Budincă de dovleac

-Budinca-de-dovleac-cu-scortisoara-si-nucsoara-01
Ingrediente reteta Budinca de dovleac cu scortisoara:
  • 1/2 kg dovleac
  • 3 oua
  • 200 g zahar
  • 300 ml smantana
  • o lingurita si jumatate scortisoara
  • o lingurita nucsoara
  • o lingurita esenta vanilie
-Budinca-de-dovleac-cu-scortisoara-si-nucsoara-02
Modul de preparare a retetei
Curatam dovleacul de coaja si seminte, apoi il taiem cubulete si il punem la fiert. Il lasam sa fiarba cinci minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
Apoi scoatem bucatile de dovleac incercand sa le scurgem cat mai bine de apa, le punem intr-un vas unde le pasam cu ajutorul unui blender sau chiar folosindu-ne de o furculita - exact ca in cazul piureului de cartofi. Peste piureul de dovleac obtinut adaugam ouale, smantana, zaharul, scortisoara, nucsoara si esenta de vanilie pe care apoi le omogenizam.
Compozitia se toarna intr-un vas de jena tapetat cu faina si unt sau ulei (se poate folosi orice cratita sau tava mai inalta). Introducem budinca de dovleac la cuptor pentru o ora la foc mediu (180 grade C). Cuptorul trebuie incins inainte de a introduce budinca de dovleac.
Cand este facuta, budinca de dovleac va trebui sa aiba consistenta pe care o are crema de zahar ars. In cazul in care este mai moale dupa o ora, mai tineti budinca la cuptor inca vreo cateva minute.
Sfatul meu este sa portionati budinca dupa ce se raceste. Pe langa scortisoara si nucsoara, in budinca de dovleac se mai pot adauga ghimbir si cuisoare.
-Budinca-de-dovleac-cu-scortisoara-si-nucsoara-15

Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de budinca!

Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Azi am descoperit acest blog si ma bucur de asta. Vad ca e nou, arata foarte bine, continutul e bine organizat, foarte lizibil, retetele atragatoare dar nu foarte pretentioase, cu ingrediente autohtone, ceea ce apreciez foarte mult. Trebuie sa fac neaparat budinca de dovleac, am o mare datorie la sotul meu caruia ii place placinta de dovleac, iar eu nu fac fiindca nu imi place mie. Rusine sa-mi fie!
    Intrebare si sugestie totodata: Un blog ca lumea inseamna foarte multa munca.E bine ca domeniul sa fie al tau si sa il hostezi undeva contra plata (te poate costa la inceput cam 80 de euro, apoi vreo 10 euro anual. Te poti trezi ca ramai fara munca ta intr-o secunda, si fiind pe blog gratuit nici nu ai cui sa-i spui !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Fiind la inceput, pentru mine inseamna mult.
    Incerc sa postez retete abordabile si sa folosesc ingrediente autohtone (pe cat posibil) pentru ca de cele mai multe ori toti gatim in functie de ceea ce avem prin casa.
    Budinca de dovleac am preparat-o acum pentru prima data si m-a surprins, adica a iesit mai buna decat ma asteptam. Poate si datorita gustului deosebit dat de nucsoara.
    Am inceput acest blog in joaca, l-am considerat mai mult ca un fel de carte de bucate personala. Fiind primul meu blog, a trebuit sa citesc foarte mult, sa ma documentez si sa invat. Ma asteptam sa fie muuult mai usor :), ai dreptate - e foarte mult de munca. Cred ca ar trebui sa-mi iau un domeniu, doar ca mai am multe de lucrat aici si domeniul este deocamdata mai spre sfarsitul listei.

    RăspundețiȘtergere
  3. excelenta reteta! ador dovleacul! se poate face reteta si cu dovleac calit? am pus pt iarna la borcan :D. merci

    RăspundețiȘtergere
  4. Reteta ar fi fost cu adevarat excelenta in cazul in care ti-ar fi permis sa folosesti dovleacul tau calit :) N-are rost sa te complici, inca este plina piata de dovleac.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)