Fursecuri cu alune (Cookies)

Fursecuri cu alune (cookies)
Ingrediente reteta Fursecuri cu alune (Cookies):
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 200-300 g faina
  • 2 oua
  • 50 g alune
  • 50 g stafide
  • 100 g ciocolata
  • un praf de copt
Fursecuri cu alune, ciocolata si stafide ingrediente (cookies)
Modul de preparare a retetei:
Acestor fursecuri eu le spun cookies cu alune, dar m-am gandit ca poate ar fi mai bine ca pe blog sa le numesc fursecuri cu alune. Pana la urma nu toata lumea este familiarizata cu limba engleza iar eu consider ca titlul unei retete trebuie sa fie cat mai explicit. Chiar si asa titlul este oarecum ambiguu, asta pentru ca de ceva timp eu am imbunatatit putin reteta originala. Adica folosesc un pachetel de 100 g numit mix de alune, stafide, caju, fistic, arahide - acest mix se gaseste prin mai toate magazinele.
Topim untul la bain-marie (dupa cum se vede si in pozele retetei, punem untul intr-un vas mai mic pe care-l introducem apoi intr-o cratita cu apa fierbinte) sau in cuptorul cu microunde. Peste untul topit adaugam zaharul si amestecam pana atunci cand zaharul se topeste. Pentru a nu se coagula ouale, asteptam putin pentru a se raci untul si apoi adaugam cele doua oua. Amestecam bine compozitia de fursecuri si dupa aceea incepem sa adugam treptat faina (amestecata in prealabil cu praful de copt). Dupa ce incorporam faina vom obtine un aluat moale si lipicios.
Adaugam in compozitia de fursecuri mixul de alune, stafide, caju, fistic. Rupem ciocolata bucatele mici, le punem in compozitia de fursecuri si amestecam bine. In cazul in care ni se pare totusi ca aluatul de fursecuri este prea moale, mai putem adauga putina faina. Ciocolata nu este un ingredient obligatoriu al acestei retete de fursecuri-cookies cu alune, o putem inlocui cu absolut orice ne trece prin cap: cereale, biscuiti sau covrigei rupti bucatele mici, etc).
Introducem compozitia de fursecuri in frigider pentru 10-15 minute, dupa care punem compozitia in tava cu ajutandu-ne de o lingura (adica fursecurile reprezinta cate o jumatate de lingura). Deoarece in timpul coacerii fursecurile se vor intinde putin, este indicat sa lasam o mica distanta intre acestea. Introducem tava in cuptorul incins si lasam fursecurile la cuptor in jur de 15-20 minute (la foc mediu). Nu este indicat sa scoatem fursecurile imediat din tava, ci doar dupa ce se raceasc. Daca le "inghesuim" putin, putem coace toate fursecurile intr-o singura tava de cuptor.
Fursecuri cu alune reteta (cookies)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

25 de comentarii:

  1. Arată ca în emisiunile de pe Euforia sau în pozele de la Hershey's. Delicios. Cred ca mi-ai dat o idee cum sa o surprind pe prietena mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, comentariul tau imi confirma ceea ce observasem si eu: in astea 6 luni am reusit sa progresez putin, la inceput faceam niste poze mediocre - si spun asta cu indulgenta :)
    Fursecurile acestea chiar mi se par ideal de preparat de catre cineva fara experienta. Pur si simplu amesteci toate ingredientele si le arunci in tava, nici macar nu trebuie sa-ti bati capul cu forma lor :)

    RăspundețiȘtergere
  3. arata f bine! felicitari!!! o sa le fac si eu! voi pune stafide si alune de padure!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. O rețetă asemănătoare era într-o revistă de rețete și avea un nume tare simpatic: Pupic pufos și cu alune. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta da titlu de fursecuri! :) Mie-mi place insa sa stie clar lumea despre ce e vorba, altfel ma trezesc mai tarziu ca nici macar eu nu mai stiu ce se "ascunde" sub link-ul ala :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am pus merisor si caju,adevarul e ca reteta asta ca si cea de briose sunt foarte "versatile",poti sa faci variatiuni pe aceeasi tema cu zeci de ingrediente.
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti trebuie reteta de fursecuri de baza, apoi iti poti lasa imaginatia sa zburde :)

    RăspundețiȘtergere
  8. mmmmmm..... trebuia s-o incerce neaparat arata prea bine ca sa nu incerc.......

