Sărăţele cu brânză şi chimen

saratele-cu-branza-si-chimen-01
Ingrediente reteta Saratele cu branza si chimen:
  • 300 g branza telemea
  • 2 lingurite chimen
  • aproximativ 900 g faina
  • un pachet unt sau margarina (250g)
  • un iaurt mic(140-150g)
  • 3 oua
  • un plic drojdie uscata (7g) sau un cubulet drojdie proaspata (25g)
saratele-cu-branza-si-chimen-ingrediente
Modul de preparare a retetei
Trebuie sa mentionez de la bun inceput faptul ca din cantitatile de mai sus mi-au iesit patru tavi de saratele. Am avut musafiri si am facut mai multe, dar reteta de saratele poate fi usor adaptata pentru o singura tava. In vasul incapator in care vom face aluatul pentru saratele punem drojdia si o dizolvam in doua-trei linguri de apa calduta (nu fierbinte, altfel riscam sa-si piarda proprietatile). Rupem bucatele cu mana margarina aflata la temperatura camerei si o punem peste vas, la fel si iaurtul si doua din cele trei oua. Adaugam branza data pe razatoare sau faramitata cu mana si doua lingurite de chimen. Daca branza nu este suficient de sarata, mai punem putina sare (sa nu uitam ca este o reteta de saratele, ar fi caraghios sa ne iasa nesarate). Amestecam bine compozitia si apoi incepem sa adaugam faina, framantand cu simt de raspundere pana atunci cand aluatul nu ni se mai lipeste de maini. La final, aluatul de saratele trebuie sa fie tare, asa ca trebuie sa fim flexibili atunci cand e vorba de cantitatea de faina necesara (am scris 900 g mai mult cu titlu informativ, pentru ca in practica vom pune atat cat ne cere aluatul). Dupa ce am terminat de framanat, lasam un timp aluatul la crescut (intre o jumatate de ora si o ora, in functie de rabdarea fiecaruia). Aluatul de saratele nu trebuie lasat la caldura, asa cum se procedeaza de obicei cu aluaturile pe baza de drojdie, ci il lasam sa creasca fara niciun fel de ajutor. Presaram faina pe blatul de lucru al bucatariei si intindem aluatul saratelelor cu ajutorul unui sucitor pana cand obtinem o foaie de grosimea unui deget, foaie pe care o ungem cu ou batut si apoi o presaram cu branza rasa sau cascaval. Acum putem sa dam forma saratelelor, taind foaia in fasii de forma si dimensiunea dorita (facem asta fie pe blatul de lucru, fie direct in tava in care am pus hartie de copt). Incingem cuptorul si apoi coacem saratelele un sfert de ora la foc mediu (175 grade C), atat cat sa se rumeneasca putin.
saratele-cu-branza-si-chimen-reteta
saratele-cu-branza-si-chimen-16
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

133 de comentarii:

  1. Arata foarte bine. Tin bine minte ca, pe vremuri mama facea de sarbatori saratele pentru jumatate din clan (adica rude) pentru ca ei habar nu aveau cum se fac. Fecea zeci de kilograme deodata :-)
    Cred ca azi am sa fac suberek !

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne, Peter ! Si mama mea facea, cele mai bune saleuri mancate vreodata. Sotul meu le pomeneste mereu, chiar daca am incercat fel de fel de "modele"...
    Dar observ din pozele "barbatului la cratita" ca ale lui seamana foarte mult cu cele facute de mama, am sa incerc reteta asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am invatat sa fac saratele tocmai pentru ca mama nu face! :) Aveam impresia ca sunt foarte greu de facut, dar de fapt e o joaca de copii.
    Am mai incercat si alte "modele" de saratele, dar acesta mi se pare cel mai reusit.
    Peter, bine-ai venit in bucataria dobrogeana! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. ....de pe ce planeta ai venit?!
    Nu retin sa fii intalnit pana acum un patiser-barbat.
    Toata aprecierea mea...si promit sa incerc si eu retele pe care nu le stiu.

