Brioşe pufoase cu căpşuni

Briose pufoase cu capsuni reteta
Ingrediente reteta Briose pufoase cu capsuni:
  • 250 g capsuni
  • 200 ml iaurt
  • 200 g zahar
  • 300 g faina
  • 2 oua
  • un pliculet praf de copt (7g)
  • o lingurita esenta de vanilie
Briose pufoase cu capsuni ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
De fapt, aceasta este reteta mea de baza pentru briose pufoase, singura modificare este faptul ca i-am adaugat capsunile (i-am zis briose pufoase cu capsuni, insa folosesc orice fel de fructe am la indemana). In lista cu ingredientele retetei am trecut 250 g capsuni mai mult estimativ, de fapt avem nevoie de cate o capsuna pentru fiecare briosa - in total au fost zece briose. Punem intr-un vas doua oua, adaugam 200 g de zahar, 200 ml de iaurt si esenta de vanilie in functie de preferinte (eu am pus o lingurita, dar depinde si de cat de concentrata este esenta). Amestecam ingredientele pentru briose pana cand se topeste zaharul (pentru a trece mai repede peste aceasta etapa, la aluatul de briose putem folosi zahar pudra). Oprim doua-trei linguri de faina pentru a tavali capsunile, iar intr-un alt vas amestecam ceea ce a mai ramas din cele 300 g de faina cu un pliculet de praf de copt. Presaram faina amestecata cu praful de copt in compozitia lichida a brioselor si amestecam pana cand o incorporam. Turnam apoi aluatul in formele de briose unse si tapetate cu faina - deoarece briosele pufoase vor creste in timpul coacerii, nu umplem formele, ci turnam aluat doar pana la jumatate. Apoi trecem capsunile prin faina si le punem in mijlocul fiecarei briose, presandu-le delicat cu degetele (este indicat sa tavalim capsunile prin faina pentru ca acestea sa nu lase foarte multa zeama). Pornim cuptorul si introducem briosele cu capsuni la cuptor in momentul in care acesta este bine incins. Coacem briosele timp de aproximativ 40-50 minute, dar cel mai sigur este sa le scoatem de la cuptor dupa ce le incercam cu o scobitoare (infigem lateral scobitoarea, pentru a evita capsuna aflata in mijlocul briosei). Pentru a obtine aceste briose pufoase, am setat cuptorul la 170 grade C si nu i-am deschis deloc usa in prima jumatate de ora.
Briose pufoase cu capsuni reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de briose!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

29 de comentarii:

  1. ce m-ai poftesc eu la capsuni in pragul Craciunului
    Sa ai parte de daruri la fel de gustoase pe cat cele pe care le faci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea ai la ce pofti, am folosit niste capsuni congelate care nu mi s-au parut cine stie ce :) Au fost mult mai bune in briose.
    Craciun fericit tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu capsuniiiiiiiiiiiii...waw !Minunate !

    Iata si Craciunul trece,
    Nu-i zapada si e rece.
    Doar in inimi este cald si in verdele din brad.
    Si-a trecut o sarbatoare,
    Ce-a lasat in urma oare?
    Sper ca numai lucruri bune, sa fii fericita,lume!
    Asteptam sa vin-acum
    Anul Nou,este pe drum.
    Spor s-aveti la pregatire si distractie din plin!
    LA MULTI ANI 2012!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm ce bune sunt.Prietena mea le face cu bucatele de ciocolata.Am sa-i spun de capsuni

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm capsuni nu am.. dar merge sa pun si altceva :)) de unde ai luat forme de briose?

    RăspundețiȘtergere
  6. In schimb, eu n-am facut niciodata cu bucatele de ciocolata. Dar sigur le voi incerca data viitoare cand voi face briose.

    Anja, am luat formele din Cora. Fiind de unica folosinta, au costat doar 3 RON. Dar eu le-am uns cu ulei, le-am tapetat cu faina si briosele au iesit fara probleme din forme, asa ca am de gand sa le folosesc mult si bine :)) In caz ca nu ti-ai dat seama din fotografiile retetei, formele sunt confectionate dintr-un fel de folie de aluminiu mai groasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmm trebuie sa ma duc prin Cora, eu am aici aproape Real dar nu am vazut sau mi-o fi scapat.. insa tentanta oferta 3 RON, msi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anja, nu cred ca formele sunt greu de gasit. Si nici pretul nu cred sa difere foarte mult de la un magazin la altul. Zic asta gandindu-ma la faptul ca acum cateva zile am luat din Lidl niste tavi de 20x15cm din material asemanator tot cu 3 RON - au fost 3 tavi.

    Ana, cred ca poti folosi orice fel de iaurt. N-am incercat cu iaurt degresat, dar nu cred sa conteze prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. In cazul in care folositi forme luate din Ikea, care sunt din hartie, folositi doua forme nu una cand turnati compozitia in ea/ele deoarece hartia din care sunt facute nu este sufucuent de groasa si va treziti ca dupa ce cresc putin incep sa se lase intr-o parte si sa curga pe langa. Asa am patit eu. Sau am pus prea multa compozitie? Am pus pana la jumatatea formei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bogdan, cred ca mai degraba formele de hartie sunt cauza. Nu stiu cum sunt cele la care te referi tu, insa s-ar putea ca acestea sa fie doar un fel de hartie de copt, nu forme de briose (adica sa fie folosite doar pentru a nu se lipi briosele de formele de briosa). Daca este asa, atunci ar trebui folosite vreo 4-5 hartii - am incercat si eu mai demult, inainte sa gasesc formele din staniol :)

      Ștergere
  10. daca folosesc zahar pudra se mentine cantitate?? adica 1 cana zahar tos = 1 cana zahar pudra??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat ca o cana de zaharul tos indulceste mai mult decat o cana de zahar pudra. Eu as mai adauga vreo doua lingurite cu varf de zahar pudra.

