- pentru foile de placinta:
- 125 ml otet
- 125 ml ulei
- 125 ml apa
- 600-700 g faina (cat cuprinde)
- 100 g untura, unt sau margarina
- un praf de sare
- pentru umplutura placintei:
- 2 kg mere
- 300 g zahar
- 2-3 lingurite scortisoara
Foile de placinta. Turnam intr-un castron incapator cate o cescuta (125 ml) de otet, ulei si apa, adaugam un praf de sare si le amestecam. Dupa aceea incepem sa adaugam treptat faina. In aluatul folilor de placinta va trebui sa incorporam atata faina cata este nevoie pentru a obtine un aluat tare ce poate fi intins cu usurita. Apoi aluatul obtinut il vom bate de masa sau de planseta timp de trei-patru minute.
Pentru foile de placinta cu mere putem folosi untura, unt sau chiar margarina, insa grasimea aleasa trebuie sa fie la temperatura camerei. Pentru a iesi cat mai fragede, cele mai bune rezultate in cazul acestui tip de foi de placinta se obtin folosind untura, margarina este cea mai putin indicata. Punem intr-un vas grasimea (100 g), adaugam doua linguri de faina si le amestecam pana obtinem o pasta omogena si usor de intins.
Impartim aluatul placintei in opt bucati egale. Luam prima bucata de aluat si o intindem cu facaletul pana ce aceasta ajunge la dimensiunea unei cratite (un diametru de 25 cm). Foaia de placinta obtinuta o vom imparti apoi in opt triunghiuri, avand insa grija ca in centru acestea sa ramana lipite. Punem pe fiecare triunghi cate o bucatica din pasta de grasime amestecata cu faina si o intindem, apoi impaturim triunghiurile spre centru si formam o bila, exact asa cum se vede in fotografiile retetei. Procedam in acelasi mod si cu celelalte sapte bucati de aluat de placinta ramase.
Umplutura placintei cu mere. Curatam merele de coaja, le dam pe razatoare si le punem intr-o cratita. Adaugam 300 g de zahar, punem merele la foc si le lasam pana cand acestea se ingroasa (pentru a fi gata mai repede, putem pune cateva linguri de gris). La sfarsit, punem in merele calite doua-trei lingurite de scortisoara (dupa gust).
Asamblarea placintei cu mere. Intindem bucatile de aluat exact in ordinea in care le-am facut, nu le luam la intamplare. Este obligatoriu ca foile de placinta obtinute sa fie foarte subtiri. Ungem o tava cu grasime (sau punem hartie de copt) si asezam in tava primele patru foi (una peste cealalta) - fiecare foaie trebuie unsa cu putina grasime, pentru aceasta ne putem folosi de putin ulei. Peste foile de placinta turnam compozitia de mere cu scortisoara si o intindem uniform. Acoperim cu celelalte patru foi, unse fiecare in parte, exact cum am procedat si cu primele. Apoi intepam placinta cu mere din loc in loc, folosindu-ne de o furculita.
Coacerea placintei. Pornim cuptorul si introducem placinta cu mere atunci cand acesta este foarte bine incins. O lasam la copt aproximativ 40-50 de minute, la foc mediu (175 grade). Dupa ce placinta cu mere este gata, o scoatem de la cuptor si o stropim cu putina apa. Apoi acoperim placinta cu un prosop si o lasam sa stea acoperita timp de cateva minute. Placinta cu mere obtinuta din aceste ingrediente a avut dimensiunea de 30x40cm.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de placinta!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Felicitari! Ador prajiturile/placintele cu mere.Multumim,pentru retetele publicate!
