Tort de mere coapte cu zahăr ars

Tort de mere coapte cu zahar ars
Ingrediente reteta Tort de mere coapte cu zahar ars:
  • 5 mere
  • 5 linguri zahar pentru zahar ars
  • 5 linguri zahar pentru compozitie
  • 5 linguri gem
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri apa
  • 5 oua
  • 1 plic praf de copt
  • esenta de rom si vanilie
Ingrediente reteta sirop pentru blat:
  • 150 g zahar
  • 300 ml apa
  • esenta de rom
Tort de mere coapte cu zahar ars Ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Reteta tortului de mere coapte cu zahar ars este usor de tinut minte si de adaptat pentru orice tip de vas deoarece folosim aceeasi cantitate din toate ingredientele (in functie de numarul merelor). La inceput caramelizam zaharul si tapetam cat mai uniform vasul cu zahar ars. Se pune zaharul intr-un vas la foc mediu, amestecand mereu si atunci cand se topeste si face putina spuma il luam de pe foc si il intindem pe vas rotind cu grija vasul. Se curata merele de coaja si cotor iar locul ramas liber il umplem cu gem. Eu am folosit gem de gutui si gem de mere cu stafide insa se poate folosi orice gem sau dulceata. Punem merele umplute cu gem in vasul cu zahar ars si le bagam la copt pentru zece minute, cat sa se inmoaie putin merele. Pregatim acum compozitia tortului de mere coapte - spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un vas alaturi de zahar, ulei, apa si esente si se freaca bine. Albusurile se bat spuma iar cand s-au intarit se adauga galbenusurile si se incorporeaza cu grija, amestecand de jos in sus, pentru a nu se lasa albusul. Amestecam cele cinci linguri de faina cu praful de copt si apoi presaram in ploaie in vasul cu compozitia, amestecand in acelasi fel. Turnam compozitia peste vasul cu merele coapte si bagam vasul la cuptor. Tortul de mere coapte cu zahar ars se tine la cuptor la foc mediu (175-200 grade C) aproximativ o jumatate de ora (dar testul scobitorii este cel mai sigur). Acum este momentul sa preparam siropul pentru tort. Apa si zaharul se fierb pana cand scad la jumatate, iar dupa ce siropul se opreste din fiert punem esenta de rom. Tortul de mere coapte se insiropeaza turnand incetisor siropul pe toata suprafata imediat ce acesta a fost scos din cuptor. Dupa ce a fost insiropat, punem un platou sau o farfurie intinsa deasupra tortului si apoi il rasturnam (trebuie manipulat cu atentie, pentru a nu se rupe). Eu nu am ornat acest tort de mere coapte cu zahar ars pentru ca imi place foarte mult felul in care arata, adica arata exact asa cum se numeste si nu prea vad rostul sa-l "ascund". Insa, in functie de preferintele fiecaruia, tortul poate fi ornat cu frisca sau cu ciocolata.
Tort de mere coapte cu zahar ars
Tort de mere coapte cu zahar ars
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

208 comentarii:

  1. Interesant si arata chiar bine. Mamaaa, ce pofta mie. O intrebare: nu e prea dulce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e deloc prea dulce. Tortul este delicios, l-am facut deja o data si acum il am pe al doilea in cuptor. Multumiri pentru retete si asteptam cu nerabdare altele noi si poate si exotice.

      Ștergere
  2. Surprinzator, tortul nu este prea dulce. Pana la urma, sunt doar 10 linguri de zahar si 5 linguri de gem. Dar, la o adica, se poate "jongla" putin cu siropul. Daca ti se pare totusi prea dulce, folosesti mai putin zahar in sirop. Cand am insiropat tortul eu n-am pus chiar tot siropul, crezand ca poate va iesi prea moale. Dar, peste cateva ore mi-am dat seama ca nu e nicio problema, asa ca l-am pus pe tot :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E normal sa se mai lase putin dupa ce pun siropul?

      Ștergere
    2. Poate doar foarte putin, tortul n-ar trebui sa se lase prea mult dupa ce este bine insiropat.

      Ștergere
  3. Salut, tocmai am scos din cuptor tortul cu mere. Arata foarte bine, astept cu nerabdare sa se raceasca un pic sa-l gust.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutare! Deeeci? Se pare ca te-a lasat fara cuvinte :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta pare sa fie un desert bun

    RăspundețiȘtergere
  6. super retete.Ma intreb ce varsta ai si daca esti insurat;))

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Pentru ca mi-ai laudat retetele, iti satisfac curiozitatea: am 32 ani si nu sunt insurat. Dar, cu riscul de a te dezamagi, trebuie sa adaug si faptul ca incerc din rasputeri sa raman asa :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Acest comment trebuie sa fie acolo in fruntea blog-ului ca sa spun asa . Hahahahahahah, na...eu cautand creme pentru tort...am dat de el...dar....cine stie daca nu trebuia sa fac un tort acum in weekend....peste cat timp dadeam de aceasta informatie :))).

      :)) dupa o citire mai amanuntita a commenturilor despre aceasta reteta ( hahahahaha mor de ras ) ..am concluzionat o chestie ...numele tortului e gresit! :))
      Glumesc, sper ca nu te superi, m-am amuzat copios :)
      Si totusi... comment-ul tau dateaza din 3 dec. 2010 ( hmm 3 dec... ziua mamei :P )...ce s-a mai intamplat de atunci?
      Ai razbit ? Inca esti burlac? Sau...te-a doborat careva? :) :*

      Ștergere
    2. :)) Curiozitatea asta... :P Eu am mai spus cate ceva despre mine, prin comentariile retetelor, pe pagina de Facebook... Pana la urma cred ca voi face o pagina speciala numita "Despre BarbatLaCratita" ;)
      Intre timp nu s-a mai intamplat nimic notabil, am ramas tot burlac iar prietena mea nu cred ca ma va face prea curand un "barbat cinstit" :D
      Era cat pe ce sa uit: cum ar trebui sa se numeasca tortul asta de mere coapte? Tort Robert mi se pare ok :P :))))

      Ștergere
  8. si eu iti spun ca era doar o simpla curiozitate;). Deoarece mai rar barbati care sa gateasca asa delicatese :).Eu am doar 21 ani si usnt deja casatorita (anonim)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ohooo, ce hotarata trebuie sa fii daca ai ales deja cu cine-ti vei petrece urmatorii 60 ani... Iti spun "Casa de piatra", probabil inca e de actualitate, nu? :))

    RăspundețiȘtergere
  10. da este.pai abea in iulie am facut cununia civila:X:X:X:X si acum vrem sa programam nunta pentru anul viitor,dar este criza de nasi :-))

    RăspundețiȘtergere
  11. sa dai clic pe numele meu daca vrei sa vezi poze.eu tare curioasa sunt sa vad cu tine dar nu am gasit:(.Sau mai bine sa vorbesc cu dumneavoastra??:)

    RăspundețiȘtergere
  12. :))) Domnia mea iti permite sa-mi spui Robert. Multa lume e curioasa... deocamdata pozez in bucatarul misterios :D Pana atunci, am poze cu un tort de mere coapte cu zahăr ars :))

    RăspundețiȘtergere
  13. ok.Incantata atunci si sper sa iesi curand din ipostaza asta misterioasa.;))

    RăspundețiȘtergere
  14. ha ha ha.....ce curtat esti mai Robert.....

