Tocăniţă de ceapă

Tocanita de ceapa
Ingrediente reteta Tocanita de ceapa:
  • 500 g ceapa
  • un morcov
  • 200 g rosii in suc propriu
  • 2 foi de dafin
  • o lingurita cimbru
  • o legatura patrunjel
  • ulei, sare si piper
Tocanita de ceapa ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Curatam ceapa de coaja, o taiem pe jumatate si o punem intr-un vas cu apa. Facem asta pentru a mai reduce din usturimea cepei si pentru a ne fi mai usor atunci cand o tocam. Scoatem ceapa din apa dupa aproximativ o jumatate de ora si o tocam julien (de grosime potrivita, nu trebuie tocata fin pentru tocanita de ceapa). Turnam cateva linguri de ulei intr-o cratita, o punem pe foc si adaugam ceapa tocata in momentul in care uleiul s-a incins. Calim ceapa trei-patru minute si apoi punem morcovul tocat sau dat pe razatoare (eu l-am injumatatit si o parte am razuit-o, iar cealalta parte am tocat-o). Punem un capac pe cratita si lasam tocanita de ceapa la foc mediu circa zece minute, timp suficient pentru ca legumele ce fierb inabusit sa inceapa sa se inmoaie putin. Daca ne dorim ca tocanita de ceapa sa fie putin mai dietetica, putem sari peste aceasta etapa. Dupa ce ceapa si morcovul s-au inmuiat, adaugam apa atat cat sa le acopere si punem frunzele de dafin. Lasam tocanita de ceapa sa fiarba 10-15 minute la foc mediu, apoi adaugam cimbrul si rosiile in suc propriu. Mai tinem inca cinci minute tocanita de ceapa la fiert apoi o luam de pe foc si adaugam patrunjelul tocat.
Tocanita de ceapa reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tocanita!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

30 de comentarii:

  1. IIIIIaaaaaammmmiii.dar deocamdata ma abtin.
    Ma ambtin,n-am vazut nimic,n-am vazut nimic ma abtin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur este delicioasă. Ador tocîniţa cu muuultă ceapă. yummy

    RăspundețiȘtergere
  3. :))) Nici tocanita de ceapa n-ai voie?!? Saracuta de tine...
    Ionix, a fost delicioasa, la cata ceapa am pus in ea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ai facut o pofta teribila, asa ca acum ma indrept spre bucatarie sa curat ceapa :D !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) offf, poftele astea... cum ne fac ele sa gatim in schimbul 3... :P SPor la treaba si apoi pofta buna!

      Ștergere
  5. m-am tot uitat la retetele tale si stii ce ar fi bun? macar la alea cu cartofi,sa pui niste bacon pe care il calesti la inceput cu ceapa...sau kaizer, ceva afumat.. e mult prea tarziu acum, dar maine, cu siguranta fac o tocanita, si cu multa ceapa si cu cartofi... si kaizer :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ingrid, cred ca ti-a scapat reteta respectiva :) Pentru ca am impresia ca tu te referi la ceva de genul asta. Ce zici?

      Ștergere
  6. @ BarbatLaCratita : Vreau sa iti spun ca am o fire foarte ciudata si pentru ca nu ma impac bine cu morcovul, l-am inlocuit cu ardei gras. Am adaugat si putin ardei iute, iar reteta ta a iesit delicioasa !
    Cat despre pofte, tu esti de vina ca ne tentezi cu aceste poze .
    Oh, cred ca in momente de genu, daca as avea un iubit.. cu siguranta ti-ar multumii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place ideea ta, trebuia sa ma gandesc si eu sa pun ardei iute in tocanita de ceapa. Dar la morcov n-as renunta, deocamdata ne intelegem bine :)
      Va tentez eu cu imaginile retetelor, insa ai grija pe cine tentezi tu cu aromele mancarurilor gatite la miezul noptii - in ritmul asta, cat de curand s-ar putea sa aiba cine-mi multumi ;)

      Ștergere
  7. am facut-o de 3 ori dupa reteta ta :)) nu ca nu as fi facut si inainte dar a ta are alt aspect.asa ca am renuntat la reteta de la mama in favoasrea asteia :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm... sa nu cumva sa-mi citeasca blogul si mama ta, risti sa fii dezmostenita pentru o tocanita de ceapa? :)

      Ștergere
  8. mda ...:( doar ca mama mea este acum o stea si se uita la mine cand gatesc retetele tale :) trecem peste ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Gasisem mai multe retete dar a ta mi-a placut mai mult.Uite cum ma desconspir ca mai circul si pe alte bloguri culinare dar reteta ta e mai condimentata si ideea cu ardeiul iute nu e rea deloc mai ales pentru cele care vor sa slabeasca.Dar eu am pus rosii proaspete.Si stii ceva Robert?mi-ar placea sa vad cum recomanzi uleiul de masline care este foarte sanatos atat in salate cat si in mancaruri.Vezi tu,datorita poluarii,pesticidelor si a altor factori chimici exista tendinta sa ne indreptam catre o alimentatie cat mai sanatoasa,in masura in care putem,si ne permitem.Multe salutari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, daca te-ai desconspirat, acum incerc sa ma obisnuiesc cu ideea... :) Si sa incerc sa devin mai bun, ca pe viitor sa uiti de celelalte bloguri culinare si sa te fac sa devii mai sedentara :D Nu recomand uleiul de masline dintr-un motiv extrem de simplu: nu cred ca acesta mai are nevoie de recomandare, toata lumea stie ca este mai gustos si mai sanatos decat cel de floarea soarelui. Din cand in cand, mai mentionez in anumite retete ca uleiul de masline ar fi de preferat, insa nu vreau sa sperii pe nimeni trecandu-l in lista cu ingrediente - din pacate, uleiul de masline este inca prea scump pentru marea noastra majoritate...

      Ștergere
  10. Am facut tocanita de ceapa dupa reteta ta si a iesit foarte delicios, numai eu ca eu am pus si carnati.
    Am facut o multime de retete dupa acest site . Felicitari pentru ceea ce faci!!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, Camelia! Ma bucur ca nu esti la prima reteta de pe barbatlacratita.ro si, mai ales, ca ti-ai facut timp sa-mi lasi un mesaj :) N-am incercat tocanita de ceapa cu niciun fel de carne deocamdata, insa i-as pune cateva feliute de carnat (gandindu-ma ca nu complic deloc reteta si nici nu muncesc aproape deloc in plus).

      Ștergere
  11. Am facut azi tocanita de ceapa,tocanita de cartofi si o pizza cu blatul dupa reteta ta.O NEBUNIE!!!! La tocanita de ceapa am adaugat niste feliute de bacon si cirnati calite in prealabil....HMMM HMMMM HMMM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, tu ai facut tocanita de ceapa boiereasca (asa numesc eu varianta cu carne) :D

      Ștergere
  12. Răspunsuri
    1. Pai piperul se pune in tocanita de ceapa la fel ca in orice alta mancare... :) Adica se pune in functie de gustul fiecaruia, ideal ar fi cu putin timp inainte de a lua tocanita de pe foc (pentru a-i pastra cat mai bine aroma).

      Ștergere
  13. Doar ce am terminat-o de gatit; eu zic ca e tare buna (si nu sunt fan tocanita de ceapa!), da' sa vedem ce verdict va da prietenul meu in seara asta, ca...el e sefu';
    acum ma apuc de prajitura cu nuca si cocos si ma gandesc ca, avand in vedere ca sunt prima zi la tine pe blog, merit toate aplauzele, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe tine, macar pentru stradanie, sefu` probabil te va lauda oricum, poate el ar trebui sa-si scrie parerea sincera aici :) Pana atunic, eu ma bucur ca ti-a placut tie tocanita.
      Meriti toate aplauzele si pentru entuziasmul cu care ai "intrat" in retetele de pe blog :) Iti tin pumnii la prajitura, ti-am lasat acolo si cateva sfaturi.

      Ștergere
  14. Daaa, asa zic si eu, pentru stradanie macar :)
    A fost foarte buna a zis, doar a gustat-o, pentru ca a venit foarte tarziu si n-ar fi putut manca o portie intreaga, nu s-ar fi simtit bine apoi. Pe mine, in schimb, nimic nu m-ar fi putut opri :)
    Mi-am pastrat entuziasm si pentru azi cand incerc reteta ta de ciorbita de linte rosie :) E tare interesanta asa cum ai pregatit-o.
    Se vede treaba ca mi-ai tinut pumnii cam lejeri, pentru mine trebuiesc tinuti mai stransi :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Tare buna mi-a iesit! Si foarte gustoasa! Claudia P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si asa, in varianta asta de post... Iti dai seama cum o iesi tocanita cu niscaiva carnita! :D

      Ștergere
  16. Arata minunat dar cred ca cei din familia mea ar pofti la o varianta cu carnita,dar eu sunt de acord cu varianta ta,spor la treaba in continuare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, daca majoritatea vrea tocanita de ceapa cu carne, atunci trebuie sa le faci pe plac - asa-i in democratie! :))

      Ștergere
  17. Nu arata exact ca in pozele dvs. dar are un gust fenomenal. Nu-mi vine sa cred ca mi-a iesit din prima tentativa.
    Spor la gatit in continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Mie-mi place sa cred ca orice reteta incercata de aici ar trebui sa iasa fara probleme din prima. La aspectul tocanitei se mai poate lucra in timp, dar uneori sa stii ca mai depinde si de noroc sau de ingredientele folosite. Toata lumea imi vorbeste la pertu. Robert

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)