RăspundețiȘtergereIntai multumesc, apoi cu placere si va doresc succes la prepararea placintei cu mere! :) Oare as fi bun sa scriu texte pentru manele? :D
RăspundețiȘtergerehehe eu zic sa ramai la texte de retete! avem nevoie :D
RăspundețiȘtergere:P biiine... Dar, in cazul in care totusi te razgandesti, poti apela la mine cu incredere ;)
RăspundețiȘtergereeste forte buna reteta
RăspundețiȘtergereDaca s-ar face si foile de placinta la fel de repede precum se fac merele... atunci chiar ar fi o reteta perfecta :)
Ștergerebun no coment dar ai fi put sa ne spui dinainte ca aluatul format din otet,apa si ule trebuie impartit in 8 parti egale de la inceput in loc sa ne soui sa intindem aluatul impartim in 8 triunghiuri si procedem la fel cu celelate 7 ...Concluzia fi mai atenta la exolicatii ..Oricum felicitari buna prajoitura:))
RăspundețiȘtergere:) Se pare ca n-ai citit cu atentie reteta, am specificat clar faptul ca aluatul va trebui impartit in 8. Deci sunt "atent" atunci cand explic - vezi, inca un lucru pe care nu l-ai observat: sunt barbat, numele blogului este BarbatLaCratita :))
Ștergerepoate imi rasp si mie dupa ce impaturesti triunghiurile si formezi bila ? intinzi di nou foaia nu? cu facaletul esuper reteta si as vrea sa imi reusesca ca pana acum am facut la fel numai ca foile le cumparam .ms ast rasp
RăspundețiȘtergereDa, intindem din nou cu facaletul/sucitorul fiecare bila de aluat, transformand-o in foaie (pentru a o aseza in tava). Ca sa nu existe confuzii, placinta are umputura de mere asezata intre doua foi mari formate fiecare din cate patru foi foarte subtiri. Iti tin pumnii!
Ștergeremultumesc mult nota 10 ptr retete am vazut multe site-uri cu retete dar le lipsea acel ceva care sa iti dea convingerea ca retetele sunt bune si mai ales rezultatul va fi unul reusit bravo tu mai convins deja am inceput cu tiramisu si mia iesit super tinand cont ca l-am facut prima data .as mai vrea totusi sa te intreb ceva exista vreo reteta de tiramisu fara oua ?
ȘtergereCu placere! Poate conteaza si faptul ca eu scriu retetele exact asa cum le-am preparat, dand atentie tuturor detaliilor si selectand cu atentie imaginile cele mai sugestive. Nu le postez la foc automat, doar ca sa fie cat mai multe pe blog si astfel sa atrag cati mai multi cititori. Ma bucur ca ai remarcat diferenta, mi-ar placea sa fie mai multi cei ca tine. Asa cum mi-ar placea sa stiu si reteta aia de tiramisu fara oua... :)
ȘtergereFacut, aproape la fel cum este scris, si iesit beton. Fiind absolut zero la capitolul gatire, cele 8 foi le-am facut astfel: am cuplat 2 bile si le-am intins pana am obtinut o foaie f. subtire pe care sa incapa sa stea tava, apoi am taiat foaia in jurul tavii. Acum as taia un cm mai mare decat tava. Resturile de coca ramase le-am framantat putin cu bila urmatoare si tot asa pana am obtinut cele 8 foi. Coca ramasa(un pumn e la frigider si o sa vad ce fac cu ea: saratele). Am facut asa pt ca nu ma pricep la intins coca cu facaletul si numai dintr-o bila imi iesea foaia subtire insa in forma de amiba sau orice altceva decat dreptunghiulara ca tava.
RăspundețiȘtergereMi-a placut asta cu forma de amiba a foii de placinta :))) Eu am fost mai economicos in miscari, adica am pus "amiba" mai mica si mai groasa in tava si am modelat-o cu degetele (adica am mai tras de ea pentru a umple tava). Ma bucur sa aud ca placinta cu mere a iesit beton, insa ma intreb cum au iesit saratelele, pentru ca numai a saratele nu cred ca semanau :)
ȘtergereO reteta ff buna si delicioasa
RăspundețiȘtergereUn pic cam complicata pentru gusturile mele aceasta reteta de placinta cu mere, insa sunt total de acord cu tine, Ciprian. Chiar este delicioasa, merita pe deplin efortul depus. Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar cred ca incepatorii intr-ale gatitului ar trebui sa se gandeasca bine inainte de a se incumeta s-o faca - sau macar sa citeasca cu mare atentie reteta :)
ȘtergereNU SCRIE NICAIERI DAR ....COCA DUPA CE SE FRAMANTA VINE BAGATA LA FRIGIDER?
