Ingrediente reteta Papricas de pui:
Reteta de papricas nu este una batuta in cuie, exista mai multe variante ale acesteia. Eu am preparat papricas de pui, dar se poate face papricas si cu carne de porc sau de vita. Galustele sunt optionale, unele retete de papricas contin galuste, altele nu. Dar pana si galustele de papricas pot diferi, adica pot fi preparate din faina, din cartofi sau chiar din ambele. Punem la incins cateva linguri de ulei intr-o tigaie si tocam marunt ceapa si ardeiul. Dupa ce uleiul s-a incins, punem ceapa, o calim un minut si apoi adaugam ardeiul. Le lasam impreuna la calit in jur de cinci-zece minute, amestecand din cand in cand (pana cand devin sticloase si incep sa se inmoaie). Intre timp, inlaturam pielea si osul pieptului de pui, dupa care taiem carnea suvite. Nu este obligatoriu sa folosim piept de pui, putem prepara papricasul de pui cu orice fel de carne de pui. Adaugam carnea de pui peste legumele calite si le lasam sa fiarba la foc mic pana atunci cand carnea de pui se albeste. Dupa aceea adaugam cele doua linguri de boia dulce (in functie de preferinte, papricasul de pui poate fi facut cu o lingurita de boia dulce si una de boia iute). Turnam in papricas un pahar cu apa (insa apa nu trebuie sa fie rece, ci fiarta). Pentru ca am folosit un piept de pui cu os, am profitat de ocazie si am facut o supa, inlocuind cu aceasta apa fiarta (am pus osul la fiert in circa 250 ml de apa si am adaugat o lingura de vegeta). Lasam papricasul de pui la fiert cam un sfert de ora, iar dupa ce toate ingredientele sunt fierte suficient, adaugam o lingurita cu pasta de tomate. Pregatim aluatul pentru galustele de faina: batem oul cu putina sare si piper, dupa care incorporam in acesta cele patru linguri de faina (le adaugam pe rand, nu dintr-o data). Vom obtine un aluat moale pe care il punem cu lingura in papricasul care fierbe la foc mic. Mai lasam papricasul la foc maxim zece minute, pentru a se face si galustele de faina, apoi adaugam patrunjelul tocat. In cazul in care papricasul de pui ne va iesi prea subtire, il putem ingrosa cu putin amidon sau faina.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu pui!
Pofta buna
- un piept de pui
- 2 lingurite boia dulce
- o lingurita pasta de tomate
- 2 cepe
- un ardei (de preferat rosu)
- o legatura patrunjel
- ulei, sare si piper
- pentru galustele de faina:
- un ou
- 4 linguri faina
- sare si piper
Reteta de papricas nu este una batuta in cuie, exista mai multe variante ale acesteia. Eu am preparat papricas de pui, dar se poate face papricas si cu carne de porc sau de vita. Galustele sunt optionale, unele retete de papricas contin galuste, altele nu. Dar pana si galustele de papricas pot diferi, adica pot fi preparate din faina, din cartofi sau chiar din ambele. Punem la incins cateva linguri de ulei intr-o tigaie si tocam marunt ceapa si ardeiul. Dupa ce uleiul s-a incins, punem ceapa, o calim un minut si apoi adaugam ardeiul. Le lasam impreuna la calit in jur de cinci-zece minute, amestecand din cand in cand (pana cand devin sticloase si incep sa se inmoaie). Intre timp, inlaturam pielea si osul pieptului de pui, dupa care taiem carnea suvite. Nu este obligatoriu sa folosim piept de pui, putem prepara papricasul de pui cu orice fel de carne de pui. Adaugam carnea de pui peste legumele calite si le lasam sa fiarba la foc mic pana atunci cand carnea de pui se albeste. Dupa aceea adaugam cele doua linguri de boia dulce (in functie de preferinte, papricasul de pui poate fi facut cu o lingurita de boia dulce si una de boia iute). Turnam in papricas un pahar cu apa (insa apa nu trebuie sa fie rece, ci fiarta). Pentru ca am folosit un piept de pui cu os, am profitat de ocazie si am facut o supa, inlocuind cu aceasta apa fiarta (am pus osul la fiert in circa 250 ml de apa si am adaugat o lingura de vegeta). Lasam papricasul de pui la fiert cam un sfert de ora, iar dupa ce toate ingredientele sunt fierte suficient, adaugam o lingurita cu pasta de tomate. Pregatim aluatul pentru galustele de faina: batem oul cu putina sare si piper, dupa care incorporam in acesta cele patru linguri de faina (le adaugam pe rand, nu dintr-o data). Vom obtine un aluat moale pe care il punem cu lingura in papricasul care fierbe la foc mic. Mai lasam papricasul la foc maxim zece minute, pentru a se face si galustele de faina, apoi adaugam patrunjelul tocat. In cazul in care papricasul de pui ne va iesi prea subtire, il putem ingrosa cu putin amidon sau faina.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu pui!
