Mâncare de mazăre cu pui

Mancare de mazare cu pui reteta
Ingrediente reteta Mancare de mazare cu pui:
  • o punga mazare congelata (400 g)
  • 2 pulpe de pui
  • o ceapa
  • un morcov
  • o legatura marar
  • 2-3 linguri bulion
  • 2 linguri faina
  • ulei, sare si piper
Mancare de mazare cu pui ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Bucatelele de carne din aceasta mancare de mazare provin de la doua pulpe de pui fierte pe jumatate. Fierbem pulpele de pui doar pe jumatate pentru ca acestea sa-si lase gustul in mancarea de mazare, in caz contrar pulpele si-ar pierde mai tot gustul in apa in care au fiert. Datorita aspectului mult mai placut conferit mancarii, dezosam pulpele de pui inainte de a le pune in mancarea de mazare.
Punem o cratita cu trei linguri de ulei pe foc si punem ceapa la calit in momentul in care uleiul s-a incins. O calim doua-trei minute, pana cand devine translucida si apoi punem morcovul dat pe razatoare. Dupa ce-l calim cateva zeci de secunde, adaugam mazarea si apa fierbinte cam cat sa o acopere. Punem un capac pe cratita si o lasam sa fierba la foc mediu in jur de 15-20 minute. Trebuie sa incercam mazarea si sa adaugam carnea de pui aproximativ in momentul in care mazarea este pe jumatate fiarta. Nu este o stiinta exacta, ne bazam pe intuitie si putin pe noroc :)
Timpul de fierbere al mancarii poate varia in functie de tipul de mazare folosit. Dupa adaugarea carnii, mancarea de mazare cu pui se mai tine la fiert inca un sfert de ora. Amestecam intr-un vas trei linguri de bulion cu doua linguri de faina si o lingura din zeama mancarii si punem amestecul obtinut in mancare cu cateva minute inainte de a lua mancarea de mazare de pe foc. Nu este bine sa punem apa rece, aceasta va opri mancarea din fiert. In cazul in care "sosul" de bulion si faina va ingroasa prea mult mancarea de mazare, nu-i nimic, se remediaza cu putina apa. Mararul tocat se adauga dupa ce luam mancarea de mazare cu pui de pe foc. Evident, nu trebuie sa uitam sa condimentam mancarea.
Asa cum am mentionat si in lista de ingrediente, pentru prepararea acestei retete am folosit mazare congelata. Am zis sa dezvolt putin subiectul pentru cei care atunci cand au citit lista n-au dat prea mare importanta faptului ca am scris "congelata". Recomand cu caldura tuturor folosirea legumelor congelate in locul celor la cutie. In cazul in care alegeti sa folositi o mazare la cutie, evitati totusi sa cumparati o cutie pe care scrie "mazare rehidratata".
Mancare de mazare cu pui reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu mazare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

23 de comentarii:

  1. Am facut-o pentru fiul meu, a iesit excelenta. Azi sau maine o fac iar, am citit reteta sa fiu sigura ca nu am uitat ingredientele si modul de preparare.
    Ah, ieri am gatit din nou tocanita de pipote! :) De fiecare data am impresia ca-mi iese si mai buna! Ce sa mai, devin o super bucatareasa, cu pagina ta de retete! Multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Deci suntem amandoi pe drumul cel bun - si eu fac la fel, imi recitesc uneori retetele, pentru a fi sigur ca nu gresesc ceva :) Sper sa ramai fidela retetelor mele culinare chiar si dupa ce vei deveni o mega bucatareasa :)

      Ștergere
  2. As adauga ceva, destul de important, valabil nu numai pt. mazare ci si pt. linte,fasole.Acestea se fierb la foc cat mai domol,in sens contrar boabele se intaresc ,chiar se decojesc si mancarea isi pierde aspectul si savoarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant, nu stiam ca din aceasta cauza se decojesc uneori boabele de mazare. Iti multumesc pentru pont.