RăspundețiȘtergereNu, coca framantata nu trebuie neaparat tinuta la frigider, altfel as fi specificat acest lucru.
ȘtergereAm facut placinta, a iesit super!!!!!! Numai sa vedeti isprava:: cand ma gandeam ce o sa fac cu asa un placintoi de mare , mi-au venit ajutoare.Dar sa vedeti ce ajutoare?????Se bateau turcii de la gura lor....Cand am realizat ca nu-i de gluma, m-am gandit ca nu-i politicos sa-mi servesc musafirii cu felii a caror margine nu e scoasa. Uite asa m-am apucat sa decupez mai generos marginea placintei,; in felul acesta am impuscat doi iepuri dintr-un foc. Le-am dat reteta si lor si astept sa-ti multumeasca si ei.Multumesc si va apreciez sinceritatea!
RăspundețiȘtergere:) Hmmm... daca-mi multumeste toata lumea, mi-e teama ca nu cumva sa ajung in curand sa ma simt vreun mare bucatar :D
ȘtergereTot respectul pt. retetele de pe site dv.! Apreciez sinceritatea si daruirea cu care sunt redate. Totusi, am o mica dilema: am facut placinta, a iesit SUPER, dar ceea ce e in poza seamana a aluat fraged, la mine seamana mai mult a strudel....Care e misterul?
RăspundețiȘtergereNu reusesc sa-mi dau seama... aluatul placintei ar trebui sa iasa un pic mai sfaramicios. Este posibil sa fie si din cauza fainii folosite, sunt foarte multe sortimente de faina pe piata.
ȘtergereSincer, chiar meriti laude si multumiri. Eu citesc reteta si apoi comentariile...Mai omule, vroiam azi sa ma odihnesc, dar am zis s-o mai fac iar la rugamintea familiei .Si unde mai pui , mi s-a lungit lista de asteptare.... M-ai innebunit cu site ce-l ai si mai ales cu siguranta reusitei. Chiar daca ma vait de timp si calorii, jur ca voi tine pasul , facand retetele pe jumatate, in tavite mai mici... Sac-sac, ciuda-ciuda, nu ma las, tu da-mi retete. MULTUMESC!!!!!!
RăspundețiȘtergereCu placere! Ma voi stradui atunci sa merit o cat mai mare parte din toate multumirile si laudele primite. Mi-a placut planul tau de a injumatati cantitatile retetelor, astfel n-ai cum sa pierzi lupta cu caloriile :) Dar cel mai mult ma bucura faptul ca am reusit sa te conving ca retetele de pe site iti ofera acea siguranta a reusitei de care vorbesti.
ȘtergereVreau si eu placinta. Dar chiar e musai sa bat aluatul? De ce, cu cel ajuta? Eu as face-o cu ludaie, foaia mi se pare deosebita. Multumesc!.
RăspundețiȘtergereDa, placinta merge facuta la fel de bine si cu ludaie. Recunosc, a trebuit sa caut pe google pentru a afla ca ludaie inseamna dovleac :) Daca esti impotriva violentei, nu e musai sa bati aluatul placintei :P
ȘtergereSURPRIZAAAAAA!!!!! Nu stiu daca-ti multumeste toata lumea, dar eu o fac din tot sufletul, nu din obligatia fata de Vali{o anonima} Mi-a reusit , doar ca eu am avut o tava mai mica si marginile erau ceva mai tari si grosute Poate trebuia sa fac 7 foi. Oricum, s-au batut turcii si de la gura prichindeilor mei, asocrilor si a SOTULUI, caruia i-am aratat eu reteta de la BARBAT LA CRATITA......
RăspundețiȘtergereCu placere, ma bucur ca ti-a iesit si tie placinta. Daca data viitoare faci 7 foi, trebuie sa ai grija atunci cand o coci. Ma gandesc ca, fiind cam groasa, sa nu ramana cumva necoapta la mijloc.