    RăspundețiȘtergere
  15. si eu am incerkt acest desert dar nu dupa reteta ta bucatarasule si sincer...mi-a iesit k un "cauciuc explodat"...am ras de ....imi este putin frik sa-l incerc iar.. dar asa mult imi doresc =((((((

    RăspundețiȘtergere
  16. Fa-ti curaj si incearca reteta mea. Probabil tu ai facut o reteta neincercata, unde cantitatile erau date la nimereala.
    Daca citesti toate comentariile, vei observa va eu sunt al doilea barbat caruia i-a iesit reteta de tort de mere coapte cu zahar ars :D Deci n-ai cum sa dai gres daca respecti reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  17. gata am revenit astazi prepar tortuletzul :x doamne ajuta sa am spor si reusita :X,revin cu impresii :">

    RăspundețiȘtergere
  18. gt,moa deci multumesc frumos ptr expliktii, chiar va rog pe urm. vizitatori sa incerkti acest tortuletz e asa gustos si usor de facut:X:X:X:X: k sa bat kmpii putin ..este "raiul pe pamant " :">

    RăspundețiȘtergere
  19. Răspunsuri
    1. Buna,

      Am facut reteta ta in w-e, dubland cantitatile deoarece a fost nevoie de un tort mai mare.
      As dori sa vin cu o modificare la reteta siropului... In loc de sirop de zahar cu esenta de rom, eu am fiert cu zahar cojile ramase de la mere. A iesit un sirop rozuliu, dulce si aromat care a dat o savoare deosebita blatului. De asemenea, i-am pus deasupra un strat de budinca de ciocolata si apoi l-am imbracat in frisca.
      A iesit o minunatie! :D

      Ștergere
    2. Buna modificarea asta a ta, nu m-as fi gandit la asa ceva... Imi pare rau ca nu m-am gandit eu la ea :)) Sunt convins ca ti-a iesit o minunatie de tort, nici n-avea cum sa-ti iasa altfel din moment de l-ai imbracat practic de doua ori. Interesanta si alegerea budincii de ciocolata.

      Ștergere
  20. ...a venit si randul tortului de mere,de fapt a torturilor ca am facut 2,primul cu un gust minunat dar un aspect groaznic:-D(nefiind atenta la detalii nu am tapetat si marginile formei cu caramel,va inchipuiti cum s-a desprins...)iar cel de-al doilea ca si aspect castigam de departe premiul 1,dar gustul.....hhhhhh cred ca "am prea caramelizat zaharul"dupa cum bine a diagnosticat nepotelul meu:-P

    RăspundețiȘtergere
  21. Cred ca asa ar trebui sa fac si eu, mai ales in cazul torturilor: sa fac mereu cate doua! Sa am de unde alege pozele pentru blog, pentru ca iti dai seama ca mai dau si eu cate un rateu din cand in cand :)
    Din comentariul tau eu vreau sa raman doar cu ideea ca primul tort de mere a avut un gust minunat :D

    RăspundețiȘtergere
  22. Asta era ideea ca gustul este minunat,gospodina ar trebui sa fie pe masura:-P

    RăspundețiȘtergere
  23. La cat de mult am observat ca gatesti tu, ai tot dreptul sa mai faci din cand in cand si cate o greseala. E normal, mai ales in cazul torturilor.

    RăspundețiȘtergere
  24. am facut tortul asta de ziua mea:)) a fost super,putin cam dulce,dar na merita:))

    RăspundețiȘtergere
  25. :) O singura data pe an este ziua ta, deci daca faci tortul asta doar atunci, glicemia ta va ramane ok :D Si La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  26. Vreau sa spun MULTUMESC!! e una din cele mai delicioase retete din lume!... si simplu de facut.
    Magda

    RăspundețiȘtergere
  27. Cu placere Magda! Tortul de mere coapte mie mi se pare ca in realitate e mai simplu de facut decat o arata pozele.

    RăspundețiȘtergere
  28. foarte bun tortul mie mi sa cam prins dar cred ca e de vina cratita in care l-am facut....ms de reteta

    RăspundețiȘtergere
  29. Depinde acum si de cuptor, norocul meu este ca folosesc unul electric si coace cat de cat uniform. Sper ca data viitoare sa fie totul perfect si sa te poti bucura cum trebuie de acest tort.

    RăspundețiȘtergere
  30. am facut pt a 2 oara tortul si a iesit mai bun decat prima data:) l-am facut pt ziua surorii mele,a zis k e bestial:)) abia astept sa il pregatesc pt sotul meu....

    RăspundețiȘtergere
  31. Wow, deci se pare ca tortul de mere coapte da dependenta :))

    RăspundețiȘtergere
  32. Eu am facut tortul asta doua zile la rand, deci e clar, am devenit si eu dependenta! Imi place ca mi-a iesit din prima; mi-a dat putine emotii cand l-am rasturnat, dar a iesit fix ca in poze!! Merci mult! Pot confirma ca merge si cu 4 parti (in loc de 5) din fiecare ingredient (pentru cine are tava mai mica).

    RăspundețiȘtergere
  33. Daaa, tu nu mai ai nicio scapare! :D Doua zile la rand... Faptul ca ai folosit o tava mai mica sa stii ca nu constituie circumstanta atenuanta :))) Mie mi-a placut cel mai mult la tortul asta faptul ca e deosebit, dar totusi extrem de usor de facut. Ca sa-l laud si mai mult, as putea spune chiar ca e mai dificil sa dai gres :)

    RăspundețiȘtergere
  34. la ce temperatura se tine?

    RăspundețiȘtergere
  35. Intai am incins cuptorul la 250 grade C. Dupa ce am bagat tortul (l-am pus la mijlocul cuptorului), am scazut temperatura la 200 grade. Dar mai depinde si de cum coace cuptorul fiecaruia, la o adica se poate incerca si cu 175 grade, sau chiar cu 150.

    RăspundețiȘtergere
  36. felicitarile mele pentru toate retetele, am facut si eu tort de mere si a iesit ft bun
    devin dependenta de site-ul asta si retete
    o sa ajung sa stau doar pe la bucatarie:))
    o zi minunata

    RăspundețiȘtergere
  37. Ca sa nu fiu nici eu mai prejos: felicitarile mele pentru tortul reusit! :) Asta este de fapt scopul meu, sa creez dependenta si apoi sa dau lovitura furnizand antidotul :))

    RăspundețiȘtergere
  38. buna , as fi vrut sa incerc si eu tortul ieri de ziua mea dar sincer nu ama vut timp, dar promit sa il incer...

    RăspundețiȘtergere
  39. Sunt convins ca-ti vei gasi pana la urma timp sa-l faci, sper doar ca apoi sa-ti mai ramana suficient timp sa-l si savurezi :) La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  40. Trebuie tapetate si marginile formei cu zahar ars ,sau doar fundul vasului?

    RăspundețiȘtergere
  41. Hola, din insorita Piura- Peru,

    Am reusit sa fac un tort de mere magnific dupa reteta ta, familia mea peruana de aici a ramas atit de incintata astfel incit au cerut repetitie,
    weekendul acesta o sa ii incint din nou cu acest deliciu.
    Multumesc mult de tot!!!

    Laura Ramos

    RăspundețiȘtergere
  42. Hola! :) N-avea cum sa nu le placa, tortul seamana cu un soare si ei sunt urmasii incasilor, nu? Poate a ajutat si asta :))) Ma bucur sa aud ca ti-u iesit atat tortul, cat si ciorba.

    RăspundețiȘtergere
  43. Cu gandul la meleagurile insorite, era cat pe ce sa uit :) Da, se tapeteaza toata suprafata vasului cu zahar ars.

    RăspundețiȘtergere
  44. da , si eu fac acest tort des si pot spune ca este cea mai simpla reteta de tort si f gustos ( cateodata il las asa simplu sau il ornez cu frisvca pt cine vrea ) e delicios !

    RăspundețiȘtergere
  45. Mie imi place foarte mult cum arata, chiar daca unora poate li se pare neterminat. Acum l-as orna doar in cazul in care nu s-ar dezlipi cum trebuie de pe vas, dar initial imbracam tortul asta de mere coapte in ciocolata.

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna seara, am incercat si eu aceasta retea:) Problema e ca eu am facut in cratita (am avut experiente neplacute cu castroanele din yena - s-a spart la cuptor asa ca nici gand sa pun un castron yena pe flacara aragazului) si mi s-a lipit de fund:( culmea e ca pe margini nu:D (desi am caramelizat si marginile). Eu l-am rasturnat cand s-a racit, oare trebuia sa-l rastorn cand l-am scos din cuptor? Ma gandesc ca daca il faceam in bain marie nu mai aveam aceasta problema, dar nu stiu cat de bine se cocea. Trebuie sa marturisesc ca abia cand am vazut comentariul am observat ca este un barbat cel care pregateste bunatatile de pe acest site:) si apoi mi-a sarit in evidenta si denumirea site-ului:) (ca orice utilizator de internet am cautat pe google retete de tort cu mere), asa ca va felicit! Rar barbati care stau la cratita:p si la cate retete am gasit aici ma intreb daca nu cumva sunteti de meserie bucatar?:) P.S. Intre timp v-ati casatorit?:))

    RăspundețiȘtergere
  47. :) Nu, inca nu m-am casatorit. Dar din moment ce-ti permiti sa ma intrebi daca m-am casatorit, ar trebui sa-ti permiti sa ma si tutuiesti, nu? ;)Ar trebui sa institui o regula pe blog. Nu sunt bucatar, gatitul e un fel de joaca combinata cu necesitate.
    Nu m-am gandit niciodata sa coc tortul la bain marie, poate si pentru ca n-am intampinat probleme pana acum. Imediat ce scot tortul de mere coapte din cuptor torn siropul caldut peste el, il las cateva minute sa traga bine siropul si apoi il rastorn. Pun platoul deasupra si il intorc brusc, iar daca nu se desprinde imediat, il bat putin cu pumnul. Am inteles ca folosesti un cuptor pe gaze, ai pus cumva tortul foarte aproape de flacara?