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) Sunt venit de pe o planeta din afara sistemului vostru solar. Numele ei este imposibil de scris, in limbajul uman oricum ar fi perceput ca un fel de onomatopee :D
    Multumesc pentru apreciere si sper sa te surprind cu retete noi :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi se lungesc urechile de pofta da asa e de mare lemeaaaaaaaa!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tocmai am terminat de facut saratele dupa reteta ta, au iesit foarte bune :)
    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  8. N-ai pentru ce sa-mi multumesti, sper sa-ti reuseasca toate retetele mele :)

    RăspundețiȘtergere
  9. buna ,am vrut si eu sa incerc ceva nou azi si am gasit blogul tau de retete,si m-am decis pentru saleuri ca nu am mai mancat demult,dar am facut o greseala din neatentie si am pus margarina in coca vroiam sa stiu daca are ceva? arunc tot si fac alta coca sau merge si-asa? aaa apropo in lista de ingrediente ai pus ,,un iaurt,, dar apoi n-ai mai pomenit nimic de el ce fac pana la urma il pun si pe el in compozitie sau cum.... scuze sunt incepatoare in ale bucatariei .... felicitari pentru retetele minunate si gustoase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot secretul la orice fel de coca este sa fie bine framantata. Dupa ce se framanta bine se si bate pana face basici si nu se mai prinde de mana.

      Ștergere
  10. Scuze pentru intarziere, am ajuns acasa la miezul noptii :) Cred ca ai facut deja saratelele, nu? N-are de ce sa fie mare problema ca ai pus margarina in coca de saratele, oricum tot acolo ajungea. Iaurtul trebuie adaugat la inceput, inainte sa ne apucam de framantat. Chiar acum voi modifica reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai Destept Ca Altii27 noiembrie 2012 la 21:08

      imi plac mult saratelele! le voi face si eu!

      Ștergere
    2. Chiar daca-mi place ID-ul tau, sper ca saratelele sa-ti iasa la fel ca celorlalti :)

      Ștergere
  11. vaiii...am facut si eu reteta...:D..chiar daca nu prea stiu eu sa gatesc, mi-au iesit...iubitului meu chiar i-au placut..:X

    RăspundețiȘtergere
  12. Deci nu numai ca ti-au iesit saratelele, dar l-au si facut pe iubitul tau sa te aprecieze mai mult acum :) Se zice ca dragostea trece prin stomac, asa ca n-ar trebui sa te opresti la saretele - sunt deja peste 200 retete culinare pe blog ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cu scuzele de rigoare:cata margarina se pune?

    RăspundețiȘtergere
  14. Un pachet - pentru obtine 4 (patru) tavi pline cu saratele. Se pare ca n-ai citit cu atentie lista cu ingredientele retetei :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna!
    Pot inlocui margarina cu unt? Multumesc anticipat!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. salut!
    s-ar schimba tare gustul daca in loc de drojdie as pune praf de copt?!Mi se pare mai rapid asa...

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut! Nu cred ca se va schimba prea tare gustul, mai degraba saratelele nu vor mai avea aceeasi textura/consistenta, nici nu stiu cum sa-i zic. N-am incercat niciodata si, atata timp cat saratelele-mi ies bine cu drojdie, nici nu sunt dispus sa experimentez :D Prefer sa merg la sigur, dar sunt interesat sa aud rezultatul experimentelor altora :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Un pachet,am inteles.Dar cat are (gramaj)un pachet pt tine?

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai.. cat are pentru toata lumea - 250 g :) Daca as fi pus un pachet d`ala mare, atunci ar fi fost obligatoriu sa specific acest lucru.
    Vad ca a trecut o saptamana, presupun ca vrei sa faci saratelele de sarbatori, nu?

    RăspundețiȘtergere
  20. Te rog sa ma scuzi ca am insistat atat pt.gramajul margarinei dar eu nu folosesc si de sceea nu stiu.Sper ca reteta sa fie buna(asa pare).Oricum am sa revin sa iti spun cum a iesit.Cu scuzele de rigoare,
    LA MULTI ANI !

