Scovergi (Uscăţele - gogoşi crocante)

Scovergi-Uscatele
Ingrediente reteta Scovergi (Gogosi crocante):
  • 500 g faina (cat cuprinde)
  • 300 ml apa
  • un plic drojdie uscata
  • o lingurita sare
  • o lingurita zahar
Scovergi-Uscatele Ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Aseara am vazut o reteta de lipii si mi-am adus aminte de retetele bunicii. Asa ca astazi m-am hotarat sa fac o alta reteta veche - scovergi (sau uscatele). Scovergile sunt usor de facut, nu e nevoie decat de un simplu aluat de paine. Pentru cei care n-au auzit de ele, scovergile sunt un fel de gogosi crocante (a nu se confunda cu reteta de minciunele, acestea sunt pufoase). Punem faina in vasul in care vom framanta aluatul si in mijlocul ei facem o gropita in care punem drojdia. Adaugam cateva linguri de apa calduta pentru a se dizolva drojdia si amestecam. Apoi punem si restul de apa, sarea si zaharul. Amestecam pana cand vom incorpora faina treptat, apoi incepem sa framantam aluatul. Aluatul trebuie framantat pana cand devine usor elastic si se desprinde de vas. Daca e nevoie, mai adaugam faina, aluatul trebuie sa fie suficient de tare pentru a fi intins cu sucitorul. Lasam aluatul la dospit cam o jumatate de ora si apoi de apucam sa modelam scovergile. Presaram blatul cu faina si apoi intindem aluatul intr-o foaie subtire. Taiem foaia in patratele (cu latura de 5-6 cm) si crestam oblic mijlocul fiecarui patratel. Scoverga o facem tragand un colt al patratelului prin gaura formata, exact cum procedam in cazul ultimului pas al nodului de cravata. Blatul trebuie pudrat foarte bine cu faina, altfel patratelele de aluat se vor lipi de blat. Punem scovergile la prajit in baie de ulei si apoi le pudram cu zahar. Sfatul meu este sa modelati toate scovergile inainte de a va apuca de prajit. Fiind destul de subtiri, scovergile se vor praji imediat si doar daca va miscati ca Speedy Gonzales :P veti putea modela si praji in acelasi timp. Vitezistii sunt rugati sa filmeze procesul, chiar mi-ar placea sa vad filmuletul :)
Scovergi-Uscatele
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de "gogosi"!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

45 de comentarii:

  1. Barbate,sa stii ca-mi place asta ....noi facem ceva asemanator si le numim "minciunele"

    RăspundețiȘtergere
  2. :) "Minciunele" parca suna mai frumos decat "scovergi".

    RăspundețiȘtergere
  3. Atunci am sa te invit la o portie de ....minciunele

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am mai mancat minciunele de cand eram copil si facea bunica.Mi-ai facut o pofta....

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu la fel... Mi-am adus aminte de ele si ma bucur ca le-am facut, chiar a meritat. Voi mai face, doar ca data viitoare voi face mai putine deoarece a doua zi scovergile erau cam tari si m-am chinuit putin sa le mananc. Da` n-a scapat niciuna :D Vad ca toata lumea le zice minciunele, oare doar eu le zic scovergi? :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca sa nu se intareasa se acopera vasul cu o folie de staniol ;) iar ca sa iasa minciunelele facute de bunica ,nu se pune drojdie ci putin amoniac stins in otet. nu se lasa la crescut se coc in ulei imediat dupa ce au fost framantate . iar a doua zi sunt si mai bune ca atunci cand sunt calde :*

      Ștergere
    2. Daca a doua zi sunt si mai bune, atunci e clar ca ar trebui sa-ti urmez sfatul :)

      Ștergere
  6. Buna decizie sa faci "minciunele" data viitoare,chiar daca se aseamana la forma,au in compozitie untura sau margarina,deci sunt muuuuult mai sfaramicioase,pur si simplu se topeeeeeeeesc....iar eu ma topeeeeeesc daca nu fug de-aici.

    RăspundețiȘtergere
  7. In zona Munteniei spre Dobrogea li se spune 'uscatele'sau 'minciunele', iar scovergi se numesc gogosile din aluat de paine..

    RăspundețiȘtergere
  8. Se pare ca eu, in Dobrogea fiind, le numesc tot scovergi. Deci e discutabila aria asta a ta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunica mea era din Buhuşi, un orăşel situat intre Piatra-Neamţ şi Bacău şi prin părţile alea tot "scovergi" le spuneam. Mamaia mea facea câte un lighean mare. :) O să fac şi eu chiar astăzi. Mulţumesc pentru reţetă! :)

      Ștergere
  9. Salut,

    Felicitari pentru toata munca depusa aici! Tocmai am descoperit site-ul tau si deja mi-am pus deoparte 4 retete de facut in zilele urmatoare :)

    Cat despre ce-ai facut tu mai sus, in Muntenia le spunem fie scovergi, fie uscatele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru apreciere Andi! Ma bucur sa vad ca suntem mai multi barbati la cratita :)
    Daca mai fac vreodata asa ceva, le voi spune USCAVERGI :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Bunica mea imi facea scovergi in copilarie ! Multumesc pentru reteta !

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata super, le voi incerca si eu:) mama le facea de multe ori cand eram mica si imi placeau tare mult. Acum sunt in cautarea unei retete de gogosi cum le facea bunica mea, in forma de romb, corcante dar in acelasi timp pufoase;))

    RăspundețiȘtergere
  13. Elena, imi amintesc de gogosile in forma de romb, bunica mea facea si d`astea. Eu le suspectez ca se fac tot din aluatul de scovergi-uscatele, doar forma diferind. Daca nu gasesti reteta, incearca asa. Chiar sunt curios daca am intuit bine :D

    RăspundețiȘtergere
  14. eu stiu ca la scovergi nu se pune drojdie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil stim retete diferite, o poti scrie daca timpul iti permite.