Pofta buna
mmm, suna bine si arata excelent! cu siguranta o sa incerc si eu :)
RăspundețiȘtergereSa-mi spui daca ti-ai mentinut parerea si dupa ce l-ai incercat :)
ȘtergereMamaaa...de cate ori vad cate o postare pe FB sunt la munca si mi-e o foameee!!!!
RăspundețiȘtergereSuper reteta ,in special pentru ca este cu galuste,preferatele mele.
Andree, voi incerca sa postez retetele seara, cat mai tarziu :P Dar atunci sigur mi-i voi urca in cap pe cei care tin silueta :))
ȘtergereTot de pe FB am aflat ca sunt persoane care n-au mancat niciodata papricas cu galuste, cu toate ca mananca papricas dintotdeauna :)
Eu acum am postat papricas de porc.Dar si din acesta cu galuste stiu ca este foarte bun,deoarece il gatesc.O zi buna iti doresc.
RăspundețiȘtergereNu stiu de ce am trait dintotdeauna cu impresia ca papricasul trebuie sa fie neaparat cu galuste :) Deocamdata n-am incercat decat papricas de pui.
ȘtergereMultumesc pentru reteta, a iesit minunat. Eu am adaugat chilli si rosii decojite. Foarte simplu de facut si extrem de gustos.
RăspundețiȘtergereCu placere! Si mie-mi place papricasul de pui iute, te cred ca al tau ca a iesit tare bun cu chilli.
ȘtergereMultumesc pt reteta...a iesit grozava...se face usor si repede si am impresionat cu ea :)
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce... Iti recomand sa incerci si reteta de gulas, sunt sanse mari sa impresionezi si cu aceasta ;)
Ștergeresalut,
RăspundețiȘtergereAzi fac papricas, fara galuste...dar de garnitura am sa fierb niste fasole neagra ca de mult i-am pus gand rau.
Mersi "mumos"
Cu placere! Deci inlocuiesti galustele papricasului cu fasole... interesanta alegere :)
ȘtergereDe mult cautam reteta asta cu galuste...o ceream de la ardeleni si nu o stiau. Am facut-o azi si e super buna.
RăspundețiȘtergereMi se pare putin amuzant faptul ca n-ai reusit sa obtii reteta de la ardeleni si ai gasit-o tocmai in Dobrogea :) Chiar ma bucur ca papricasul cu galuste a fost exact asa cum sperai sa fie.
ȘtergereE posibil sa nu fi vrut sa impartaseasca secretul. Nu stiam ca esti dobrogean...si eu sunt. Cred ca de asta imi plac retetele tale. Sa vedem ce mai gatim azi. :)
ȘtergereTrebuia sa-mi spui ce reteta alegi sa gatesti astazi, poate dupa miros descopeream ca suntem si vecini de bloc :)
ȘtergereAcum locuiesc in Bucuresti. :)
RăspundețiȘtergereNu e foarte departe de Constanta, am un simt olfactiv extrem de dezvoltat :)
ȘtergereVreau sa fac si eu reteta asta apetisanta, dar... galustele nu or sa iasa prea tari fara ulei sau grasime? Si.. eu le faceam in apa si le adaugam ulterior... Vorba cantecului: "Sa vedem, sa vedem ce-o sa iasa!" :)
RăspundețiȘtergere:) Parca lipseste un "sa vedem", nu erau 3? Galustele nu vor iesi nici foarte moi, insa nu cred ca ar trebui sa-ti faci probleme. Dar daca le vrei neaparat moi, atunci le poti face asa cum le faceai si inainte - asa nu risti nimic...
ȘtergereSuper gustos acest papricas,doar ca eu am facut galuste din doua oua pentru ca imi plac foarte mult.Sper sa te regasesc atunci cand am nevoie de o reteta noua pentru mine.Multumesc Robert
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, Carmen! Si eu sper sa ma regasesti de fiecare data cand cauti o reteta noua... Cred ca n-au iesit exagerat de multe galuste din doua oua, pana la urma important este ca acestea sa nu fie mai multe decat papricasul si astfel sa ramana uscate :)
ȘtergereBuna seara, din nou:)
RăspundețiȘtergereVa multumesc in mod special pt aceasta reteta pentru ca pt mine s-a dovedit a nu fi o simpla reteta, deoarece m-a facut sa calatoresc in timp. Cand am gustat rezultatul acestei mancari, in secunda urmatoare m-am gandit la copilaria mea, pe vremea cand aveam 4-5anisori, iar papricasul pe care il mancam atunci avea exact acelasi gust cu cel pe care tocmai il gatisem. Asadar, multumesc pt acest mic voiaj :)
Buna, Daniela! Am facut si eu un mic voiaj in timp, vad ca mi-ai lasat mesajul acum cateva luni :) Scuze pentru intarziere, chiar imi pare foarte rau sa vad ca-mi scapa atat de multe mesaje... E pacat sa nu citesc lucruri atat de frumoase legate de rezultatul retetelor mele.
ȘtergerePapricasul de pui este foarte gustos.Mersi de reteta.I-am facut praf pe toti!
RăspundețiȘtergereImi plac retetele tale,voi reveni curand pe blogul tau pentru "inspiratie"Keep going.