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu trebuia sa te scuzi, atunci cand nu esti sigura de ceva, mai bine intrebi decat sa gresesti. Te astept sa revii cu rezultatul retetei, cu toate ca stiu deja raspunsul :D
    La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  22. am sa incerc si eu saratelele pentru revel sper sa-mi si iasa.la multi ani

    RăspundețiȘtergere
  23. Mi-a iesit super.Am folosit insa ulei de masline-merge traznet!(cam 130 ml-am uns si tava).De mult n-am mai mancat asa de bine saratele.Au placut intregii familii.Multumim pt reteta!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cu placere! Buna ideea cu uleiul de masline, ar trebui sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  25. Iti ador blogul e minunat orice gatesc ma inpir de aici,am incercat multe retete si ies gustoase chiar azi o sa fac si eu saratele dupa reteta ta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si daca a trecut atata timp de cand am inceput blogul, inca ma bucur cand vad ca cineva este atat de incantat de retetele mele.
      Sper ca saratelele sa-ti produca aceeasi impresie buna.

      Ștergere
  26. Leam facut au iesit super pakat k o tava am uitato in cuptor si sau cam perpelit putin:))

    RăspundețiȘtergere
  27. Tony, norocul tau ca ai avut mai multe tavi si, la o adica, ai fi putut sa le ascunzi pe cele mai putin reusite :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Felicitari pentru blog! Este extrem de reusit. Am de gand sa incerc foarte multe retete...si am sa incep weekendul asta cu saratelele.Arata apetisant! La mai multe retete reusite!

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumesc! Ma astept ca in weekend sa gasesti saratelele la fel de apetisante pe cat arata.

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu stiu de ce, dar mereu am trait cu impresia ca aluatul pentru saratele trebuie tinut la frigider o ora. Aluatul tau vad ca contine drojdie deci automat nu se mai baga la frigider. O sa incerc si eu varianta asta :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Sunt constantean si-mi place caldura, nu vreau sa aud de frig nici macar atunci cand e vorba de saratele :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Au iesit foarte bine saratelele.:)Multumesc pt reteta:D

    RăspundețiȘtergere
  33. Am furat si eu reteta ta vreau sa imi uimesc iubitul,saratele imi fcea mama cand eram mica,eram inebunita cand le vedeam....gracias pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De nada! :)) Sa speram ca si iubitul tau va fi la fel atunci cand va vedea saratelele ;)

      Ștergere
  34. sarateeeeeellllleeeeee:)))) Doamne, abia astept sa le fac!!!! Multumesc pentru reteta!!!!!!!!! Nelly

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Nelly! Sa ma anunti cum ti s-au parut saratelele si dupa ce pui in practica reteta, pentru ca vreau sa-mi confirmi ca s-au si ridicat la nivelul entuziasmului :D

      Ștergere
  35. am facut si eu saratele si au iesit..............mmmmm iamyyyyy delicioase ,sunt multumita de rezultat dar cea mai hapy a fost pitik mea de 2 anisori car a papat cu o pofta incredibila.multumim pt reteta !!!sandy si lorena :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Sandy si Lorena! :) Poate cu aceste saratele reusesc sa-mi fidelizez o noua generatie de cititori... :D

      Ștergere
  36. Mi-au placut,le-am facut,le-am papat....din nou :)
    Imi erau atata de dor de saratele....ma bucur k am ales sa le pregatesc dupa reteta ta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Si eu ma bucur ca ai ales tocmai reteta mea, am vazut ca e plin internetul cu retete de saratele.

