- 400 g ciuperci
- 200 g smantana
- o ceapa
- 50 g unt
- o lingura faina
- o cana apa
- o legatura patrunjel
- sare si piper
Pentru un plus de savoare, in lista ingredientelor pentru ciulamaua de ciuperci eu am trecut unt, insa acesta poate fi inlocuit fara probleme si cu cateva linguri de ulei. Acestea fiind spuse, intr-o cratita incinsa punem 50 g de unt si il lasam la topit (la foc mediu). In timp ce acesta se topeste, tocam repede ceapa si o punem la calit in untul topit (o calim circa cinci minute, pana cand se inmoaie si devine sticloasa ca aspect). Dupa ce s-a calit ceapa este momentul sa adaugam ciupercile. Dat fiind faptul ca pentru aceasta reteta de ciulama am avut niste ciuperci cu palaria mica, nu a mai trebuit sa le toc, doar le-am injumatatit pe cateva (pe cele mai mari). Calim cateva minute ciupercile, apoi adaugam o cana cu apa si lasam ciulamaua de ciuperci la fiert (la foc mediu) in jur de 20 minute. Incercam ciupercile, iar in cazul in care consideram ca sunt fierte suficient, vom ingrosa ciulama de ciuperci cu o lingura de faina. Nu punem faina direct in ciulama, ci o dizolvam in prealabil in cateva linguri din zeama lasata de ciuperci in timpul calirii (inainte de a o pune in ciulama, trebuie sa amestecam faina pana ce vor disparea toate cocoloasele formate). Apoi adaugam 200 g de smantana si mai lasam ciulamaua de ciuperci cu smantana sa fiarba la foc mediu inca zece minute. Dupa ce luam cratita de pe foc, punem in ciulama o legatura de patrunjel tocata marunt si o condimentam cu sare si piper dupa gust (evident, gustam inainte si dupa ce amestecam condimentele). In cazul in care la sfarsit ciulamaua de ciuperci ni se pare prea subtire, o mai putem ingrosa adaugand niste faina dizolvata in apa calda (pentru a nu opri mancarea din fierbere); iar daca ne gasim in cealalta ipostaza, adica ciulamaua ni se pare prea groasa, atunci o "reparam" si mai usor, pur si simplu adaugandu-i niste apa calda.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Maaai....ce bine sa ai un asa barbat la cratita!
RăspundețiȘtergereUn deliciu ciupercile astea cu smintina!
O zi minunata!
Exelent arata ! Si eu am facut ieri dar varianta de post .
RăspundețiȘtergereAm vrut sa scriu ieri comentariul si am uitat. Ce om!!!
RăspundețiȘtergereIncearca sa pui o lingurita de boia de ardei dulce inainte de a pune apa. Da un gust si o culoare excelenta!
@Janet: sa stii ca e bine cateodata sa ai si o femeie la cratita :))
RăspundețiȘtergere@Sylvia: eu nu prea tin posturile, asa ca am bagat fara grija smantana si unt. Cine tine post, poate renunta la ele (dar si la mare parte din gust). Am sa ma uit acum la tine sa vad cum ai facut-o.
@Peter: am vazut ca se mai pune si boia. Dar eu m-am obisnuit de mic sa vad ciulamaua de ciuperci alba, asa ca mi se pare ca as face alt fel de mancare, nu ciulama. Cealalta chestiune se rezolva cu lecitina. Cred cateodata ca si eu as cam avea nevoie :))
eu acum pregatesc.. un deliciu ca salivez pana este gata a mea ciulama, insa eu am adaugat si un pik de sunca de praga, sper ca nu am sa dau gres cum nu am dat niciodata gresh in gatit, cu exceptia icrelor de peste nu'mi ies sa ma omori
RăspundețiȘtergerePoate ar trebui sa nu mai incerci, reteta aia o fi kriptonita ta :)) Daca tie-ti place sunca de praga, atunci nu cred ca putina sunca poate strica ciulamaua de ciuperci.
ȘtergerePoti sa-mi spui te rog, retetele astea de ciorbe si sosuri cu smantana, cam cat rezista pana se strica?
RăspundețiȘtergereAmber, durata asta depinde foarte mult de temperatura la care este setat frigiderul. Nu-mi amintesc sa mi se fi stricat ceva tinut trei zile (mai mult n-am tinut pentru ca eu fac mancarea in cantitati mici).
ȘtergereBuna, cu ce se mananca tocanita de ciuperci?
RăspundețiȘtergereBuna, de cele mai multe ori eu mananc ciulamaua de ciuperci cu mamaliguta. Dar daca n-am timp, malai sau chef, atunci painea este buna si ea :)
Ștergereacum prepar si eu reteta...chiar imi place cum arata... Bravo ptr sait tine-o tot asa..
RăspundețiȘtergereMultumesc, sper ca ciulamaua ti-a placut si la gust macar la fel de mult precum ti-a placut la aspect.
ȘtergereFoarte buna aceasta ciulama, dar eu am pus lapte in loc de apa.... super buna!!!!
RăspundețiȘtergereCu atat mai bine, astfel ciulamaua ti-a iesit si mai gustoasa decat mi-a iesit mie. Te mai astept pe site.
