Plăcintă cu dovleac

Placinta cu dovleac reteta
Ingrediente reteta Placinta cu dovleac:
  • un pachet foi de placinta
  • 500 g dovleac
  • 10 linguri zahar
  • 200 ml ulei
  • 3 lingurite scortisoara
Placinta cu dovleac ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Cel mai simpla si rapida modalitate de a prepara o placinta este aceea in care care apelam la foile de placinta cumparate. Pachetul contine zece foi de placinta si am folosit cate doua foi pentru fiecare placinta cu dovleac. Curatam dovleacul de coaja si seminte, apoi il dam pe razatoare. Punem doua foi de placinta in tava si intindem uniform cateva linguri de dovleac ras, doua linguri de ulei, o lingura si jumatate sau chiar doua de zahar si aproximativ o jumatate de lingurita de scortisoara. Rulam foaia de placinta aproape ca pe o clatita si apoi procedam in acelasi fel cu celelalte patru placinte cu dovleac. Asezam placintele intr-o tava - ideal ar fi sa folosim o tava mai mica decat cea a cuptorului si sa le "inghesuim" putin pe latimea tavii. Astfel ne asiguram de faptul ca placintele noastre cu dovleac nu vor iesi subtiri/plate. Ungem cu restul de ulei placintele de dovleac si le introducem in cuptorul incins. Am tinut placinta cu dovleac la cuptor aproximativ o jumatate de ora, la foc mediu (150-200 grade C). Dupa ce o scoatem din cuptor, presaram zahar pudra deasupra placintei. Daca nu ungem foile placintei cu ulei din abundenta, la final acestea vor fi uscate si crocante.
Placinta cu dovleac reteta
Placinta cu dovleac reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de placinta!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

30 de comentarii:

  1. Nu stiu daca te-ai gandit si la ce am scris eu intr-un comentariu, dar acuma chiar sunt obligata sa-i fac sotului meu placinta asta ! Acum e momentul !

    RăspundețiȘtergere
  2. Am sa incerc neaparat placinta daca gasesc dovleac de acela care e in poze, pe la noi nu am prea vazut dovleco de acest fel. Eu fac placinte la fel dar cu umplutura din mere si se numesc "strudele"

    RăspundețiȘtergere
  3. Zina, m-am gandit ca in cazul in care nu-i vei prepara sotului budinca de dovleac, atunci sa-ti dau alta varianta :)
    Nu sunt sigur le ce anume te referi, la domeniu propriu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Peter, nu trebuie sa folosesti dovleac exact ca cel folosit de mine. Eu am vrut sa iau dovleacul pe care-l stiu de mic, acela "alb" si rotund pe care-l numim "dovleac turcesc". Dar mi-a zis cineva ca dovleacul acesta galben si lunguiet ar fi mai bun. Parca mi s-a parut si mie ca este putin mai dulce, dar nu e mare diferenta.
    Si eu fac aceste placinte si cu umplutura din mere, probabil voi pune niste poze si cu acestea cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu fac placinta/strudel cu foi cumparate, dar folosesc cate 3 foi si le ung pe fiecare cu ulei, apoi intind uniform umplutura din belsug. Nu am gustat din placintelele tale ca sa pot face o comparatie, deci nu sustin ca varianta mea este mai buna, dar poti incerca si asa. Claudia

    RăspundețiȘtergere
  6. Hai sa zicem ca amandoua sunt la fel de bune :) Eu am pus cate 2 foi pentru a putea umple tava, nu neaparat pentru ca imi place cu 2. Nu prea respect eu retetele, de obicei le adaptez in functie de cum imi convine in momentul in care gatesc. La sfarsit, dupa ce le si gust, decid daca le postez pe site sau nu :)

    RăspundețiȘtergere
  7. pare simpla. Trebuie incercata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma ucizi cu dovleacul asta...anul trecut chiar nu am aucat sa mananc...

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ! Am si eu o intrebare : de unde imi pot procura dovleacul acesta pentru placinta ?
    Va multu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu pla! :)) Dovleacul se gaseste cam peste tot - prin piete, prin hipermarketuri. Se poate folosi orice sortiment de dovleac de placinta (rotund, lunguiet).

