Plăcintă dobrogeană dulce

Placinta dobrogeana creata cu branza dulce
Ingrediente reteta Placinta dobrogeana dulce:
  • 400 g foi de placinta
  • pentru umplutura placintei:
  • un kg branza dulce
  • 100 g stafide
  • 200 g zahar
  • o coaja de portocala sau lamaie
  • 100 g unt
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • pentru compozitia de iaurt:
  • 500 g iaurt
  • 3 oua
  • 100 g zahar
Placinta dobrogeana creata cu branza dulce si stafide ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Retetele exotice sunt aproape inexistente pe blogul meu, in marea majoritate a retetelor incerc sa folosesc cat mai multe ingrediente autohtone, accesibile tuturor. Insa astazi mi-am dat seama ca n-am prea postat tocmai retetele care imi sunt cele mai familiare: retetele cu specific dobrogean. Una dintre cele mai cunoscute este placinta dobrogeana cu branza (sau placinta creata), o placinta pe care mai mult ca sigur toata lumea a incercat-o vara pe litoral.
Intr-un vas incapator punem branza dulce, doua oua, coaja de portocala taiata bucatele mici si stafidele. Amestecam bine pana cand se incorporeaza toate ingredientele si apoi adaugam zaharul si esenta de vanilie. Inainte de a-mi sari toata lumea-n cap, trebuie sa mentionez faptul ca reteta clasica de placinta dobrogeana nu are coaja de portocala, eu am pus-o pentru ca asa-mi place mie.
Daca folosim foi de placinta din comert, trebuie sa lasam din timp foile la dezghetat la temperatura camerei. Topim untul la bain-marie (sau la cuptorul cu microunde) si dupa aceea ungem bine foaia de placinta cu unt topit. Apoi punem cateva linguri din compozitia de branza dulce cu stafide pe jumatate de foaie si intindem uniform, apoi pliem foaia pe jumatate. Ungem iar foaia de placinta cu putin unt, stragem/ incretim placinta si o punem in tava, apoi repetam procedeul cu toate celelalte foi de placinta. In pachet au fost 12 foi si am folosit cate doua foi pentru fiecare placinta.
Inghesuim in tava toate cele sase placinte si, daca ne mai ramane unt topit, ungem cu acesta placinta din tava. In timp ce scriu reteta, imi dau seama ca este muuult mai usor de facut aceasta placinta decat de explicat modul de preparare :) Insa sper ca imaginile realizate in timpul prepararii placintei vor reusi sa "explice" mai bine decat am facut-o eu.
Punem intr-un vas iaurtul, adaugam cele trei oua si restul de 100 g zahar. Amestecam bine ingredientele pana cand se topeste zaharul. Pentru o placinta dobrogeana mai aromata, optional putem adauga si o lingurita cu esenta de vanilie.
Turnam compozitia de iaurt peste placinta si incingem cuptorul. Lasam placinta dobrogeana la cuptor pana atunci cand compozitia de iaurt este absorbita si se rumeneste frumos. Timpul de coacere estimativ al placintei dobrogene este de aproximativ 25-30 minute, la foc mediu. Placinta dobrogeana se face atat in varianta cu branza dulce si stafide, cat si in varianta cu branza sarata.
Placinta dobrogeana creata cu branza dulce si stafide
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de placinta!
Pofta buna Recomandă această reţetă pe Google

57 de comentarii:

  1. Fac si eu o placinta asemanatoare fara sa mai pun la final amestecul de iaurt, o sa incerc si varianta ta, arata delicios!!!
    Claudia

    RăspundeţiȘtergere
  2. Merita incercata Claudia, amestecul de iaurt de deasupra schimba radical placinta cu branza.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Felicitari pentru reteta si pentru blog! V-am lasat un premiu pe blog-ul meu, nu e musai sa-l dati mai departe :)!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru premiu, daca nu e musai, atunci il pastrez doar pentru mine :D Pe blog eu n-am postat nimic altceva, doar retete si nu vreau sa deschid o cutie a Pandorei :)

    RăspundeţiȘtergere
  5. Am asa o pofta de placinta, si asta arata asa bine, ca daca nu as avea planuri, acum m-as apuca sa o fac :)

    RăspundeţiȘtergere
  6. :)) Mda, acum mi-ai facut si mie pofta de placinta...

    RăspundeţiȘtergere
  7. Wow , imi ploua-n guraaaaaaaaaaaaaaa
    Pupici !

    RăspundeţiȘtergere
  8. Arata tare apetisanta!!! Daca nu e cu suparare cum ar trebui sa procedez pentru cea sarata? Ce fel de branza ar trebui sa folosesc?

    Multumesc,

    Vera

    RăspundeţiȘtergere
  9. Eu folosesc branza telemea sau chiar si branza dulce, adaugand sare in functie de cat de sarata o doresc. Branza telemea poate fi prea sarata uneori si mie nu-mi place ca placinta dobrogeana sa fie foarte sarata.

