- un kilogram mere
- 350 g zahar
- 200 g stafide
- o lingura scortisoara
- un plic GelFix Super 3:1
Pentru acest gem de mere am folosit GelFix Super 3:1 de la Dr.Oetker, adica trei parti fructe si o parte zahar. Reteta se poate adapta foarte usor la orice cantitate de mere, iar prepararea gemului este extrem de rapida. Mama ii zice "reteta de gem pentru puturosi", insa pe mine nu ma deranjeaza absolut deloc :D Incepem prepararea gemului prin a curata merele de cotor si optional de coaja, apoi le dam pe razatoare. Dupa cum bine se poate vedea in fotografiile atasate acestei retete, eu n-am decojit merele pentru ca nu ma deranjeaza deloc coaja lor. Golim continutul plicului de GelFix intr-un vas uscat, adaugam 350 g de zahar si le amestecam. Dupa ce am terminat de ras merele, le amestecam cu GelFix-ul si zaharul, dupa care le punem la foc. Vom pune GelFix-ul si zaharul amestecate peste mere, nu pe fiecare separat. Cat timp gemul de mere este pe foc, vom avea grija sa amestecam tot timpul pana in momentul in care gemul incepe sa fiarba. Dupa ce a inceput sa fiarba (clocoteasca), mai tinem gemul de mere la foc minim trei minute - in functie de cat de zemoase sunt merele si de cat de gros vrem sa fie gemul. Eu de exemplu am tinut gemul de mere la foc aproximativ cinci minute. Dupa ce am luat gemul de pe foc, adaugam 200 g de stafide si o lingura de scortisoara, dupa care punem gemul de mere in borcane cat timp acesta este inca fierbinte, nu dupa ce se raceste. Trebuie sa avem grija ca borcanele sa fie spalate, uscate si sa le strangem cat mai bine capacul (sau sa legam celofanul cat mai strans). Apoi vom lasa borcanele cu gem de mere cu capacul in jos pentru o ora sau doua.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alta reteta de gem!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Interesanta reteta.Parca m-ar incanta s-o fac, mai mult din curiozitate.Intrebare: crezi ca se pot steriliza borcanele, ca sa tina mai mult timp gemul? Multumesc. Gianna.
RăspundețiȘtergereChiar nu stiu care ar putea fi efectul sterilizarii borcanelor de gem. Insa nu cred ca ai nevoie de sterilizare, poate doar sa vrei sa tii gemul ani de zile. Mie gemul de mere mi-a tinut macar o jumatate de an, tinandu-l pe un raft din bucatarie. L-am preparat in octombrie si l-am terminat spre sfarsitul primaverii.
Ștergeredaca poti,spune-mi si mie cate grame are plicul de GEL FIX,deoarece vreau si eu sa fac si aici(adica in Belgia)se gaseste la niste cutii de 250 de grame....
RăspundețiȘtergerePlicul are doar 25 de grame. Belgienii se pare ca fac mult mai mult gem decat noi :)
Ștergeremultumesc de raspun,se pare ca asa este,fac in cantitati industriale... :))
RăspundețiȘtergere:) Cu placere, ma bucur ca am putut sa-ti fiu de folos.
Ștergereazi am cumparat si GelFix...doar ca este 2:1 si nu are 250 g ci 500 g....scuze :)pun tot 25 g la 1 kg de mere,sau pun 50 g?!
RăspundețiȘtergereSincer sa fiu, nu stiu cum este cel 2:1, ar trebui sa fie cam la fel. Dar trebuie sa scrie pe ambalaj, n-are cum sa nu aiba istructiuni de utilizare.
ȘtergereAm sa incerc reteta ,dar am o intrebare la 5 kg de mere se pun 5 plicuri de gel fix? ,1kg 750 zahar si 1 kg de stafide?
RăspundețiȘtergereCorect, este suficient sa inmultim cu 5 toate ingredietele retetei.
ȘtergereIn Belgia, ca si la noi in Austria, se gaseste zahar special (2:1 sau 3:1) cu continut marit de pectina (substanta naturala care face ca dulceturile sa se lege), atfel incat la 2 parti de fructe punem numai 1 parte de zahar 2:1 sau 3 parti de fructe la zahar 3:1. Reducerea cantitatii de zahar este benefica pentru sanatate. Pe vremuri bunicile noastre puneau de regula 1 kg de zahar la 1 kg de fructe, deci 1:1. Gelfixul la pliculete ajuta la legarea dulceturilor si permite reducerea cantitatii de zahar normal iar modul de folosire si cantitatile sunt indicate pe plic.
RăspundețiȘtergereLa reteta de mai sus eu as pune si zeama de la o lamaie care va ajuta la legarea dulcetii (gemului). O alta varianta ar fi sa punem la 1 kg de mere o gutuie bine coapta, data pe razatoarea mica. Pe langa aroma deosebit de fina vom obtine un gem foarte bine legat datorita pectinei continuta de gutuie.
Sa nu uitam ca bucataria este un laborator si nimic nu ne poate opri sa experimentam pana vom obtine rezultatele cele mai bune.
De zeama de lamaie am mai auzit, de fapt am ami pus si eu cateodata in gemuri. Insa de adaugarea unei gutui nu, dar pare sa aiba mai multa logica decat adaugarea zemei de lamaie. Intotdeauna ma bucur cand aflu lucruri noi de pe blogul pe care teoretic eu sunt cel care-l scrie :)
Ștergere