- 1/2 cana orez
- 2 cani si jumatate lapte
- un baton scortisoara (optional)
- un varf cutit scortisoara
- 4 linguri zahar
- o lingurita esenta vanilie
Curatam si spalam in mai multe ape o jumatate de cana de orez, apoi il acoperim cu apa curata si asteptam sa se umfle. Punem la fiert doua cani si jumatate de lapte (trebuie sa avem grija de lapte pana cand incepe sa fiarba, deoarece se umfla si da in foc), iar atunci cand laptele incepe sa clocoteasca, adaugam orezul. Pentru a nu se prinde de fundul cratitei, va trebui sa amestecam din cand in cand in orezul cu lapte. In momentul in care compozitia incepe sa se ingroase (dupa ce a fiert circa zece minute), adaugam cele patru linguri de zahar si esenta de vanilie dupa gust (putem folosi orice aroma dorim). Lasam in continuare orezul cu lapte la fiert la foc mediu (nu trebuie sa uitam sa amestecam din cand in cand, pentru a nu se lipi orezul de cratita). In cazul in care compozitia se ingroasa mai mult decat ne-am dori, atunci o putem "repara" adaugandu-i putin lapte fierbinte sau chiar apa (pentru a nu opri din fierbere orezul cu lapte). Timpul de fierbere al orezului este de circa 15-20 minute, dar cel mai sigur este sa incercam cateva boabe inainte de a-l lua de pe aragaz. Atunci cand este facut, il punem in castronele si il oranam cu scortisoara si/sau gem/ dulceata. Este inutil sa spun ca orezul cu lapte este la fel de bun atat cald, cat si rece, deci este un desert perfect pentru zilele calduroase de vara; sau il putem prepara seara, pentru a-l avea la micul dejun in diminetile in care suntem grabiti.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de dulciuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Intotdeauna orezul cu lapte imi aduce aminte cu drag de copilarie.
RăspundețiȘtergereEsti un magician daca poti sa faci sa arate un orez cu lapte in felul asta.
RăspundețiȘtergereSuper, n-am mancat orez cu lapte de vreo 30 de ani! Am sa fac azi.
RăspundețiȘtergereArata ingrozitor de bine,dar trebui sa refuz si asta.Orez cu lapte nu si nu.
RăspundețiȘtergereAm o intrebare:
RăspundețiȘtergereconteaza daca orezul e cu bob rotund sau cu alt fel de bob ?
Multumesc :)
Nu conteaza absolut deloc tipul orezului. Poti si orez cu bob spart :)
RăspundețiȘtergereMultumesc inca o data. Orezul cu lapte e printre preferatele mele, deci in zilele urmatoare voi face ceva magii prin bucatarie si voi prepara aceasta bunatate, urmand reteta ta.
RăspundețiȘtergereN-am stiut niciodata cam cat lapte trebuie sa pun si nici cat orez e necesar pentru a iesi o cantitate rezonabila si nu o galeata de orez, fie el cu lapte ori pilaf :)
Cu placere! Si eu m-am chinuit ca si tine pana sa gasesc aceasta cantitate ideala pentru 2 portii generoase de orez cu lapte. Sa-mi spui daca a iesit pe gustul tau.
RăspundețiȘtergereA iesit :)
RăspundețiȘtergereMinunat :)
Mai am in plan, crochetele acelea de peste :)
Buna! ma uit de ceva vreme pe blogul tau si imi place mult ce vad.am salvat si eu cite ceva de la tine.O intrebare: esti bucatar de meserie??????????? daca da nu ma mira cee vad aici daca nu esti bucatar esti un super gospodin.felicitari ptr tot ce ai facut,si ai impartasit si altora.succes.cerra
RăspundețiȘtergereNu Cerra, nu sunt bucatar de meserie, dar sa stii ca nu sunt nici cine stie ce gospodin :) Mai degraba cred ca sunt un gurmand caruia-i place sa se joace, atat in bucatarie, cat si in blogosfera :D Multumesc pentru cuvintele frumoase si sper sa ai ce "salva" si pe viitor ;)
RăspundețiȘtergereIti multumesc!!! A iesit exact ca in poza! Si gustul a fost minunat! Felicitarii pentru ca incanti atata lume prin retetele tale!
RăspundețiȘtergereCu placere, te mai astept pe blog!
ȘtergereBifat! Foarte gustos, foarte bun! Fi-miu a mancat de doua ori.
RăspundețiȘtergereMmmmmmm....:)
Alina.
