Prăjitură cu gris şi portocale

Prajitura cu gris si portocale reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu gris si portocale:
  • pentru blatul prajiturii
  • 3 cani gris
  • o cana suc de portocale
  • coaja rasa de la o portocala
  • o cana apa
  • o cana zahar
  • 2 plicuri praf de copt (2x10g)
  • pentru siropul prajiturii
  • o cana suc de portocale
  • coaja rasa de la o portocala
  • 2 cani apa
  • 2 cani zahar
Prajitura cu gris si portocale ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prima data cand am preparat aceasta prajitura cu gris si portocale am respectat intocmai reteta, dar am ajuns la concluzia ca nu prea are niciun rost sa folosim portocale pentru suc, este suficient un suc de portocale din comert. Prepararea blatului prajiturii. Intr-un vas mare amestecam trei cani de gris cu o cana de zahar, apoi adaugam doua pliculete cu praf de copt. Dupa ce le amestecam foarte bine, incepem sa turnam treptat in compozitie continutul unei cani cu suc de portocale si apoi al unei cani cu apa. Amestecam bine compozitia blatului prajiturii pana cand aceasta devine una omogena si incepe sa faca basici. La sfarsit adaugam coaja rasa a unei portocale si amestecam pana cand se incorporeaza. Ungem o tava cu unt (sau o tapetam cu hartie de copt) si turnam in ea compozitia (pentru prajitura cu gris si portocale am folosit o tava cu dimensiunile 35x25 cm). Nivelam compozitia si introducem prajitura cu gris si portocale in cuptorul incins si o coacem vreme de aproximativ 30 minute, la foc mediu (175 grade C), pana cand prajitura devine aurie. Prepararea siropului prajiturii. Punem la foc cele doua cani de apa, o cana cu suc de portocale si coaja unei portocale, apoi adaugam doua cani de zahar si amestecam pana cand se topeste (tinem siropul de portocale la fiert circa 10-15 minute). Optional, pentru a fi si mai aromat siropul, putem adauga si cateva bucati din portocalele pe care le-am stors pentru suc. Scoatem blatul din cuptor si il taiem/ portionam cubulete dupa preferinte, apoi turnam uniform siropul peste ele. Prajitura cu gris si portocale va ramane in tava pana cand acesta va absoarbe tot siropul de portocale. La prima vedere pare sa fie foarte mult sirop, dar in final bucatelele de prajitura il vor absorbi pe tot. Iar cu cat siropul este mai mult, cu atat prajitura cu gris si portocale va fi mai "pufoasa".
Prajitura cu gris si portocale reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

8 comentarii:

  1. Portocale am,asa ca am sa-mi fac o prajiturica cu ele,ca nu pot sa sper la desertul tau.Dia

    RăspundețiȘtergere
  2. As fi vreut sa ne spui si impresii de dupa pregatire, adice ce gust si textura are, mersi
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm, greu de explicat ce textura are. Are gust de gris si portocale, asta e clar :) Ce sa zic, prajitura cu gris este o prajitura mai putin fina, adica nu ti se topeste-n gura. Depinde de gusturi - mie mi-a placut, prietena mea insa a zis ca ea n-ar face-o. Dar a mancat totusi doua prajituri... :D
    Dia, mai ai si tu rabdare. Stii doar ca se zice ca speranta ar trebui sa moara ultima ;) Daca ai facut prajitura cu gris si portocale, poate te pricepi tu mai bine sa explici ce si cum :)

    RăspundețiȘtergere
  4. He he ziceam ca sunt obisnuita sa-mi fac singura prajiturele,dar imi place cand cei dragi imi fac surprize.Maine am sa fac prajitura,dar cu siguranta va fi mult mai "delicata",sigur i-ar fi mult mai pe plac prietenei tale.Poate vei fi destul de curios sa arunci o privire,chiar daca ne-ai cam dat uitarii.Dia

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Robert,
    Am facut prajitura aceasta si este foarte ciudata pentru gustul meu. Este mai putin fina, adica spre "zgrumturoasa" ca textura, intr-adevar nu se topeste in gura, hm nu prea imi place. Ca si cantitate de zahar, am pus numai 2 cani din 3 (cu tot cu sirop) si mi se pare foaaaaaarte dulce, as mai scoate zaharul din sirop, sau as pune numai 1/2 cana zahar.Asta depinde de gustul fiecaruia, eu mananc dulce foarte putin, poate de aia mi se pare prea mult zahar.
    Hm, nu prea are niciun farmec per total. Nu o mai fac. :( .
    E prima reteta de la tine care nu-mi place, nu credeam ca o sa traiesc aceasta zi :)).
    O zi buna tuturor!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alina,
      Eu fiind pesimist in cel mai optimist mod posibil cred ca mai devreme sau mai tarziu, intotdeauna vine ziua in care cineva/ ceva ne va dezamagi, asa ca nu sunt surprins niciodata :)
      Fiind o reteta de post, e cam greu sa obtii o prajitura nemaipomenita - aici se potriveste la fix expresia aia "nu poti face din rahat bici" :D Cum sucul de portocale n-a reusi sa faca o mica minune (asa cum speram eu initial), m-am gandit ca macar prajitura sa fie dulce :)
      Ca sa inchei optimist, eu inca sper ca n-am publicat degeaba reteta asta si ca se vor gasi totusi cateva persoane care sa se bucure de ea.

      Ștergere
  6. Nu ma intelege gresit, si eu tot optimista sunt, si in paralel am facut de la tine, tot astazi, friptura de vita la cuptor care a iesit foarte buna :)
    Si eu sper sa se bucure altii de prajitura ta, eu o sa ma bucur de cheesecake pe care o s-o fac zilele urmatoare si care mi-a/ne-a placut foarte mult.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai linistita, nu te-am inteles gresit si nu m-am simtit deranjat in vreun fel de comentariul tau. Si chiar dac-as fi avut motive s-o fac, tot n-as fi facut-o gandindu-ma cate retete mi-ai laudat :) Nici pe mine nu m-a dat pe spate aceasta prajitura, insa m-am gandit ca e pacat sa n-o public. Sunt multe retete care mie nu mi-au placut in mod deosebit, insa am primit zeci de mesaje care le laudau, asa ca i-am dat ceva sanse si acesteia :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)