ȘtergereNu, ti -am spus ca a iesit bine, s-a copt, doar ca marginile erau grosute, foaia fiind pe mijloc bine intinsa. Voi reface reteta si-s sigura ca nu dau gres.Multumesc pt. sustinere.
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, merit cu adevarat multumirile daca, vazandu-mi blogul, reusesc sa-i inoculez sotului tau ideea ca un barbat poate sa stea si el din cand in cand la cratita :)
ȘtergereLe-am facut si pe astea si au iesit super! Doar ca mi-am dat seama cam tarziu ca tava mea e un pic mai mica decat cea pe care ai folosit-o tu si au iesit niste placintele cu muuulta umplutura de mere. Dar nu s-a suparat nimeni, din fericire :) A, si nu prea imi dau seama cum ai reusit sa intinzi foile atat de mult, ca eu in tava mea micuta abia abia le-am intins frumos fara sa se rupa.. prea mult :))
RăspundețiȘtergereAr fi fost mai rau daca ar fi iesit invers, adica ai fi avut putina umplutura de mere si prea multe foi :P Apropo de foi, cred ca eu am intins atat de mult foile placintei pentru ca am avut mai multa rabdare decat tine, pentru ca mai multa experienta nu pot spune ca am avut... :)
Ștergeresuper reteta,reusita garantata,imi place ca descrii asa bine procedeul si ca dai dimensiunile tavii,inseamna mult pt.un incepator in ale bucatariei :D .multumim de retete :)
RăspundețiȘtergereCu placere, Iulia! Probabil imi mai scapa si mie uneori cate ceva, insa intotdeauna ma straduiesc sa explic cat mai pe larg modul de preparare. Uneori, am observat ca reusita unei retete sta tocmai in micile detalii... Sper sa ajungi sa-ti pierzi statutul de incepator in ale bucatariei alaturi de blogul meu :)
ȘtergereNu e locul potrivit, oricum tu primesti informatia, te rog sugereaza-ne ceva bun pt PASTE. multumesc!
RăspundețiȘtergerePai depinde acum si la ce anume te gandesti... :) O singura reteta sau un meniu intreg, un desert sau ceva de mancare, ceva traditional sau ceva mai pretentios :D Ti-as recomanda sa incerci drobul de pui si pasca pe care am de gand s-o fac zilele acestea, probabil o voi publica spre sfarsitul saptamanii.
ȘtergereBuna , rau de tot!!!!! Dar am o rugaminte, ptc esti dobrogean , cand ne faci niste macedonii cu branza de oaie? Multunesc anticipat desi nu sper la reteta... Oricum, te stiu un dragut si ma gandesc ca nu ma lasi sa mor de pofta... Hmmm, ce zici????
RăspundețiȘtergereHmmm... mi-as dori sa raman stiut in continuare drept un dragut, insa tare mi-e teama ca-mi va fi greu... :) N-am preparat niciodata macedoniile astea cu branza de oaie si nici nu le stiu reteta. Dar voi tine minte rugamintea ta si voi incerca sa ti-o indeplinesc candva (insa ma indoiesc ca se va intampla in viitorul apropiat).
ȘtergereDraga Robert, da-mi voie sa-ti recomand o reteta simpla pentru foi de placinta,pe care o poate oricine prepara(chiar si tu...): 7 linguri de zahar,7 linguri de ulei(eu nu sunt pretentioasa folosesc ulei obisnuit de floarea soarelui),7 linguri lapte, un ou, sare,putin bicarbonat stins si faina cat cuprinde in asa fel incat sa poti intinde facil cu facaletul coca.Asta e tot.De aici fiecare stie: se imparte in doua aluatul etc,nu insist.Umplutura poate fi orice.mentionez ca aceste ingrediente sunt pentru o tava mica.Sa ai o zi buna.Cu simpatie,Mariana.
