Prăjitură cu nucă şi cremă caramel

Prajitura cu nuca si crema caramel reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu nuca si crema caramel:
  • pentru blatul cu nuca al prajiturii
  • 7 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 200 g nuca (macinata)
  • o lingurita praf de copt
  • 3 linguri faina
  • pentru crema caramel a prajiturii
  • 7 galbenusuri
  • un pachet de unt (200 g)
  • 200 g zahar
  • 200 g nuca (tocata)
  • pentru glazura prajiturii
  • 200 g ciocolata (ajung si 180 g)
  • 2 linguri ulei
Prajitura cu nuca si crema caramel ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Inca de la inceputul retetei prajiturii cu nuca si crema caramel, din felul in care am grupat ingredientele necesare, se poate vedea faptul ca vom imparti prepararea acesteia in trei etape distincte: 1. blatul cu nuca macinata, 2. crema caramel cu nuca tocata si 3. glazura foarte simpla de ciocolata topita. Tava pe care am folosit-o pentru coacerea blatului este una destul de mica, dimensiunile acesteia fiind 25x18cm. 1. Prepararea blatului prajiturii. Spalam sapte oua, separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile cu un praf de sare. Atunci cand albusurile incep sa se intareasca, adaugam sapte linguri de zahar, pe rand (nu toate deodata!). Continuam sa batem/ mixam albusurile pana cand terminam de pus tot zaharul si suntem siguri ca acesta s-a topit (pentru a termina mai repede, putem folosi zahar pudra, avand insa in vedere faptul ca este o mica diferenta intre cel tos si cel pudra). Peste albusurile batute spuma tare adaugam apoi trei linguri de faina si o lingurita cu praf de copt (lingurile nu trebuie sa fie nici rase, nici cu varf). Este mai usor sa amestecam inainte faina cu praful de copt, insa eu le-am pus separat mai mult pentru a se vedea cat mai clar in imaginile retetei si pentru a nu uita cumva sa punem tocmai praful de copt. Incorporam faina cu grija (folosindu-ne de o spatula sau de o lingura), amestecand usor de jos in sus (pentru a nu se strica prea tare spuma de albusuri). Dupa ce terminam de incorporat faina in compozitia blatului prajiturii, adaugam 200 g de miez de nuca. Pentru ca bucatile ar fi mai grele si aceasta greutate nu prea ar permite blatului sa creasca, indicat este ca nuca sa fie macinata (chiar si asa, blatul nu ne va iesi foarte umflat). Tapetam o tava cu hartie de copt sau o ungem cu niste grasime (ulei, unt, margarina, untura) peste care presaram putina faina si turnam compozitia prajiturii. Introducem tava in cuptorul incins bine si coacem blatul prajiturii cu nuca la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ 30 de minute (sau, pentru mai multa siguranta, pana cand trece testul scobitorii - adica introducem o scobitoare in blat si stim ca acesta este gata atunci cand scobitoarea iese uscata). Dupa ce scoatem blatul prajiturii din cuptor, inlaturam folia, il intoarcem pe cealalta parte si il lasam la racit (il intoarcem pentru ca partea de jos a blatului este dreapta, cea de deasupra va creste in timpul coacerii si va avea denivelari). 2. Prepararea cremei caramel a prajiturii cu nuca. Punem intr-un vas sapte galbenusuri, adaugam 100 g de zahar (doar jumatate din cantitatea de zahar trecuta la ingredientele cremei!) si amestecam pana cand zaharul se topeste si obtinem un fel de crema. Apelam la o a doua cratita, pe care o punem pe plita aragazului (la foc mediu) pentru a se incinge. Incepem sa punem restul de zahar (100 g) si asteptam sa se topeasca, avand mare grija sa nu ni se arda zaharul (pentru ca astfel ar strica gustul cremei caramel a prajiturii). Adaugam un pachet de unt si amestecam pana cand se topeste tot zaharul caramelizat si se contopeste cu untul. Dupa ce obtinem un fel de sos, adaugam peste acesta compozitia de galbenusuri obtinuta la inceputul prepararii cremei caramel, prin amestecarea acestora cu zaharul. Tinem in continuare crema la foc mediu (spre mic) pana cand se ingroasa, avand grija sa amestecam mai tot timpul. La final, crema caramel obtinuta trebuie sa aiba o consistenta foarte asemanatoare cu cea a unei smantani groase. Atunci cand ajungem la consistenta dorita, adaugam nuca tocata si mai lasam cratita la foc inca cinci minute (nu punem nuca macinata asa cum am procedat la blat, trebuie ca aceasta sa se simta in crema). Dupa ce crema caramel se raceste putin (dar nu prea mult, pentru ca altfel va deveni mai greu de intins), o turnam peste blatul prajiturii cu nuca, o intindem uniform si o introducem in frigider (pentru a se intari crema). Nu este neaparat necesar sa pastram blatul in tava, eu am facut-o deoarece astfel nu vom face mizerie in bucatarie sau in frigider in cazul in care crema ar fi mai subtire si ar curge putin. 3. Prepararea glazurii se poate face in timp ce prajitura cu nuca si caramel sta la rece in frigider. O numim glazura doar pentru ca o folosim pentru a glazura prajitura, insa de fapt este o ciocolata topita amestecata cu putin ulei (folosim ulei pentru ca, atunci cand acoperim prajitura, ciocolata topita sa nu se mai intareasca atat de repede precum ar face-o in mod normal). Rupem in bucatele 200 g ciocolata (ne ajung si doua tablete de cate 90 g) peste care turnam doua linguri cu ulei (in locul uleiului merge sa punem si lapte, frisca lichida, unt sau margarina). Punem vasul cu ciocolata la bain-marie si amestecam din cand in cand, pana se topeste (pentru cei fara experienta in bucatarie, topitul la bain-marie inseamna ca nu asezam vasul direct pe foc, ci deasupra unui alt vas cu apa). Atunci cand ciocolata s-a topit, o luam de pe foc si o lasam un pic la racit, la temperatura camerei (pentru a nu risca cumva ca ciocolata sa fie prea lichida si sa ne trezim ca ne curge toata de pe prajitura). Apoi o turnam peste prajitura cu nuca si crema caramel, incercam sa o nivelam putin cu dosul unei linguri si reintroducem prajitura la frigider pentru a se intari si glazura de ciocolata de deasupra. Daca e sa ma intrebati pe mine, eu as zice ca nu ar trebui schimbat nimic la aceasta prajitura, insa se poate renunta la glazura sau se poate glazura cu orice altceva, nu neaparat cu ciocolata. Daca folosim ciocolata, ideal ar fi sa nu folosim o ciocolata de menaj, ci una cu mai mult gust (indiferent daca este cu lapte sau amaruie - in imaginile retetei mele apare o ciocolata cu lapte).
Prajitura cu nuca si crema caramel reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