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna seara, am sa fac iar alt tort de mere pentru ca nu ma las pana cand nu-mi iese:P Eu in stilu-mi caracteristic:P, am mai schimbat-o un pic:D, n-am umplut merele cu nimic, ci pur si simplu le-am curatat de coaja, le-am taiat in 2, si le-am pus separat intr-o tava la cuptor sa se inmoaie pentru a nu mai fi nevoita sa adaug si unt:P - am facut asta pentru ca imi place la nebunie blatul insiropat (in alte retete nu am gasit si etapa cu insiropatul), m-am gandit ca daca le lasam intregi si umplute nu prea se mai simtea si blatul:P. Tortul nu l-am pus aproape de flacara, ci pe un gratar la mijloc, in cratita evident:). Am asteptat sa se raceasca si tortul si siropul, abia apoi l-am pus deasupra si l-am rasturnat (a trebuit sa-l bat nitel) :). Cand o sa refac reteta o sa-l rastorn cand e insiropat si cald:) Referitor la frisca ce marca recomanzi? Eu am luat de la Milli dar nu prea s-a intarit desi am amestecat-o bine (am incercat sa o bat mai mult dar se taie) asa ca nici partea cu ornatul nu a iesit cum trebuia:(

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna! Imi place ca nu te dai batuta :)) Mie mi se pare ca tortul de mere coapte cu zahar ars parca n-are niciun farmec daca nu e insiropat. Incearca si tu sa folosesti niste mere mai micute, dar ar trebui sa faci exact asa cum scrie in reteta - daca nu incerci, nu poti sa stii daca-ti place sau nu.
    Nu stiu ce frisca sa-ti recomand, in afara de cea facuta personal din smantana :) Nu am gasit niciuna care sa ma multumeasca pe deplin, dar le prefer totusi pe cele lichide. Le cumpar cam la nimereala, nu prefer o firma anume, am cumparat chiar si d`alea facute de firme necunoscute si mi s-au parut cam la fel.

    RăspundețiȘtergere
  50. Am incercat azi tortul si a iesit foarte foarte bun. Tot vroiam sa intreb ce pregatesti pentru masa de Craciun... Si sarbatori fericite!!! Arabela

    RăspundețiȘtergere
  51. Cu riscul de a te dezamagi putin, trebuie sa-ti marturisesc ca nu voi gati absolut nimic :) Sunt plecat de acasa... Altfel, evident ca as fi pregatit numai retete de aici, de pe blog :D
    Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere
  52. Este ora 6 dimineata , baiatul meu este plecat la colindat cu Mos Ajunul iar eu fac tort de mere asa cum facea mama mea cand eram copil. Sper sa i-mi iasa si sa le fac o surpriza placuta celor dragi. Tortul este la coptor, arata super si este aproape gata!SARBATORI FERICITE!

    RăspundețiȘtergere
  53. Am revenit asupra comentarului facut anterior sa va spun ca tortul este super! Multumesc pentru reteta!Am folosit mai multe mere fiindca am avut tava mare si deasemeni am marit si cantitatea de compozitie de blat. Dupa ce s-au rumenit merele deasupra eu le-am intors invers in tava ajutandu-ma de doua linguri.L-am insiropat bine si nu am avut probleme la rasturnat tava si nu s-a lipit deloc.Acum astept sa se intoarca baietelul de la colindat.Multumesc inca o data.Sarbatori fericite!OANA Z

    RăspundețiȘtergere
  54. Oana, ce matinala esti... Imi aduci aminte de copilarie, exact asa facea si mama, doar ca ea facea cozonaci :) Ma bucur ca n-ai intampinat probleme si sper ca baietelul tau sa fie la fel de incantat de tort, pana la urma decizia lui este cea mai importanta :)
    Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  55. Salut, barbatlacratita!
    Azi am facut tortul. A iesit super, din 8 mere!
    Imi place foarte mult cum lucrezi, cum iti faci publicitate pe retele de socializare. De aceea, te rog sa-mi spui daca esti de acord sa adaug link la blogul meu, care desi e in engleza, e citit si de prieteni romani. Verifica, si daca nu doresti, il sterg. In acest fel am blogul tau la indemana. Precis ca-l mai folosesc.
    http://otiliamoldovan2001.wordpress.com/category/traditional-food/
    Otilia

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna! N-am facut niciodata tortul din atatea mere, nu le-as putea inghesui niciodata in vasul meu de jena :)
    Nu era nevoie de acordul meu pentru un simplu link, nu cred ca poate fi cineva deranjat de asa ceva. Pe retelele sociale mai degraba imi promovez blogul, pentru publicitate cred ca ar trebui sa platesc :D

    RăspundețiȘtergere
  57. Deci e absolut minunat tortul acesta.Azi am vazut reteta si normal, nu m-am putut abtine,am si facut-o.
    Sincer ,felicitari pentru retete si nu in ultimul rand felicitari pentru ca m-ati facut pe mine sa gatesc (ceea ce se intampla foarte rar,aproape deloc)
    Promit ca am sa mai incerc si alte retete ale dumneavoastra

    RăspundețiȘtergere
  58. Se pare ca tortul de mere ne determina sa facem chiar si lucruri considerate "tabu" :) Multumesc pentru cuvintele frumoase, cred ca ar suna la fel de bine si la per tu. La cat mai multe retete reusite!

    RăspundețiȘtergere
  59. e tortul meu preferat,pe care mi-l pregatea mama,de fiecare data cand avea ocazia.Acum sunt eu cea care voi incerca sa il fac,pt k se aproprie ziua mea de nastere si mi-ar placea sa imi impresionez prieteni si logodnicul,in acelasi timp.Abia astept!ms de reteta,Robert!

    RăspundețiȘtergere
  60. Cu placere, Amalia! Pentru a fi si mai sigura de reusita, poate n-ar strica sa citesti si comentariile retetei, poate te vor ajuta sa obtii un tort de mere fara cusur si astfel sa fii sigura ca toti vor fi impresionati. Evident, daca ai timp si rabdare sa le citesti pe toate :)
    Eu iti urez de pe acum "La multi ani!" si te astept sa testezi si alte torturi de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna ! Azi am facut si eu tortul de mere.E inca in cuptor.O sa va anunt cum a iesit :)

    RăspundețiȘtergere
  62. Am scos tortul din cuptor ! Este mi-nu-nat !!!
    Eu l-am copt intr-o tava de teflon dreptunghiulara, mai mica, si am folosit 6 mere.
    Merele le-am umplut cu dulceata de visine amestecata cu bucatele mici de nuci si am adaugat putina scortisoara.Este delicios !
    Multumesc pentru reteta simpla :)

    RăspundețiȘtergere
  63. Buna! Cred ca fac tortul acesta a 5-a oara azi. :-) Este un succes total.Multumesc de reteta! O respect in totalitate, dar pentru ca sunt mai lenesa, nu separ ouale si creste foarte bine si asa. Si adaug gemului/dulcetei nuca macinata. Am totusi o intrebare: imi iese cam maroniu in partea de jos- se arde un pic zaharul cat se coace la cuptor. Ce pot face sa pastez culoarea caramel? Si am cuptor electric-il coc la temperatura medie: 180 de grade...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Si eu sunt la fel de lenes, ma mir ca nu m-am gandit sa fac la fel :) Chiar daca avem acelasi gen de cuptor, totusi acestea coc in mod diferit. Poti incerca sa asezi tortul cat mai sus in cuptor, dar maroniul ala de jos cred ca e inevitabil - sau poate ar iesi impecabil jos, insa s-ar putea arde deasupra :) De un lucru sunt sigur: mi s-a ars si mie destul de rau in partea de jos atunci cand am asezat tortul de mere direct pe baza cuptorului.

