Plăcintă dobrogeană dulce

Placinta dobrogeana creata cu branza dulce
Ingrediente reteta Placinta dobrogeana dulce:
  • 400 g foi de placinta
  • pentru umplutura placintei:
  • un kg branza dulce
  • 100 g stafide
  • 200 g zahar
  • o coaja de portocala sau lamaie
  • 100 g unt
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • pentru compozitia de iaurt:
  • 500 g iaurt
  • 3 oua
  • 100 g zahar
Placinta dobrogeana creata cu branza dulce si stafide ingrediente
Modul de preparare al retetei:
Retetele exotice sunt aproape inexistente pe blogul meu, in marea majoritate a retetelor incerc sa folosesc cat mai multe ingrediente autohtone, accesibile tuturor. Insa astazi mi-am dat seama ca n-am prea postat tocmai retetele care imi sunt cele mai familiare: retetele cu specific dobrogean. Una dintre cele mai cunoscute este placinta dobrogeana cu branza (sau placinta creata), o placinta pe care mai mult ca sigur toata lumea a incercat-o vara pe litoral. Intr-un vas incapator punem branza dulce, doua oua, coaja de portocala taiata bucatele mici si stafidele. Amestecam bine pana cand se incorporeaza toate ingredientele si apoi adaugam zaharul si esenta de vanilie. Inainte de a-mi sari toata lumea-n cap, trebuie sa mentionez faptul ca reteta clasica de placinta dobrogeana nu are coaja de portocala, eu am pus-o pentru ca asa-mi place mie. Daca folosim foi de placinta din comert, trebuie sa lasam din timp foile la dezghetat la temperatura camerei. Topim untul la bain-marie (sau la cuptorul cu microunde) si dupa aceea ungem bine foaia de placinta cu unt topit. Apoi punem cateva linguri din compozitia de branza dulce cu stafide pe jumatate de foaie si intindem uniform, apoi pliem foaia pe jumatate. Ungem iar foaia de placinta cu putin unt, stragem/ incretim placinta si o punem in tava, apoi repetam procedeul cu toate celelalte foi de placinta. In pachet au fost 12 foi si am folosit cate doua foi pentru fiecare placinta. Inghesuim in tava toate cele sase placinte si, daca ne mai ramane unt topit, ungem cu acesta placinta din tava. In timp ce scriu reteta, imi dau seama ca este muuult mai usor de facut aceasta placinta decat de explicat modul de preparare :) Insa sper ca imaginile realizate in timpul prepararii placintei vor reusi sa "explice" mai bine decat am facut-o eu. Punem intr-un vas iaurtul, adaugam cele trei oua si restul de 100 g zahar. Amestecam bine ingredientele pana cand se topeste zaharul. Pentru o placinta dobrogeana mai aromata, optional putem adauga si o lingurita cu esenta de vanilie. Turnam compozitia de iaurt peste placinta si incingem cuptorul. Lasam placinta dobrogeana la cuptor pana atunci cand compozitia de iaurt este absorbita si se rumeneste frumos. Timpul de coacere estimativ al placintei dobrogene este de aproximativ 25-30 minute, la foc mediu. Placinta dobrogeana se face atat in varianta cu branza dulce si stafide, cat si in varianta cu branza sarata.
Placinta dobrogeana creata cu branza dulce si stafide
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de placinta!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

85 de comentarii:

  1. Fac si eu o placinta asemanatoare fara sa mai pun la final amestecul de iaurt, o sa incerc si varianta ta, arata delicios!!!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Merita incercata Claudia, amestecul de iaurt de deasupra schimba radical placinta cu branza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru reteta si pentru blog! V-am lasat un premiu pe blog-ul meu, nu e musai sa-l dati mai departe :)!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru premiu, daca nu e musai, atunci il pastrez doar pentru mine :D Pe blog eu n-am postat nimic altceva, doar retete si nu vreau sa deschid o cutie a Pandorei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo ți-e bărbățel la cratiță - ești integru ... Multă lume a uitat ce mai înseamnă asta ... ������������

      Ștergere
  5. Am asa o pofta de placinta, si asta arata asa bine, ca daca nu as avea planuri, acum m-as apuca sa o fac :)

    RăspundețiȘtergere
  6. :)) Mda, acum mi-ai facut si mie pofta de placinta...