      Ștergere
  3. buna, vreau sa fac acest fel de mancare siii..vroiam sa intreb cata apa trebuie pusa ca sa fiarba mazarea? sunt novice, nu am ink experinenta in gastronomie :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, inseamna ca ai nimerit pe blogul culinar potrivit! :) Majoritatea retetelor mele sunt numai bune pentru cei lipsiti de experienta. In mancare trebuie sa pui apa atat cat sa acopere mazarea. Insa ai grija sa nu cumva sa te pacaleasca :) - mazarea are tendinta sa pluteasca...

      Ștergere
  4. Incearca sa pui si un ardei gras rosu,ii va schimba culoarea si ii va da o savoare aparte:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur voi incerca data viitoare, uitandu-ma la imaginile retetei realizez ca mancarii de mazare nu i-ar strica deloc un strop de culoare :)

      Ștergere
  5. Multumesc pentru retete. Azi am gatit mazare dupa aceasta reteta. Sunt placut surprinsa sa observ ca de cate ori caut o reteta, cea mai usor de inteles, cu cele mai bune explicatii si imagini o gasesc pe acest site :). O seara frumoasa. Lidia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Lidia! Sper ca, de fiecare data cand cauti o reteta, s-o gasesti pe site-ul meu si, bineinteles, aceasta sa intruneasca toate caracteristicile enumerate mai sus. Desi, trebuie sa recunosc, aceasta mancare de mazare cu pui merita (si trebuie!) sa aiba o imagine mult mai aspectuoasa :) O seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere
    2. Salut ,
      o sugestie pe care am primit-o de la o "tanti bucatareasa"
      sa schimb sosul faina cu 1-2 cartofi taiati cuburi si care se pun o data cu mazarea.
      efectul este asemanator si este mult mai sanatos.
      acum incerc aceasta idee si revin cu mentiuni dupa.
      Cristi

      Ștergere
    3. Salut, Cristi! Stia bine "tanti bucatareasa", mai fac si eu uneori mancarea de mazare cu cartofi. Eu ii folosesc mai mult atunci cand n-am carne de pui sau pentru a mai "inmulti" mancarea, deocamdata stomacul meu inca "tine" la absolut orice. Si da, mancarea de mazare cu cartofi este foarte gustoasa si merita incercata.

      Ștergere
  6. Bună, Robert. Aş avea o întrebare: de ce trebuie să evit mazărea rehidratată? Mulţumesc şi pt răspuns (pe care sunt sigură că-l voi primi, la cât de prompt am observat că eşti), şi pt reţetele postate, care-mi fac şederea în bucătărie mult mai plăcută şi-mi dau sentimentul că mă pricep la gătit:). Nina

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, Nina. Mazarea rehidratata este mazarea deshidratata pentru a se pastra un timp indelungat si care, dupa cine stie cat timp, a fost tinuta in apa pentru a redeveni mazare aparent normala :) Si e absolut imposibil ca, dupa un asemena proces, sa nu ramana boabemai tari (nehidratate suficient). Nu stiu daca am explicat 100% corect, recunosc ca nu sunt vreun mare specialist in mazare, asa ca oricine se pricepe mai bine poate sa ma corecteze/ completeze. Te inteleg, desi inca ma consider incepator intr-ale gatitului, am observat ca blogul meu culinar reuseste sa-mi dea si mie acelasi sentiment :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Superb blog in orice caz, lucrez in domeniu de 8 ani de zile, si pot sa spun ca a iesit gustoasa mancarea....numai ca aici un sunt eu, totul e "umflat" pana peste masura, si trebuie sa condimentez puternicca sa acopar, gustul de " hartie" la mazare si legume. Sunt in norvegia de ceva timp, si imi este foarte greu sa ma obisnuiesc cu mancarea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai gati doar pentru norvegieni, atunci n-ar mai trebui sa-ti bati capu` sa acoperi gustul de "hartie" al legumelor, ei sunt obisnuiti si cred ca asa trebuie sa fie :) Partea proasta e ca trebuie sa mananci si tu mancarea aia, asa ca va trebui sa condimentezi din belsug, pana te obisnuiesti cat de cat, poate gasesti si anumite sortimente mai "prietenoase" la gust.