      Ștergere
    2. Fiind ca la retete imi place sa citesc si comentariile, acum, dupa o jumatate de an, "imi bag si eu nasul" cum se zice, desi nu am incercat reteta ta, in legatura cu faptul ca tortul se innegreste in partea de jos. Stiu si o varianta de acest tort la care peste merele puse pe caramel se toarna compozitia de crema de zahar ars (oua+lapte+zahar, amestecate) si dupa ce aceasta s-a coagulat putin, ca o budinca, se pune pandispanul. Astfel tortul nu mai trebuie insiropat. Dar e adevarat ca se caramelizeaza 200 g zahar si compozitia de crema de zahar ars e lichida. In felul acesta, cand se intoarce tortul, se insiropeaza (si are si crema). Din reteta de crema de zahar ars stiu ca vasul cu compozitie se pune intr-o tava cu apa in cuptor. De fapt aici vroiam sa ajung - oare ar fi asta o solutie ca sa nu se mai innegreasca tortul la baza? Sa fie pus intr-o tava cu apa? Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu acest comment. Mi-ar parea rau, chiar imi place acest blog si de obicei ma retin de la comentarii, prefer mai bine sa le citesc.

      Ștergere
    3. Nu trebuie sa-ti faci probleme, niciodata n-ai sa deranjezi atunci cand vii cu sugestii. Este posibil ca atunci cand intre flacara cuptorului si tort este un vas cu apa tortul sa nu se mai arda atat de rau. Insa cred ca solutia ar fi valabila doar in cazul cuptoarelor pe gaz, nu si al celor electrice. N-am incercat, nici macar crema de zahar ars n-o prepar astfel, eu o pun direct in cuptor.

      Ștergere
  64. Tortul de mere este in cuptor! Sunt sigura ca o sa-mi iese super pentru ca cu retetele tale nu dau gres.Felicitari! Esti un bucatar minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Multumesc, Elena! Nu sunt chiar un bucatar minunat, insa imi place aura asta de invincibilitate cu care m-ai inconjurat :D

      Ștergere
  65. Operaţiunea tort de mere un total succes, doar ca eu in loc de gem (pentru că nu îmi place de nici o culoare gemul, decât dacă e dulceaţă de vişine :D)am pus nuci, foarte multe nuci (astea imi plac la nebunie) şi deasupra pe mere am pus şi un pic de scorţişoară... miroase a Craciun la mine în casă... abia aştept sa vină prietenele mele să îmi dea vedictul, deşi până vin ele cred că voi mai avea doar jumătate de tort...
    Mulţumesc pentru reţetă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ar trebui sa-ti multumesc tie, doar mi-ai imbunatatit reteta tortului de mere coapte :) Pana la urma, ai reusit sa pastrezi ceva tort si pentru prietenele tale? :P

      Ștergere
  66. Da... dar cand au decoperit termitele gustul tortului nu au plecat pana nu a mai ramas nimic... mai fac... Mi-am propus ca in fiecare week-end sa incerc cate o prajitura noua... deci ne vedem sambata la urmatoarea prajitura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu, care-mi faceam griji ca poate sunt prea critice... :)) Ramane sa vad sambata care va fi prajitura pe care o vei face vedeta ;)

      Ștergere
  67. Placut....Facut....Mancat :)
    Foarte "faina" si buna reteta :D

    RăspundețiȘtergere
  68. fffffff bun tortul si f simplu...multumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Sper ca vei gasi aici si alte retete care sa-ti faca cu ochiul ;)

      Ștergere
  69. L-am facut a doua oara. Prima data din 5 mere, acum din 7. A iesit foarte bine. Doar ca nu am reusit sa scot cotorul fara sa trec in partea cealalta. Asa ca gemul s-a scurs pe jumatate ceea ce i-a dat crustei o culoare rosiatica (de la visine).
    Merci de reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Ma gandesc ca ar fi trebuit sa incerci sa pui o bucatica de mar pe post de dop in partea de jos a marului, astfel gemul nu s-ar mai fi scurs.

      Ștergere
  70. Am vrut demult o reteta de tort de mere asa cum mancam in tinerete la cofetaria Orient din Brasov. :-) Ei bine, reteta asta e foarte aproape!! Felicitari!

    Trebuie sa spuna de la inceput ca eu nu sunt foarte talentata in bucatarie, nu ma pricep cum sa fac sa iasa, de aceea urmez retetele intocmai. Cu toate acestea, am fost nevoita sa fac niste ajustari mici care m-au scos din zona de confort...:-)

    Am pus 5 mere, dar am folosit tava rotunda de tort, pentru ca vasele mele de jena sunt prea mici si sincer, mi-a fost si frica sa pun un vas de jena direct pe flacara. (Tu/voi nu aveti o problema cu asta?)

    Insa compozitia mi s-a parut ca nu are pe unde sa se duca si s-a umflat destul de mult (mere prea mari???). Le-am umplut cu gem de afine, desi ma gandeam ca ar merge un amestec de miere si nuca.

    Una peste alta a iesit spectaculos, fiul meu de 5 ani a fost mesmerizat de cum se intoarce tortul!

    Cam dulce pentru gustul meu si nu din cauza compozitiei care e perfecta ca gust, ci a siropului. Pacat ca nu am citit si comentariile inainte sa ma apuc de copt, as fi facut un sirop mai putin dulce.

    Aspectul a lasat putin de dorit pentru ca s-a innegrit in partea de jos, desi l-am copt la mijlocul cuptorului. Plus ca a ramas lipit pe o parte si a trebuit sa il "petecesc", ceea ce nu mi-a placut deloc. Drept pentru care am batut repede niste frisca si l-am imbracat. Poate trebuie sa il coc la foc mic, nu mediu.

    E prima data cand imbrac un tort in frisca si nu prea m-am priceput sa il fac sa arate frumos. Vreo sugestie? Trebuie sa pun frisca intr-o punga si sa o storc deasupra?? :-)

    La Orient insa ei taiau merele bucatele si le caramelizau asa, ceea ce e posibil sa fac si eu data viitoare, dat fiind faptul ca aseara am taiat sa gust si mi-a parvenit o bucatica fara urma de mar.:-) In plus, ei nu foloseau gem in reteta lor si gemul oricum il face mai dulce.

    Il mai gust o data azi, dupa ce a stat peste noapte la frigider, ca aseara nu am avut rabdare sa se raceasca cum trebuie...

    Oricum, inca o data felicitari, mi se pare o reteta EXTREM de usoara si in acelasi timp extrem de reusita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Adina!
      Trebuie sa-ti faci curaj si sa ajustezi mai mult retetele, pana la urma nu e o mare tragedie daca mai dai si un rateu cateodata, tuturor ni se intampla. Dar asa poti sa le adaptezi gusturilor tale si ingredientelor de care dispui.
      Eu n-am avut nicio emotie cu vasul de jena pus direct pe plita, imi risipisem deja emotiile atunci cand preparasem reteta de crema de zahar ars :)
      Cred ca trebuie sa tii cont si de felul in care coace cuptorul tau, iar in cazul in care ai unul pe gaz, poate data viitoare ar trebui sa pui tortul in partea de sus. Din pacate, coptul nu este o stiinta exacta si trebuie sa ne adaptam cuptorului de care dispunem.
      Imbracatul tortului cu frisca cred ca tine mai mult de experienta si indemanare decat de tehnica folosita. Nu strica nici un pos, pentru a-l decora mai frumos :)

      Ștergere
  71. Update:
    Tortul a fost un triumf a doua zi, dupa ce s-a racit complet. Nu mi s-a mai parut prea dulce, totul s-a imbinat perfect! A fost laudat de toata lumea la masa unde l-am dus si ti-am dat credit pentru reteta, sa stii! :-)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place update-ul asta al tau :D Pare exact ca in povesti, totul se termina cu bine pentru toate personajele :))

      Ștergere
    2. Buna,
      azi am incercat si eu reteta, mi s-a parut cratita in care pusesem merele prea goala asa ca am mai adaugat mere, fapt care a facut ca aluatul sa nu se mai poata prelinge printre si pe sub ele(asa cum vad in poze), din nefericire mie nu mi-a fost teama sa modific...
      Siropul nu l-am pus tot si asa mi se pare prea mult.
      Mama mea facea o reteta asemanatoare doar ca ea umplea merele cu miez de nuca dulceata si stafide.
      totul a mers cum a mers pana a trebuit sa-l intorc pe farfurie.
      Am scos usor cratita dar cand am ridicat-o merele s-au imrastiat in toate partile pentru ca nu erau cuprinse de aluat decat la baza si ceea ce nu stricasem punand prea multe mere am stricat poate punand prea mult sirop si asa totul a devenit o budinca de mere, dulce foarte buna la gust dar ca aspect de nota '0'. Am adunat-o si am pus-o intr-o cutie de plastic si am lasat-o la frigider, merge foarte bine cu inghetata de vanilie! Asta pentru ca uitasem sa cumpar frisca.
      Cel din pozele de la reteta arata exact ca tortul mamei.
      Din pacate ea nu mai traieste sa-i cer reteta, o am poate acasa, dar aici nu o am cu mine.
      Multumesc oricum pentru reteta si promit sa scriu si eu o buna recenzie data viitoare pentru ca vreau sa repet experienta de data aceasta fara modificari!

