- 250 g fasole uscata
- un morcov
- un pastarnac
- 2 catei usturoi
- 2 cepe
- 200 g rosii cubulete
- 150-200 ml ulei
- o lingurita cimbru
- sare si piper
Pentru ca mi s-a tot sugerat zilele acestea, pana la urma am preparat inca o reteta de post. Imi amintesc ca bunica ii zicea fasole facaluita, dar mama ii zice fasole batuta - cum eu nici n-o bat si nici n-o facaluiesc, cred ca ar trebui sa-i zic fasole pasata sau fasole blender-uita :) Oricum i-am zice, fasolea facaluita este o reteta care merita incercata. Si nu doar de catre cei ce tin post, multi gasesc irezistibila combinatia de fasole batuta cu carne afumata, asa ca ii putem alatura niste carnati prajiti, costita, ciolan... Pentru a fierbe mai repede fasolea, cu o zi inainte am pus-o in apa si am lasat-o la inmuiat peste noapte (in prealabil am eliminat impuritatile si eventualele boabe de fasole stricate, apoi am clatit-o in doua-trei ape). Punem fasolea, morcovul si pastarnacul intr-un vas si turnam apa atat cat sa le depaseasca cu doua-trei degete. Adaugam o lingurita de sare, acoperim vasul cu un capac si lasam fasolea la fiert aproximativ 45 min (timpul variaza in functie de cat de veche este fasolea, deci trebuie s-o incercam pentru a ne asigura ca este fiarta). Dupa ce s-au fiert, scurgem bine de apa fasolea si legumele, dupa care le punem intr-un castron si le pasam, batem sau facaluim :D Apoi aducem fasolea facaluita la consistenta dorita adaugand cateva linguri din apa in care aceasta a fiert. Turnam treptat uleiul peste fasolea batuta si amestecam, exact ca in cazul maionezei, pana ce incorporam tot uleiul. Apoi adaugam usturoiul dat pe razatoare si eventual sare (doar in cazul in care consideram ca mai este nevoie, neaparat dupa ce gustam fasolea batuta). Fasolea facaluita nu prea are niciun farmec daca nu punem deasupra ei un sos de rosii si ceapa calita. Deci tocam ceapa si punem trei-patru linguri de ulei la incins intr-o tigaie. Calim ceapa cateva minute, adaugam apoi cubuletele de rosii si lasam sosul la foc mediu circa zece minute. Daca ni se pare ca sosul fasolei facaluite a scazut prea mult, mai adaugam cateva linguri din zeama in care a fiert fasolea. Atunci cand sosul e aproape gata, adaugam cimbru, sare si piper dupa gust.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare de post!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Iooooooooiii ,o fi bine sa poftesc asa in post?
RăspundețiȘtergereE o mancare de post, deci n-are cum sa fie nici prea rau :))
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata... Eu o fac mai simpla, fara morcov,pastarnac, rosii... Nici nu ma gandisem ca as putea sa pun asa ceva... Trebuie sa fie foarte buna...
RăspundețiȘtergereFelis, eu nici nu o gust daca e simpla. De cand ma stiu o disperam pe mama mancand doar sosul de deasupra :))
RăspundețiȘtergereBravos,bun blogul !
RăspundețiȘtergereSi eu mai gatesc din cind in cind,imi face placere sa vad ca nu sint singurul
" barbat la cratita "
Bafta si multe retete in continuare !!!
Sa fie! E bine sa stim ca nu suntem singuri la cratita :)
RăspundețiȘtergereha ha ha...deja te-a vizitat Dia si aici....
RăspundețiȘtergeresuper buna,fasolea asta
RăspundețiȘtergereCand e vorba de o fasole batuta, normal ca apare si Dia, mai ales ca astazi si ea a facut aceeasi mancare :))
RăspundețiȘtergere:)))) gata,merg si eu la culcare,mi-am terminat actele si vad prin ceata fasolea ta :))),imi pica ochii in gura de somn
RăspundețiȘtergereMai oameni buni, voi gatiti noaptea? :-))
RăspundețiȘtergerePe la noi se zice ca fasolea batuta nu are niciun farmec daca nu punem deasupra ei vreo 2 "pasi" de carnati afumati fierti in moare!
Cine nu stie ce e "moare" : asa se zice la tara la zeama de varza acra!