      Ștergere
  37. Buna ziua!
    Eu sunt tot constanteaca, dar stabilita acum in alt oras :)
    Pana acum faceam altfel de saratele, cu aluatul tinut mai mult timp la frigider, dar aseara le-am descoperit pe acestea si astazi le facem si noi. Oare pot pune smantana in loc de iaurt? este posbil sa nu iasa compozitia cum trebuie, ma gandesc ca, fiecare ingredient are rolul lui...asta am in casa acum...
    multumumesc frumos!!
    IMi place blogul ffff mult!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am folosit smantana in loc de iaurt, si au iesit foarte bune.
      Orice reteta imi cere iaurt sau lapte batut sau smantana,deobicei pun ce am prin casa si iese mereu.
      Eu am citit undeva ca le pot inlocuii cu oricare dintr-e cele trei.
      sper k ti-au iesit :)

      Ștergere
    2. Coca, asa cum spune si Brigitta, in cazul saratelelor nu e absolut nicio problema sa inlocuiesti iaurtul cu smantana. Eu am ales iaurtul deoarece acesta este mai ieftin decat smantana, iar per total nu se prea simte diferenta. Ma bucur sa aud ca blogul e pe placul constantenilor mei :)

      Ștergere
  38. Multumesc pentru sfaturi!:) am pus smantana. AU iesit minunate, doar ca mai nesarate. AM folosit telemea HOchland , care era foarte sarata...asa ca nu am mai adaugat sare, dar au avut un gust mai fad din aceasta cauza. Adica au fost niste saratele cam "nesarate":)) Data viitoare, voi adauga o lingurita rasa de sare. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am patit si eu la fel si am mai adaugat putina sare de mare deasupra, dupa prima tava coapta.Sotul spunea "NESARATELE" cand le nimerea pe cele fara sare :))

      Ștergere
    2. :)) Parca suna mai bine nesaratele decat nesarate... Pentru a evita nesaratelele, eu gust si aluatul, nu doar branza folosita.

      Ștergere
    3. Next time.....i promise, o sa gust :)
      Sa inteleg ca nu eram singura care nu avea somn pe la 2-3 noaptea?! :))
      (ceva nu inteleg..acolo scrie 04:47PM?)

      Ștergere
    4. :)) M-ai prins! Am observat si eu faptul ca apare aiurea ora pe blog in cazul comentariilor, probabil e vreo setare pe care n-am facut-o eu cum trebuie. Logat fiind, mie imi apare ora corecta...

      Ștergere
  39. eu o voi face acum la ora 10:00

    RăspundețiȘtergere
  40. la cate grade sa fie cuptorul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La 175 grade C. Am adaugat acum si in reteta, poate nu toata lumea are rabdare sa citeasca comentariile.

      Ștergere
  41. Buna!
    Acum am scos prima tava, sunt o nebunie! Super reteta!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Cleopatra... Ai diminuat cantitatile retetei mele sau ai mai scos inca trei tavi de saratele din cuptor? :)

      Ștergere
    2. ...am mai scos inca 3 sau 4 tavi.
      Astazivoi face din'nou reteta ta, a avut mare succes ;)

      Ștergere
  42. Sunt geniale aceste saratele si se fac super usor. Eu le fac cu regularitate, in special atunci cand vreau sa ma rasfat cu ceva bun de rontait. Arunc toate ingredientele in aparatul de facut paine si practic eu nu fac mai nimic. Felicitari pentru blog, este extraordinar, mereu gasesc retete delicioase si extrem de bine explicate. Multumesc si spor la gatit in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Cristina... Chiar daca te ajuta aparatul de facut paine la framantatul saratelelor, iti mai ramane totusi si tie ceva de facut. Asta daca nu cumva ai un aparat super-performant care face si taitei si deci iti scoate saratelele deja formate :) Pentru a-si merita cu adevarat laudele tale, blogul are acum obligatia de a-ti oferi numai retete fara cusur. Sa-mi spui daca nu se achita asa cum trebuie de obligatie ;)

      Ștergere
  43. la multzi ani sa fi sanatos si tine-o tot asa numele meu este mariana mult noroc in anul ce vine

    RăspundețiȘtergere
  44. La multi ani si cu sanatate.Vreau sa fac si eu saratele ce inseamna un pachet de margarina si ce inseamna un iaurt mic? Multumesc.Elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 250 grame margarina si 140 g iaurt. Spor la treaba si la multi ani!