      Ștergere
    3. Lorry, eu intotdeauna incurajez oamenii sa experimenteze in bucatarie. Nici mie nu-mi ies toate experimentele, ba uneori nu-mi ies asa cum trebuie nici macar retetele pe care le-am facut de cateva ori cu succes. Chiar daca mai dam gres cateodata, important este sa nu fim foarte dezamagiti si sa ne lasam descurajati.
      Sper ca data viitoare tortul de mere coapte sa-ti iasa exact asa cum iti amintesti tu tortul mamei.

      Ștergere
  72. Asta a si fost tortul tau: o poveste! :-)

    RăspundețiȘtergere
  73. Buna!Felicitari pentru tot ce faci :)
    Tortul arata foarte bine,curand o sa incerc si eu reteta :) Pana acum am incercat salata d pui cu porumb(super buna),saratele cu branza si maioneza care s face super simplu si rapid :D si nu o sa ma opresc aici :)
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ioana! Sper sa bifezi si tortul pe lista reusitelor tale si sa te opresti doar dupa ce testezi toate retetele de pe blog :)

      Ștergere
    2. buna! am revenit :) Am scos tortul din cuptor,l-am insiropat..toate bune si frumoase..doar k dupa ce l am intors...s-a lasat..si nu a fost suficienta compozitia.am pus 4 mere,4 lg de faina,4 oua..etc.la gust e super bun(a ramas o bucatica pe oala si am gustat :D)
      Ce sa fac sa nu s mai lase?
      Mersi :)

      Ștergere
    3. Albusurile joaca un rol foarte important in prepararea tortului de mere coapte. Intai acestea vor trebui sa fie foarte bine batute, ideal ar fi sa poti intoarce vasul cu albusurile iar acestea sa se tina pe vas. Apoi trebuie sa ai grija ca acestea sa ramana pufoase atunci cand incorporezi galbenusurile si faina. Eu folosesc miscari circulare, amestecand usor de jos in sus. Cam asta ar fi, sper ca data viitoare sa-ti iasa perfect )

      Ștergere
  74. l-am incercat si eu.fara cuvinte.bv!

    RăspundețiȘtergere
  75. eu am dublat toata cantitatea ca sa aj la toata lumea:) si a iesit super bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci ai estimat la fix dimensiunile vasului necesar pentru cantitatea dubla :) Daca revii la aceasta reteta, ti-as fi recunoscator daca ne impartasesti si noua diametrul si adancimea.

      Ștergere
  76. Buna.Am reusit sa fac si eu astazi acest tort.
    A avut mult succes si de aceea te rog sa primesti toate laudele invitatilor mei .Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Si cu aceeasi placere primesc laudele invitatilor tai :) Cred ca am fi primit amandoi si mai multe laude in cazul in care ai fi dublat cantitatile retetei, asa cum a facut "antecomentatorul" tau :D

      Ștergere
  77. Super tortul .multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  78. servus! l am facut si eu pt a 3-a oara. uitasem compozitia pandispanului si am nimerit pe site-ul tau. genial torul si mi-a iesit si de data asta. incercati l cu inghetata. pe caldura asta, este genial.

    RăspundețiȘtergere
  79. aaa, era sa uit! eu am facut extra-pandispan. 7 oua//7/7/etc
    iamiii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai inlocuit 5 cu 7 pentru a adapta reteta apetitului tau sau vasului folosit? :)) Din nefericire eu nu dispun de vase pe masura apetitului :D

      Ștergere
  80. foarte buna reteta...mi-a iesit ca in poza!

    RăspundețiȘtergere
  81. l-am facut, doamne ce frumos arata, ce mere negre...e o frumusete, am facut o mica adaptare dar e 1 si 38 minute si abia mai tin ochii deschisi, maine spun tot!!

    RăspundețiȘtergere
  82. daca eram ocupata cu reteta de castraveti si nu stiam cata apa sa pun (175ml, 1750ml...eu eram..)mai aveam timp de tort? asadar am facut tortul intr-o cratita cu diametrul de 22 cm, am taiat merele in doua pentru ca nu m-am descurcat cu scosul mijlocului, am pus in ele gem de capsuni, in rest am pastrat totul ca in reteta...am pus cratita pe ultimul nivel in cuptor (cu gaze), la 180 grade...a iesit excelent, nu s-au innegrit merele, gustos...parfumat ...o bunaciune, vorba unei colege de serviciu..maine e duminica sa vad ce bunatati mai gasesc pe aici...as vrea galuste cu prune...caut..numai bine..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E pacat totusi ca n-ai pastrat merele intregi, tortul ar fi aratat si mai bine. Insa important e ca a fost perceput drept "bunaciune" de catre colega ta :))
      Bineinteles ca exista pe blog si galustele cu prune. In caz ca nu le-ai gasit, ti-am lasat link direct ;)

      Ștergere
  83. imi spui si mie dimensiunile vasului de yena in care ai facut superbul tort?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai am masurat vasul: are diametrul de 18 cm (in partea de jos/fundul) si 7 cm inaltime/adancime.

      Ștergere
  84. Buna seara . Sint ,, noua ,, in arta torturilor .Un sfat va rog frumos . Am vazut comentariul de la Anonim din 29 septembrie . As vrea sa stiu daca iese bine tortul , cu merele taiate si puse in doua , si nu intregi . Copiii mei mi-au zis ca vor cit mai multe mere , nu sa manince ,, tort unde nu este mar ,, ci doar blat .

    Felicitari pentru retete BARBAT LA CRATITA . Am facut multe retete de pe site dvs. si au fost un real succes . Sincer ma bucur ca pot invata ceva util si mai ales de la un barbat .Va doresc multa sanatate si ,, multe , multe retete noi ,, .

    Crystal

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si multumesc! :) N-are rost sa te formalizezi atat, poti sa-mi spui Robert.
      Tortul ar iesi bine si cu merele taiate pe jumatate, insa ar trebui sa maresti cantitatea de mere, nu doar sa le tai - si atunci va trebui sa ai grija sa nu fie prea putin blat.
      Iti recomand sa te uiti si pe aceasta reteta, s-ar putea sa te atraga.

      Ștergere
  85. Buna seara , Robert . Iti multumesc frumos in primul rind pt. ca mi-ai raspuns , si in 2 rind pentru sfaturile pretioase .

    Dumnezeu sa te binecuvinteze .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, te mai astept pe blog si dupa ce prepari tortul de mere.

      Ștergere
  86. A iesit un tort extraordinar din 7 mere.... Pur si simplu il ador!!! Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, cand te vad scriind cuvinte ca "ador" si "extraordinar" mai ca-mi vine sa-ti multumesc si eu pentru comentariu :)

      Ștergere
  87. Buna!!! Am facut si eu tortul acum. Sunt foarte multumita. Blatul nu s-a lasat. Merele au o culoare placut iar la gust e de vis. Mentionez am 15 ani si cu ajutorul blogului tau fac ciorbe, prajituri. Si cel mai important ies foarte bune. Familia e impresionata. Multumesc!!! D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Te invidiez putin, eu la 15 ani nu stiam decat sa fac omleta, deci nici nu se punea problema sa impresionez pe cineva :) Poate doar prin faptul ca reuseam sa nu dau foc bucatariei :))

      Ștergere
    2. Asta da:)). Si eu eram la fel inainte cu o luna si ceva. Sti cum se zice: nevoia te invata....