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow , imi ploua-n guraaaaaaaaaaaaaaa
    Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata tare apetisanta!!! Daca nu e cu suparare cum ar trebui sa procedez pentru cea sarata? Ce fel de branza ar trebui sa folosesc?

    Multumesc,

    Vera

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu folosesc branza telemea sau chiar si branza dulce, adaugand sare in functie de cat de sarata o doresc. Branza telemea poate fi prea sarata uneori si mie nu-mi place ca placinta dobrogeana sa fie foarte sarata.

    RăspundețiȘtergere
  10. placinta mea e in cuptor, abia astept sa o devorez!

    RăspundețiȘtergere
  11. Norocoaso... ce-as mai devora si eu o bucatica :(

    RăspundețiȘtergere
  12. ce bunatati, ce placinte bune se mancau la Mamaia mai demult,placinta dobrogeana sarata, merdenele,

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu inca mai mananc bunatatile respective in Mamaia, la "Cuptorul cu placinte" din satul de vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut,

    O lamurire te rog, foile de placinte, sunt puf de pastiserie? cam asa o vad in poza! DAR?

    Multumesc anticipat,

    B.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna, din pacate nu stiu ce inseamna "puf de pastiserie" :) Deci nu stiu ce sa-ti raspund...

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut,

    E foetajul, am interogat alte meleaguri culinare....dar raman fidela retetelor tale.

    mersi

    B.

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut! Iti multumesc si eu pentru fidelitate ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. reteta buna de luat in seama pentru maine ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna , BARBATE vad ca le ai bine cu gatitul ,doar ca as vrea sa stiu ....esti casatorit ?))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Deci n-ai citit tot blogul, altfel ai fi aflat singura raspunsul. Nu sunt casatorit.

      Ștergere
  20. wow. placinta asta arata bestial, am urcat-o in capul listei "de facut".
    ce sa zic, sunt in admiratie. asa barbat bucatar si necasatorit? si barbatul meu e dobrogean si gateste f. bine, totusi tu il intreci la deserturi.
    claudia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu o placinta dobrogeana nu se face primavara... :) Poate faptul ca gatesc doar o singura data pe saptamana face sa nu mai par o "partida" chiar atat de buna :D Ar trebui sa-i arat prietenei mele comentariile laudative, cu putin noroc se va decide sa faca un "barbat cinstit" din mine :))))

      Ștergere
  21. asa ar trebui, sa i le arati.n-ar trebui sa riste, zic eu. claudia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum, dragostea cica-i oarba... asa ca cine stie daca vede ce-i arat eu :D

      Ștergere
  22. Executată ieri pe la prânz în ritm de geamparale, lins degetele după ultima bucățică acum câteva secunde (9 dimineața). Concluzia: fabuloasa lângă o cafea buna și nu numai. Câteodată tava de aragaz pare cam mica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai executat placinta dobrogeana in ritm de geamparale, atunci musai cafeaua trebuia sa fie turceasca (facuta la ibric), ideal fiarta in nisip incins :)) Nu stiu cum de nu-ti incape placinta in tava de aragaz, eu vad ca am facut-o intr-o tava mult mai mica... Probabil nu incretesti suficient de mult foile, eu am si specificat ca-i mai zic unii si "placinta creata" :)

      Ștergere
    2. :-)Dar plăcinta a fost inocentă! De vina e doar stomacul meu de gluton, care când da de asemenea bunătăți își mărește exponențial volumul.