      Ștergere
  15. La noi, in zona aradului, le spuneam ciurigái. Foarte bune, mi s-a facut dor de ele....
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, n-am mai auzit de ciurigai, dar se pare ca le-am mancat inca de mic :) Poate-ti faci curaj si te apuci de framantat...

      Ștergere
  16. cravate le ziceam , aveam o matusa banateana , ea ni le facea . de cand caut reteta ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marius, ma bucur ca te-am putut ajuta cu reteta, cred ca ai fi gasit-o mult mai usor daca ai i-as fi zis "cravate" in loc de "scovergi" :)

      Ștergere
  17. astea-s retelel cu care-am crescut . felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Daca tot ne-au placut atat in copilarie, atunci de ce n-am si imbatrani cu ele... :D

      Ștergere
  18. ah :X.. imi aduce aminte de copilarie... bunica ne facea si le spuneam minciunele :D... am sa incerc sa fac si eu :X:X:X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sandra, ca sa te simti si acum copil, tu poti sa le zici minciunele in timp ce le mananci :)

      Ștergere
  19. sunt minciunele ca forma.
    eu pun la scovergi si un ou, bat bine aluatul si pun si o lingura de otet, asta le impiedica sa fie zgruntoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si minciunelele mele au tot aceeasi forma, insa sunt pufoase (uite si reteta in versiunea mea). Scovergile chiar mi le doresc zgrunturoase, din moment ce le mai cunosc si drept uscatele.

      Ștergere
  20. Si eu sunt tot din Dobrogea, din Constanta mai exact, dar sunt plecata de cativa ani din tara. Scovergile tale arata ca niste uscatele. Scovergile se fac di aluatul descris de tine dar sunt rotunde si destul de marisoare, cand eram mica imi amintesc ca le mancam chiar si cu gem deasupra. La uscatele pui si putia grasime, chiar putina smantana ramasa prin frigider si arata asa cum ai descris tu, ca niste fundulite. Eu gogosile le fac din aluat cu oua si lapte , le intind, le tai cu paharul si pe urma le prajesc dupa ce le las putin la crescut acoperite cu un prosop .Oricum, felicitari pentru site si entru ca promovezi si produsele traditionale dobrogene. Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate intre timp s-au mai schimbat putin, eu inca sunt in Constanta :) Serios vorbind, asa cum am scris si in reteta, pentru mine scovergile si uscatelele sunt unul si acelasi lucru. Insa e posibil ca gogosile pe care tu le tai cu paharul sa le facem la fel - eu le-am zis gogosi pufoase (poti citi aici reteta).

      Ștergere
    2. Gogosile si scovergile nu au aceeasi compozitie. La prima pui oua, lapte,drojdie,iar la cea de-a doua doar faina, drojdie, sare.

      Ștergere
    3. Nu prea inteleg... eu am zis ca, din punctul meu de vedere, scovergile si uscatelele sunt sinonime si deci au aceeasi compozitie. Gogosile pufoase a caror reteta i-am dat-o mai sus Mihaelei nu au legatura cu scovergile, am dat reteta deoarece zicea ca prepara gogosile cu paharul, adica exacta asa cum procedez si eu in reteta gogosilor pufoase. Insa am publicat pe blog si o reteta simpla de gogosi in care pun doar faina, drojdie, sare si apa - iata reteta respectiva.

      Ștergere
  21. Da, am citit reteta, exact asa le fac si eu. Cateodata le mai umplu cu gem pentru fetitele mele, dar de cele mai multe ori le las simple, doar pudrate cu zahar. Daca zic si scovergi = uscatele am facut pace cu tine ! :))Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, eram dispus sa semnez tratatul de pace cu tine chiar si daca nu puneai semnul de egalitate intre scovergi si uscatele, m-am hotarat sa devin pacifist :))

      Ștergere
  22. destul de apetisante pentru o zi de sambata in familie :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Multumesc de reteta ! este pentru prima data cand framant coca! Am pus mai multa faina ca in reteta pentru ca era prea lipicioasa coca si mi-au iesit ! sunt happy :) delicioase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca placere, Roxana, m-ai contaminat si pe mine cu happiness auzind ca ti-au iesit din prima scovergile folosind reteta mea! Acum, ca ai "simtit" coca, ti se va deschide un mic univers culinar, asta deoarece poti face pizza, cornuri, paine... Am publicat pe blog o gramada de astfel de retete, deci ai de unde alege! :)

      Ștergere
  24. Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Ana! Ma bucur ca ti-au placut scovergile facute cu ajutorul retetei mele.

      Ștergere
  25. Si bunica mea prepara aceste minunatii,in weekend o sa le incerc si eu acum ca am reteta.La mine in Bihor scovergi se foloseste pt clatite iar la minciunele (uscatele) le zice cirighele (nu stiu daca am scris bine,denumirea cred ca e imprumutata din maghiara).

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna...Robert! Cei care "iti folosesc retetele" asa iti spun,dupa cum am observat. Voiam sa iti multumesc pentru ca ai scos din incurcatura niste romani pierduti prin Canada. Exista un festival in care fiecare tara gateste ceea ce o reprezinta si Romania, pe langa mici si alte...porcarii, serveste "urechi de elefant". Toata lumea sta la coada pentru ele. Si, ni s-a cerut reteta:). Na, suntem romani,nu? Am dedus noi ca ar fi uscatele si aici am gasit reteta. Bineinteles ca nu a gatit-o, e mai simplu sa cumperi, dar "am reusit sa scoatem camasa".

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)