Am vrut mai devreme sa te intreb care e urmatoarea reteta aleasa, dar vad ca tocmai am gasit singur raspunsul :))
ȘtergereBuna, ieri am facut fursecuri cu stafide si salata orientala extra iar azi orezul cu lapte si scortisoara si din nou fursecuri cu stafide,i-au placut atat de mult sotului ca le-a terminat aseara.foarte gustoase :)
RăspundețiȘtergereBuna, deci ai facut din nou fursecurile deoarece stiai ca mergi la sigur cu ele - in caz ca sotul nu va fi multumit de orezul cu lapte :)
ȘtergereSalut. Am facut si eu asta. E bun, n-am ce sa zic, dar, totusi, mi se pare cam dulce. Si am pus doar 3 linguri de zahar in loc de 4. Insa, evdent, alora care-si pun cate 3 lingurite de zahar la o ceasca de cafea ( eu nu pun niciuna ), e clar ca n-o sa li se para "prea" dulce. Tine de gustul fiecaruia. In rest, spor la treaba si la...vizitatori. Vreau sa mai incerc partea cu sarlota cu cacao din tortul de sarlota, ca sunt atatia ani de cand tot incerc sa aflu reteta sarlotei pe care o gaseai pe timpu' lu' Ceasca la cofetarie, la pahar de plastic, asa cum gaseai si frisca adevarata, nu artificiala. La un moment dat gasisem la o cofetarie prajitura "Chant-Ecler" (nu stiu daca asa se scrie, desi frantuzeste ar trebui sa fie eclair. in fine) care avea blat si deasupra compozitia de sarlota de cacao, cu textura aia gen diplomat. Toate cele bune. Cristi
RăspundețiȘtergereSalut, Cristi. Drept sa-ti spun, eu am pus 5 linguri de zahar in orez, insa am scris 4 gandindu-ma ca e mai bine sa fie pe undeva pe la mijloc. Dar se pare ca la 3 linguri ar fi "mijlocul" ala :)
ȘtergereSper sa-ti placa sarlota de cacao, iar daca tot mi-ai adus aminte de el, urmatoarea reteta pe care o voi posta va fi cea a tortului diplomat. In zona mea e o cofetarie (Narcisa) unde nu numai ca inca folosesc frisca adevarata, dar au si o gramada de prajituri de pe vremea aia... intrand acolo, parca te intorci in timp :)
e foarte bun lam facut si eu acum si e nemaipomenit de bun
RăspundețiȘtergereScortisoara este ingredientul minune, transforma total orezul cu lapte :)
ȘtergereN-am mai mancat de cand eram mica.O sa avem azi la desert.
RăspundețiȘtergereNu e orezul cu lapte vreun desert pretentios, insa cu siguranta e la fel de bun si acum, nu doar atunci cand eram mici.
ȘtergereFoarte bun; cantitativ, atat cat trebuie. O sa incerc si altele mai grele..... vorba vine "mai rarut ca-i mai dragut". La mai mult bine!!!!!
RăspundețiȘtergereM-am straduit sa calculez cat mai bine cantitatea de orez :) Doar "ce-i prea mult strica" :D
ȘtergereScortisoara se foloseste doar la ornat?
RăspundețiȘtergereBatonul de scortisoara eu l-am folosit doar pentru a orna orezul, insa acesta se poate fierbe in lapte daca dorim sa-si lase aroma. Dar scortisoara macinata de deasupra o amestecam apoi in orezul cu lapte, doar n-o s-o inlaturam inainte de a manca... :)
ȘtergereMultumim, chiar acum il incerc :)
RăspundețiȘtergereCu placere, Cezar. Desi e una dintre cele mai usoare retete ale mele, iti urez totusi spor la treaba! :)
ȘtergereA fost prima data cand am facut si mi-a iesit foarte bun! In loc de zahar, eu am pus fructoza. Data viitoare am sa-l fac totusi cu zahar. :) Multumim pentru reteta!
RăspundețiȘtergereDeci pana la urma ai ajuns la concluzia ca tot zaharul e de preferat? :) Eu n-am incercat niciodata fructoza...
Ștergerereteta arabeasca, cu zaharul adaugati o jumate kingurita de "MISKEH" sa gaseste in magazinele cu produse din orientul mijlociu, si un strop de esenta de trandafir.
RăspundețiȘtergereNu stiu ce inseamna MISKEH, insa pot spine ca as manca un orez cu lapte dupa reteta arabeasca daca zici ca are si esenta de trandafir :) Iti multumesc pentru pont!
Ștergereorez cu lapte, vreau si euuuuuuu! :)
RăspundețiȘtergere:) Cum sa fie orezul: cu scortisoara sau cu dulceata?
ȘtergereFac si eu azi, am cautat o reteta simpla, nu cu oua si alte minuni, cum vad ca se "poarta" mai nou...
RăspundețiȘtergereUneori pana si retetele ajung victime ale modei :))
ȘtergerePreferatul meu si al intregii familii
RăspundețiȘtergereO sa fac orez cu lapte pentru prima oara in viata mea! Caut inspiratie pe blogul asta, locuiesc de multi ani in strainatate si practic crescand am invatat retele locale iar din bucataria romaneasca am doar niste "amintiri din copilarie"... retetele tale se aseamana cel mai mult cu cele gatite de mama si bunica, cele din copilaria mia pe scurt! Bravo tie Barbatule la cratita :D
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru reteta! Il pregatesc pentru maine la micul dejun, in pauza de masa la munca. Sunt cam pifticioasa acuma si incerc sa mananc cat mai sanatos (insarcinata in 3 luni :D ) Mult succes in continuare! Veronica
RăspundețiȘtergere