RăspundețiȘtergereIti multumesc, Mariana! Daca este vorba despre o reteta simpla, atunci eu ar trebui sa ma numar printre primii doritori s-o prepare :)
RăspundețiȘtergereAm facut ieri acesta placinta. Vreau sa spun ca am fost foarte dezamagita de cum a iesit. Foi tari, mai ales cea de jos. In primul rand mi s epare prea putin aluat, puteai sa specifici ce tava ai folosit, in al doilea rand mi se pare prea mult otet, aluatul mi-a iesit acru, eu am mai vazut retete de placinte dar nu erau mai mult de 2 linguri de otet. Eu am folosit untura, dar nu cred ca asta a fost problema. Nu stiu unde am gresit, pentru ca am urmat toata reteta. Oricum in poza pare o placinta frageda, care se topeste in gura ori mi-e mi-a iesit tottal pe dos.
RăspundețiȘtergereAnca, in primul rand mi-e greu sa inteleg de ce ma "urechezi" pentru faptul ca n-am specificat tava folosita din moment ce reteta mea se incheie cu urmatoarea propozitie: "Placinta cu mere obtinuta din aceste ingrediente a avut dimensiunea de 30x40cm" - nu e evident ca asta a fost dimensiunea tavii folosite?!? :) Iar in al doilea rand, daca zici ca ai vazut o gramada de retete de placinte cu mere care aveau mult mai putin otet decat a mea si te temeai sa nu-ti iasa acru aluatul foilor, mi se pare logic sa fi folosit una dintre acestea - fiecare are propria reteta, a mea are fix 125 ml otet (habar n-am cati ml inseamna 2 linguri de lichid). Chiar imi pare rau ca nu ai obtinut o placinta frageda, asa cum se vede in imaginile retetei mele...
ȘtergereBuna, sper sa vina raspunsul tau in timp util. Tot timpul apelez la blogul tau cand vreau sa fac ceva delicio si am preparat mare parte din retetele tale, dar de data asta am nevoie de o reteta de foi pentru placinta cu branza un pic sarata..ai vreo idee? Multumesc frumoos!
RăspundețiȘtergereBuna, chiar daca raspunsul meu nu vine in timp util, oricum n-ar fi unul util... eu deocamdata nu fac foile pentru placinta sarata, mi se par cam greu de facut si nu prea sunt convins ca merita efortul (poate mai greu decat foile placintei cu mere de mai sus). Bine, asta daca ne gandim amandoi la acelasi tip de foi pentru placinta - eu ma gandesc la cele pe care le intinzi pe toata masa pentru a obtine o placinta de-o palma (dupa ce impaturesti succesiv si le imbibi cu ulei).
ȘtergereBună! Am o intrebare: praful de sare este, de fapt, praful de copt? Sunt la Roma și nu știu exact ce să cer... Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereBuna! Praful de sare este sare - este o expresie incetatenita in limbajul asta al bucatariei. Inseamna de fapt "putina sare" (cam cata putem lua cu trei degete),
ȘtergereAm facut placinta de mai multe ori dupa aceasi reteta ...insa acum mi.a iesit mai amara de la otet probabil, ma refer la foi ... Stii cumva de ce ? Am pus aceasi cantitate ca si in reteta .
RăspundețiȘtergereSi eu ma gandesc ca otetul este de vina pentru acea amareala a foilor placintei, insa recunosc ca habar n-am care este explicatia culinaro-stiintifica...
ȘtergereS-ar putea sa fi folosit otet de pus la muraturi in loc de otet de masa (cel de muraturi are 9% alcool si celalalt doar 5%)
ȘtergereCristina, eu de obicei cumpar numai otetul acela din mere si miere. Fac rar muraturi, deci nu am prin bucatarie otet de vin care sa-mi strice placinta :)
ȘtergereNu mi a iesit deloc.se simte otetul de la o posta.pacat de umplutura si de foi.ar fi fost buna fara otet.apreciez retetele dvoastra totusi.
RăspundețiȘtergereFara otet, foile placintei n-ar mai fi iesit la fel... Este normal sa se simta putin otetul, insa nu chiar de la o posta - fiecare percepe in mod diferit mirosurile (mai ales anumite mirosuri) ori otetul folosit la placinta chiar avea cu un miros mai puternic.
Ștergere