      Ștergere
  45. buna citind mai sus comentariile trebuie sa tzi spun ca exista retzeta asa zisa clasica (pe care eu o folosesc de vreo 30 de ani)si in care folosesc bicarbonat de sodiu stins cu otet sau lamaie.intr adevar coca trebuie sa stea cel putzin o ora in frigider.apoi se scoate se mai framanta putzin si se pune la cuptor.trebuie sa recunosc ca exista un mare dejavantaj si anume ca odata coapte saratzelele se vor consuma in aceeasi zi pentru ca odata cu trecerea timpului se intaresc foarte tare,dar exista si un avantaj:din coca pregatita si lasata le rece poate fi facuta si a doua a treia zi fara probleme :sunt la fel de gustoase .una peste alta ,desi nu prea renuntz la retzele mele am sa incerc sa o fac pe a ta sa ai o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cred ca ambele retete sunt bune din moment ce saratelele ne ies gustoase... deci nu trebuie sa renunti definitiv la reteta ta, ci doar sa le mai alternezi :)

      Ștergere
  46. multumesc ca existi....un an nou fericit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu ca scrii un astfel de comentariu :) La multi ani!

      Ștergere
  47. buna,sincer trebuie sa recunosc :imi esti simpatic.In primul rand imi cer scuze ca la comentariul meu anterior(referitor la saratele din ziua de2 ianuarie)nu m-am semnat;in al doilea rand am mancat si ceva litere dar , fiind un blog de specialitate sper sa ma intelegi:si nu in ultimul rand ,de dragul"alternantei" te intreb daca doresti o reteta de facut cascaval,destul de simpla,cu ingrediente din comert.cu stima,mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mariana. Ca sa-ti raman in continuare simpatic :D, iti spun ca nu trebuie sa-ti ceri scuze, sunt deja obisnuit cu faptul ca nu toata lumea se semneaza, iar greseli facem cu totii :) Intotdeauna sunt curios sa citesc retete noi, mai ales daca sunt simple - imi poti trimite reteta aici.

      Ștergere
  48. Buna.Cuvantul "aici" din textul tau apare la mine cam cu aceleasi caractere;de aici si confuzia.Repet, daca este nevoie, o s-o rescriu in conditiile impuse.Multumesc pentru rabdare si(probabil) pentru intelegere.Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, da-mi un semn pe facebook sau pe mail, mi se pare ca e mai simplu sa-ti explic acolo.

      Ștergere
  49. Dar dc in loc de drojdie uscata vreau sa folosesc drojdie proaspata. Cat pun? 25 gr sau 50 gr?

    RăspundețiȘtergere
  50. Super bune saratelele! Desi cineva mi-a zis ca reteta e fara drojdie ca sa fie mai crocante mie imi plac pufoase! Multumin pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Mady! Daca vrei, chiar si aceste saratele pot deveni usor crocante - pentru asta e suficient sa astepti cateva zile, apoi saratelele nu vor mai fi absolut deloc pufoase :)

      Ștergere
  51. Saratelele astea si fursecurile cu stafide sunt ca semintele, nu le lasi pana nu le termini :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si sunt mult mai "elegante" decat semintele :)) Iar daca termini saratelele si fursecurile, poti continua cu niste biscuiti crocanti :D Iti las link catre RETETA.

      Ștergere
  52. As avea o sugestie si anume sa precizezi gramajul inclusiv la pachetul de unt ori pliculetul cu drojdie. Si in Romania cred ca sunt mai multe gramaje, mai ales la unt/margarina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru sugestie. Am publicat reteta saratelelor acum aproape trei ani, pe vremea cand tocmai incepusem blogul si aveam impresia ca toata lumea stie sa gateasca sau se pricepe mai bine decat mine la chestiile de genul asta (cate g are un pachet de unt, cate g are o lingura, cati ml are o cana etc). Intre timp, am realizat ca lucrurile nu stau chiar asa si am inceput sa scriu retetele cat mai detaliat - desi acum poate ii plictisesc pe cei care au ceva experienta in bucatarie :) Dar, chiar si asa, cred ca uneori tot mai uit sa specific cate grame are pachetul de unt, mi se pare ca toate sunt la fel si nu-i mai dau importanta... :) Oricum, promit sa fac eforturi mai mari!

