Cremă de zahăr ars cu ness

Crema de zahar ars cu ness reteta
Ingrediente reteta Crema de zahar ars cu ness:
  • 8 oua
  • un litru lapte
  • 6 linguri zahar (pentru caramel)
  • 6 linguri zahar (pentru compozitie)
  • 2 lingurite esenta de rom
  • o lingurita ness (optional)
Crema de zahar ars cu ness ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Crema de zahar ars este un desert extrem de usor de preparat, singura etapa care poate parea mai complicata este caramelizarea (cristalizarea) zaharului. Dar de fapt nu este mare lucru, ba chiar aceasta poate parea distractiva. Incepem cu pregatirea caramelului punand cele sase linguri de zahar intr-un vas pe care-l asezam pe plita la foc mediu. Pentru ca trebuie sa avem mare grija sa nu-l ardem, vom amesteca continuu zaharul. S-o numi ea crema de zahar ars, insa mai degraba ar trebui sa se numeasca de fapt crema de zahar topit :) Nu este o mare tragedie daca-l ardem, doar ca zaharul ars ii va da cremei un gust amar. Atunci cand zaharul s-a topit si a inceput sa faca spuma, luam vasul de pe foc si incercam sa-l intindem cat mai uniform pe toata suprafata vasului, rotind incetisor vasul. Mare atentie la degete!! ;) In momentul in care se raceste, crusta de zahar ars va crapa destul de zgomotos - este un lucru normal, nu trebuie sa ne alarmam. Intr-un alt vas turnam laptele si punem si celelalte sase linguri de zahar. Punem laptele la incalzit pana cand se topeste zaharul si apoi incorporam ouale (batute putin in prealabil). Laptele nu trebuie sa fie fierbinte deoarece atunci ni s-ar coagula ouale. Acum adaugam esenta de rom si lingurita de ness (cafea solubila), apoi amestecam. Turnam compozitia obtinuta in vasul "tapetat" cu zahar caramelizat, introducem vasul cu crema de zahar ars in cuptorul incins si il lasam la foc mediu timp de 45 de minute. Dupa cum se poate observa si in imaginile retetei, un vas de iena cu diametrul de 22cm (adancimea 7,5cm) este mai mult decat incapator. Crema de zahar ars este un desert care se serveste rece. Asadar, dupa o scoatem din cupor, o lasam sa se raceasca si apoi o vom introduce in frigider. Nessul este optional, l-am folosit mai mult pentru a da un plus de aroma cremei.
Crema de zahar ars cu ness reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

28 de comentarii:

  1. tocmai am terminat de gatit un tort cu crema de zahar ars...immmm super

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana acum eu as fi MANCAT deja jumatate... :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Mama mea (Dumnezeu s-o odihneasca)m-a invatat sa pun si o lingura de faina.

    RăspundețiȘtergere
  4. daca nu ai fi zis ca zaharul topit va crapa zgomotos, as fi stat cu emotii ca mi-am spart vasele de cuptor :-))) super reteta, acum este la cuptor...

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) In schimb eu am stat cu frica atunci cand am caramelizat zaharul, nu stiam daca vasul de jena rezista daca-l pun pe plita. Bine ca mi-ai adus aminte de crema de zahar ars, chiar vroiam sa-i schimb poza cu ingredientele.

    RăspundețiȘtergere
  6. a fost prima oara la mine cand am facut crema de zahar ars...a iesit delicioasa...multumesc pt reteta :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Desertul de la masa de Revelion. Pentru a ma asigura ca nu iese prea moale si cu mult lichid, am folosit si un pliculet de gelatina. S-a taiat foarte bine, iar feliile au avut un aspect frumos in farfurie. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. vasul de yenna rezista la flacara aragazului???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca rezista, n-am incercat decat la plita vitroceramica. Dar ai putea prepara crema de zahar ars intr-o cratita si ai evita orice bataie de cap ;)

      Ștergere
    2. nu, nu rezista!! am incercat eu si l-am aruncat dupa ce s-a fisurat si a sarit un ciob de sticla in compozitia de zahar, pe jumatate topita :(

      Ștergere
    3. In afara de calitatea acelui vas, cred ca este foarte importanta temperatura la care topim zaharul - sigur a fost focul mic? Eu topesc zaharul la plita mea din 2010 si deocamdata rezista...

      Ștergere
  9. Multumesc mult pentru reteta! Prima oara cand am facut singur un desert, si a iesit delicios! O sa mai incerc retete de pe acest site :>

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Bogdan! Acum, ca ai spart gheata, iti va fi si mai usor data viitoare :)

      Ștergere
  10. faceam si eu crema de zahar ars dar puneam vasul cu crema in alt vas cu apa si il bagam la cuptor,dar o sa incerc si asa sa vad cum imi iese,ar fi mai usor de facut reteta ta. multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi pe mine nu ma deranjeaza, reteta mea are si un neajuns: crema va avea acele goluri de aer care se pot vedea in imagini. Din cate stiu eu, daca se tine vasul cremei de zahar ars intr-un alt vas cu apa, crema va iesi compacta.

      Ștergere
  11. Crema de zahar ars a fost pe post de martisor anul acesta :D foarte gustos si apreciat acest martisor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inspirat martisor, Lucia! :) Sunt convins ca restul familiei l-a apreciat asa cum se cuvine si deja isi freaca mainile stiind ca se apropie 8 Martie... :))

      Ștergere
    2. Nu uita si de 9 martie :D Am descarcat deja reteta de mucenici.

      Ștergere
    3. E clar... vei fi tare ocupata in bucatarie :)) Uitasem de mucenici...

      Ștergere
  12. Nu iti miroase a crema de zahar ars?? -D Este prima data cand o fac cu ness si abia astept sa gust rezultatul...oricum miroase demential!! :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. :)))) nu a iesit asa aspectuoasa ca a ta dar este super delicioasa, ness-ul ii da o aroma deosebita!! Sper sa pot dormi la noapte...:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, deci aspectul n-a fost atat de important din moment ce inteleg ca ai ingerat o cantitate substantiala de cofeina :P Apropo, crema de zahar ars iese si mai aspectuoasa (fara acele bule) daca o tinem la cuptor intr-un alt vas cu apa.

      Ștergere
  14. am facut deja de 3 ori luna asta. Sotul meu e innebunit dupa crema de zahar ars. Eu o fac cu 10 oua, 1 litru de lapte, un pahar de zahar pentru caramel, 10 linguri de zahar pentru compozitie si esenta de rom. Am incercat mai multe retete de pe blogul tau si mi-au iesit. Multumesc pentru retete. Si pentru ca am primit cadou un set de tavi de chec o sa incerc sa fac reteta ta de chec cu cacao :) Sper sa reusesc pentru ca e prima data cand fac. Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Simona! Sper sa fii multumita si de chec - noroc cu acel cadou, altfel nu-ti faceai curaj sa incerci reteta de chec. In ritmul asta, riscai sa i se "acreasca" sotului de atata crema de zahar ars :)

      Ștergere
  15. Buna seara,
    A iesit foarte buna.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. Hey, as dori sa fac si aceasta reteta, dar am o intrebare: fiind singura din casa care va manca (sotul nu mananca dulciuri), si fiindca mai tin cat de cat la silueta :D, pentru jumatate din portia facuta de tine, pot injumatati toate ingredientele ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, pai eu consideram ca asta este o singura portie... 😁 Serios vorbind, bineinteles ca poti injumatati ingredientele, insa ideal ar fi sa folosesti si un vas mai mic.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)