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut, Barbate! Urmaresc blogul tau de ceva vreme si tare-mi mai place ce faci...am si eu o intrebare: cam cate fursecuri ies din aceasta cantitate?
    Merci anticipat si spor la gatit, ca talent ai cu caru'!
    Madalina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Madalina! Iti multumesc si eu si-ti spun ca ar trebui sa obtii cam vreo 20 de fursecuri.

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspuns, si astept cu nerabdare detalii in legatura cu preparatul a carui poza m-a innebunit deja pe facebook!!!

      Ștergere
    3. N-ai pentru ce, sper ca ai gasit detaliile respective :) Am publicat reteta la cateva ore dupa...

      Ștergere
  10. tava trebuie unsa cu ceva ? ;D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am folosit o tava teflonata si n-a mai fost nevoie s-o ung, mai ales ca fursecurile contin si unt. Insa, daca folosesti tava cuptorului, ar trebui s-o ungi cu unt sau ulei si apoi s-o presari cu putina faina. Sau o poti tapeta cu hartie de copt.

      Ștergere
  11. Salut"BarbatLa Cratita".Te-am descoperit acum 2 luni si de atunci intru saptamanal sa caut retete bune si usor de facut ca ale tale pe care le si pun in practica.Multumesc mult pentru tot.Ai un blog de nota 10 cu steluta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut "Anonim" :) Poti sa-ti alegi si un ID/nickname, ca sa te pot recunoaste data viitoare. Numele meu e Robert, probabil ar cam trebui sa fac pana la urma o pagina cu informatii (inutile) despre mine. Multumesc si eu pentru nota cu steluta.

      Ștergere
  12. Buna! si mie mi.au placut mult cum arata fursecurile. Acum sunt la cuptor. Cresc o groaza, mi.e sa nu iasa din tava :). Mie mi.au iesit 40, nu inteleg de ce asa multe, nu.mi dau seama ce am facut. Si oricum, am niste tavi cam mici, am pregatit 2. E prima data cand fac prajituri la cuptor si le.am ales pe astea pt ca ai zis ca sunt pt incepatori. O intrebare: zaharul trebuia pus peste untul in fierbere? Eu m.am chinut 20 de min sa.l topesc si tot nu s.a topit, dar am luat untul dupa ce s.a topit din oala. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Ilinca! Sunt convins ca pana la urma n-au iesit din tava, insa e normal sa se umfle (se vede si in imaginile retetei ca fursecurile sunt destul de "bosumflate"). Zaharul nu trebuie pus peste untul in fierbere, deoarece acesta nici macar nu va fierbe (il topim la bain-marie tocmai pentru a evita aducerea untului la o temperatura foarte ridicata). Deci nu-mi dau seama de ce nu ti s-a topit zaharul - data viitoare poti folosi zahar pudra, astfel sigur nu vei mai intampina probleme. In legatura cu numarul prea mare de fursecuri pe care l-ai obinut: este posibil sa ma fi inselat eu atunci cand am zis ca ar iesi cam 20 de fursecuri, vad ca am scris asta intr-un comentariu la un an dupa ce le-am preparat :) Sau poate le-ai facut tu mai mici...

      Ștergere
  13. cele mai bune fursecuri ever... de cand le-am incercat si mi-au placut le fac mereu, sunt un deliciu:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci nu mai are niciun rost sa-ti recomand sa incerci si o alta reteta de fursecuri. Desi am una care se prepara chiar mai usor decat aceasta... :D

      Ștergere
  14. in weekend o sa incerc briosele :) abia ast.... ma tenteaza si mucenici moldovenesti dar sa vad...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca rezultatul retetei de briose va influenta totul :) Daca acestea ies bine, probabil vei prinde curaj si apoi te vei apuca si de mucenici ;)

      Ștergere
  15. Tocmai am facut fursecurile acestea. Sunt ATAT de bune!!! Acum am la cuptor un cheesecake, tot dupa reteta ta. Cred ca o sa iasa la fel de bun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred la fel, daca ti-au iesit fursecurile astea, doar n-o vei da acum in bara tocmai cu cheesecake-ul :) Ma bucur ca ai apelat tot la o reteta de-a mea!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)