Gem de gutui

Gem-de-gutui-1
Ingrediente reteta Gem de gutui:
  • un kilogram gutui
  • 350 g zahar
  • un plic Gel Fix Super 3:1 Dr.Oetker
Gem-de-gutui-ingrediente
Modul de preparare a retetei
Retetele de gem sunt niste retete simple si foarte usor de preparat chiar si de catre un incepator, singura parte putin mai grea poate fi considerata partea in care dam gutuile pe razatoare. Incepem prepararea gemului prin a spala gutuile si a le taia pe jumatate. Scoatem semintele si cotorul si apoi le dam pe razatoare. Gutuile rase le punem in cratita in care vom fierbe gemul. Intr-o farfurie amestecam zaharul cu praful de Gel Fix si il punem peste gutui. Amestecam bine si punem gemul la foc mediu. Gemul de gutui se fierbe minim trei minute din momentul in care incepe sa clocoteasca (trei-cinci minute). Trebuie sa avem grija ca borcanele sa fie bine uscate inainte sa punem gemul in ele. Vom pune gemul de gutui fierbinte in borcane, imediat ce l-am luat de pe foc si vom sigila cat mai bine borcanele cu gem. Borcanele ar trebui tinute intoarse cateva minute si apoi depozitate intr-un loc racoros si rece. Daca va plac gemurile si vreti sa preparati mai multe sortimente de gem, atunci puteti incerca si reteta de gem de mere cu stafide - o alta reteta in care am folosit Gel Fix.
Gem-de-gutui-9

Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alta reteta de gem!

Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

17 comentarii:

  1. Arata f bine gemul, deschis la cuoare, cum imi place mie! Felicitari! Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Dia, am incercat sa-l asortez cu tapetul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am venit,presupun ca de gemul asta vrei sa scapi.Il iau pe tot sau iti mai las sa faci ceva "bunaciuni"

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai am nevoie de cateva borcane de gem de gutui, vin sarbatorile si poate ii gasesc o intrebuintare :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Bineeeeeee,hai ca's fata buna,nu ma lacomesc asa tare la mancare,mi se intampla chiar sa ajung.....prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu cat mai renteaza sa pregatesti dulceturi si gemuri acasa. Poata daca stai la casa sau ai rude pe la tara.

    RăspundețiȘtergere
  7. Intradevar, nu prea renteaza sa faci gemuri in casa. Adevarul este ca eu am luat gutuile de la bunici, mi-a parut rau sa le las sa se strice in/sub copac :)

    RăspundețiȘtergere
  8. ba rentează să faci dulcețuri acasă, și încă mult!:)
    în toamnă, kilul de gutui a fost 3 lei, iar un kil de zahăr e 4,5 lei (la gem se folosesc doar 400 g). din comerț, cu banii ăștia aș cumpăra doar UN borcan de 370 g de gem (nu dulceață!). acasă îți ies 2-3 borcane de gem, iar din cojile de gutui și restul de zahăr până la un kil faci și peltea.
    despre gust nici nu mai vorbim! gemul sau dulceața cumpărate nu vor fi niciodată la fel de bune precum cele făcute în casă.
    și nici nu e cine știe ce muncă.
    așa că, domnule bărbat la cratiță, te rog să perseverezi în a face dulcețuri și gemuri, precum și alte lucruri bune.
    industrializarea este pentru leneși cu papile gustative abrutizate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru mine nu prea renteaza, daca ma gandesc la spatiul pe care mi-l ocupa gemul in casa :) Camara mea este minuscula... Dar ai dreptate, facand un calcul simplu, n-ai cum sa nu observi ca e destul de rentabil sa-ti faci singur gemurile si dulceturile, iar gustul lor nu se compara cu al celor din comert.

    RăspundețiȘtergere
  10. buna,

    felicitari pentru gateli daca sunt facute de tine...
    dar ce cauta Gelfix-ul in reteta asta?
    gemul ca si dulceata de gutui se face FARA Gelfix
    vezi ceva retete de prin anii 60 . Daca vrei revin cu reteta , mai ales pentru dulceata!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Rodica! Daca ai timp, mi-ar placea sa aflu reteta ta de gem sau dulceata. Eu am folosit Gelfix pentru a nu mai fierbe ore intregi gemul. Practic, am facut-o din comoditate :) Pe de-o parte n-am nici timp si nici rabdare sa fac conserve, dar pe de alta parte imi pare rau si de fructele care se strica in gradina bunicii. Asa ca am apelat la o solutie de compromis.

      Ștergere
  11. Buna,

    M-ai dezamagit profund! Chiar nu ma asteptam sa vad Gelfix in retetele tale dar in schimb te felicit pentru celelalte retete pe care le postezi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca e chiar corect formulat, dar voi incerca sa diluez profunzimea dezamagirii tale gatind fara conservanti de acum inainte :) Alte retete de gem n-am de gand sa mai postez in viitorul apropiat :D

      Ștergere
  12. da chiar asa,de ce folosesti gelfix? nu se poate si fara? eu as vrea sa fac fara..cum sa procedez..aaa...si nu se foloseste apa la fiert? ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu l-am folosit doar din comoditate, ci si pentru a nu mai fierbe o gramada de timp gemul. Am plita electrica si cred ca nu prea renteaza sa consum atat de mult curent pentru un gem. Nu se foloseste apa la fiert.
      Nu sunt vreun mare expert in gemuri, insa eu as pune doua parti de gutui si o parte de zahar, le-as fierbe la foc mic o ora-doua (amestecand des pentru a nu se lipi de fund) - pana cand ar incepe sa aiba consistenta pe care stim ca trebuie s-o aiba un gem, iar la sfarsit as pune un pic de zeama de lamaie (ori sare de lamaie).

      Ștergere
  13. S-a uitat burtica pe lista si gasit acest gem, daca nu-i dau o sa ma certe, nici nu mai conteaza unde gasesc, daca i-a casunat e lege! la toamna fac si eu mai mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, tocmai pe gemul de gutui i-a casunat burticii tale. Cum e greu sa gasesti gutui in perioada asta pentru a-l face personal, cred ca trebuie sa te plimbi putin prin magazine :D

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)