      Ștergere
  9. Buna, Robert!
    Zilele trecute am gatit si eu mancarica de mazare cu pui. Am adaptat putin reteta ta, eu folosind pulpe de pui deja dezosate(iese gustoasa si asa, pentru ca la mancare am folosit numai zeama in care a fiert carnea) si am adaugat o jumatate de ardei gras(rosu, evident...ca doar imi place culoarea rosie :D ), taiat marunt.
    Dar nu mi-a iesit...De ce asta? Pentru ca nu ti-am urmat sfatul de a folosi mazare congelata, eu folosind in schimb mazare conservata la borcan. 2 ore am fiert mazarea...si tot au mai ramas cateva boabe nefierte, tari. M-am invatat minte, prin urmare nu am sa mai folosesc niciodata mazare la borcan.
    In rest, a iesit foooarte gustoasa. Multumesc pentru reteta! :)
    Azi voi gati supa cu galuste(si ea putin adaptata, desigur..in sensul ca eu fac galustile din 2 oua si cca 6-8 linguri de gris)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Gabriela! Si eu patesc deseori asta, nu acord suficienta importanta sfaturilor primite... pana nu simt pe pielea mea :) Cu mazarea congelata as fi zis ca este imposibil sa dai gres, insa am fost destul de nemultumit de una cumparata acum vreo doua luni (era produsa de o firma pe care o mai incercasem in multe retete). Insa cu mazarea rehidratata mai mult ca sigur vei avea probleme de fiecare data :) In general, am observat ca aceasta este la cutie, nu la borcan. Oricum, nu conteaza neaparat daca este in borcan sau cutie, important este sa nu scrie nicaieri pe eticheta cuvantul "rehidratat". Mazarea la borcan poate fi conservata si altfel, nu este neaparat rehidratata. Apropo de borcan/ cutie, imi place mazarea conservata si pentru ca nu trebuie sa mai am grija de borcan :D

      Ștergere
  10. Hallo, Roby.Acum am terminat mazarea si a iesit super, doar ca eu am pus putina boia la ceapa apoi am pus morcovii si doua rosii fara piele si pasate.Pana acum foloseam o pasta italiana tare buna, dar nu stiu ce au facut cu ea ca nu mai e ca inainte asa ca folosesc rosii.Eu nu am avut marar si am pus patrunjel(o tonă):))))doar nu ma las la tine ca doar sti ca si eu trag la verdeata;))Mai am in vizor multe asa ca ne mai "auzim".Rețetele tale pica de minune mai ales ca sunt tare ocupata(si bune si rapide).Sa traiesti 100 de ani fara reparatii.Si eu la fel doar trebuie sa-ti incerc rețetele;))).Spor la gatit.Oty.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hallo, Oty! Cu intarziere, insa am gasit mesajul tau. Sper ca n-ai fost si tu la fel de ocupata incat sa nu mai incerci nicio alta reteta de pe blog - sau te bazezi pe faptul ca urarea ta isi va face efectul si deci vei avea timp suficient? :))) Eu am realizat ca de ceva vreme cam abuzez de marar, insa mancarea de mazare mi se pare ca merge de minune si cu patrunjel, chiar o voi face si eu astfel data viitoare.

      Ștergere
  11. pt cate portii sunt ingredientele si de care faina e nevoie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris in reteta, insa se pare ca ti-a scapat :) Am pus doua linguri de faina in mancarea de mazare. Poti incerca asa si te orientezi la fata locului: daca mancarea ti se pare prea groasa, ii mai adaugi putina apa calduta si o dai intr-un clocot; iar daca ti se pare prea subtire, mai amesteci putina faina cu apa calduta si o adaufi in mancare.
      Nefiind un mare mancau, din 400g de mazare si doua pulpe de pui mie-mi ajung patru portii. Dar numarul portiilor de mancare de mazare tine si de apetitul fiecarui individ in parte, deci tu ar trebui sa apreciezi cel mai bine.

      Ștergere
  12. Buna Robert .. Astazi am facut si eu pentru prima data o reteta de pe site-ul tau :* Si anume ,,Mancare de mazare cu pui " A iesit o minunatie :p ff buna si foarte usoara :* Zilele urmatoare o sa incerc si ceva dulce :) Ma bucur ca te-am descoperit! Mult succes in continuare :* :*

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)