Prăjitură cu gem şi bezea

Prajitura cu gem si bezea
Ingrediente reteta Prajitura cu gem si bezea:
  • 500 g gem
  • 3 oua
  • 1/2 cana zahar
  • 1/2 cana ulei
  • o cana lapte
  • 500-700 g faina (cat cuprinde)
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingurita esenta de vanilie
  • pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • o lingurita zeama de lamaie
Prajitura cu gem si bezea Ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Acum cateva luni am postat o prajitura cu gem iar recent o cititoare mi-a zis ca se astepta la altceva atunci cand a citit titlul. Mi-am dat seama ca poate ar fi trebuit s-o numesc "prajitura din gem", deoarece gemul este in compzitia blatului. Asta m-a facut sa-mi aduc aminte de una dintre prajiturile copilariei mele: prajitura cu gem si bezea. Am modificat eu putin reteta, dar in linii mari este cam aceeasi. Spargem intr-un vas cele trei oua peste care adaugam zaharul, uleiul si laptele, apoi amestecam bine intredientele pana cand se topeste tot zaharul. Stingem lingurita de bicarbonat cu putina zeama de lamaie (sau otet) si apoi adaugam bicarbonatul peste celelalte ingrediente (in cazul in care nu avem bicarbonat, putem sa-l inlocuim cu praf de copt, blatul prajiturii va iesi destul de asemanator). Incepem sa incorporam treptat faina pana cand obtinem un aluat tare pe care sa-l putem intinde in tava. Ungem o tava (dimensiunile 35x25cm) cu putin ulei si punem in mijlocul ei aluatul blatului prajiturii, apoi il intindem pe fundul tavii folosindu-ne de maini. Trebuie sa incercam sa intindem cat mai uniform aluatul prajiturii. Incingem bine cuptorul si lasam blatul pentru prajitura cu gem la cuptor vreme de aproximativ 15-20 de minute la foc mediu (175-180 grade C). Dupa ce trec cele 15-20 de minute si blatul este pe jumatate copt, scoatem prajitura de la cuptor si intidem uniform gemul deasupra. In timp ce prajitura cu gem se afla la cuptor, noi am batut albusurile pentru bezea. Atunci cand albusurile s-au intarit putin si s-au albit, am adaugat zaharul si zeama de lamaie, apoi am batut albusurile pana cand au devenit foarte tari si parca sticloase (este foarte important sa batem bine albusurile, succesul bezelei depinde in mare masura de acest lucru). Scoatem prajitura cu gem din cuptor si intindem cat mai bine bezeaua peste gem. Pentru a obtine aspectul valurit, eu am "ciufulit" putin bezeaua cu dosul unei linguri. Mai lasam prajitura cu gem si bezea la cuptor pana cand bezeaua isi schimba culoarea (in jur de zece minute).
Prajitura cu gem si bezea
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajitura!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

49 de comentarii:

  1. arata delicios
    abia astept sa incerc pentru ziua fetitei :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Onesta, nici nu-ti imaginezi cata dreptate ai :))) Este o super prajitura! Poate ar trebui sa-mi laud si eu mai mult prajiturile :D
    Nona, poti sa faci prajitura chiar si maine daca poftesti. Inventezi si tu maine o sarbatoare si gata :D

    RăspundețiȘtergere
  3. 700 gr de faina??? nu prea cred!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce le mai place unora sa carcoteasca... Am scris "700 g faina (cat cuprinde)", deci am specificat ca este doar orientativa cantitatea de faina necesara. Ai fi preferat sa scriu acolo 500 g, tu sa ai doar 500 g in casa si sa te apuci de prajitura, iar apoi sa te trezesti ca iti intra mai multa faina decat ai? Probabil ar fi fost mai bine, atunci ai fi avut cu adevarat ce comenta...

    RăspundețiȘtergere
  5. dupa ce se pune gemul, cat se mai lasa la cuptor?

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai lasam la cuptor prajitura cu gemul inca un sfert de ora, la foc mediu. Cum insa cuptoarele au prostul obicei sa coaca diferit, cel mai sigur este sa introducem din cand in cand o scobitoare in prajitura. Atunci cand prajitura este gata, scobitoarea nu trebuie sa fie neaparat uscata, aceasta se poate umezi datorita gemului aflat deasupra.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ok am incercat prajiutura si nu mi-a iesit cum trebuie, blatul este prea ticsit nu e copt cum trebuie.....prea mult ulei.......ii dau nota 0.....data viitoare mai verificati si alte site-uri mai de incredere.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai ce vina are site-ul meu ca tu n-ai fost in stare sa coci blatul prajiturii asa cum trebuie?!? Fiecare cuptor coace in mod diferit, nu ma poti acuza pe mine ca nu ti-am scris in reteta numarul exact de secunde. Si eu de unde stiu daca tu ai respectat sau nu indicatiile retetei?!? Asa cum demonstreaza fotografiile retetei, prajitura mea cu gem a iesit ok, deci nu inteleg rostul comentariului rautacios. In fine, e usor sa arunci cu noroi in munca altuia printr-un comentariu anonim...