      Ștergere
  88. Buna!!! Ma bucur ca am ales si eu tortul tau...este atat de bun, ca nu a durat nici o ora si farfuria a fost goala, normal trebuie sa mai fac unul sa reusim sa savuram cu adevarat din bunatatile tale!!!!!!!
    Daca nu te superi am si o rugaminte, as dori o reteta de cozonac.
    Multumesc mult !!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gasit reteta!!!!!!!!

      Ștergere
    2. Pe blog este si o casuta de search, imediat iti gaseste orice reteta :) Daca cu tortul nu s-a putut, cu siguranta veti reusi sa savurati asa cum trebuie cozonacul - iese mai mult :)

      Ștergere
  89. Deci: sunt un car de nervi!!! Am facut la viata mea 'nspe mii de prajituri si torturi absolut delicioase, mi-au iesit toate super bine si 'm-a facut' un tort de mere... am avut musafiri aseara si cum timpul era prea scurt sa fac ceva elaborat mi-am zis ca nu strica sa fac ceva usor si rapid... numai ca am avut un mare ghinion cu zaharul care s-a ars de doua ori aiurea in tramvai si... ma rog, nu mai conteaza, nu mi-a iesit dar seara asta ghici: razbunareee! Si asa stam acasa asa ca incerc sa-l fac iar. Nu se poate sa dau rateu chiar acum. Oricum arata bine tortul din pozele tale.

    RăspundețiȘtergere
  90. Buuuun!!! L-am scos din cuptor si, bineinteles, mi-am oferit o portie...darnica! Ma declar multumita-am pus in mere gem cu multa nuca tocata, ceea ce il face minunat...data viitoare il insiropez cu zeama de compot si scortisoara, ca se apropie adierea iernii...in rest, felicitări! Sunt curioasă să incerc si alte retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt curios sa vad daca si celelalte retete te vor multumi la fel ca aceasta. Dar te grabesti putin cu scortisoara, eu astazi am fost in tricou pe plaja :P

      Ștergere
    2. Da, e o vara tomnatica...treaba ei, mie imi este dor de zapada, asa ca pun scortisoara! Chiar in seara asta, cand scot din cuptor inca unul-pentru Mihail...

      Ștergere
    3. :) Deja s-a mai racorit astazi... La multi ani lui Mihail! Si lui Gavriil! :)

      Ștergere
  91. Buna seara, am doar o intrebare. am facut tortul de mere insa nu am folosit un vas yena ci o cratita obisnuita.. la sfarsitul celor 30 de minute de copt, am scos tortul din cuptor si in momentul in care am incercat sa il rastorn am constatat ca nu era copt decat la suprafata. intradevar cratita a fost adanca asa ca testul cu scobitoarea nu a fost foarte eficient.. ideea e ca l-am bagat inapoi in cuptor pentru inca 30 de minute..l-am scos putin ars dar macar nu se prelinge. si in concluzie intrebarea: am respectat cu strictete reteta...cu ce am gresit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Lavinia, nu cred ca a influentat cu nimic faptul ca ai copt tortul intr-o cratita. Poate doar faptul ca era o cratita adanca, insa puteai folosi niste betisoare pentru frigarui (care sunt mult mai lungi decat o scobitoare). Probabil tortul nu era facut, timpul dat de mine nu stiu cat de relevant este pentru cuptorul tau (eu am un cuptor electric).

      Ștergere
  92. buna seara de o ora l-am scos din cuptor deja jumatate nu mai este ...tot ce pot spune e sa -l incercati este fffff bun.Toate cele bune...

    RăspundețiȘtergere
  93. chiar acum am un tort de mere in cuptor.<3

    RăspundețiȘtergere
  94. pff bun bun bunnnnnn multumesc pentru reteta :*

    RăspundețiȘtergere
  95. ...arata asa de bine ...de mi-ar iesi si mie la fel :) e inca in cuptor PFF

    RăspundețiȘtergere
  96. ,,Bonissimo,,Chef Robert dar merele erau tari de ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Relu, ma gandesc ca poate o fi din cauza soiului de mere pe care l-ai folosit. Unele mere am vazut ca sunt foarte "dure" si ma gandesc ca e posibil sa opuna mai multa rezistenta si caldurii...

      Ștergere
  97. Bun tortul! Recunosc ca sunt niste ani buni de cand nu l-am mai facut.Si ar trebui sa-i fiu recunoscatoare sotului meu care si-a amintit de el. "Batranica" de mine nu-si mai amintea daca se rastoarna cald sau rece.
    Reteta mea e asemanatoare cu a ta, doar ca eu am umplut "miezul" merelor cu un amestec de nuci, stafide si bucatele de ghimbir(fara dulceata, iar peste mere am ras nucsoara si am presarat scortisoara.
    Felicitari pentru blog si pentru perseverenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Nici eu nu-mi amintesc mereu toate etapele unei retete, norocul meu este ca am scris totul pe blog si stiu exact cum sa aflu :)
      Cred ca mi-ar placea si mie sa umplu merele cu putin ghimbir, de ceva vreme am descoperit ca am o slabiciune pentru ghimbir :)

      Ștergere
  98. Mai bine arata al meu :P
    http://postimage.org/image/8v046cgdv/

    RăspundețiȘtergere
  99. Draga domnule BarbatLaCratita, sunteti genial, mirobolant,irefutabil si...va iubesccccccccc pentru reteta asta de tort de mere precum si pentru sutele de retete postate si exemplificate in cel mai facil mod cu putinta! Si daca as avea doua maini stangi si n-as face diferenta intre piper si foi de dafin, tot m-as indragosti de bucatarie citindu-va! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ionyssa, in momentul in care mi-ai zis ca sunt genial, mirobolant si irefutabil ti-ai castigat automat dreptul de a-mi zice Robert si de a vorbi cu mine la pertu ;)

      Ștergere
  100. am citit prima data baba la cratita :)))))
    suna bine reteta, am sa incerc si eu

    RăspundețiȘtergere
  101. clar ! poate pt ca mi-am petrecut verile la tara cand eram copil, unde babele erau la cratita, iar barbatii la munca pe camp :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eheee... s-au dus vremurile alea :) Acum campul sta mai mult necultivat, majoritatea barbatilor sunt la birtul din sat. Iar altii, dupa cum se vede, sunt la cratita :))

      Ștergere
  102. Barbatele, mai stii si alte retete de tort de mere, cu mere taiate sau altfel decat intregi?
    Am o comanda de tort de mere de la ai mei, dar nu vor cu mere intregi.
    Ma poti ajuta?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca te pot ajuta cu o reteta cu mere taiate. Eu o numesc chec de mere sau budinca de mere, insa am vazut ca unii ii zic tort de mere. Ca si in cazul acestui tort de mere, reteta respectiva nu este decorata, asa ca ramane la latitudinea ta sa hotarasti ce si cum. Iata si link-ul direct catre RETETA.

      Ștergere
  103. Buna seara,

    Ma alatur si eu celor care ti-au multumit pentru aceasta reteta. Am incercat-o chiar azi si nu iti spun daca a fost buna sau nu, cert e ca a mai ramas doar un sfert din ea :)

    Totusi, nu am respectat reteta in totalitate, am sarit chiar peste prima etapa, cea cu zaharul caramelizat, asta pentru ca tava in care am copt eu tortul e din cea teflonata, cu fund detasabil si nu prea aveam cum sa o pun direct pe flacara aragazului. Asa ca am facut doar un tort de mere coapte, fara partea cu "zahar ars".

    Multumesc inca o data si spor la bucatarit!

    iulia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Iulia! Important e ca s-a mancat, nu? :) Iar daca nu renuntai la partea cu zaharul ars, cred nu mai ramanea nici sfertul ala de tort :D Serios vorbind, chiar merita sa incerci reteta completa.

      Ștergere
    2. Buna ziua,

      Multumesc pentru raspuns!

