe foc, scoatem imediat din apa conopida oparita si o lasam sa se scurga intr-un alt vas. Intre timp, ungem un vas termorezistent cu jumatate din cantitatea de unt (o lingura) si il tapetam cu cele doua linguri de pesmet. Punem in vas conopida bine scursa de apa si asezam deasupra acesteia bucatele mici de unt (cealalta lingura de unt). Apoi dam pe razatoare jumatate din cantitatea de cascaval (100 g) si il presaram peste buchetelele de conopida si unt. Amestecam intr-un vas cele doua oua cu 200 ml smantana, nuscoara si sare dupa gust. Turnam sosul obtinut peste conopida acoperita cu cascaval si intoducem conopida la cuptor in momentul in care acesta este bine incins. Lasam conopida la cuptor circa 20-30 minute, la foc mediu (175 grade C). Atunci cand sosul de smantana si oua s-a inchegat iar conopida a inceput sa se rumeneasca, scoatem vasul de la cuptor si presaram repede restul de cascaval dat pe razatoare (celelalte 50 de g). In functie de cum coace cuptorul fiecaruia, mai lasam conopida la cuptor inca 10-15 minute - practic pana cand se rumeneste frumos cascavalul de deasupra si se obtine o crusta aurie.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare la cuptor!
Pofta buna
Doar uitatul e o sinucidere lenta pentru mine.
RăspundețiȘtergereHmm ce bine arata.Mi-ai facut pofta!Pentru ca am toate ingredientele am sa o incerc maine si revin cu impresii:)
ȘtergereSpor la gatit, Alyssa! Te astept cu impresiile. Cristina tocmai mi-a dat un pont pe fb: daca pui putin lapte in apa in care fierbi conopida, cica aceasta va ramane alba.
ȘtergereAdevarul este ca ma termina si pe mine cu atatea retete bune...dragul barbatel la cratita:))
RăspundețiȘtergereAl meu deja ma ameninta ca o sa ajung la dublul greutatii in ritmul asta=))
Cristina Lara
:)) Atunci sa mentinem ritmul :P Astazi ai totusi noroc, conopida e destul de inofensiva...
ȘtergereApetisant arata, iar eu sunt fan conopida!...
RăspundețiȘtergereIti place conopida si cu nucsoara? Am inteles ca unora nu le prea place ideea de a pune nucsoara in mancare...
Ștergereai un blog extraordinar, abea te-am descoperit si m-am inscris si eu in comunitatea prietenilor tai, poate ma vei vizita si tu!
RăspundețiȘtergereP.S. imi poti spune si mie cum ai introdus butonul "printeaza reteta"? mi-ar fi si mie foarte util!
multumesc!
Multumesc si eu :) Vad ca ai profil privat si nu te pot contacta, asa ca scrie-mi pe fb si-ti explic cum e cu butonul.
ȘtergereMie tare mult imi place conopida asa ca de la mine doar felicitari ai.
RăspundețiȘtergereBravo tie !
Duminica placuta...
Felicitari pentru cum arata!
RăspundețiȘtergereLa mine pe pagina ti-am dedicat o miercuri fara cuvinte.
RăspundețiȘtergerehttp://cublandete.wordpress.com/2012/04/04/miercurea-fara-cuvinte-14-a-barbatului-la-cratita/
Si asta e un pas inainte in ceea ce intentionez sa fac.:)
:)) Ma flatezi... Am ramas si eu acum fara cuvinte...
ȘtergereChiar diseara am sa pun in practica reteta asta, sa stii! :)
RăspundețiȘtergereAm reusit sa o fac abia azi asa ca am promis ca vin cu impresii:) Prietenului meu i-a placut foarte mult,nu se mai satura de ea..Eu am mancat f putin ca sunt la dieta dar mi-a placut.desi cred ca prefer conopida pane,a fost un pic cam grea pt stomacul meu
ȘtergereApropo,tin sa te felicit,am facut multe retete de pe blog si mi-au iesit destul de bine.Desi nu sunt asa mare bucatareasa nu ma las:))
:)) Asa, sa nu te lasi. Poate ar trebui sa ne felicitam reciproc, faptul ca ti-au reusit si alte retete de pe blog nu e doar meritul meu ;)
ȘtergereApropo, cred ca e mai grea conopida pane, deoarece implica prajeala.
Hm, asta trebuie sa o incerc, imi place tare mult conopida! Adevarul e ca imi place foarte mult si site-ul tau! Ai un stil simplu si unic! Bafta in continuare. Sa ne surprinzi asa frumos si de acum inainte:)
RăspundețiȘtergereEu sunt la inceput de drum http://laupasca.blogspot.com
O seara faina!
Cu drag Laura
Ma bucur sa aud ca site-ul meu este pe placul unui alt blogger culinar :) Mult succes cu noul blog!
Ștergeresefu, 2 oua cu smantana mi-a iesit prea lunga compozitia si a curs de pe conopida! o sa incerc cu un ou data viitoare...