      Ștergere
  10. ok. Multumesc mult! placinta aceasta e char asa gustoasa precum se spune? trebuie sa o pregatesc pentru lucrarea de Atestat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil depinde si de gusturi, insa mie-mi place foarte mult. Daca esti sigura ca-ti este permis sa folosesti foi de placinta cumparate, atunci iti urez multa bafta cu atestatul!

      Ștergere
  11. buna! o intrebare: intre foi nu pui unt sau nu le ungi cu ulei?eu cel putin asa fac la placinta cu branza si stafide (pun bucatele mici de unt pe fiecare foaie si pe deasupra mai mult). ma gandesc ca daca calesti inainte dovleacul cu zaharul+esenta ceva si scortisoara iese mai gustos (condimentele sunt mai puternice la gust daca sunt calite putin inainte).

    toate cele bune si spor la gatit!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Florin! Cred ca n-ai citit cu foarte mare atentie reteta :) Altfel nu inteleg de intrebarea, din moment ce am pus 200 ml ulei - o parte pe compozitia de dovleac din interior iar cu restul am uns placintele dupa ce le-am inghesuit in tava. Nu neg ca gustul ar putea fi potentat prin calirea dovleacului, insa eu incerc sa aleg cea mai simpla solutie in retetele mele. Si parca n-am chef sa mai pierd timpul calind dovleacul si apoi spaland tigaia folosita :D

      Ștergere
  12. Buna,Robert.Pentru ca mai am un dovleac de-cu' toamna m-am gandit sa fac o placinta.Si,cum sunt open minded,am intrat pe blogul tau sa vad cum ai facut-o.M-am lamurit dar,(din obisnuinta)am citit si comentariile.Referitor la ultimul(Florin)cred ca erai putin nervos de nu i-ai dat nici un pic de credit.Si ca sa te luminez am sa-ti spun ca si eu ,la inceputuri, foloseam dovleacul asa,ca si tine.Pana intr-o zi cand m-am pomenit,pe nepusa masa cu o ruda de la tara.Cand a vazut aia cum pun eu dovleacul ras in foi,mai ca nu m-a batut!"Fa,Mario(din dragoste!...)esti proasta?!?Strici bunatate de dovleac?" Si bineinteles ca mi-a luat toate atributele din bucatarie.Acum,nu intelege gresit:eu sunt mica de inaltime,si pe atunci si slabuta ,iar ea o namila de vreo 120-130 de kg...Asa ca am lasat-o pe nebuna sa-si faca damblaua.Ideea e ca a calit dovleacul si l-a folosit cand s-a mai racit.Robert, chiar e mai bun;facand treaba asta ai si un control total asupra cantitatii de zahar,dar si faptul placinta poate fi consumata de toata lumea:copii,batrani(stii ei mai au si probleme cu dantura).Eu nu-ti spun sa renunti la reteta ta,dar asa cum mi-ai raspuns odata,poti sa alternezi.Si daca ai probleme cu spalatul unei cratite in plus,da-mi voie la un mic sfat:cand mai faci placinta ,asigura-te ca ai si o prezenta feminina(nu mama!).Nici nu stii ce minuni se petrec cand se spala vase in tandem!Ma opresc.Cu simpatie,Mariana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana, nu e vorba de nervozitate, pentru ca daca sunt nervos inseamna ca in niciun caz nu-mi arde mie de citit mesajele de pe blog, cu atat mai mult sa ma apuc sa raspund :) Primesc foarte multe mesaje (pe blog, pe fb, pe mail) si uneori timpul pur si simplu nu prea-mi permite sa le fac fata, iar asta ma face sa raspund scriind exact primul lucru care-mi trece prin cap in momentul respectiv, iar uneori acest lucru poate face ca anumite lucruri sa poate fi interpretate altfel. Daca la sfarsit adaugam si o amabilitate de genul "foarte buna ideea aceasta cu calitul dovleacului, iti multumesc pentru sfat", atunci probabil totul era perfect. Eu chiar cred ca pontul lui Florin este bun, stiu si persoane care calesc dovleacul pentru placinta cu dovleac, insa mie-mi plac retetele simple si rapide, incerc sa nu stau toata ziua in bucatarie. Ar fi trebuit sa mentionez in reteta faptul ca dovleacul poate fi si calit, insa ori am uitat s-o scriu, ori probabil am uitat ca merge si calit - habar n-am care dintre ele, reteta este publicata acum foarte mult timp, in octombrie 2010 :)
      Pare interesanta ideea ta cu spalatul vaselor in tandem, insa cred ca n-ar face nicio minune in cazul de fata :) Eu doresc sa fiu seful bucatariei, prietena mea isi doreste acelasi lucru, deci asta ne face sa colaboram foarte rar :D