      Reteta merita incercata oricum, dar sunt sigura ca zaharul caramelizat ii da un gust aparte. Asa ca ma voi incumeta intr-una din zilele viitoare sa fac reteta completa. Si pentru asta, am nevoie de un sfat (desi intrebarea mea probabil e putin prosteasca): pot sa caramelizez zaharul iar apoi sa tapetez cu el tava mea teflonata?

      iulia

      Ștergere
    3. Nu e nevoie de multumiri si nici nu trebuie sa-ti faci griji in legatura cu intrebarea :) Ai putea face asta, insa cred ca te cam complici... Adica va trebui sa te misti foarte rapid, zaharul ars se intareste destul de repede (si in tot acest timp trebuie sa ai mare grija sa nu te arzi). Plus ca vei pierde o mare parte din zaharul ars, deoarece acesta va ramane pe vasul in care-l topesti.

      Ștergere
  104. Wow, este cea mai buna prajitura pe care am facut-o. Am vazut reteta zilele trecute si am incercat-o pe loc. A iesit perfecta. Incredibil de buna!
    Ador acest blog, este la pagini favorite :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca l-ai trecut la favorite, acum va trebui sa ma straduiesc putin mai mult daca vreau ca blogul sa ramana acolo :)

      Ștergere
  105. Un tort super!!! Multumim pt. reteta! Nici nu a apucat sa se raceasca de tot ca a si fost mancat. :) Ada

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Ada! In situatia asta, nici macar nu stii ce sa mai gandesti: sa te bucuri ca tortul a fost atat de apreciat, sau sa te intristezi ca a fost mancat atat de repede... :D

      Ștergere
  106. M-am trezit de dimineata cu o pofta de un tort cu mere coapte si frisca si ,multumita lui "google" am gasit reteta aceasta,caci nu mai facusem unul de vreo...20 de ani.
    Ca urmere,mi-am incheiat ziua cu o mini portie de tort(e 1 noaptea,nu-i voie sa maninci prajituri inainte de culcare!!!dar ma puteam culca fara sa-l gust????}
    Reteta a fost super,excelent prezentata,multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu, la randul meu, ii datorez multe multumiri "domnului" Google - pacat ca n-am cum sa i le ofer...
      Adevarul este ca mi se pare de neconceput sa te culci fara sa gusti tortul, indiferent de ora. Dupa 20 de ani, tortul de mere coapte merita o derogare de la regula asta cu nemancatul dulciurilor inainte de culcare :D

      Ștergere
  107. Demential de BUN!!!! L-am facut, a iesit minunat si toata lumea la laudat!!!!! Si foarte usor de facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat ca multi au impresia ca tortul de mere coapte se face greu, asa ca-l apreciaza cu atat mai mult... Asa ca ultima parte e mai bine s-o pastrezi pentru tine :) Un mic secret care nu face rau nimanui, nu?

      Ștergere
  108. BUUUUUN!
    Am avut emotii ca nu se desprinde din forma,dar a iesit si este ca cel din pozele tale.Astept sa il gust.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reusind sa desprinzi tortul din forma, ai trecut si de ultimul hop. Acum astept si eu sa-mi trec hopul: a fost gustul pe masura asteptarilor? :D

      Ștergere
  109. Super laudat de toata familia!Deja s-au abonat si unele prietene pentru urmatorul tort.Pacat ca doar la papat nu si la preparat!
    Am mai facut din retetele tale si saratele(extreme,nu?)dar au iesit foarte tari.Oare sa fie faina?!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, daca vrei sa mai salvezi ceva din urmatorul tau tort, poate ar trebui sa le spui prietenelor tale sa se aboneze la retetele blogului meu.
      Acum cateva zile mi-a zis cineva ca initial si-ar fi dorit ca saratelele sa fie mai crocante :) Ma gandesc ca nu doar faina putea fi cauza, ci si drojdia folosita. Teoretic, daca folosim drojdie la saratele, acestea ar trebui sa creasca si in niciun caz sa ne iasa foarte tari...

      Ștergere
  110. Sa stii ca am recomandat blogul si toti m-au pus sa repet cum se numeste...aveau impresia ca nu au auzit bine.Santem constanteni si ne bucuram ca esti "aproape" de noi la orice nelamurire.Apropo de saratele am respectat intocmai reteta dar am avut impresia ca aluatul era cam moale si am tot adaugat faina.Pe mine ma inebunesc retetele in care se spune ca aluatul nu trebuie sa se lipeasca de maini cand este gata.Si uite asa ma cam arunc cu faina inainte..Dar mai incerc si iti spun cum vor fi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca blogul e cel mai putin cunoscut tocmai aici, in Constanta... cred ca ar trebui sa-mi agat in banner mare in balcon pe care sa scrie ceva de genu`: "Pe BarbatLaCratita.ro gasiti cele mai gustoase retete" :))
      In legatura cu saratelele, nu cred ca acestea au iesit taari din cauza surplusului de faina, ci mai degraba din cauza calitatii acesteia. Nu cred ca ai pus chiar atat de multa faina incat sa nu mai "faca fata" drojdia. Iar de asta cu "un aluat care nu trebuie sa se mai lipeasca pe maini" n-ai sa scapi niciodata, sa stii :) Pentru ca doar astfel stii ca aluatul a "inghitit" suficienta faina... practic aluatul iti "spune" cata faina are nevoie. Poti incerca sa faci si cu cantitatea aproximativa gasita in reteta si sunt sanse mari de reusita, insa nu toate sortimentele de faina de pe piata se comporta la fel. La inceput poate parea greu, insa iti garantez ca vei aunge sa ti se para floare la ureche dupa ce vei framanta cateva aluaturi.

      Ștergere
  111. stiu si eu o reteta de tort de mere
    sper sa va placa
    ingrendiente :I 1kg de mere o cana de zahar si o cana de apa II: 7-8 oua 7 linguri de zahar , si 1 l de lapte III: 7-8 oua , 7-8 linguri de zahar si 7-8 linguri de faina
    I: pentru inceput se topeste 10 linguri de zahar in tava dreptunghiulara se tapeteaza tava se adauga merele curatate de coaja si taiate pe lunlul lor feli se adauga pste lele cana de zahar si cana de apa si de baga la cuptior 40 d minut

    II in timpul clor 40 de minute de face a doua compozitie 7-8 oua batut cu zahar si lapt cala crma de zahar ars se adauga in tava cu mere peste ele si se mai lasa pana se inchiaga la cuptior 30 de minute
    ptr a treia etapa se bat separat albusurile de ou cu zaharul si se adauga faina treptat la ca un blat de tort si se adauga pest compozitia din tava adar asta dupa ce au trecut cele 30 de minute ptr crema se mai tine pana se coace blatul se scoate din cuptor se desprinde pe pe margini blatul cu un cutit de clatina putin tava si se lasa 20 de minute la racut apoi se rastoarna pe o tava de plastin dar tava se pune deasupratortului ptr a se rasturna mai usor mult succes ptr cei care o vor incerca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumim pentru reteta, Corina! Diversitatea este intotdeauna benefica, asa ca este bine ca lumea sa aiba de ales dintre cat mai multe retete de tort de mere.

      Ștergere
  112. Am încercat și nu mi-a ieșit. În primul rând nu sau bătut albușurile, nu au vrut să se întărească și când să o răstorn sa lipit de cratiță, cred că a înmuiat-osiropul prea mult, asta e am să mai încerc odată

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tortul de mere nu ti-a iesit tocmai din cauza albusurilor care nu s-au intarit - ar fi trebuit sa le arunci si sa incerci cu alte albusuri mai proaspete. Albusurile bine batute si transformate astfel intr-o spuma tare sunt cheia acestui tort... chiar am specificat in reteta faptul ca apoi trebuie sa amestecam compozitia cu mare atentie, tocmai pentru a pastra spuma cat mai tare. Este bine ca nu renunti asa usor la reteta, accidente de genul asta se mai intampla...

      Ștergere
  113. Felicitari pentru blog! Ma inspir de multe ori din retetele tale. Tortul cu mere a fost prima reteta de-a ta pe care am incercat-o si mi-a iesit super. Am refacut-o de multe ori. Imi place sa gatesc, cred ca toata lumea ar trebui sa incerce macar din cand in cand...pentru mine gatitul inseamna relaxare, amintiri placute, familie, uneori a fost chiar un refugiu...Sper sa-i pot transmite placerea asta si bebelusei mele...care tocmai s-a trezit :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ramo! Daca bebelusa va dormi mai mult, poate in curand vei ajunge sa spui ca tortul de mere coapte este prima dintre multele retete incercate :))Ar fi frumos sa-i transmiti placerea asta a gatitului, pana la urma gatitul este un fel de joaca si ar trebui sa-i placa - mai ales daca-i permiti sa faca si putina mizerie :D

      Ștergere
  114. Buna, tocmai am facut tortul dupa reteta ta ..primul meu tort actually. A iesit delicios.
    La capitolul imagine mai trebuie sa lucrez ..s-a cam faramitat dupa ce l-am ratusturnat in farfurie ..nu stiu daca am facut eu compozitia prea moale sau l-am inmuiat prea tare la sfarsit cu sirop.
    Eh, am folosit si o tava cam intinsa :P
    Mai incerc data viitoare cu o tava fix ca a ta.

