Biscuiţi crocanţi săraţi

Biscuiti crocanti sarati de casa
Ingrediente reteta Biscuiti crocanti sarati:
  • 500 g faina
  • 50 g cascaval uscat ras (parmezan)
  • 200 ml apa
  • 50 ml ulei de masline (sau ulei)
  • 2 lingurite drojdie uscata
  • o lingurita sare
  • 100 g unt
  • un ou
  • 2 linguri seminte de susan
  • 2 linguri seminte de mac
Biscuiti crocanti sarati Ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pentru o seara petrecuta in fata televizorului, eventual avand si o bere la indemana, cred ca nimic nu poate fi mai bun decat niste biscuiti crocanti sarati proaspat scosi din cuptor. Insa acesti biscuiti pot fi rontaiti toata ziua, fara niciun motiv anume - dupa cum am constatat prin proprie experienta astazi :D Punem faina intr-un vas si facem o gropita in mijlocul ei in care punem drojdia si sarea. Adaugam apa si dizolvam drojdia si sarea, apoi amesteacam incorporand o mare parte din faina. Adaugam in compozitia de biscuiti uleiul si parmezanul (putem folosi orice sortiment de cascaval uscat dat pe rasatoarea cu ochiuri mici), amestecam pana cand le incorporam, apoi framantam bine aluatul de biscuiti cateva minute. Dupa ce terminam de framantat aluatul de biscuiti, il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca 10-15 minute. Atunci cand aluatul a crescut, il impartim in trei parti egale. Amestecam intr-un vas untul cu o lingurita de faina pana cand se transforma intr-o pasta groasa. Presaram cu faina blatul de lucru si intindem cu sucitorul (pe rand) cele trei bucati de aluat de biscuiti pana cand acestea vor atinge dimenisunile unei tavi de cuptor. Ungem fiecare foaie de aluat de biscuiti cu pasta de unt preparata anterior, avand grija sa nu ramana nici un bucatica de aluat neacoperita. Rulam cu grija foile de aluat de biscuiti si le facem colac, apoi lasam colacii de aluat de biscuiti sa se odihneasca un sfert de ora. Intindem din nou colacii de aluat de biscuiti pana cand obtinem o foaie subtire ca de placinta si taiem fiecare foaie in forma si dimensiunea in care ne dorim biscuitii crocanti. Apoi ungem biscuitii crocanti cu galbenus de ou batut si presaram susan si mac. Intepam biscuitii cu o furculita - nu stiu cat de mult ajuta, dar de stricat sigur nu strica :) Punem biscuitii crocanti sarati in trei tavi tapetate cu hartie de copt si incingem bine cuptorul. Lasam biscuitii la cuptor la foc tare aproximativ 15-20 minute, verificandu-i spre sfarsit sa nu se rumeneasca prea tare.
Biscuiti crocanti sarati
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de saratele!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

29 de comentarii:

  1. Arata foarte bine.
    Sunt tare crocanti sau se mai inmoaie de la unt?

    RăspundețiȘtergere
  2. Moni, biscuitii nu sunt tare crocanti. La inceput sunt chiar prea moi, dar se intaresc odata cu trecerea timpului. Biscuitii crocanti nu au "supravietuit" niciodata mai mult de doua zile la mine, dar inca nu se intarisera prea mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am setat pe anonim, pentru ca mi-am pus tastatura in romana si nu stiu sa-mi mai aranjez keyboard-ul astfel incat sa am si arond.
      Mira, ma numesc, am mai postat pe aici.
      Voiam sa intreb, pot inlocui parmezanul cu altceva, de exemplu branza (nu vreau sa folosesc nici cascaval)?

      Ștergere
    2. Mira, poti inlocui parmezanul cu o branza cat mai uscata; ideal ar fi ca aceasta sa fie si cat mai aromata, pentru a da gust biscuitilor crocanti.
      La nevoie, poti gasi simbolul cozii aleia de maimuta pe google sau oriunde altundeva, il copiezi si dai paste atunci cand scrii adresa de email :)

      Ștergere
    3. Buna, mersi mult pentru raspuns...chiar arata bine. Eu sunt fana gustarilor de acest gen. Dar o sa dau o raita prin supermarket zilele astea, recunosc ca nu am cumparat in viata mea parmezan, nici nu stiu cat costa...nu iau oricum branza din supermarket.
      Da, trebuie sa vad cum imi aranjez tastatura intr-o maniera mai buna, nu vreau s-o schimb din romana pentru ca imi trebuie.

      Mira

      Ștergere
    4. Mira
      Trebuie să revin cu încă o întrebare...dacă pun drojdie proaspătă, cam cât îmi trebuie?
      Cât despre înţepat, de la plăcinta cu mere ştiu că se înţeapă ca să nu prindă aer şi să se umfle.