RăspundețiȘtergereNu prea inteleg... cum adica a curs compozitia de pe conopida? Compozitia trebuie sa mai si curga printre bucatelele de conopida, nu trebuie sa ramana toata deasupra conopidei. Eu zic ca data viitoare ar fi bine sa incerci tot cu doua oua.
Ștergerereteta e la cuptor,miroase asa de bine....abea astept sa gust,foarte simpla si sanatoasa..multumesc pentru idee;nu am folosit pana acum nucsoara in mancare..sunt curioasa
RăspundețiȘtergereei bine,e minunata,nu m-am putut abtine sa nu pun mujdei de usturoi peste portia mea :P
RăspundețiȘtergereDeci ti-a placut nucsoara din conopida... Sau ai pus cumva mujdeiul pentru a o mai acoperi? :)
ȘtergereDoamne, cum mi-a iesit reteta asta! Nota 20 de la mine, nu degeaba site-ul se numeste barbat la cratita, ma simt de parca nu as fi facut singura mancarea :))
RăspundețiȘtergere:)) Asta-s eu, intotdeauna gata sa ajut doamnele la nevoie :D Te astept sa facem si urmatoarea reteta.
Ștergerefoarte gustoasa, merge foarte bine nucsoara
RăspundețiȘtergereDesi se gaseste peste tot si nici nu e deloc scumpa, am observat ca nucsoara asta nu-i un ingredient foarte folosit in bucatariile noastre... Mie mi se pare ca merge foarte bine cu conopida, ma bucur ca ti-a placut combinatia.
ȘtergereTocmai l-am scos din cuptor :)
RăspundețiȘtergereAbia astept sa o devorez :))
:)) Sa ai pofta, Brigitta!
ȘtergereDoar ce am pus conopida la cuptor. Pana acum, toate bune si frumoase. Miroase minunat si sunt nerabdatoare sa gust:) Multumim pentru reteta
RăspundețiȘtergereCu placere! Daca deja conopida ta miroase minunat in cuptor, atunci sunt firave sansele ca ceva sa mai mearga prost :) Sa ai pofta!
ȘtergereTu, barbat la cratita, sunt la a 4 reteta de pe blogul tau intr-o saptamana, si sotul meu e mai mult decat incantat! Felicitari si mult spor!
RăspundețiȘtergereDelia
Delia, te astept sa bati recordul de retete intr-o saptamana si sa-ti incanti in continuare sotul :)
ȘtergereAmice esti meserias! miroase bestial la mine in casa, subscriu la blogul tau. Felicitari, astept cu nerabdare sa incerc si alte retete :)
RăspundețiȘtergere:) Merci, sper ca in bucataria ta sa miroasa la fel de bine de fiecare data cand incerci o reteta de pe blogul meu.
ȘtergereFoarte buna conopida, am facut o azi . Eu am pus și marar in compozitia de ou si smantana, in rest am respectat reteta. Foarte gustoasa.
RăspundețiȘtergereCum eu intotdeauna abuzez de marar in retetele mele, sunt absolut convins ca mi-ar fi placut si varianta ta de conopida la cuptor :)
ȘtergereBun, avem la inceput 100 g cascaval, apoi 1/2 din cantitate, adica 100 g, apoi ultimele 50 g ramase...cat cascaval avem? :)
RăspundețiȘtergere:) Raspunsul corect: 100 g de cascaval! Am vrut sa readuc aminte care e cantitatea de cascaval scrisa mai devreme la ingrediente pentru a sti cat anume sa injumatatim. Doar ca, recitit si eu reteta, formularea mea poate da nastere la interpretari: "jumatate din cantitatea de cascaval (100 g)". Probabil ar fi fost mai clar sa fi facut eu impartirea si sa fi pus in paranteza "50 g". Insa nu ma mai apuc sa modific reteta, oricum cantitatea aia de cascaval nu e atat de importanta - conopida la cuptor iese cam la fel cu 50 g in plus sau un minus. Mersi ca ai atras atentia asupra acestui lucru, poate fi de ajutor in cazul in care va mai avea cineva nelamuriri.
ȘtergereSe poate inlocui nucsoara cu ceva?
RăspundețiȘtergereSe poate chiar renunta la nucsoara, daca nu avem - sarea si piperul isi fac bine treaba. Sau putem pune orice condiment credem ca ne-ar placea la alaturi de conopida, eu cred ca as alege ienibaharul.
ȘtergereSalut! Am înlocuit nucșoara cu ienibahar, am pus și puțin mărar ( pentru mine, mâncarea fără mărar nu are gust :D ) . A ieșit o mâncare delicioasă :) . Mulțumesc !!!
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, ma bucur ca ti-a fost pe plac sugestia mea cu ienibaharul. Sa stii ca pana acum cativa ani si eu am avut aceeasi "problema" cu mararul: il puneam in mai toate retetele :)) In cazul de fata cred ca e binevenit, mai coloreaza putin conopida asta alba.
ȘtergereIncearca chimion
ȘtergereSuper mancare ,am facut si eu astazi ,dar fara nucsoara!Multumesc!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergere