Tocăniţă de cartofi

Tocanita de cartofi reteta
Ingrediente reteta Tocanita de cartofi:
  • 1/2 kg cartofi
  • o ceapa
  • un morcov
  • un ardei
  • o lingurita boia dulce
  • 2 linguri pasta de tomate
  • o lingurita maghiran (optional)
  • o legatura patrunjel
  • ulei, sare si piper
-Tocanita-de-cartofi-2
Modul de preparare a retetei
Din aceste ingrediente vom obtine patru portii de tocanita.
Spalam, curatam si taiem cartofii bucati mai mari (taraneste), apoi tocam dupa preferinte ceapa, morcovul si ardeiul. Punem ceapa la calit in cateva linguri de ulei incins si adaugam morcovul si ardeiul atunci cand vedem ca ceapa incepe sa se inmoaie. Lasam legumele la calit timp de cinci minute (la foc mediu), apoi adaugam si cartofii. Acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba inabusit cateva minute, apoi punem apa in tocanita atat cat sa acopere legumele. Adaugam boiaua, sarea dupa gust si lasam tocanita de cartofi sa fiarba la foc mediu timp de aproximativ 20 de minute. Verificam daca sunt fierti cartofii (fie intepandu-i cu o furculita, fie gustandu-i) si apoi adaugam doua linguri cu pasta de tomate. Daca ni se pare ca tocanita de cartofi este prea subtire, o putem ingrosa, in functie de cum ne dorim fiecare tocanita, amestecand niste faina in pasta de tomate (sau, chiar mai simplu, putem pasa cativa cartofi din tocanita). Dupa ce am pus pasta de tomate, mai fierbem tocanita de cartofi la foc mediu inca cinci minute (cam cat sa mai dea intr-un clocot). Imediat ce oprim aragazul, adaugam in tocanita maghiranul, patrunjelul si piperul.
Tocanita de cartofi reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

39 de comentarii:

  1. Robert...cam putin 1/2kg de cartofi,nu crezi???ai mancat numai tu o portie?:))))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Ela, probabil tu faci portiile exagerat de mari :P

    RăspundețiȘtergere
  3. eu fac din 1,5kg cartofi si nu pot spune ca iese foarte mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am facut din 7-8 cartofi medii ca marime, dar taiati cubulete mici si a iesit suficient cat pentru 4 persoane.

      Ștergere
    2. In retetele mele tocmai de aceea nu scriu decat foarte rar pentru cate portii sunt cantitatile... nu toata lumea percepe la fel portiile :)

      Ștergere
  4. Ela,de aceea el nu trebuie sa tina dieta si arata precum un fotomodel,mai ales cu suvita aia strengara pe frunte.Ce-mi mai place....

    RăspundețiȘtergere
  5. ha ha ha....Dia,nu te lasi :)))dar cu Robert,nici o sansa,se lasa tare greu :)))))

    RăspundețiȘtergere
  6. E doar de dragul jocului Ela,Robert are alte preocupari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dia,e bine sa ne mai jucam,asa ramanem tineri mai multa vreme :)))imi place joaca asta

    RăspundețiȘtergere
  8. Ela, ti-o placea tie joaca asta, da` de tocanita mea de cartofi n-ai zis nimic :)) Eu ma mentin tanar micsorand portiile de mancare :P Ma mai las eu din cand in cand, dar suvita nu-mi las niciodata :P Auzi Dia? Niciodata!!! :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Observ ca te-ai lasat si de joaca si asta nu-mi place deloc.Lipsa suvitei mai c-as trece-o cu vederea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca-i asa, atunci ma reapuc de joaca si nu mai gatesc tocanita de cartofi si alte retete de mancare serioase :) Astept sugestii... ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mă bucur enorm că am dat peste site-ul tău, în sfârşit am găsit şi eu reţete simple, dar şi gustoase în acelaşi timp. Eu fiind începătoare, deocamdată îmi este greu să prepar reţete dificile. Îţi mulţumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Loredana, nu e nevoie sa-mi multumesti. Pentru ca asa ma obligi sa-ti multumesc si eu tie pentru cuvintele frumoase. Si uite asa intram intr-un cerc vicios... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu pot sa refuz nici invitatia asta la masa,vin cu balute cu tot. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Te astept, ba chiar iti pregatesc si o bavetica, asa ca nu-ti face probleme din cauza balutelor :D Dar sa stii ca eu vara mananc tocanita de cartofi la temperatura camerei :)

    RăspundețiȘtergere
  15. am 14 ani si am incercat aceasta reteta cu laptopul in fata cand mama nu era acasa:P a iesit super iar toata familia a spus ca e excelenta...Multumesc ca existati!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multi inainte si la cat mai multe retete reusite! Poate astfel ma vei face sa ma simt magulit mai des :))

    RăspundețiȘtergere
  17. nu inteleg de ce trebuie sa pui vegeta?e ingrozitoare!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru a face sa fie mai gustoasa tocanita... multa lume stramba din nas atunci cand lipseste potentiatorul de arome :) Am postat reteta pe vremea cand eram incepator intr-ale gatitului, acum o folosesc si eu mai rar si in niciun caz nu-i mai fac reclama gratuita :)

      Ștergere
  18. Buna!!! chiar ma bucur ca am dat de blog-ul cu retete al unui barbat! nu de alta, dar se spune ca ar fi cei mai buni ;)! desi gatesc de 6 ani aproape zilnic, mai raman in pana de idei! asa ca imediat ma apuc de tocanita asta, arata foarte bine! revin cu impresii! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Si eu ma bucur ca in sfarsit m-ai descoperit :) Acum vei avea ocazia sa te convingi cat adevar si cat mit este in acea afirmatie ;) Spor la gatit si te astept sa te inspiri cat mai des de pe blogul meu culinar!

      Ștergere
  19. Gata!!! Am si stat la masa deja...cum a iesi? extraordinar de buna! si atat de usor si rapid de facut!! asa ca...sigur voi mai proba si alte retete de-a tale!! o sa iti scriu la fiecare reteta pe care o voi incerca! succes in toate! ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Am facut reteta aceasta mai demult si a iesit super gustoasa , dar cam putina. Am o intrebare , daca dublez cantitatea de cartofi , adica fac cu 1 kilogram dublez si celelalte ingrediente ? Multumesc !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Karla, dublezi toate ingredientele si reteta va iesi exact ca data trecuta. Spor la treaba!

      Ștergere
  21. mie mi-o iesit cam fara zeama dar s-o primit delicios...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci e de bine :) Dar data viitoare sa-ti amintesti sa puni putin mai multa apa in tocanita.

      Ștergere
  22. Vazuta, facuta, mancata. DELICIOASA!

    RăspundețiȘtergere
  23. Maine gatesc iar tocanita asta delicioasa!
    Deja mi-am gasit aici o sursa de inspiratie de cate ori gatesc,pentru ca de fiecare data cand am incercat o reteta,mi-a reusit si am primit foarte multe aprecieri.Felicitari!!!!Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Si pentru felicitari, si pentru faptul ca mi-ai ales retetele drept sursa de inspiratie atunci cand gatesti. Daca este cazul, poti veni oricand cu sugestii sau completari la retetele testate ;)

      Ștergere
  24. De cateva luni folosesc retetele tale... Am fost incepatoare dar cu ajutorul tau devin din ce in ce mai buna.. Este ff buna tocanita.. Felicitari ptr retete..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Este bine ca deja ai inceput sa capeti incredere in fortele tale, vei vedea ca iti va fi din ce in ce mai usor sa gatesti retete mai complicate.

      Ștergere
  25. Salutari tuturor! Saptamana asta am avut o pofta nebuna pe tocanita. Ma bucur ca am amici care dau likeuri pe facebook si asa v-am gasit. Ar fi.. al doilea experiment culinar pe care-l am. O rugaminte.. si sa nu radeti.. Cand pun apa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare! Dupa ce calim legumele in ulei, inabusim putin si cartofii iar apoi punem apa. Scrie si in reteta tocanitei, insa se pare ca ti-a scapat. Nu e nimic de ras, ai fi mirat sa vezi cata lume ma intreaba astfel de lucruri :) Ma bucur si eu ca ai amici pe facebook care stiu sa aprecieze o reteta buna :) Multa bafta cu ce-a de-a doua reteta, sper sa-ti placa tocanita si sa te determine sa faci si un al treilea experiment, apoi un al patrulea... ce sa mai, sa determine o reactie in lant :D

      Ștergere
  26. daca nu am maghiran si boia dulce :D???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu le mai pui, si gata! Sau pui boia iute, asa cum fac eu de foarte multe ori ;) Tocanita de cartofi iese suficient de gustoasa chiar si fara maghiran si boia.

      Ștergere
  27. o reteta extrem de gustoasa

    RăspundețiȘtergere
  28. F.buna. ce nu mi.a mers insa a fost pasta de tomate, prea mult 2 linguri. Aveam si conserva de rosii si suc de rosii,dar am zis sa respect strict reteta; nu stiam cu cat s fi inlocuit.. Am pus marar, asa stiu ca se combina la cartofi. Sper sa placa sotului meu mofturos si pretentios! E a 2a reteta ce o fac, prima fiind ciorba de fasole verde. A iesit f bn. O sa com.si acolo

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)