      Ștergere
  11. Am incercat in seara aceasta reteta intrucat pare o reteta usoara!Am folosit iaurt degresat, 0,1% grasime ptr ca doar asta aveam in frigier. Am scos primele 4 briose si am observat ca s-au ars pe fund desi pe deasupra nu pot sa spun ca s-au rumenit, nu sunt dulci cat ar trebui sa fie si cred ca e o problema cu faina pentru ca nu au iesit asa pufoase cum ma asteptam si se simte gustul de praf de copt in ele. Unde oi fi gresit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar este o reteta usoara, insa vad ca tu ai reusit cumva s-o complici :)
      Daca zici ca se simte gustul prafului de copt, inseamna ca acesta a fost prea mult si ar fi trebuit sa-ti iasa briosele exagerat de pufoase (deci nu prea inteleg cum de ti-au iesit mai putin pufoase decat te asteptai)...
      Daca ti s-au ars pe fund fara a se rumeni deasupra, asta se datoreaza doar cuptorului pe care-l folosesti (ori coace foarte prost, ori l-ai setat la o temperatura prea mare).
      Iar faptul ca briosele ti se par ca n-ar fi atat de dulci pe cat ar trebui sa fie e discutabil: oare cat de dulci ar trebui sa fie niste briose? :) Aici totul tine de gusturile fiecaruia si intotdeauna trebuie sa gustam compozitia pentru a ne asigura ca este pe gustul nostru (sau, daca de obicei nu mancam prea dulce, sa punem mai putin zahar, sa gustam si sa completam cu restul doar daca consideram ca mai este nevoie).

      Ștergere
  12. Foarte bune briosele!Eu le-am facut cu banane si au iesit foarte gustoase si pufoase!Fetita mea le-a mancat cu pofta si deja ma intreaba knd mai facem!Multumim pt reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Mia! Mi se pare interesanta ideea ta de a folosi banane, acestea se gasesc usor tot timpul anului si cred ca se mentin bine in timpul coacerii. Ma gandesc ca lasa mai putina zeama...

      Ștergere
  13. Azi am pus in briose bucatele de ciocolata amaruie si banane pisate, foarte gustoase! Merita incercate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci continui sa-mi imbunatatesti reteta brioselor... :) Cu ciocolata cred ca nu poti da gres niciodata. Merci pentru ponturi!

      Ștergere
  14. acum am bagat briosele la cuptor, dar am pus ciocolata si finetti. Sa vad ce iese.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta va iesi ceva bun, poate chiar mai bun decat briosele mele cu capsuni :)

      Ștergere
  15. Foarte bună rețeta! Testată azi. Am încercat cu ce aveam, vișine, nuci și ciocolată :).
    O seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, deci ai tinut tu mortis sa faci niste briose mai bune decat ale mele :P Si ceea ce-i mai rau, mi-ai facut pofta... :)

      Ștergere
  16. Delicioase brioșele! Eu le fac și simple - fără ciocolată sau fructe - merg de minune alături de o cană de ceai sau un iaurt!
    Cred totuși că formele acelea de aluminiu pe care le folosești tu sunt mai mari decât formele de la tava specială de brioșe (cea cu 12 buc.). Ca să termin aluatul rețetei sunt nevoită să umplu formele tăvii până sus - rezultă niște brioșe uriașe (nu că asta ar influența cumva gustul). O să încerc o dată să umplu doar pe jumătate fiecare formă să văd câte brioșe ”normale” ies, presupun că în jur de 20-24.
    O întrebare totuși: dacă bat albușurile spumă și le adaug la final oare voi ieși și mai pufoase? Ai încercat sau complic inutil rețeta?

    O seară liniștită!
    Georgiana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgiana, nu cred ca vei complica inutil reteta, este posibil ca briosele sa iasa mai pufoase daca albusurile sunt batute spuma la final (in mod normal,daca spuma se mentine in bune conditii atunci cand este amestecata in compozitia finala, briosele ar putea iesi astfel chiar si fara praf de copt).
      Si eu cred la fel, cel mai probabil formele mele de aluminiu sunt o idee mai mari decât formele din tava specială de brioșe. Daca vrei ca briosele sa iasa impecabile, ai putea sa pui mai putina compozitie in fiecare forma, iar ceea ce ramane sa "sacrifici" (adica sa coci in orice altceva gasesti prin bucatarie).

      Ștergere
  17. Am făcut briose cu capsuni si ciocolata în forme de hârtie, dar s-au ars puțin și hârtia nu se dezlipește ușor. Poate a fost cuptorul prea încins, dar nu cred. Am mai făcut după alta rețetă și au ieșit perfecte. Aceea în loc de iaurt avea lapte (presupun ca nu are mare importanta) daaaaar avea și ulei! Sunt destul de sigura ca lipsa uleiului le-a făcut sa iasă nu prea bune. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuptorul prea incins nu poate fi scos drept singur tap ispasitor pentru asta :) Cred ca hartia nu se dezlipeste usor de briose datorita calitatii mai putin bune (incearca sa iei una care sa para mai "cerata"), poate si datorita tipului de iaurt folosit (briosele facute cu unul degresat ies destul de diferite in comparatie cu cele facute cu un iaurt gras). Per total, recunosc ca si mie-mi plac briosele mai uleioase, insa reteta de mai sus le face ok atata timp cat iaurtul este unul gras -iaurtul degresat nu are ce cauta in bucataria mea :D

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)