Te astept mereu cu drag, la fel cu probabil te asteapta si ceilalti sa-i faci iarasi praf daca nu cu alte retete, atunci macar cu papricasul asta :D Oricum, eu sper sa incerci si altele (cu acelasi succes, bineinteles!).
ȘtergereAm inercat papricasul. Este bun dar...galustile l-am aruncat fiindca erau tari si nefacute. Am pus 1 ou si am incorporat pe rand cele 4 linguri de faina. Nu au iesit. Cum ar trebui sa fie compozitia? Astept sugestii fiindca vreau sa-mi iasa.
RăspundețiȘtergereNeaparat trebuie sa "desfaci" toate cocoloasele de faina, altfel acestea vor ramane nefacute - acesta este scopul pentru care nu aruncam brusc toata faina peste ou. Apoi, ma gandesc ca poate ai pus galustele in papricasul prea fierbinte... incearca sa te asiguri ca focul nu este puternic. Si sa bati cat poti de bine oul ala, ar trebui sa ajute putin. Oricum, nu trebuie sa renunti la galustele din papricas doar pentru ca au esuat acum, data viitoare poate-ti vor iesi impecabile.
ȘtergereIntrebarea era: consistenta compozitiei trebuie sa fie asemanatoare celei facute pentru galustile cu gris?
RăspundețiȘtergereDa, consistenta compozitiei este asemanatoare. Insa, la final, galustele din papricas vor avea o consistenta diferita, nu vor iesi pufoase ca cele cu gris.
ȘtergereBunica mea e din Turda si am crescut cu papricas facut cu galuste. Asa e papricasul original, dupa parerea mea. Nu am auzit de papricas cu cartofi - ala e gulas din cate stiu eu. Oricum, delicioase toate mancarurile din Ardeal. Mi-ai adus aminte de copilarie... o sa fac si eu in curand si cu siguranta o sa o rog pe bunica sa imi faca de indata ce ajung acasa cu prima ocazie!
RăspundețiȘtergereSi eu cred la fel, papricasul ar trebui sa fie cu galuste, insa am vazut ca exista retete care le ignora sau care le prepara in mod diferit (nu inlocuiesc cu cartofi galustele papricasului, ci doar le prepara din cartofi sau dintr-un amestec de faina si cartofi). Intotdeauna mancarurile bunicii sunt mai gustoase, deci eu mi-as face drum pana la Turda daca as fi in locul tau :)
ȘtergerePapricasul este o mancare minunata si musai cu galuste altfel nu e papricas(dupa umila mea parere). Prietenele mele nu gatesc ardeleneste aici in Constanta,asa ca le surprind mereu cu cate ceva.Apropo de galuste,maine voi face galuste cu prune!
RăspundețiȘtergereDeci suntem mai multi cei care incercam sa mai gatim si ardeleneste in Constanta :)
ȘtergereBuna...dupa aproape 2 ani doar de urmarit retetele de aici si negatit nimic :) (am gatit altele, mai pe fuga), mi-am reamintit de reteta asta. Asa ca l-am pus pe sot sa faca si a iesit super. La cat mai multe retete delicioase!
RăspundețiȘtergereBuna, Deutza! Ar trebui sa ma straduiesc sa fiu mai convingator, mi-a luat cam mult timp sa te conving :D Pare-se ca tu te descurci mai bine decat mine, din moment ce sotul a facut deja papricasul :) Sper sa va tentez mai des de acum inainte.
ȘtergereCum puii mei spui ca fierbi bucatile de pui, indiferent care sunt acestea, in uleiul in care ai prajit ceapa si ardeiul atatea minute (5-10 minute)? Pai daca i asa nu pui doar cateva linguri de ulei ci scalzi totul intr o baie de ulei! Sau poate in loc de lingura folosesti polonicul! Basca, dupa trecerea minutelor mai pui si bucatile de pui la prajit in aceeasi cantitate de ulei! Cred ca iese o arsura ca la mama ei, adica ceva ca cenusa rezultata dupa ardere.
RăspundețiȘtergereHehe, cel mai simplu mi-ar fi sa-ti raspund tot cu o intrebare: cum "puii mei" poti sa intrebi asa ceva daca ai mai gatit vreodata? 😁
ȘtergereSerios vorbind, atat legumele cat si bucatile be pui vor lasa niste apa, deci poti incearca reteta fata niciun fel de grija.
Am facut papricas, respectand aceasta reteta. A iesit de vis, desi ma temeam de consistenta, posibil pietroasa a galustelor cu 4 lg de faina. Nu a fost cazul, au iesit minunat, iar sosul l-am ingrosat cu o lg de faina pudrata, amestecand continuu. Multumesc frumos ! ��
RăspundețiȘtergereAstazi probez reteta,imi plac foarte mult retetele dvs,des ma inspir de aici.pacat ca nu aveti aplicatie sau pag de fb ☺😍
RăspundețiȘtergereSper ca reteta papricasului de pui a iesit exact asa cum iti doreai. Apropo, pagina de fb exista de prin 2010 - facebook.com/BarbatLaCratita
Ștergere