      Ștergere
    5. Ti-ar trebui cam un cubulet de drojdie proaspata (25g).

      Ștergere
  3. Am descoperit ca trebuie intepati cu furculita ca sa nu se umfle. Iar ca sa ii descriu englezeste, biscuitii astia sunt very moorish. Nu te poti opri la unul. Din pacate? Din fericire?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te mai poti opri? Decat sa raspund, mai bine pun si eu cu o intrebare :D
      Eu am scris in reteta ca biscuitii ar trebui intepati, insa nu eram foarte sigur ca este necesar - pana la urma, cat de mult sa se umfle?! :))

      Ștergere
  4. Devin ca niste pernute... atat de mult.:-)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Pare amuzant, insa de acum va trebui sa iau in serios intepatul asta...

      Ștergere
  5. A doua oara mi-au iesit si mai buni. Jeeezus!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci o veste rea si una buna: ai devenit dependenta de biscuitii crocanti, insa ai devenit experta in prepararea lor... :)

      Ștergere
  6. mie aluatul de biscuiti mi-a iesit foarte subtire, aproape ca vezi prin el, am gresit cu ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg ca ai intins prea mult aluatul de biscuiti. Ai gresit crezand ca nu-l puteai strange si framanta putin pentru a-l intinde a doua oara la grosimea dorita... Pana la urma, au iesit ok biscuitii chiar si asa subtiri?

      Ștergere
  7. au iesit super si pana la urma nu au fost asa de subtiri, 3 tavi nu au rezistat nici macar 1 zi...mersi si mai astept idei pentru ”desert sarat”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi incerca sa mai postez retete de genul asta cate de curand. Pana atunci iti recomand sa incerci si reteta de saratele.

      Ștergere
  8. Buna Robert! Gata sunt si biscuitii crocanti, chiar am sunat-o pe mama si i-am spus ca s-ar putea sa nu mai ramana nici unul pana maine. Ai avut dreptate, sunt tare pacatosi, ai tot rontai cate unul cate unul. Tocmai am oprit focul si la pilaful de orez, dar nu l-am facut de post, am pus si piept de pui taiat bucatele cand am calit legumele. Maine o sa astept verdictul alor mei:))). Da, sunt o persoana altruista, imi place sa impart, mai ales daca ceea ce gatesc iese foarte bun!!!!Cami

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Atunci cand gatesti bine, iti da mana sa fii altruista... dar si sa nu-ti pese de verdictul celorlalti :) Asta pentru ca, in cel mai rau caz, mananci singura bunatatile alea pe care le prepari (biscuitii crocanti, in cazul de fata) :D

      Ștergere
    2. Si gata si prajitura Tosca, ieri dimineata am facut-o si deja s-a dus, nu a rezistat prea mult..a iesit foarte buna desi crema mea de vanilie nu s-a intarit foarte mult, a ramas un pic moale. Urmatoarea praji pe lista e cea cu crema de ciocolata(ganache), dar o fac dupa ce imi trece raceala asta de care nu mai scap, in cazul meu, trebuie sa fiu intr-o buna dispozitie cand gatesc ca sa iasa bun bun!!!!O saptamana usoara!Cami

      Ștergere
    3. Buna dispozitie este ingredientul care nu trebuie sa lipseasca din nicio reteta, eu nu gatesc niciodata daca n-am chef sa fac asta :) Asa ca insanatosire grabnica!

      Ștergere
  9. Buna Robert. Uite ca nu ma tin de cuvant si in loc de prajitura cu crema ganache am facut Negresa, aveam ingredientele in casa si mi-a fost mai usor....Cami

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine ai facut, Cami... Eu, care sunt un mare comod, intotdeauna procedez in mod asemanator :D Intr-o asemenea situatie, eu te inteleg si iti fac o derogare (daca-i pot spune asa) de la cuvantul dat ;)

      Ștergere
  10. Bravo, Robert, o reteta f buna , usor de facut si la indemana oricui. Am facut-o vineri, tinand cont de suita de sarbatori religioase si are un succes nebun. Regret ca n-am dublat reteta, in schimb multumesc D-LUI ca n-am injumatatit-o. Multumiri!!!! RV

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod clar reteta de biscuiti crocanti nu este o reteta care sa fie injumatatita :) Mai degraba dublata, imediat dispar acesti biscuiti cred ca trebuia sa pun un avertisment atunci cand am scris reteta :D

      Ștergere
  11. prea mult de munca la ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar parafrazand oarecum o vorba de-a noastra: dupa munca - si rasplata ;)

      Ștergere
  12. Par foarte buni, dar din cite stiu drojdia nu trebuie sa intre in contact cu sarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drojdia nu este afectata de sare, n-ai de ce sa-ti faci griji... nici macar zaharul n-o afecteaza, ba din contra, o ajuta.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)