      Ștergere
    3. Haha, recitind acum precedentul mesaj, parca suna altfel treaba aia cu tava :D Nu m-am prins din prima, asa ca m-am chinuit degeaba sa-ti dau niste explicatii "tehnice" :)

      Ștergere
  23. cat de buna e..mai am putina in frigider :) in curand o sa incerc toate retetele tale pana acum am 2 la nr ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac alegerile tale - tocmai am vazut care a fost cea de-a doua reteta :) Daniela, chiar te provoc sa le incerci pe toate! :D

      Ștergere
  24. Cea mai buna placinta! Am mancat la mare cand am fost micuta, dar n-am facut niciodata. Abia astept sa-i surprind pe cei din casa cu ea. Ma bucur foarte mult ca am gasit reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rita, sper ca placinta dobrogeana sa fie o surptiza placuta, iar tu sa o gasesti cat mai asemanatoare cu cea pe care o mancai la mare.

      Ștergere
  25. uauuu cel mai bun bucatar , cele mai bune retete,aceasta trebuie neaparat incercata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha, cele mai bune retete este foarte probabil, dar cel mai bun bucatar nu prea cred, inca am foarte multe lucruri de invatat in bucatarie... Dar iti multumesc pentru sustinere ;)

      Ștergere
  26. Arata tare bine,ma sa o fac cu siguranta cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere
  27. AM REUSIT SA FAC ACEASTA PLACINTA SUPER ,SUPER BUNA NU MAI AM CUVINTE DE LAUDA SOTULUI I-A PLACUT SI LUI CARE ESTE UN MOFTUROS

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca placinta dobrogeana i-a placut si sotului, dupa tot timpul petrecut in bucatarie, parca ar fi fost pacat sa nu primesti si tu niste laude. Acum, ca i-ai deschis apetitul la placinte cu branza, poate sotul nu va face mofturi nici la placinta cu branza sarata (ti-am lasat link catre aceasta, in caz ca vei dori s-o incerci).

      Ștergere
  28. Cu branza sarata nu-i place.Acum a-m facut prajitura cu mere si biscuiti,e super si asta ne place la toti.Multumim pt retete ,astept altele mai noi,mai dietetice sa nu ne ingrasam prea mult.Multa sanatate va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel! Tocmai am publicat o reteta noua, care cu siguranta nu ne va ingrasa prea mult :) E vorba de o supa crema.

      Ștergere
  29. Azi am facut placinta. Foarte buna. Multumim ca ai postat-o

    RăspundețiȘtergere
  30. a iesit perfect! asa cum mi-o aminteam de acum cativa ani cand am mancat la Aqua magic si mi s-a parut incredibila! am mai incercat sa o fac dupa alte retete dar n-a iesit...si ma resemnasem!
    insa de astazi am cu ce ma lauda! :) stiu sa fac placinta dobrogeana!
    Multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viata ne rezerva uneori si surprize placute, n-ar trebui sa ne resemnam niciodata :) Felicitari! Nu stiam ca au o placinta dobrogeana dulce atat de buna la Aqua Magic (ai observat ca practic m-am felicitat si pe mine :D )... desi stau la vreo 15-20 minute de mers pe jos, n-am intrat niciodata acolo pana acum. Poate ar trebui sa intru atunci cand am pofta de placinta si nu vreau sa incing cuptorul vara, pe canicula :)

      Ștergere
  31. multumesc! :) nu stiu cum e acum...dar atunci era delicioasa! cand o sa ajungem la mare...de data asta si cu fetitele ...o sa mergem din nou acolo...si pentru placinta dar mai ales pentru distractie! :) caci placinta buna stiu si eu a face! ;) :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, asa... sa vada si fetitele ce mama priceputa au :) Se pot convinge 100% de asta gustand placinta dobrogeana originala si comparand-o cu ceea ce faci tu :D

      Ștergere
    2. am repetat experienta si din nou...a fost superlaudata si a disparut imediat! am avut si niste musafiri neanuntati :P si care mi-au zis sa nu-i servesc cu nimic caci tocmai luasera masa intr-un restaurant grozav unde au mancat in nestire! si ca nu pot nici s-o guste... credeti ca a ramas vreo firimitura in farfuriile lor? nimic! :) deci reteta este minunata! multumim din nou! zilele astea o sa incerc gombotii, n-am facut niciodata, sa vedem ce-o iesi! :)