    RăspundeţiȘtergere
  10. placinta mea e in cuptor, abia astept sa o devorez!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Norocoaso... ce-as mai devora si eu o bucatica :(

    RăspundeţiȘtergere
  12. ce bunatati, ce placinte bune se mancau la Mamaia mai demult,placinta dobrogeana sarata, merdenele,

    RăspundeţiȘtergere
  13. Eu inca mai mananc bunatatile respective in Mamaia, la "Cuptorul cu placinte" din satul de vacanta.

    RăspundeţiȘtergere
  14. Salut,

    O lamurire te rog, foile de placinte, sunt puf de pastiserie? cam asa o vad in poza! DAR?

    Multumesc anticipat,

    B.

    RăspundeţiȘtergere
  15. Buna, din pacate nu stiu ce inseamna "puf de pastiserie" :) Deci nu stiu ce sa-ti raspund...

    RăspundeţiȘtergere
  16. Salut,

    E foetajul, am interogat alte meleaguri culinare....dar raman fidela retetelor tale.

    mersi

    B.

    RăspundeţiȘtergere
  17. Salut! Iti multumesc si eu pentru fidelitate ;)

    RăspundeţiȘtergere
  18. reteta buna de luat in seama pentru maine ;)

    RăspundeţiȘtergere
  19. Buna , BARBATE vad ca le ai bine cu gatitul ,doar ca as vrea sa stiu ....esti casatorit ?))))

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Deci n-ai citit tot blogul, altfel ai fi aflat singura raspunsul. Nu sunt casatorit.

      Ștergere
  20. wow. placinta asta arata bestial, am urcat-o in capul listei "de facut".
    ce sa zic, sunt in admiratie. asa barbat bucatar si necasatorit? si barbatul meu e dobrogean si gateste f. bine, totusi tu il intreci la deserturi.
    claudia

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu o placinta dobrogeana nu se face primavara... :) Poate faptul ca gatesc doar o singura data pe saptamana face sa nu mai par o "partida" chiar atat de buna :D Ar trebui sa-i arat prietenei mele comentariile laudative, cu putin noroc se va decide sa faca un "barbat cinstit" din mine :))))

      Ștergere
  21. asa ar trebui, sa i le arati.n-ar trebui sa riste, zic eu. claudia

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum, dragostea cica-i oarba... asa ca cine stie daca vede ce-i arat eu :D

      Ștergere
  22. Executată ieri pe la prânz în ritm de geamparale, lins degetele după ultima bucățică acum câteva secunde (9 dimineața). Concluzia: fabuloasa lângă o cafea buna și nu numai. Câteodată tava de aragaz pare cam mica...

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai executat placinta dobrogeana in ritm de geamparale, atunci musai cafeaua trebuia sa fie turceasca (facuta la ibric), ideal fiarta in nisip incins :)) Nu stiu cum de nu-ti incape placinta in tava de aragaz, eu vad ca am facut-o intr-o tava mult mai mica... Probabil nu incretesti suficient de mult foile, eu am si specificat ca-i mai zic unii si "placinta creata" :)

      Ștergere
    2. :-)Dar plăcinta a fost inocentă! De vina e doar stomacul meu de gluton, care când da de asemenea bunătăți își mărește exponențial volumul.

      Ștergere
    3. Haha, recitind acum precedentul mesaj, parca suna altfel treaba aia cu tava :D Nu m-am prins din prima, asa ca m-am chinuit degeaba sa-ti dau niste explicatii "tehnice" :)

      Ștergere
  23. cat de buna e..mai am putina in frigider :) in curand o sa incerc toate retetele tale pana acum am 2 la nr ;)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac alegerile tale - tocmai am vazut care a fost cea de-a doua reteta :) Daniela, chiar te provoc sa le incerci pe toate! :D

      Ștergere
  24. Cea mai buna placinta! Am mancat la mare cand am fost micuta, dar n-am facut niciodata. Abia astept sa-i surprind pe cei din casa cu ea. Ma bucur foarte mult ca am gasit reteta.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rita, sper ca placinta dobrogeana sa fie o surptiza placuta, iar tu sa o gasesti cat mai asemanatoare cu cea pe care o mancai la mare.

      Ștergere
  25. uauuu cel mai bun bucatar , cele mai bune retete,aceasta trebuie neaparat incercata

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha, cele mai bune retete este foarte probabil, dar cel mai bun bucatar nu prea cred, inca am foarte multe lucruri de invatat in bucatarie... Dar iti multumesc pentru sustinere ;)

      Ștergere
  26. Arata tare bine,ma sa o fac cu siguranta cat mai curand.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la treaba, sper sa-ti placa placinta dobrogeana!

      Ștergere
  27. AM REUSIT SA FAC ACEASTA PLACINTA SUPER ,SUPER BUNA NU MAI AM CUVINTE DE LAUDA SOTULUI I-A PLACUT SI LUI CARE ESTE UN MOFTUROS

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca placinta dobrogeana i-a placut si sotului, dupa tot timpul petrecut in bucatarie, parca ar fi fost pacat sa nu primesti si tu niste laude. Acum, ca i-ai deschis apetitul la placinte cu branza, poate sotul nu va face mofturi nici la placinta cu branza sarata (ti-am lasat link catre aceasta, in caz ca vei dori s-o incerci).

