- 250 ml lapte (o cana)
- 75 g faina (1/2 cana)
- 2 oua
- 50 g unt
- un praf de sare
- 1/2 lingurita esenta
Daca dorim niste clatite mai prezentabile, atunci este cazul sa renuntam la rulat sau impaturit. Putem pune umplutura in mijlocul clatitei si apoi sa o legam cu ajutorul unei fasii taiate dintr-o clatita "sacrificata" - extrem de simplu, dar de mare efect. Batem cele doua oua si adaugam praful de sare, apoi pregatim untul si laptele (adica untul trebuie sa fie topit iar laptele caldut, pentru a nu ne intari untul). Amestecam laptele cu untul topit, adaugam compozitia peste oua si omogenizam, dupa care incepem sa adaugam treptat faina, amestecand bine pentru a elimina cea mai mare parte a cocoloaselor formate. La final, compozitia clatitelor trebuie sa fie subtire si cu cat mai putine cocoloase (nu este neaparat obligatoriu, insa multa lume lasa compozitia sa se "aseze" timp de 10-15 minute inainte de a incepe sa prajeasca clatitele). Punem la foc o tigaie teflonata si o ungem cu putin ulei, in cazul in care folosim o tigaie obisnuita (eu ung cu ulei chiar si tigaia teflonata, am descoperit ca astfel clatitele nu mai ies la fel de uscate). Atunci cand tigaia s-a incins, turnam compozitia de clatite - folosim aproximativ trei sferturi de polonic pentru fiecare clatita, turnand compozitia cu miscari circulare (pentru a intinde compozitia de clatite cat mai rapid in toata tigaia). Tinem clatita la prajit la foc mediu cate doua-trei minute pe fiecare parte. Clatitele pot fi umplute cu orice fel de gem, dulceata, crema de ciocolata etc. Dintr-un desert delicios, clatitele noastre pot fi transformate cu usurinta intr-un aperitiv macar la fel de gustos, pentru asta este suficient sa renuntam la esenta si sa le umplem cu branza, ciuperci sau orice altceva avem prin frigider. Trebuie sa recunosc faptul ca aceasta este reteta de clatite pe care o folosesc pentru ocazii speciale, de foarte multe ori folosesc apa in locul laptelui si renunt la oua si unt (folosesc in schimb o lingura de ulei).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna!
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
vai de mine,Robert ce clatite frumoase mi-ai facut.............arata ceva de nu se mai poate...ce sa mai,te pricepi,jos palaria.....o sa visez clatitele tale la noapte :))) asta daca apuc sa ma culc...ma duc inapoi la acte
RăspundețiȘtergere:)) Esti tu prea buna cu mine. Spor la treaba, Ela!
RăspundețiȘtergeremultumesc...am mai trancanit putin cu Nadina pe site intre timp,si asa ma apuca dimineata....
RăspundețiȘtergereSigur te apuca dimineata daca mai "bantui" mult pe net :)) Ia o clatita si fugi repede la actele alea :P
RăspundețiȘtergereha ha ha.....numai una???nu ma satur :)))
RăspundețiȘtergere:)) Pai ma gandeam ca ai o mana ocupata cu ceva de scris. Nu puteai sa tii toate clatitele intr-o mana. Sa-ti aduc aminte si ca esti la regim? :D
RăspundețiȘtergereImi place cum ai aşezat clatitele, dar ma intreb cum arata dupa ce incepi sa le mananci :))
RăspundețiȘtergereCe boccelute frumoase.....ingenioasa ideea.
RăspundețiȘtergereRobert.....mananc doar virtual,asta nu ingrasa :)))
RăspundețiȘtergere:)) Zina, dupa ce incepi sa le mananci, clatitele arata un piiic mai bine decat dupa ce incepi sa le digeri :D
RăspundețiȘtergereAm aranjat asa doar 3 clatite, restul de 6-7 le-am rulat si le-am mancat "barbateste" :)))
Vai de mine...m-ai terminat cu modul de prezentare ...Si mai ziceai ca nu le ai cu arajatul...
RăspundețiȘtergere:)) Nu le am cu aranjatul salatelor, dar la clatite ma pricep ;)
RăspundețiȘtergerePare a fi un desert delicios,pregatit cu mult drag.Cam mult "dulce" in ultima vreme pe blogul asta.
RăspundețiȘtergere:) Cred ca mi-a crescut si glicemia. Am analizat reclamatia si voi lua masuri. Chiar gandeam sa fac un pui cu banane, dar acum renunt la idee :D
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereExcelenta prezentarea, o sa "imprumut" ideea , felicitari pentru prezentare.
RăspundețiȘtergereVad ca esti tare talentat, numai privind realizezi ca sunt buuuune! Claudia
RăspundețiȘtergereeu vreau numai dulciuri :))))
RăspundețiȘtergereSi eu as manca numai dulciuri, intr-un timp faceam clatite saptamanal :D Dar ar trebui sa mai prepar si altceva, sa incerc sa multumesc pe toata lumea...