      Ștergere
    3. Atunci cand reteta trece si testul musafirilor veniti cu "burta plina", inseamna ca poti trece placinta dobrogeana la favorite :D
      Ai incercat pana la urma galustele de prune? Daca da, eu sunt convins ca ti-au iesit bune, insa sunt curios cum ti s-au parut :)

      Ștergere
  32. Prietene, .......... e belea reteta ! Am executat-o aseara si am fost f incantata de rezultat. Sa traiesti, baiat frumos ! Multumesc, tot Nico.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pt ce, Nico... la cat mai multe belele d`astea reusite cu ajutorul retetelor mele :)

      Ștergere
  33. :(( nu am stiut sa aleg corect temperatura de coacere. In cuptor clasic, la 180*C, mi-au trebuit 50 min.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deh, avantajele cuptorului electric... :) Am auzit bucatari zicand ca n-ar fi incantati de cuptoarele electrice, insa mie mi se par perfecte - bine, nici n-am folosit un altfel de cuptor, deci e clar ca sunt subiectiv :)) Totusi, parca mi se pare cam mare diferenta, daca zici ca placinta dobrogeana a avut nevoie de 50 de minute pentru a se coace.

      Ștergere
  34. Servus. Crezi ca merge sa inlocuiesc branza cu ciuperci ?
    Vreau sa fac o placinta cu ciuperci si ptr ca m-am indragostit de reteta aceasta, tare mi-ar placea sa primesc un raspuns pozitiv.....:)) Multumesc, tot Nico.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e vorba de dragoste, atunci placinta asta merge facuta si cu ciuperci. Eu le-as cali si le-as amesteca cu patrunjel, oua si, eventual, putina smantana.

      Ștergere
    2. Multam fain de raspuns. Sper sa te apuce si pe tine pofta de placinta cu ciuperci, asa vom beneficia si de detalii, iar eu nu voi mai avea emotii ptr produsul final :))))) ca de, mai sunt si incepatori printre noi.....:))))) O zi faina iti doresc, tot Nico.

      Ștergere
  35. Ideea cu ciupercile suna bine, dar ce punem deasupra , tot sosul cu iaurt? Ma gandesc sa nu iasa uscata, fara nimic deasupra...
    Anays

    RăspundețiȘtergere
  36. Ce inseamna foc mediu la cuptorul electric?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cuptorul meu electric eu setez 175 grade C atunci cand vreau foc mediu. Insa temperatura poate varia cu plus-minus 5 grade, nu-i nicio problema.

      Ștergere
  37. Multumesc de precizare. Am prestat-o astazi si a iesit super!

    RăspundețiȘtergere
  38. You`re welcome, Ela! :) Sa stii ca mai sunt multe alte minuni pe blog, te asteapta sa le descoperi...

    RăspundețiȘtergere
  39. Sal. Acum am băgat-o la cuptor. Aștept sa se coacă. Felicitari pentru blog :) Denumirea m-a atras. Imi place ca explici destul de detaliat, iar pozele ajuta foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Deci am fost inspirat atunci cand am ales BarbatLaCratita, poate nu intrai aici daca denumeam blogul "retete explicate detaliat" :)

      Ștergere
  40. Super reteta. Mi-au iesit foarte bune placintele. Mentionez ca am facut aluatul in masina de paine... mai putina munca si oricum nu prea ma pricep la framantat. Urmaresc cu interes blogul tau. Mult succes in continuare

    RăspundețiȘtergere
  41. Comentariul era pt poale-n brau. Vreau sa incerc si reteta asta si nu mi-am dat seama ca postez aici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea putin conteaza unde scrii, important e ca mesajul tau sa ajunga :) Sunt curios care ti se vor parea mai bune: placintele dobrogene sau cele moldovenesti.