      Ștergere
  13. Bine,Robert.N-o sa se mai intample.Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu inteleg de ce te-ai suparat (banuiesc ca te-ai suparat din moment ce de obicei comentariile tale nu erau atat de scurte si erau semnate invariabil "Cu simpatie, Mariana")...

      Ștergere
  14. Simpatiile mele nu se pierd asa usor.Sunt suparata,e adevarat,dar nu pe tine ci pe mine.Daca vreodata am sa mai intervin pe blogul tau o sa fie scurt si la obiect.(daca...).Mariana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Din cate am observat eu, in general simpatia se castiga greu si se pierde foarte usor... Aici nu trebuie sa fie nimeni suparat, doar suntem pe un blog culinar. Ar trebui sa ne suparam decat daca nu ne iese vreo reteta, insa si aceea sa fie doar o suparare de moment :)

      Ștergere
  15. M-am intristat....
    Sa fi pierdut o fana, Robert?
    Dar....
    e vremea placintelor!!!
    Dup-atata vant si ploi... :-)
    Magda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Probabil si vremea asta mohorata te intristeaza... in Constanta inca era vant si ploaie atunci cand scriai mesajul, codul portocaliu s-a prelungit aici... Vad ca la tine nu vine soare dupa ploaie, ci o placinta de dovleac :D

      Ștergere
    2. Daaaa...am facut 2 tavi!
      M-am ambitionat si am facut aluatul pentru foi ;) cele din comert prea se ``topesc``...
      Si ce bine mirosea in casa...!
      Iar ploaia batea-n geam! vantul indoia copacii! ca doar tot in Constanta stau! :)

      Ștergere
    3. Magda, cred ca ar trebui sa mai adaugi ceva atunci cand te semnezi (de ex. Magda CT) - nu mi-am dat seama ca esti tu, aveam impresia ca este o alta Magda cu care tocmai vorbisem pe Facebook :)
      Eu n-am suficienta ambitie pentru a face si foile, mi se pare o munca prea migaloasa. Asta pentru ca mi-ar lua o gramada de timp sa intind foile alea, mie nu-mi place placinta de dovleac decat cu foi extrem de subtiri. Chestie de obisnuinta probabil...

      Ștergere
  16. Fffff gustoasa, am pus si un pic de nuca pisata, am citit mai sus....felicitari Robert...iar ai fost la inaltime!
    Mie mi-a iesit cam uleioasa...data viitoare ung mai putin :)

    Patricia Emese Stan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Patricia! Nu te-am mai vazut pe blog de foarte multa vreme :) Eu de obicei pun mai mult ulei, nu-mi place ca foile placintei sa devina crocante.

      Ștergere
  17. uite ca fac si placinta cu dovleac....si de lene ce mi-a fost am dat fuga la magazin dupa foi :)))) si sa stii ca fac si cu branza sarata, uite asa sa te oftici :P....

    RăspundețiȘtergere
  18. Si apropo de dovleacul calit...am facut odata asa si am avut niste dureri groaznice de stomac de la el...tot mai buna este placinta cu dovleac crud....;)

    RăspundețiȘtergere
  19. Iti multumesc Robert! A iesit dementiala, intr-adevar am calit dovleacul. Cele 10 lg de zahar au fost echilibrul perfect de dulce...iar cine a vrut mai dulce si-a presarat zahar vanilat pe deasupra...Am uns fiecare foaie Bella cu ulei insa cred ca daca ungeam cu mai putin ar fi iesit mai crunchy si nu asa de moi...Stii cumva alt tip de foi care ar fi iesit? Recunosc ca pe mine dovleacul ca valoare nutritiva ma intereseaza mai mult decat sa am mult aluat insa ca idee...

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)