      Ștergere
    2. se dau note??? unde???
      chiar nu-i frumos din partea ta "anonimule" sa arunci si nici macar nu ai curajul sa iti postezi numele...daca nu ti-a placut prajitura...treci la alta pagina...dar nu descuraja! asta numai diavolul o face!

      Ștergere
    3. Poate ar trebui sa sterg comentariile de genul acesta, insa printre atatea laude poate nu strica si un dus rece :) E pacat doar ca pe unii ii poate descuraja si nu mai incerca reteta...

      Ștergere
  8. daca folosesc dulceata are ceva??????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are nimic, doar ca prajitura s-ar putea sa-ti iasa putin mai dulce decat daca ai folosi gem :)

      Ștergere
    2. cand o pot taia

      Ștergere
    3. Eu tai prajitura cam la 10-15 minute dupa ce am scos-o din cuptor.

      Ștergere
  9. super prajitura...!!!
    no comment!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am incercat aceasta reteta si a iesit super. Felicitari si la cit mai multe retete simple

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, voi incerca sa pastrez retetele cat mai simple. Doar n-o sa ne pierdem toata ziua in bucatarie :)

      Ștergere
  11. 700 g de faina e mult prea mult. Fara suparare, mai bine scrii 500 g si daca trebuie se mai adauga. Nu se apuca nimeni de prajiturit daca are fix gramajul in casa. ;)
    Daca folosesti dulceata, iti va curge toata in tava.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite, ca sa nu mai existe discutii, voi modifica acum (500-700 g). Iti dai seama ca asta cu lipsa catorva grame de faina n-a fost argumentul suprem :)) Probabil la momentul respectiv am simtit nevoia sa carcotesc si eu putin, nu dati cu pietre...
      Cum eu n-am testat-o, este foarte posibil sa ai dreptate in legatura cu dulceata.

      Ștergere
  12. o cana sau 2 de zahar si la fel si ulei ?spunemi te rog mai exact

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "1/2 cana" inseamna o jumatate de cana (unu impartit la doi inmultit cu cana).

      Ștergere
  13. interesanta rau reteta,sa stii ca o incerc de Craciun.ps.imi place site-ul tau,e pe "gustul" meu.bafta si sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut cam tarziu mesajul, dar acest lucru nu cred ca a influentat deloc reusita prajiturii :) Mi-as dori ca site-ul sa ramana printre preferatele tale si dupa ce incerci restul retetelor publicate.

      Ștergere
  14. reteta asta o facea si mama mea cand eram mica, arata exact asa...o fac fara discutie!Multumesc pentru postarea retetei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, sper ca si gustul prajiturii sa fie la fel ca cel pe care ti-l amintesti.

      Ștergere
  15. ce fel de gem se foloseste pentru aceasta prajitura ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am folosit un gem de gutui, insa prajitura poate fi facuta cu orice fel de gem (cu cat gemul e mai gros, cu atat mai bine - gemul prea subtire poate curge prin tava).

      Ștergere
  16. am folosit gem de caise :) e foarte buna prajitura multumim pt retete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere! Deci ramane stabilit ca si gemul de caise se "tine" bine in aceasta prajitura :)

      Ștergere
  17. Felicitari pt. un blog atat de minunat!

    Imi spui te rog dimensiunea tavii?

    Multumesc anticipat!
    Tine-o tot asa!

    Mada

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Mada! Dimensiunea tavii in care am copt prajitura este 35x25 cm. Spor la gatit!

      Ștergere
  18. Imi dorec de ceva vreme sa fac aceasta prajitura.
    Acum cateva minute i-am cerut mamei mele reteta. Ii voi trimite un link pentru aceasta pagina, sa imi spuna daca si ea o facea la fel.

    Daca nu o pregatesc in noaptea asta e numai pentru ca nu am lamaie, dar o voi face in curand.

    Revin.

    Pana atunci, multumesc si pe curand.

    M.

    RăspundețiȘtergere
  19. asta e f buna. parca se chema mai demult DAMEN CAPRICE,O MINCAM IN COPILARIE,Dana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, pana acum auzisem de prajitura Damen Caprice, insa nu stiam ca de fapt o mananc inca din copilarie :) Nici n-am fost curios sa vad ce anume presupune, denumirea asta ma ducea cu gandul la o reteta complicata (iar eu incerc sa ma feresc de ele, prefer retetele simple).

