Muffins / Brioşe cu nucă şi ness

Briose cu nuca si ness reteta
Ingrediente reteta Muffins-Briose cu nuca si ness:
  • 10 nuci
  • 2 linguri ness/ cafea solubila (optional)
  • 2 oua
  • 2 cani faina (300 g)
  • o cana smantana (250 ml)
  • o jumatate de cana zahar (100 g)
  • un plic praf de copt (10 g)
  • 1/2 pachet unt (100 g)
  • 2-3 lingurite esenta de vanilie
Briose cu nuca si ness - ingredientele necesare retetei
Modul de preparare a retetei:
In primul rand, untul folosit pentru compozitia de briose cu nuca trebuie sa fie la temperatura camerei, nu luat direct din frigider, asa ca il vom scoate din timp pentru a se dezgheta. Punem intr-un vas doua oua, o cana cu smantana si o jumatate de pachet de unt. Amestecam ingredientele, dupa care adaugam o jumatate de cana cu zahar si esenta de vanilie dupa gust. Amestecam un pliculet de praf de copt cu doua cani de faina si apoi le adaugam treptat in compozitia pentru briose, presarandu-le in ploaie. Pentru a nu se face cocoloase prea mari, ar fi indicat sa amestecam in timp ce punem faina. Pentru partea cu ness a brioselor, transferam un sfert din compozitie intr-un alt vas, adaugam doua lingurite de ness si miezul de nuca maruntit, apoi amestecam bine totul. In mod normal, ar trebui sa punem compozitia de briose in forme speciale de briose. Cum insa eu nu am avut asa ceva, am improvizat folosind niste forme de hartie cu care se imbraca acele forme de briose din tabla. Pentru a fi sigur ca briosele nu se vor imprastia, am folosit cate trei-patru forme de hartie pentru fiecare briosa. In fiecare forma punem mai intai o lingura din compozitia cu vanilie, apoi deasupra punem o lingurita din compozitia cu nuca si ness (lucru valabil in cazul formelor de briosa micute, ideea este ca trebuie sa fie cam trei sferturi compozitie deschisa la culoare si un sfert compozitie cu ness). Trebuie sa avem invedere si faptul ca briosele isi vor mari volumul la copt, deci n-ar trebui sa umplem complet forma. Asezam toate briosele intr-o tava pe care o introducem in cuptorul incins bine in prealabil. Tinute la foc mediu (circa 175-180 grade C), briosele vor fi gata in aproximativ o jumatate de ora (dar nu mai mult de trei sferturi de ora, in functie de felul in care coace cuptorul).
Muffins Briose reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de briose!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

28 de comentarii:

  1. am venit dupa miros :))) ceva briose voiam sa fac si eu acum,dar mi-e lene....mai bine mananc de la tine si merg pe bucataras.ro la chef,se dau premiile de la concurs

    RăspundețiȘtergere
  2. o reteta interesanta ,pare a fi un desert delicios

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Am deschis geamul si imediat s-a simtit mirosul de briose... Eu ma uit la meci, distractie placuta cu premiantii! :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. felicitari.....ai luat si tu o mentiune la concurs

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru veste Ela :) Am crezut ca glumesti, dar vad ca am mai primit felicitari.
    Peter, sunt de acord cu tine... :))) Gandindu-ma ca au fost cateva sute, poate ar trebui totusi sa fiu multumit :) "Nemultumitului i se ia darul" :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie sa fie buuune, arata extraordinar, cu siguranta am sa incerc reteta ;) Claudia

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-au ramas doua linguri de compozitie cu nuca si ness, asa ca am facut doua briose doar asa. Acestea doua mi-au placut cel mai mult! Parca "mancam" un espresso cu nuci :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Probabil celor doua briose le-ai adaugat vreun ingredient secret incat au devenit atat de ....speciale.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Medi. Ingredientul este atat de secret incat am si uitat cand l-am pus :) Ela, briosele tale le voi face la vara, iarna ma abtin sa mananc inghetata :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Oooooooooo dar ce bune-ar fi cu putina inghetata

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu nu stiu unde pot sa gasesc formele pentru briose. :(( Cine ma scoate din ceata?

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu nici acum nu mi-am luat forme pentru briose :) Mi-e mai usor sa-mi iau doar hartiile de briose, imi place ca nu ocupa mult spatiu. Formele pentru briose se gasesc in toate hipermarket-urile.

    RăspundețiȘtergere
  13. Intrebare: compozitia aceasta o pot pune si in forme de chec? Ma gandesc ca ..e acelasi lucru...nu?..Vanilia jos...pe deasupra din compozitia cu ness si nuca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat, insa teoretic ar trebui sa mearga... N-ai forme de briose sau n-ai rabdare sa migalesti fiecare briosa in parte? :)

      Ștergere
  14. Salutare, astazi as vrea sa incerc aceasta apetisanta reteta de muffins..am doua intrebari; pot sa folosesc lapte in loc de smantana? si un plic praf de copt..ar putea sa fie cam o lingurita si jumatate?(praful de copt il am la cutie, si de aceea intreb).O zi buna! Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Ana Maria. Cred ca se poate, insa din moment ce eu n-am incercat personal, nu pot garanta rezultatul :) Sfatul meu este sa pui in briose doar o lingurita cu varf de praf de copt iar laptele folosit sa nu fie degresat.

      Ștergere
  15. Multumesc mult pentru raspuns,voi urma sfatul!astazi am amanat incercarea retetei cu lapte (oricum era si degresat),tocmai pentru a avea toate ingredientele necesare si sa fiu sigura ca voi obtine rezulatul din imagine ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. cam cate grame de smantana, faina si zahar ar trebui sa pun? am tot felul de cani si nu stiu cat masoara cana ta, eu folosesc un cantar de bucatarie, foarte practic si eficient in special la prepararea prajiturilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crede-ma, nu trebuie sa-ti bati prea mult capul masurand totul la fix. Foloseste o cana normala de 200 ml si nu vei avea probleme. Eu folosesc cana ca unitate de masura tocmai pentru a face retetele sa para mai simple si pentru a le putea prepara mai rapid.

      Ștergere
  17. La briose se poate folosi bicarbonat alimentar in loc de praf de copt? Ma gandesc ca daca la negresa se poate...:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai putea folosi bicarbonat in locul prafului de copt la aceste briose, doar ca trebuie sa-l stingi cu otet sau zeama de lamaie. In mare, praful de copt este un bicarbonat deja stins. Din ce am incercat eu, parca n-ar iesi chiar la fel... poate e doar o impresie, insa eu am sesizat o mica diferenta in consistenta/ textura. Oricum, dupa ce faci briosele, sa-mi zici care e impresia ta ;)

      Ștergere
  18. Am facut briose cu bicarbonat, si intr-adevar exista cateva diferente: nu cresc uniform, sunt mai sfaramicioase si mai putin pufoase. Partea buna e ca gustul e super si...la 10 minute dupa ce le-am scos din cuptor, s-au terminat :P
    Data viitoare o sa folosesc praf de copt si o sa fac briosele inainte sa soseasca sotul de la munca...poate asa apuc mai mult de una :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Sau te asiguri ca vei apuca mai mult de o briosa facand portie tripla. Desi 30 de minute trec destul de repede atunci cand mananc briose... :D

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)