Plăcintă cu spanac şi brânză

-Placinta-cu-spanac-si-branza-01
Ingrediente reteta Placinta cu spanac si branza:
  • pentru umplutura:
  • 2 borcane spanac
  • 300 g branza sarata
  • 2 oua
  • o ceapa
  • 4 linguri ulei
  • sare si piper
  • pentru aluat:
  • 300 ml apa
  • 2 oua
  • 3 linguri ulei
  • un pliculet drojdie
  • o lingurita sare
  • o lingurita zahar
  • faina cat cuprinde (aprox. 750 g)
-Placinta-cu-spanac-si-branza-02
Modul de preparare a retetei
Scurgem cat putem de bine spanacul si il tocam marunt. Daca folosim spanac proaspat sau congelat, acesta trebuie neaparat oparit inainte. Dam branza pe razatoare si batem ouale.
Taiem ceapa solzisori si o calim doua-trei minute, apoi adaugam spanacul, branza, sarea si piperul. Nu este nevoie sa le calim prea mult, cateva minute sunt suficiente. Dupa aceea punem compozitia intr-un castron, o lasam putin sa se raceasca si adaugam cele doua oua. Amestecam bine si am terminat pregatirea umpluturii de spanac si branza.
Pentru aluatul placintei, punem faina intr-un vas si facem o "gaura" in mijloc in care punem apa calduta (nu fierbinte!), 3 linguri de ulei, o lingurita sare, o lingurita zahar si pliculetul de drojdie. Amestecam pana cand se va topi drojdia.
Dupa ce s-a topit drojdia, adaugam ouale si incepem sa incorporam treptat faina. Cand incepe sa se mai ingroase aluatul, incepem sa il framantam cu mana pana cand se intareste si nu se mai lipeste de maini (un aluat exact ca pentru paine).
Lasam aluatul la crescut timp de 15-20 minute. Tapetam cu faina blatul de lucru si intindem o foaie de marimea tavii in care urmeaza sa coacem placinta. Pentru aceasta vom folosi 2/3 din aluat. Punem foaia placintei in tava si deasupra ei intindem uniform umplutura de spanac si branza.
Cu restul de 1/3 din aluat vom face "gratarul" de deasupra placintei. Adica vom modela suvite de aluat cam de grosimea unui deget. Asa cum se vede si in poze, vom aseza oblic suvitele peste umplutura placintei, pentru a obtine aspectul de romburi.
Incingem bine cuptorul si bagam placinta cu spanac si branza la copt pentru o jumatate de ora. Apoi scoatem placinta din cuptor, o ungem cu un galbenus batut si o mai lasam la copt inca zece minute.
-Placinta-cu-spanac-si-branza-21
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de placinta!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

14 comentarii:

  1. Mey, ce e aici, agentie matrimoniala sau bucatarie?!!!:D Fara suparare, sper, a fost o gluma.Mie nu-mi place spanacul, dar in schimb mor dupa placinta cu branza. Acu'acu'vine lasata secului, nu gasesti o reteta usor de facut, te rog ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. spanacul este considerat maturoiul stomacului,deci spanacul curata tot ce este rau. mai citeste pe net si ai sa vezi ce vitamine contine spanacul si ce miracole face.succes

      Ștergere
  2. :)) Zina, era doar un schimb de experienta cu cineva mai vechi in bransa :D Cred ca voi posta cat de curand si o reteta usoara de post. Primul meu gand a fost la o reteta cu dovleac, praz si spanac :P Dar, spre norocul tau, n-am doar un singur gand :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Heeeeeeeeeeeeeei, nici aici nu scap de tine Gaby?........Men, eu iti spun ceva........."buna ziua i-ai dat ,belea ti-ai capatat"...asta este Gaby.......hahaha.
    Si acum trec la cele serioase...........tare mult imi place aceasta placinta numai ca o fac destul de rar pentru ca nu am pretendenti la ea....dar ma invit la tine sa servesc o portie, ei , ce zici?....hihihi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dovleac, praz si spanac ?! Daca te deranjez, spune, ca plec singura :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Medi, la cata placinta am facut, e suficienta pentru toata lumea :)) Si mie imi place mai mult cu branza, dar am zis sa incerc si cu spanac. Gaby e omniprezenta, am vazut ca se si trezeste foarte devreme :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Zina, eu incerc doar sa te "combin" sa mananci orice :)) Numai ca inca n-am gasit reteta cu ingrediente "interzise" care sa te atraga. Deocamdata... :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. poate asa imi va placea spanacul.:)
    ps.
    pt gravidute ceva sarat n-ai?

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) Pentru gravidute pofticioase de ceva sarat recomand aceasta placinta, insa cu mai multa branza sarata si mai putin spanac. Am rezolvat-o imediat :)

    RăspundețiȘtergere
  9. faina placinta :) ...si vad ca n-ai nevoie de cameraman ;)
    ...ieri am facut si eu placinta cu spanac, gouda, nuci si usturoi :D o s-o postez curand pe blog, pentru moment e doar pe facebook :)
    spor ! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut! abia a iesit de la cuptor si un sfert de placinta e deja mancata...foarte buna reteta.(am trisat putin, am folosit foi de placinta din comert pt. ca aveam deja un pachet la congelator si am folosit modul de ambalare de la reteta de placinta cu branza sarata, cu iaurt si ou pe deasupra..o minunatie..dar o sa fac si cu aluat data viitoare)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In schimb, eu n-am incercat niciodata placinta cu spanac facuta cu foi congelate :) Un lucru e insa clar: placinta iese diferit, insa varianta de mai sus (cea cu aluat) necesita mult mai multa munca.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)