Prăjitură Linzer (cu gem şi nucă)

Prajitura Linzer cu gem si nuca reteta
Ingrediente reteta Prajitura Linzer (cu gem si nuca):
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 200 ml iaurt
  • 200 g untura (unt sau margarina)
  • 500 g gem
  • 200 g nuca
  • faina cat cuprinde (circa 700 g)
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingurita otet (zeama de lamaie)
  • o lingurita esenta vanilie
Prajitura Linzer cu gem si nuca ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prajitura Linzer cu gem preparata de mine acum este putin diferita, nu este chiar reteta clasica de Linzer Torte (vezi reteta). Spargem cele doua oua, le punem intr-un vas incapator si adugam 200 g de zahar, 200 ml iaurt si o lingurita cu esenta de vanilie. Le amestecam bine si ne asiguram ca s-a topit zaharul, apoi adaugam 200 g de untura aflata la temperatura camerei (aceasta poate fi inlocuita cu margarina sau unt) si incercam sa o "maruntim" putin (habar n-am cum sa explic asta, dar se vede clar in fotografiile retetei ceea ce trebuie facut) :D Intr-un alt vas stingem bicarbonatul (adica punem o lingurita de bicarbonat de sodiu si turnam peste acesta o lingurita cu otet sau zeama de lamaie). Punem bicarbonatul peste celelalte ingrediente ale blatului de Linzer, amestecam putin si apoi incepem sa adaugam treptat faina. Vom vedea ca in timp ce incorporam faina bucatile de untura vor disparea. Orientativ, am scris in reteta ca ar fi vorba de 700 g, insa adaugam atata faina cat este necesara pentru a obtine un aluat tare (cam ca o plastilina). Cu ajutorul degetelor, intindem in tava trei sferturi din aluat (pur si simplu il presam cu degetele pana cand ajunge de dimensiunea tavii). Datorita faptului ca aluatul este pe baza de grasime, acesta nu se va lipi si prin urmare nu mai este nevoie sa ungem tava sau sa folosim hartie de copt. Introducem blatul prajiturii Linzer in cuptorul incins si il tinem la foc potrivit (175 grade) aproximativ 30-40 de minute, dar cel mai sigur il incercam cu o scobitoare. Ca un reper suplimentar, blatul trebuie sa fi crescut putin (datorita bicarbonatului) si sa fi inceput sa se rumeneasca. Pentru a elimina timpii morti din prepararea retetei, folosim timpul in care blatul se coace pentru a pregati ingredientele pentru finisarea prajiturii Linzer. Adica maruntim nuca si dam pe razatoarea mare restul de aluat (un sfert din aluatul total). Pentru a-l putea razui mai usor, ideal ar fi ca aluatul sa stea un timp in frigider. Daca ni se pare ca nici asa inca nu este indeajuns de tare, atunci ii adaugam niste faina si il mai framantam putin. Dupa ce scoatem tava din cuptor, intindem gemul pe blat, apoi presaram uniform mai intai nuca maruntita si la sfarsit aluatul ras. Reintroducem prajitura Linzer in cuptor pentru pentru inca aproximativ 10-15 minute, atat cat sa se rumeneasca frumos si bucatelele de aluat ras puse deasupra. Optional, dupa ce s-a racit, putem pudra prajitura Linzer cu putin zahar. Ingredientele retetei se incadreaza perfect intr-o tava cu dimensiunile 35x25 cm.
Prajitura Linzer cu gem si nuca reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna

Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

31 de comentarii:

  1. pare sa fie buna ,un sfat lingurita de bicarbonat se poate pune pe marginea vasuluicu oule ,aluatul se pote coace direc totul deodata sigur..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu coc toate ingredientele odata, astfel gemul isi lasa putin aroma si in blat si se lipeste mai bine de blat.