RăspundețiȘtergerePana acum nu mi-am refuzat nicio pofta de pe aici,dar asta nu "intra" nici daca ma chinui.
RăspundețiȘtergere:))))))
RăspundețiȘtergere@Peter: gatim ziua, dar postam noaptea :) Noi de obicei facem fasole batuta doar in perioada postului. Asa ca nici nu concep sa pun carnati deasupra :))
RăspundețiȘtergere@Devoratoareo, te inteleg :) Nici eu nu sunt un mare fan, o mananc doar atunci cand e proaspata.
la fel si eu gatesc in post mai des fasolea batuta si la fel pun mult zarzavat la fier iar la final sosul ,e delicios:D
RăspundețiȘtergerefăsuiul ăsta de post merge bine cu o salată de varză murată (inima verzei tocată fideluţă, un fir de ulei, un praf de boia, altul de piper)...
RăspundețiȘtergerepreparatul tău arată epic! îmi plouă în gură...
spor la gătit
Multumesc, inseamna ca mi-am atins scopul! :D Ai dreptate Daniela, la fasolea batuta ar merge la fix o salata de varza murata.
RăspundețiȘtergereE geniala reteta, nicoadata nu mi-a iesit atat de buna fasolea batuta. Multumesc mult de reteta .Maine incerc cartofii cu malai la cuptor.
RăspundețiȘtergereCu placere, ideal ar fi ca maine (de fapt, azi) sa poti spune acelasi lucru si despre urmatoarea reteta incercata.
Ștergereazi am bifat fasolea batuta! delicioasa. numai ca nu am pasat-o cu blenderul ca iese prea pasta, am facut-o cu pasatorul.mor dupa prajeala aia de deasupra, am facut muuulta :) deci ptr azi am fasolea asta si ciorba radauteana.maine o sa mai gatesc ceva....ma inspir dimineata la cafea!
RăspundețiȘtergereSi mie tot prajeala imi place cel mai mult, aproape ca i-as da acesteia rolul principal in reteta :) Daca tot te inspiri la cafea, poate incerci o reteta care contine cafea ;)
Ștergerehehe coane....tot barbatii fac treaba in bucatarie...maestre jos palaria....
RăspundețiȘtergereMerci, merci... :))
Ștergereasa fac si eu fasolea batuta doar ca in loc de pastirnac pun cartof ,voi incerca si cu pastirnac si pot spune ca mie imi place f.mult. MIOARA
RăspundețiȘtergereMioara, merita sa incerci fasolea batuta si cu pastarnac, acesta este mult mai aromat decat cartoful.
ȘtergereFoarte buna !!! ....felicitari BarbataLaCratita.
RăspundețiȘtergereMultumesc! Poti sa-mi zici Robert, numele meu din CI este putin mai scurt decat BarbataLaCratita :)
Ștergereimi place reteta ta la nebunie!!!fasolea batuta eu o fac si asa...o pasez,o frec cu ulei pun ceapa rosie tocata fin,sare,piper si zeama de lamaie...seamana cu salata de icre doar ca si mai gustoasa:P
RăspundețiȘtergereNu doar ca este mai gustoasa (in viziunea noastra, bineinteles, doar stim ca gusturile sunt diferite), insa fasolea batuta este si mai putin "grea" comparativ cu salata de icre, care contine atat de mult ulei... ;)
ȘtergereCe mai merge pe langa fasole?
RăspundețiȘtergereLanga fasolea batuta ar merge foarte bine niste muraturi, castraveciori sau gogosari in otet. Unii ar zice ca merg si niste carnati, insa atunci reteta ar mai fi de post doar cu numele :)
Ștergeresi a mai ramas o ceapa...ce facem cu ea?
RăspundețiȘtergereCiprian, folosim ambele cepe la sosul de rosii. Reteta de fasole batuta fiind foarte simpla, recunosc ca nu mi-a trecut prin cap sa specific faptul ca ambele cepe se pun la sos - eu am scris "ceapa" gandindu-ma de fapt la "toata ceapa", nu doar la o singura ceapa articulata :)
ȘtergereFoarte buna reteta. A iesit excelent!!! Eu am amestecat si o parte din sosul de rosii cu fasolea, iar restul sosului l-am pus deasupra.
RăspundețiȘtergere