    RăspundețiȘtergere
  115. Buna ziua domnul bucatar Robert, va scriam duminica despre tortul dumneavoastra, pe care l-am realizat si eu...dar vad ca nu a aparut comentariul:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Simona! Din pacate, cateodata timpul nu-mi permite sa raspund cu promptitudine tuturor mesajelor primite :( Insa nu e vina mea si in cazul de fata, mesajul tau a intrat in spam, am observat ca se mai intampla uneori acest lucru cu mesajele lasate de utilizatori neinregistrati...
      Felicitari pentru primul tau tort! :) Nu-mi dau seama de ce tortul ti s-a faramitat atunci cand l-ai rasturnat, dar totusi nu prea cred ca siropul ar putea fi cauza.

      Ștergere
    2. Okey de acum voi folosi contul de gogle ca sa fim siguri ca putem comunica:P
      Eu m-am gandit ca fiind prea moale, de asta nu a ramas intact..nu s-a faramitat propriu-zis ci s-a desprins sa zicem.
      Oricum eu am sa mai insist:)

      Ștergere
    3. Daca tortul de mere ti s-a parut delicios, atunci inseamna ca nu e mare lucru si ii vei da tu de cap pana la urma. Ar fi fost mai rau daca nu l-ai fi putut manca :) Sa recitesti cu atentie reteta inainte de a te apucz de preparare, poate ti-a scapat vreun detaliu data trecuta. Si sa schimbi faina, incearca una de la un alt producator.

      Ștergere
    4. super tare acest tort simplu

      Ștergere
  116. Barbat la cratita, poti iesi putin de dupa cratita sa imi spui daca pot folosi si o tava clasica rotunda de tarta pt. acest tort minunat?nu am vas jena atata de inalt. :) Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, auzind ca ai nevoie de ajutorul meu, am iesit imediat de dupa cratita :) Poti folosi si o tava de tarta, ba chiar poti face tortul de mere coapte chiar si intr-o cratita. Succes si spor la treaba!

      Ștergere
  117. Buna. Eu nu am inteles o treaba. Atunci cand se dau merele la cuptor, in vas se pune apa? Cata apa? Nu se scrie nimic in reteta de asa ceva si in poza vad merele scaldate in apa inainte de a le pune la cuptor. Are timp apa aia sa se evapore in 25 de min pana scot si pun blatul, sau tb sa scurg? Un mare semn de intrebare am si pt toti care au facut reteta. Am nevoie sa fac tortul acesta chiar pesre cateva ore. Cum fac? Multumesc de rasp. Mihaela sunt.

    RăspundețiȘtergere
  118. Aaaaa...stai putin ca aia nu e apa, ci e caramelul de pe marginea vasului:)) foarte tare. Daca ma uitam mai atent din prima, nu iti mai pierdeam timpul citindu-mi prostiile:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nici eu n-am reusit sa intleg din prima mesajul tau, noroc ca l-am vazul pe cel de-al doilea... Mama a facut saptamana trecuta un tort de mere coapte folosind o reteta luata dintr-o revista - evident, ea habar n-avea ca eu sunt "taticul" :D (autodeclarat) al tortului de mere si nici ca putea gasi reteta pe blogul meu. In reteta din revista zicea ca trebuie sa puna si niste apa... nu-mi amintesc exact ce si cum, stiu doar ca a fost un esec total. Asa ca initial eu m-am gandit ca poate ai citit si tu reteta din revista respectiva si ca te astepti ca tortul de mere coapte cu zahar ars sa contina neaparat si niste apa :)

      Ștergere
    2. Am facut tortul, dar a fost un esec. L-am facut in tava de tort si dupa ce am bagat la cuptor am aflat ca nu era inchisa etans si mi s-a scurs aproape tot caramelul, plzs ca a iesit si cu gust de fum din cuptor:( MIE, careia ii ies toate retetele... Intr-adevar, inainte de reteta ta, citisem o reteta de tort in care se adauga apa si probabil am fost influentata sa ma duc cu gandul la apa aia. Data viitoare (daca mai incerc) voi face in alt vas s sigur va iesi cum trebuie. Mersi mult pt raspuns! Nunai bine! Mihaela.

      Ștergere
  119. SUPER TARE! Acest tort simplu si gustos ,ai mei au fost foarte încantati .Este a 5 oara cand îl fac .Are o aroma deosebita si cu ghimbir ras .E DELICIOS!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, la ghimbir nu m-am gandit... cred ca ai dreptate, se potriveste la tortul de mere, mersi pentru idee! Ma bucur ca reteta v-a placut atat de mult incat te-a determinat s-o prepari de cinci ori - ar trebui s-o faci mai rar, sa nu se plictiseasca de ea :)

      Ștergere
  120. Da stiu dar mama mea are astm bronsic si trebuie în permanență sa gatesc preparate cu : ghimbir,salvie,menta,hrean,ardei iute etc, asa ca orice reteta cu astfel de condimente este binevenita mai improvizam mai modificam sa iasa si gustos

    RăspundețiȘtergere
  121. Este foarte bun. Toti care vor sa manance ceva bun si dulce sa-l incerce!

    RăspundețiȘtergere
  122. Servus, Robert,
    am o mare rugaminte, poti sa imi dai link-ul uneia dintre retetele tale in care se vede si marca cuptorului ? :)))
    dupa jdemii de ani am hotarat sa schimb aragazul, care dateaza din vremea tineretii mele :)), si sa imi cumpar un aragaz cu cuptor electric. Problema e ca nu stiu ce sa cumpar ca sa pot coace si eu niste minunatii asemanatoare cu cele de le faci tu, iar la tehnica is.....bata....recunosc.
    Sper sa nu te deranjeze mesajul meu.
    Cu drag,
    tot Nico

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nico, rugamintea ta nu e deloc atat de mare, n-a trebuit decat sa deschid usa cuptorului si sa-i citesc eticheta. Cuptorul meu este Zanussi ZOB 440X, insa este un cuptor incorporabil in mobila de bucatarie, nu este un aragaz cu plita si cuptor si chiar si asa, nu stiu daca mai gasesti exact modelul asta prin magazine - l-am cumparat acum mai bine de 5 ani. As vrea sa te pot ajuta cu mai multe sfaturi, insa nu e deloc simplu, sunt multe aspecte de luat in seama la cumpararea unui cuptor (pret, performante, design). Unele chiar subiective, cum ar fi faptul ca eu tin neaparat sa am afisaj electronic la cuptor. L-am cumparat pe-al meu pe vremea cand nu eram pasionat de gatit si deci nu i-am dat prea multa importanta, m-am interesat mai mult sa arate bine in bucataria pe care tocmai o renovam :) Acum, de cand scriu blogul culinar, vad bucataria cu alti ochi si probabil as da mult mai multi bani pe un cuptor si m-as documenta in privinta performantelor lui poate chiar mai temeinic decat atunci cand imi cumpar un smartphone sau un televizor. Cred ca atunci cand il voi scoate pe actualul la pensie o voi face nu nevoit, ci mai mult pentru ca-mi doresc ceva mai nou si mai sofisticat, un cuptor care sa-mi faca "joaca" asta in bucatarie si mai placuta decat e acum :)
      Daca e sa-ti dau un sfat de cumparare, incerca totusi sa eviti marcile necunoscute, dar nici nu risipi banii pe cuptoare foarte scumpe daca nu esti pasionata de design interior, tehnica si tehnologie.

      Ștergere
    2. Multumesc mult ptr raspuns.
      Sper sa reusesc sa fac o alegere corecta.....uffff ...
      o zi frumoasa !

      Ștergere
  123. O minunatie de tort la aniversarea celor 3 ani de casatorie.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)