      Ștergere
    2. buna si eu as vrea sa stiu gramajele te rog mult!!! in special pentru iaurtul mic:) si da, lumea are nevoie de ele pentru ca ori sunt incepatori ori vor sa se asigure ca modul de ambalare al produselor cumparate de tine corespunde cu cel al produselor cumparate de ei.
      si eu ma regasesc in ambele variante so help please!!!:)

      Ștergere
    3. Buna, vad ca mi-a scapat mesajul tau... in reteta este vorba despre iaurtul de 140 g.

      Ștergere
  53. buna. d c drojdie uscata? aceea la cubulet nu e buna, pakmaya? pt k eu numai din aceea folosesc.ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, am scris drojdie uscata in lista ingredientelor saratelelor doar pentru ca asta am folosit eu si aparea in imaginea retetei. Insa bineinteles ca saratetele cu branza se pot face si cu drojdie proaspata - un cubulet de 50 g este mai mult decat suficient (ar merge folosit chiar si doar un cubulet mic de 25 g).

      Ștergere
  54. buna, am facut acum doua zile saratelele,si fiind asa multumita de reteta am facut astazi si eclerele dupa reteta ta.Au iesit superbe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, chiar ma bucur ca ti-au iesit si eclerele. Daca reteta de saratele este destul de simpla, cealalta este o idee mai complicata - am vazut ca multa lume nu se incumeta sa faca coji de eclere :) Te astept sa incerci si restul retetelor de pe blog.

      Ștergere
  55. Hop si eu cu impresiile! :)))
    Robert, am copt la saratele... pana m-am saturat sa le tai fasii!!!! asa ca ultima tava s-a umplut cu triunghiuri!!!
    Chiar daca zi e o mare sarbatoare si se fac cozonaci, eu m-am limitat la aceasta reteta simpla si delicioasa!
    Am gasit si o branza buna la piata, ouale sunt de la tara, deci, succes garantat!
    HRISTOS S-A-NALTAT! :)
    MAGDA

    RăspundețiȘtergere
  56. ADEVARAT S-A-NALTAT! :) Nu sunt saratelele la fel de impresionante precum sunt cozonacii, insa nici nu te faci de ras cu ele. Ma gandesc ce forme le-ai fi dat de atata plictiseala, daca faceai trei portii de saratele dupa igredientele retetei mele - asa cum imi amintesc ca a facut cineva mai demult :P

    RăspundețiȘtergere
  57. buna,arata atat de bine in poza incat m`am apukat sa le fac;)sper sa arate si la mine la fel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta vor arata la fel si saratelele tale, trebuie doar sa ai grija sa nu le rumenesti prea mult la cuptor :) Spor la framantat!

      Ștergere
  58. totul PARE atat de simplu,incat am sa incerc si eu!:) .maine. oare or sa imi iasa??? (bafta mie!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. au iesit!!!in forma de inima.triungi....ce am vrut.si ff gustoase !!!f usoara reteta.mergi la sigur cu ea cand ai musafiri si nu stii ce sa preg!!!!

      Ștergere
    2. Pare ca ai fost inspirata atunci cand te-ai hotarat sa incerci reteta mea de saratele. Imi cer iertare pentru faptul ca nu am fost pe faza pentru a-ti ura bafta :)

      Ștergere
  59. Am facut si eu saratele dar cu mai putina faina şi mai multa branza. Au iesit minunate cu unsoare de pasare de la mama. Tocmai papam cu pofta. Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Teo... dupa mine, toate retetele ar trebui sa fie personalizate pentru a corespunde gusturilor celui care le gateste. Ma bucur ca nu ti-a fost teama sa "umbli" la reteta :)

      Ștergere
  60. am facut aseara saratele si au iesit super,le-am dat si la niste amici italieni si o berica langa au mers ca unse.super super super si ma pot lauda ca ale mele au iesit mai bune ca ale mamei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marina, ma faci sa ma umflu si eu in pene, zicandu-mi faptul ca te poti lauda acum ca saratelele ti-au iesit mai bune decat ale mamei.

