Conopidă la cuptor cu smântână

Conopida la cuptor cu smantana reteta
Ingrediente reteta Conopida la cuptor cu smantana:
  • o conopida (1 kg)
  • 200 ml smantana
  • 100 g cascaval
  • 2 oua
  • 2 linguri pesmet
  • 2 linguri unt
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • sare si piper
Conopida la cuptor cu smantana ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pentru aceasta reteta de conopida la cuptor cu smantana avem nevoie de o conopida cam de un kilogram pe care o rupem buchetele si o spalam. Punem conopida intr-o cratita, turnam apa atat cat sa o acopere complet si adaugam putina sare. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, mai lasam conopida la fiert maxim zece minute (nu este bine sa lasam mai mult la fiert conopida, deoarece aceasta se inmoaie prea tare si se strica buchetele). Dupa ce luam cratita de pe foc, scoatem imediat din apa conopida oparita si o lasam sa se scurga intr-un alt vas. Intre timp, ungem un vas termorezistent cu jumatate din cantitatea de unt (o lingura) si il tapetam cu cele doua linguri de pesmet. Punem in vas conopida bine scursa de apa si asezam deasupra acesteia bucatele mici de unt (cealalta lingura de unt). Apoi dam pe razatoare jumatate din cantitatea de cascaval (100 g) si il presaram peste buchetelele de conopida si unt. Amestecam intr-un vas cele doua oua cu 200 ml smantana, nuscoara si sare dupa gust. Turnam sosul obtinut peste conopida acoperita cu cascaval si intoducem conopida la cuptor in momentul in care acesta este bine incins. Lasam conopida la cuptor circa 20-30 minute, la foc mediu (175 grade C). Atunci cand sosul de smantana si oua s-a inchegat iar conopida a inceput sa se rumeneasca, scoatem vasul de la cuptor si presaram repede restul de cascaval dat pe razatoare (celelalte 50 de g). In functie de cum coace cuptorul fiecaruia, mai lasam conopida la cuptor inca 10-15 minute - practic pana cand se rumeneste frumos cascavalul de deasupra si se obtine o crusta aurie.
Conopida la cuptor cu smantana reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare la cuptor!
Pofta buna

Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

45 de comentarii:

  1. Doar uitatul e o sinucidere lenta pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm ce bine arata.Mi-ai facut pofta!Pentru ca am toate ingredientele am sa o incerc maine si revin cu impresii:)

      Ștergere
    2. Spor la gatit, Alyssa! Te astept cu impresiile. Cristina tocmai mi-a dat un pont pe fb: daca pui putin lapte in apa in care fierbi conopida, cica aceasta va ramane alba.

      Ștergere
  2. Adevarul este ca ma termina si pe mine cu atatea retete bune...dragul barbatel la cratita:))
    Al meu deja ma ameninta ca o sa ajung la dublul greutatii in ritmul asta=))
    Cristina Lara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Atunci sa mentinem ritmul :P Astazi ai totusi noroc, conopida e destul de inofensiva...

      Ștergere
  3. Apetisant arata, iar eu sunt fan conopida!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti place conopida si cu nucsoara? Am inteles ca unora nu le prea place ideea de a pune nucsoara in mancare...

      Ștergere
  4. ai un blog extraordinar, abea te-am descoperit si m-am inscris si eu in comunitatea prietenilor tai, poate ma vei vizita si tu!
    P.S. imi poti spune si mie cum ai introdus butonul "printeaza reteta"? mi-ar fi si mie foarte util!
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu :) Vad ca ai profil privat si nu te pot contacta, asa ca scrie-mi pe fb si-ti explic cum e cu butonul.

      Ștergere
  5. Mie tare mult imi place conopida asa ca de la mine doar felicitari ai.
    Bravo tie !
    Duminica placuta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru cum arata!

    RăspundețiȘtergere
  7. La mine pe pagina ti-am dedicat o miercuri fara cuvinte.

    http://cublandete.wordpress.com/2012/04/04/miercurea-fara-cuvinte-14-a-barbatului-la-cratita/

    Si asta e un pas inainte in ceea ce intentionez sa fac.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar diseara am sa pun in practica reteta asta, sa stii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am reusit sa o fac abia azi asa ca am promis ca vin cu impresii:) Prietenului meu i-a placut foarte mult,nu se mai satura de ea..Eu am mancat f putin ca sunt la dieta dar mi-a placut.desi cred ca prefer conopida pane,a fost un pic cam grea pt stomacul meu
      Apropo,tin sa te felicit,am facut multe retete de pe blog si mi-au iesit destul de bine.Desi nu sunt asa mare bucatareasa nu ma las:))

      Ștergere
    2. :)) Asa, sa nu te lasi. Poate ar trebui sa ne felicitam reciproc, faptul ca ti-au reusit si alte retete de pe blog nu e doar meritul meu ;)
      Apropo, cred ca e mai grea conopida pane, deoarece implica prajeala.