ȘtergereAm mai facut eu ciulamale cu ulei...insa nu e ok...ca ramane plutind, pe cand untul se incorporeaza bine...si mai ales cand se raceste se vede cel mai bine diferenta! Eu ador ciulamalele:)
RăspundețiȘtergereEu am tinut mortis sa scriu ca untul poate fi inlocuit cu ulei mai mult pentru cei care ar vrea sa gateasca aceasta ciulama de ciuperci insa nu au unt in casa. Pentru ca stiu cum fac eu, cateodata mai bine renunt sa mai fac o anumita reteta daca-mi lipseste un anumit ingredient, decat sa cobor sa-l cumpar :D
ȘtergereArata foarte bine! Dar inainte de a trece la treaba, am si eu o intrebare: smantana este obisnuita, sau speciala pt gatit? multumesc!
RăspundețiȘtergereEu am facut ciulamaua cu smantana obisnuita. Insa, la orice reteta de mancare, ideal ar fi sa folosim smantana pentru gatit (aceasta se comporta mai bine la fiert).
Ștergerepromite a fi o ciulama gustoasă și asta :)
RăspundețiȘtergereeu fac des ciulama de pui și ciuperci, se prepară un pic diferit, fără prăjeli, dar e delicioasă :)
Sunt foarte multe feluri de a prepara ciulamaua de ciuperci, pana la urma totul tine de gusturile si de imaginatia fiecaruia. Ciulamaua ta fara prajeli ar trebui sa fie mai bine tolerata de catre stomac, deci are din start un plus :)
Ștergereașa e, anume din considerentul ăsta o prepar des :)
RăspundețiȘtergereE super bun. Tocmai l-am terminat. Am sa fac si o mamaliguta calda langa.... Nu mai am rabdare sa vina sotul de la munca si sa putem sa ne delectam cu acest deliciu. Multumesc, chiar ma bucura reteta.
RăspundețiȘtergereMultumesc si eu pentru comentariul lasat la reteta, dupa cat timp ai petrecut citind-o si preparand-o, puteai sa inchizi pagina si sa-ti omori altfel timpul in care iti asteptai sotul :) Ma bucur ca ti-a placut cum a iesit ciulamaua de ciuperci si sper ca sotul ti-a impartasit parerea.
ȘtergereA iesit delicioasa! S-a pastrat aroma ciupercilor foarte bine. Numai ca in loc de smantana, am adaugat lapte, ca sa fie mai light. Super! Bravo bucatare! Bianca
RăspundețiȘtergereBianca, daca foloseai lapte degresat, ciulamaua ar fi iesit super-light :) Pana la urma, e ciulama de ciuperci, nu de smantana... doar ca smantana ii da un gust aparte, pana si numele ei citit in lista de ingrediente parca ma face sa ma gandesc la o reteta delicioasa :D
ȘtergereEu ciulama fac doar cu usturoi, fara ceapa. Pentru cei care prefera usturoiul...si iasa la fel de bine. Iti multumesc ca m-ai ajutat sa gatesc atat de bine si cu mare placere :-)
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru ideea cu usturoiul, n-am gustat pana acum o ciulama de ciuperci cu usturoi. Data viitoare voi fi mai aventuros in bucatarie :) Sper sa te ajut sa gatesti in continuare cu aceeasi placere si, pe masura ce trece timpul, amandoi sa putem spune ca gatim din ce in ce mai bine.
ȘtergereFoarte buna si usor de facut, pentru cei priceputi...Incercati sa o adaugati ca si garnitura la cepelinai, o mancare de galusti lituaniana....Va fii si mai excalente ! Va spune Puiu Bucataru!
RăspundețiȘtergereMmmm, ciulamalei nu i-ar strica si un pic de gust lituanian :)
Ștergereffff buna mia esit si mie ciulamaua
RăspundețiȘtergereMa bucur sa vad ca ti-a placut, Marian! Te astept sa incerci si alte retete, sper ca nu te opresti la ciulama.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereCe ciuperci ai folosit?
RăspundețiȘtergerePutem folosi la ciulama orice ciuperci avem, nu este o regula stricta. Recomand folosirea hribilor (manatarcilor), cu acelea mi se pare ca iese cea mai gustoasa ciulama. In reteta de mai sus am folosit niste ciuperci banale pe care le-am primit de la cineva, dar de obicei apelez la ciupercile champignon.
ȘtergereBuna, Robert!
RăspundețiȘtergereAstazi am facut si eu aceasta ciulama, dar culoarea ei este prea inchisa. A ta arata minunat! Cum as putea obtine si eu o culoare asa cum ai obtinut tu?
Buna, Andreea! Ciulamaua mea a iesit deschisa la culoare datorita soiului de ciuperci folosit - care nu avea culoare, dar nici prea mult gust :) Tu probabil ai preparat ciulamaua cu ciuperci champignon... ar fi varianta sa le fierbi putin inainte, insa in apa aceea va ramane nu doar culoarea, ci si mare parte din si asa putinul gust pe care-l au. Sau, tot fara prea mult gust, ar fi varianta folosirii ciupercilor la conserva. Dar eu as alege totusi gustul :D
ȘtergereMulțumesc pentru răspunsul prompt! Adevărul este că gustul îmi place, doar culoarea mi se pare prea închisă. Să ai o zi frumoasă! 😃
ȘtergereExcelente toate rețelele! Am încercat foarte multe dintre ele şi este site-ul meu preferat de rețete!
RăspundețiȘtergereÎn ceea ce privește usturoiul: încearcă să pui, spre sfârșit, doi căței de usturoi. Îi dă un plus de savoare.
E a treia oară când fac ciulama după rețeta asta și de fiecare dată a ieşit excelent!
M-a lăudat și soția!