      Ștergere
  61. este a doua oara cand fac reteta aceasta si sunt la fel de multumita ca prima oara, multumesc de reteta foarte buna. sabina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sabina, inseamna ca prima oara n-a fost doar o intamplare norocoasa, acum poti adauga linistita retete de saratele in lista retetelor cu succes garantat :) Nu-i nevoie de multumiri, confirmarea faptului ca reteta ti-a fost utila imi este mai mult decat suficienta.

      Ștergere
  62. Buna ziua "BarbatLaCratita" Multumesc pentru reteta. O intrebare mica: trebuie sa iasa crocante sau pufoase? Mie mi-au iesit pufoase si tare gustoase. Mi-as dori sa stiu sa fac si unele crocante. Ai vre-o astfel de reteta? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Laura! Ma bucur sa aud ca ti-au iesit gudtoase saratelele, imi pare doar putin rau ca n-au fost si crocante, pentru a fi si mai pe placul tau :) Dupa aceasta reteta, saratelele se mai intaresc dupa o zi-doua, insa putina lume are atat de multa rabdare :D N-am incercat alta reteta, am fost suficient de multumit de rezultatul acesteia, insa iti recomand biscuitii mei sarati - s-ar putea sa-ti placa. Iata linkul catre RETETA. Poti sa-mi zici Robert.

      Ștergere
  63. Robert, un saratel a supravietuit doua zile. Ascuns sub fursecurile cu stafide facute dupa reteta ta de asemenea. :) L-am mancat si intr-adevar e crocant si delicios. Multumesc mult pentru retete!! (de asemenea iti multumesc si vecinii mei! :)) Multimesc pentru link. Voi incerca biscuitii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, deci in loc de o alta reteta de saratele, o poti folosi tot pe aceasta, insa facuta cu doua zile inainte si incuiata :D Apropo de fursecurile cu stafide... mie mi se par ideale in prima si a doua zi, desi am citit pareri cum ca parca ar fi cam prea "pufoase" imediat ce sunt scoase din cuptor. Fursecurile sunt bune si dupa cateva zile, insa, pe masura ce trece timpul, am observat ca devin din ce in ce mai tari. Un lucru e sigur: combinatia asta de saratele si fursecuri cu stafide ne poate tine fara probleme si o saptamana intreaga - bine, daca nu suntem o familie numeroasa :)

      Ștergere
  64. Fursecurile ies nemaipomenite (si nu glumesc). Oricate as face, dispar in mod subit.. nu sunt pufoase. Insa m-am jucat putin cu cantitatea de praf de copt si cantitatea de faina. Ce pretuiesc mult la retetele tale (acestea doua pe care le-am incercat) este ca nu sunt stricte si cu putina experienta acumulata reteta se poate modela pe gustul fiecaruia. Asa ca multumesc ca faci din mine o gospodina :)

    RăspundețiȘtergere
  65. Cat timp pot sa pastrez saratelele???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti pastra saratelele fara probleme vreo 2-3 zile, apoi vor incepe sa se cam intareasca. Da, daca avem dinti buni, saratelele sunt bune de mancat chiar si tari :)

      Ștergere
  66. le-am facut si in loc de margarina am pus unt. au iesit f bune si super pufoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folosind ingrediente de calitate e aproape sigur ca vom obtine niste saratele "ca la carte"... Ma bucur ca te-a multumit reteta.