RăspundețiȘtergereRobert.......nu mai gatesti nimic???esti ocupat???
RăspundețiȘtergereSunt cam ocupat, dar inca mai gatesc :) Am postat mai tarziu decat de obicei.
RăspundețiȘtergereSalut am facut clatite, au iesit super bune, si fam a dat pe spate cu ele...i-am razalit coaja de mandarine si de lamaie...si le-am umplut cu dulceata de visine si fructe de padure....delicioase....
RăspundețiȘtergereMultumim de reteta,
B.
Cu placere! Eu vad ca am tinut secreta umplutura clatitelor mele :D
ȘtergereAcuma ma apuc de facut clatitele :)
RăspundețiȘtergereLe voi umple cu crema de ciocolata(home made,tocmai pregatita) si cocos :D
N-am mancat niciodata clatite cu cocos. M-ai facut curios :)
ȘtergereEu adooooor nuca de cocos :)
RăspundețiȘtergereSi cu crema de ciocolata merge perfect.....parerea mea :)
Si mie-mi place nuca de cocos si o tot folosesc prin retetele mele, insa nu m-am gandit niciodata s-o pun si in clatite. Ma gandeam acum ca ar merge pusa chiar si in compozitia clatitelor, ai incercat?
ȘtergereSincer nu,am incercat numai cu banane si mere taiate bucati mici..
ȘtergereDar oare nuca de cocos nu ar absosbii o parte din compozitie?Sa se faca un fel de terci? :P
:) N-ar trebui sa fie o problema, la o adica am putea adauga mai mult lapte.
Ștergereeu am pus mai tot timpul fulgi de nuca de cocos in compozitie si apoi le-am umplut cu ciocolata si banane si topping de visine. mor dupa combinatia asta :X
ȘtergereDeja astea nu mai sunt niste simple clatite... Parca ar merita un nume mai pompos :)
ȘtergerePrimul care incearca....spune mai departe :)
RăspundețiȘtergereCele mai bune clatite,felicitari!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Mihaela! Am vazut ca ai savurat clatitele dupa o ciorba de stevie preparata tot dupa reteta mea.
ȘtergerePana la tortul cu iaurt am facut clatite,doar ca la 250ml de lapte eu pun 5 oua si o lingura ce ulei.Din pacate eu am mancat doar...1!Prima,doar de ea am avut parte....
RăspundețiȘtergereClatitele tale sunt mai gustoase cu 5 oua, poate asta o fi si motivul pentru care n-ai apucat sa mananci decat una singura :)) Si eu puneam o lingura de ulei in aluatul de clatite, insa faceam asta inainte sa descopar tigaile teflonate, mai mult pentru a ma asigura ca nu se lipesc.
Ștergereexcelenta reteta.multumesc.
RăspundețiȘtergereCu placere, te mai astept.
ȘtergereBuna...cam cate clatite ies din aceasta compozitie? :) Multumesc
RăspundețiȘtergereBuna, exista posibilitatea sa ma insel, insa cred ca ies cam 7-8 clatite.
ȘtergereHey,
RăspundețiȘtergereImi place foarte multe blogul tau cu retete, il consult din ce in ce mai des in ultima vreme pentru idei noi.
Sunt inca novice in ale bucataritului dar vroiam sa te intreb ...nu cumva 125 g de faina is o ceasca intreaga? Sper ca nu te superi de intrebare:) recunosc ca nu prea am facut clatite dar as vrea sa debutez:P
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereMultumesc ptr. desertul de azi :)
RăspundețiȘtergereCu placere, Lidia! Pentru desertul de maine iti recomand si clatitele americane - iti las link catre RETETA.
Ștergereimi place ideea , foarte frumoasa prezentarea , dar intrebarea e daca se desfac in farfuria clientului cand incepe sa le manance??
RăspundețiȘtergerePai in mod normal n-ar trebui sa stea "tepene", poate doar daca le pulverizam cu fixativ :) Insa clatitele sunt facute pentru a fi mancate, nu pentru a arata impecabil in farfurie pana la ultima imbucatura :))
ȘtergereMaine la prima ora fac clatite.
RăspundețiȘtergereCu branza.
Deja imi ploua in gura....
Andra, nu lasa pe maine ce poti face azi! Desi nu mai era mult pana "maine", doar o ora si 22 minute :) Daca umpli clatitele cu branza dulce, deja incepe sa imi ploua si mie in gura...
ȘtergereMa apuc acum de ele si iti spun cum au iesit :) Daca ies bine, trimit si poza pe facebook :))
Ștergereca umplutura avem asa: branza dulce si sarata. dulceata de visine facuta in casa si gem de prune :D ar fi mers si niste capsuni dar nu mai am ca le-am devorat aseara cu gandul la clatite :)))
Inca astept sa aud cum ti-au iesit clatitlele :) Gustoase stiu sigur, poate doar la aspect te-ai putea incurca putin. Eu as alege dulceata de visine!
Ștergere