      Ștergere
  28. Cu branza sarata nu-i place.Acum a-m facut prajitura cu mere si biscuiti,e super si asta ne place la toti.Multumim pt retete ,astept altele mai noi,mai dietetice sa nu ne ingrasam prea mult.Multa sanatate va doresc.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel! Tocmai am publicat o reteta noua, care cu siguranta nu ne va ingrasa prea mult :) E vorba de o supa crema.

      Ștergere
  29. Azi am facut placinta. Foarte buna. Multumim ca ai postat-o

    RăspundeţiȘtergere
  30. a iesit perfect! asa cum mi-o aminteam de acum cativa ani cand am mancat la Aqua magic si mi s-a parut incredibila! am mai incercat sa o fac dupa alte retete dar n-a iesit...si ma resemnasem!
    insa de astazi am cu ce ma lauda! :) stiu sa fac placinta dobrogeana!
    Multumesc! :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viata ne rezerva uneori si surprize placute, n-ar trebui sa ne resemnam niciodata :) Felicitari! Nu stiam ca au o placinta dobrogeana dulce atat de buna la Aqua Magic (ai observat ca practic m-am felicitat si pe mine :D )... desi stau la vreo 15-20 minute de mers pe jos, n-am intrat niciodata acolo pana acum. Poate ar trebui sa intru atunci cand am pofta de placinta si nu vreau sa incing cuptorul vara, pe canicula :)

      Ștergere
  31. multumesc! :) nu stiu cum e acum...dar atunci era delicioasa! cand o sa ajungem la mare...de data asta si cu fetitele ...o sa mergem din nou acolo...si pentru placinta dar mai ales pentru distractie! :) caci placinta buna stiu si eu a face! ;) :P

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, asa... sa vada si fetitele ce mama priceputa au :) Se pot convinge 100% de asta gustand placinta dobrogeana originala si comparand-o cu ceea ce faci tu :D

      Ștergere
    2. am repetat experienta si din nou...a fost superlaudata si a disparut imediat! am avut si niste musafiri neanuntati :P si care mi-au zis sa nu-i servesc cu nimic caci tocmai luasera masa intr-un restaurant grozav unde au mancat in nestire! si ca nu pot nici s-o guste... credeti ca a ramas vreo firimitura in farfuriile lor? nimic! :) deci reteta este minunata! multumim din nou! zilele astea o sa incerc gombotii, n-am facut niciodata, sa vedem ce-o iesi! :)

      Ștergere
    3. Atunci cand reteta trece si testul musafirilor veniti cu "burta plina", inseamna ca poti trece placinta dobrogeana la favorite :D
      Ai incercat pana la urma galustele de prune? Daca da, eu sunt convins ca ti-au iesit bune, insa sunt curios cum ti s-au parut :)

      Ștergere
  32. Prietene, .......... e belea reteta ! Am executat-o aseara si am fost f incantata de rezultat. Sa traiesti, baiat frumos ! Multumesc, tot Nico.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pt ce, Nico... la cat mai multe belele d`astea reusite cu ajutorul retetelor mele :)

      Ștergere
  33. :(( nu am stiut sa aleg corect temperatura de coacere. In cuptor clasic, la 180*C, mi-au trebuit 50 min.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deh, avantajele cuptorului electric... :) Am auzit bucatari zicand ca n-ar fi incantati de cuptoarele electrice, insa mie mi se par perfecte - bine, nici n-am folosit un altfel de cuptor, deci e clar ca sunt subiectiv :)) Totusi, parca mi se pare cam mare diferenta, daca zici ca placinta dobrogeana a avut nevoie de 50 de minute pentru a se coace.

      Ștergere
  34. Servus. Crezi ca merge sa inlocuiesc branza cu ciuperci ?
    Vreau sa fac o placinta cu ciuperci si ptr ca m-am indragostit de reteta aceasta, tare mi-ar placea sa primesc un raspuns pozitiv.....:)) Multumesc, tot Nico.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e vorba de dragoste, atunci placinta asta merge facuta si cu ciuperci. Eu le-as cali si le-as amesteca cu patrunjel, oua si, eventual, putina smantana.

      Ștergere
    2. Multam fain de raspuns. Sper sa te apuce si pe tine pofta de placinta cu ciuperci, asa vom beneficia si de detalii, iar eu nu voi mai avea emotii ptr produsul final :))))) ca de, mai sunt si incepatori printre noi.....:))))) O zi faina iti doresc, tot Nico.

      Ștergere
  35. Ideea cu ciupercile suna bine, dar ce punem deasupra , tot sosul cu iaurt? Ma gandesc sa nu iasa uscata, fara nimic deasupra...
    Anays

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts with Thumbnails