      Ștergere
  67. Buna. Ce branza recoamanzi? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Gabriela. Nu recomand o branza cu mucegai, :) e prea scumpa si s-ar putea sa nici nu dea un gust prea bun saratelelor, in rest poti folosi orice sortiment de branza. Chiar n-are rost sa recomand una, ideal este sa fie o telemea grasa - dar putem folosi orice, chiar si o branza foarte apoasa si o "reglam" punand mai multa faina in aluatul saearelelor.

      Ștergere
  68. Bună. Am și eu o intreb are. În reteta scrie ca pui de 2 ori brânză. O data o pui deasupra aluatului și o data în interior.e greșit cumva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Adriana! Este corect ceea ce am scris in reteta, se poate vedea si in imagini (nu se vede prea bine, era lumina cam proasta, insa se observa daca dam click pe ele si le marim). A doua oara punem doar foarte foarte putina branza rasa, e mai mult pentru a decora saratelele (si chiar putem renunta la ea).

      Ștergere
  69. Fac reteta asta de peste un an, saratelele sunt delicioase, desi eu nu sunt o experta, ba chiar nu imi place deloc bucataria, cu tot ce e in ea. Insa drgostea pentru copiii mei si dorul de copilarie ma fac, din cnd in cand, sa incerc ceea ce cred ca ar semana cu ce facea mama. Si da, ies exact asa, chiar si un copil le poate face. Multumesc pentru reteta si pentru simplitatea ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Adriana... la fel de bine as putea sa-ti multumesc si eu pentru faptul ca mi-ai recomandat reteta de saratele. Merit multumiri daca, (cine stie, viata ne rezerva multe surprize...) vreodaaata, retetele mele te vor face sa iubesti tot ceea ce are legatura cu bucataria :)

      Ștergere
  70. Bună! :-) acum am băgat prima tava la cuptor...le aștept mai ceva ca pe mos crăciun :-))) mulțumesc mult pentru rețetă :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Buna, Daniela! Partea buna e ca reteta saratelelor e disponibila mereu pe blog, pe cand mosul e cam scump la vedere... Chiar daca acum e trecut de miezul noptii, iti urez pofta (si mai) mare! :D

      Ștergere
  71. Buna, suna super wow. Am facut si eu de cateva ori saratele , insa am gasit la Lidl untura sub forma de pachet de unt. Oare nu ar iesi mai gustoase daca as folosi untura. Multumesc anticipat. Zi minunata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred ca saratelele ies mai gustoase cu untura, deci poti s-o folosesti linistita (unii nici macar nu sesizeaza diferenta, insa stramba din nas atunci cand aud ca e folosita untura in retete). De curand am descoperit si eu pachetelele de untura din Lidl (mi-a scris cineva pe blog ca exista), eram invatat cu untura la caserola din Cora. Zi frumoasa si spor la framantat, Anda!

      Ștergere
    2. Nu știu de ce m-am tot ferit atât de sărățele. Cred că aveam în cap un procedeu tare complicat, dar nu e deloc așa. Ieri am fost tare surprinsă de cât de ușor de fac aceste sărățele. Tare bune sunt! Am pus brânză de oaie și jumătate unt, jumătate untură. Mi-au ieșit așa faineeee :)

      Ștergere
  72. Am preparat de 2 ori aceste sărățele și sunt cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată. Nu sunt unsuroase, nu sunt grețoase. Sunt perfecte! Daniela

    RăspundețiȘtergere
  73. Buna ziua , nu am margarina, pot pune aceeași cantitate de untura?

    RăspundețiȘtergere
  74. buna seara, am gasit din intamplare aceasta reteta,mereu mi-a fost teama sa incerc saratelele, ma gandeam ca ies tari si ne afanate . AZI M-AM INCUMETAT SI LE-AM INCERCAT, FOARTE BUNE , EXTRAORDINARE, AFANATE . MULTUMIM PENTRU INSPIRATIE.



    RăspundețiȘtergere
  75. am facut si eu super bune!multumesc pt.reteta




    RăspundețiȘtergere
  76. Le am facut dar am modificat putin..am pus smantana nu iaurt si am pus mai multa branza si apa calda in plus la aluat

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)