      Ștergere
  9. Hm, asta trebuie sa o incerc, imi place tare mult conopida! Adevarul e ca imi place foarte mult si site-ul tau! Ai un stil simplu si unic! Bafta in continuare. Sa ne surprinzi asa frumos si de acum inainte:)
    Eu sunt la inceput de drum http://laupasca.blogspot.com
    O seara faina!
    Cu drag Laura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca site-ul meu este pe placul unui alt blogger culinar :) Mult succes cu noul blog!

      Ștergere
  10. sefu, 2 oua cu smantana mi-a iesit prea lunga compozitia si a curs de pe conopida! o sa incerc cu un ou data viitoare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea inteleg... cum adica a curs compozitia de pe conopida? Compozitia trebuie sa mai si curga printre bucatelele de conopida, nu trebuie sa ramana toata deasupra conopidei. Eu zic ca data viitoare ar fi bine sa incerci tot cu doua oua.

      Ștergere
  11. reteta e la cuptor,miroase asa de bine....abea astept sa gust,foarte simpla si sanatoasa..multumesc pentru idee;nu am folosit pana acum nucsoara in mancare..sunt curioasa

    RăspundețiȘtergere
  12. ei bine,e minunata,nu m-am putut abtine sa nu pun mujdei de usturoi peste portia mea :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci ti-a placut nucsoara din conopida... Sau ai pus cumva mujdeiul pentru a o mai acoperi? :)

      Ștergere
  13. Doamne, cum mi-a iesit reteta asta! Nota 20 de la mine, nu degeaba site-ul se numeste barbat la cratita, ma simt de parca nu as fi facut singura mancarea :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Asta-s eu, intotdeauna gata sa ajut doamnele la nevoie :D Te astept sa facem si urmatoarea reteta.

      Ștergere
  14. foarte gustoasa, merge foarte bine nucsoara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi se gaseste peste tot si nici nu e deloc scumpa, am observat ca nucsoara asta nu-i un ingredient foarte folosit in bucatariile noastre... Mie mi se pare ca merge foarte bine cu conopida, ma bucur ca ti-a placut combinatia.

      Ștergere
  15. Tocmai l-am scos din cuptor :)
    Abia astept sa o devorez :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Doar ce am pus conopida la cuptor. Pana acum, toate bune si frumoase. Miroase minunat si sunt nerabdatoare sa gust:) Multumim pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Daca deja conopida ta miroase minunat in cuptor, atunci sunt firave sansele ca ceva sa mai mearga prost :) Sa ai pofta!

      Ștergere
  17. Tu, barbat la cratita, sunt la a 4 reteta de pe blogul tau intr-o saptamana, si sotul meu e mai mult decat incantat! Felicitari si mult spor!
    Delia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Delia, te astept sa bati recordul de retete intr-o saptamana si sa-ti incanti in continuare sotul :)

      Ștergere
  18. Amice esti meserias! miroase bestial la mine in casa, subscriu la blogul tau. Felicitari, astept cu nerabdare sa incerc si alte retete :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Merci, sper ca in bucataria ta sa miroasa la fel de bine de fiecare data cand incerci o reteta de pe blogul meu.

      Ștergere
  19. Foarte buna conopida, am facut o azi . Eu am pus și marar in compozitia de ou si smantana, in rest am respectat reteta. Foarte gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum eu intotdeauna abuzez de marar in retetele mele, sunt absolut convins ca mi-ar fi placut si varianta ta de conopida la cuptor :)

      Ștergere
  20. Bun, avem la inceput 100 g cascaval, apoi 1/2 din cantitate, adica 100 g, apoi ultimele 50 g ramase...cat cascaval avem? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Raspunsul corect: 100 g de cascaval! Am vrut sa readuc aminte care e cantitatea de cascaval scrisa mai devreme la ingrediente pentru a sti cat anume sa injumatatim. Doar ca, recitit si eu reteta, formularea mea poate da nastere la interpretari: "jumatate din cantitatea de cascaval (100 g)". Probabil ar fi fost mai clar sa fi facut eu impartirea si sa fi pus in paranteza "50 g". Insa nu ma mai apuc sa modific reteta, oricum cantitatea aia de cascaval nu e atat de importanta - conopida la cuptor iese cam la fel cu 50 g in plus sau un minus. Mersi ca ai atras atentia asupra acestui lucru, poate fi de ajutor in cazul in care va mai avea cineva nelamuriri.

      Ștergere
  21. Răspunsuri
    1. Se poate chiar renunta la nucsoara, daca nu avem - sarea si piperul isi fac bine treaba. Sau putem pune orice condiment credem ca ne-ar placea la alaturi de conopida, eu cred ca as alege ienibaharul.

      Ștergere
  22. Salut! Am înlocuit nucșoara cu ienibahar, am pus și puțin mărar ( pentru mine, mâncarea fără mărar nu are gust :D ) . A ieșit o mâncare delicioasă :) . Mulțumesc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, ma bucur ca ti-a fost pe plac sugestia mea cu ienibaharul. Sa stii ca pana acum cativa ani si eu am avut aceeasi "problema" cu mararul: il puneam in mai toate retetele :)) In cazul de fata cred ca e binevenit, mai coloreaza putin conopida asta alba.

      Ștergere
  23. Super mancare ,am facut si eu astazi ,dar fara nucsoara!Multumesc!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)