      Ștergere
  42. Foarte gustoasa placinta! Felicitari pentru reteta! :)
    Irinna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, felicitari si tie pentru placinta reusita :) Te mai pot tenta si cu alta reteta? :D

      Ștergere
  43. Fac placinta ta de 3-4 ani...periodic adica de 2 ori pe luna ...sa-mi fie rusine...pana acum nu m-am gandit sa-ti multumesc...asa ca iata-ma acum cu un mare MULTUMESC pentru reteta...��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzind cat de des prepari tu placinta asta, mai degraba mie ar trebui sa-mi fie rusine, ar trebui sa folosesc mai des bucataria... Iti multumesc si eu pentru faptul ca te-ai gandit sa-mi scrii!

      Ștergere
  44. Excelenta placinta!! Si ca sa iti raspund la intrebare, placinta dobrogeana imi place un pic mai mult, dar si poalele-brau sunt foarte bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie cred ca-mi place mai mult placinta dobrogeana pentru ca se face mai usor: nu trebuie sa framant si nici sa astept pana cand creste aluatul :)

      Ștergere
  45. Acum o fac pt. prima data ,am facut placinta ,dar nu asa !!Oricum miroase extraordinar si sunt convinsa ca va fi si f.f.buna !!! Multumesc pt. tot ce impartasiti cu noi !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... Micile schimbari pot transforma radical rezultatul unei retete, acum sa speram ca varianta mea de placinta dobrogeana ti se va parea mai buna decat ceea ce ai incercat deja. Poti sa-mi vorbesti la pertu, toata lumea o face.

      Ștergere
  46. Cat on a hot tin roof21 septembrie 2017 la 18:49

    Posibil cea mai buna placinta cu branza din lume. Proaspat scoasa din cuptor este irezistibila. Am mancat patru portii...si as mai fi mancat...Mi-au iesit in jur de zece rulouri deoarece am folosit cate o foaie de placinta in loc de doua, iar foile nu au fost congelate. Multumesc mult, mult :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg perfect ce spui, am "patit-o" si eu :) ... atunci cand o mananci, chiar esti convins ca asta e cea mai buna placinta cu branza din lume. Pur si simplu nu ma mai pot opri din mancat!

      Ștergere
  47. Nu inteleg cum se increteste placinta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ceva banal, de aceea nici nu am insistat asupra "incretitului" placintii - trebuie doar s-o motototlim/ strangem putin cu degetele, adica sa n-o asezam perfect dreapta in tava (sau, explicat altfel, asezam foaia placintii pe latimea tavii si, neavand suficient loc, efectiv o inghesuim acolo). Apropo, imaginile alea mici din timpul prepararii placintei se pot mari daca dam click pe ele (uneori ajuta daca studiem putin detaliile din imaginile retetei).

      Ștergere
  48. Crezi ca, daca as umple vreo 2 foi cu crema de vanilie, stric placinta? Le-as intercala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De stricat nu, poate din contra, ideea ta ar face ca placinta sa fie mai buna decat cea prezentata de reteta mea.

      Ștergere
  49. Buna reteta, dar nici un cuptor electric normal nu reuseste in 25-30 de minute, la 175 de grade sa coace aceasta placinta.... Mie mi-a trebuit 50 de minute.
    Pe putin. Dar este un deliciu.
    Salutari din DE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare, Peter! Si eu care ma gandeam ca ar trebui sa schimb cuptorul asta cu unul mai nou si, speram eu, mai performant 😅 Serios vorbind, banuiesc ca branza folosita de tine la placinta dobrogeana nu a fost foarte uscata si a durat ceva pana cand s-a evaporta tot zerul... oricum, fiecare cuptor are "personalitatea" lui si durata coacerii sugerata in reteta este oarecum estimativa, tot "ochiometric: trebuie sa verificam placinta - avem cronometre si alarme pe cuptor mai mult pentru a nu uita de placinte si a le arde, gatitul nu e o stiinta exacta si necesita atentia noastra...

      Ștergere
  50. Felicitari pentru reteta de placinta dobrogeana. Am aplicat-o și iese foarte bine. După ce fac toate rulourile umplute cu crema de branza și le ung cu putina cantitate de unt, bag tava la cuptor sa se rumenească foile după 25 de minute pun crema de iaurt și las sa se gătească. Tot mi-e teama sa nu mănânc coca cruda înăuntru. Sărbători frumoase sa aveți.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)