      Ștergere
  2. Probata! Mi-a placut, dar nu indeajuns de mult incat sa o mai fac.
    Cred ca am facut aluatul cam tare si a doua zi deja prajitura era prea crocanta. In plus se simte bicarbonatul prea tare.
    Ah, si nuca mi se pare cam multa, eu am pus cam jumatate din cantitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ionela, inseamna ca avem gusturi diferite la prajituri :) Eu chiar ma gandeam ca mi-ar placea si mai multa nuca la prajitura Linzer... Poate ai si simturile mai dezvoltate, eu n-am reusit niciodata sa-i simt bicarbonatul. In cazul in care totusi te razgandesti si o mai faci, poti pune mai multa esenta pentru a-l masca ;)

      Ștergere
  3. Ok, am retinut pontul. Recunosc ca imi plac mai mult prajiturile cu aluat din drojdie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gusturile nu se discuta... Doar ca la prajiturile cu aluat din drojdie trebuie sa muncesti mai mult, pentru ca trebuie sa le framanti :) Sau sa-ti cumperi un robot performant si, bineinteles, costisitor...

      Ștergere
  4. este ok prajitura, rapida, ieftina, si mai ales buna. chiar si dupa 4 zile .......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai descris perfect prajitura Linzer, insa pe mine m-a frapat faptul ca a rezistat patru zile... :)

      Ștergere
  5. Măi dragă "bărbat la cratiţă", eu te-aş lua acasă şi nu ţi-aş mai da drumul să pleci. Să găteşti numai pentru mine, sub privirile mele. :) Sărbători fericite. Am pregătit multe dintre ofertele tale culinare. Delicoase ! Mulţumesc şi Dumnezeu să-ţi dea noi idei pentru păpici şi mai bune :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, inainte de a ma lua acasa, ar trebui sa incepi sa te obisnuiesti sa-mi spui Robert :D Ma bucur ca ti-au placut retetele incercate pana acum, asta inseamna ca vei reveni cat de curand pe blog pentru alte oferte culinare :) Paste Fericit!

      Ștergere
    2. stiam sieu aceasta prajituta.eu o numesc prajitura economica
      foarte buna si tine si osaptamina

      Ștergere
    3. Daca prajitura mai este si economica, atunci cu atat mai bine. Asa este, prajitura Linzer se pastreaza foarte bine - evident, asta in cazul fericit in care "scapa" nemancata atata timp :)

      Ștergere
    4. noi o numim prajitura cu coca rasa

      Ștergere
    5. Suna mai romaneste prajitura cu coca rasa :) Si e mult mai usor de tinut minte.

      Ștergere
  6. hmmm, arata delicios !!! cred ca o sa incerc si eu azi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma, ai incercat prajitura Linzer, sau ti-a trecut pofta? :)

      Ștergere
  7. buna!astazi m-am tot cocarit du doua dintre retetele tale.am facut biscuitii şpritati şi aceasta prajitura.o faceam şi eu mai ınnainte dar e putin diferita reteta.şi a mea este f buna şi cu cıt sta mai nult se ftagezeşte.şi a ta este OK!sper sa se fragezeasca şi asta.poate ıntr-o zi am sa-ti dau reteta poate o vei posta.multumesc şi pentru aceasta reteta.succes ın continuare. ANGELA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Angela! Oricand ai timp, poti scrie aici varianta ta de reteta, doua Linzer nu strica niciodata :) Sper ca ti-a placut si varianta mea.

      Ștergere
  8. De incercat! Maine ca asta seara e sotul la bucatarie si nu pot intra peste el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine gandit! :) De ce sa deranjezi sotul, cand e si maine o zi... astazi sa fie toata bucataria numai a lui! Nu cred ca vei regreta decizia de a incerca prajitura Linzer, asa ca spor la treaba maine, Lia!

      Ștergere
  9. A ieșit exact așa cum o știam din copilărie :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lidia, este important sa ne pastram cat mai vii amintirlie din copilarie, chiar daca asta presupune "sacrificiul" asta de a ne indopa din cand in cand cu o prajitura :)

      Ștergere
  10. stiu reteta asta de mai bn de 30 de ani.o facea si mamaita mea. bineinteles ca o fac si eu. o recomand. gemul-dulceata sau mere rase..calite..le pun cand este blatul pe jumatate facut. pofta mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mere rase n-am incercat prajitura, dar am mancat-o la cineva si mi s-a parut buna. Poate ar fi trebuit sa spun si in reteta de mere, in caz ca se plictiseste lumea de linzerul cu gem...

      Ștergere
  11. Buna, inca o reteta probata cu succes! Si uite asa am devenit admiratoarea ta :)! Spor la gatit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Bianca, daca mai primesc laude voi ajunge sa cred ca toti care-mi incearca retetele sunt foarte priceputi la gatit :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)