      Ștergere
  20. asta e prajitura copilariei mele...jur...arata exact cum o facea mama si e preferata mea.o fac maine ca tot e ziua baietelului meu.ms din suflet pt reteta asta si lasa rautaciosii sa isi faca treaba ca altceva nu stiu sa faca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Georgiana! Si, chiar daca au trecut deja 2 minute, ii zic "La Multi Ani!" baietelului.

      Ștergere
  21. Bună ziua,

    am incercat si eu reteta aceasta insa din pacate am patit la fel ca persoana de ai sus care spunea ca blatul a iesit parca imbibat de ulei. Ceva nu este in regula, poate ai omis sa specifici vre-un amanunt important, de exemplu, ce textura ar trebui sa aibă aluatul inainte sa il punem in tava, ca un pandispan sau ca o coca de pizza?! Am incercat sa o mai bag la cuptor gandindu-ma ca nu am copt-o suficient, dar nu cred ca se va rezolva ceva... Voi reveni cu amanunte...Sunt putin dezamagita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, aluatul acestei prajituri seamana mai degraba cu cel pentru coca de pizza. Nu m-am gandit ca ar fi important sa specific ce textura are aluatul prajiturii inainte de a fi asezat in tava, in imaginile retetei se poate observa ca este suficient de tare incat sa nu poata fi confundat cu o compozitie tip pandispan... Blatul prajiturii trebuie sa fie putin uleios, doar are in componenta sa o jumatate de cana cu unei, insa acest lucru n-ar trebui sa-l impiedice sa se coaca - probabil l-ai copt prea putin in prima "tura", inainte de a intinde gemul.

      Ștergere
  22. Imi lipseste lingurita de zeama de lamaie din casa...si mi-e suuper lene sa ies sa iau. Pot sa fac bezeaua fara? Sau cu zeama de portocala? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat sa fac bezeaua prajiturii fara zeama de lamaie, deci nu stiu cat de mult o influenteaza lipsa acesteia si nu-ti pot garanta reusita. Din comoditate, probabil si eu as proceda la fel, fie as renunta la lamaie, fie i-as pune putina zeama de portocala, in speranta ca o va inlocui cu succes :)

      Ștergere
  23. Am asteptat sa iau lamaie pentru ca m-as fi intristat sa vad ca nu iese. M-am cam impotmolit la ideea de bezea "sticloasa" iar acum stau si ma uit la maglavais sperand sa-l fi nimerit...
    p.s...mie mi-au intrat aproape 800 de faina...

    Multam de reteta. Nu e prima pe care o fac de pe blogul dvs. si imi iese fara probleme! (Din pacate sunt mult prea multe bloguri culinare pe internet si in cam 80% dintre ele autorii..."omit" unele lucruri asadar retetele mi se par sortite esecului...). Keep up the good work!

    One of your biggest fans,
    Bri:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Realizez ca exprimarea asta "bezea sticloasa" pare sa fie un fel de limbaj de lemn culinar, insa nu-mi dau seama cum as putea-o descrie altfel :)) Sper ca ti-a iesit ok.
      Felicitari, ai reusit sa bati recordul la cantitatea de faina intrata in blatul acestei prajituri! :D
      Multam si eu pentru urari si pentru cuvintele frumoase, Bri... Poti as-mi vorbesti la pertu, mai ales ca deja "hoinaresti" pe blogul meu de ceva vreme :) Sper sa ma scuzi pentru intarzierea cu care ti-am raspuns.
      Robert

      Ștergere
  24. Mi-ati trezit amintiri placute, este prajitura din copilarie,si imi amintesc cum mancam doar partea de deasupra. La noi se cunostea cu numele de DAMEN CAPRICE .Multumesc mult,Dana din Arad

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Adevarul este ca pana si mie imi place mai mult DAMEN CAPRICE decat titlul meu banal :)

      Ștergere
  25. Prajitura mea acum e in cuptor. Sunt curioasa ce gust va avea, cuptorul e foarte bun, nu stiu de ce mi s-a ridicat la mijloc.Am mai copt in el tot felul de prijituri si aluaturi si au iesit foarte bine.
    Sincer reteta mi-a starnit interesul ieri si am zis ca azi trebuie neaparat sa o incerc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce ai scos-o din cuptor, ma gandesc ca pana la urma ti s-a asezat... Si chiar daca a ramas ridicata la mijloc, sper ca ti-a placut prajitura.

      Ștergere
  26. Buna. Am incercat si eu prajitura, insa nu mi-a iesit bezeaua. A iesit o chestie moale, dupa ce am pus zaharul si zeama de lamaie. Nu stiu din ce cauza. Acum e la cuptor, sa vedem cum va fi la gust.

    Andreea

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)