32 de comentarii:

  1. ma gandesc, nu este uscat blatul, nu ar trebui putin-putin insiropat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In combinatie cu aceasta crema caramel, blatul prajiturii cu nuca nu cred ca are deloc nevoie sa fie insiropat, altfel as fi facut acest lucru. Insa totul tine de gusturile fiecaruia... deci, daca crezi ca prajitura ar fi chiar mai buna cu blatul insiropat, atunci poti incerca. Si, bineinteles, te asteptam sa ne impartasesti concluziile :)

      Ștergere
  2. Arata excelent! O voi prepara in week-end... si revin cu feedback-ul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Week-end-ul se apropie cu pasi repezi... :) Cred ca nu ma hazardez prea mult atunci cand anticipez ca vei fi la fel de incantata ca si mine :D

      Ștergere
  3. Buna seara, din nou o prajitura care arata intr-un fel care ma face sa uit de diete:) intrebare: tava e doar de 25. lungime x 8 cm latime?mi se pare foarte mica.... multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Da, nu este o greseala de "tipar" :) Tava chiar este de 8cm latime pe 25cm lungime... deci este o prajitura micuta, care nu provoaca prea mari "daune" siluetei. Poti sa te faci ca uiti de dieta macar de data aceasta :D

      Ștergere
    2. multumesc - o voi incerca cu sigurantza

      Ștergere
    3. Revin, acum am recitit reteta si de fapt chiar este o greseala de "tipar" :) Tava este de 18cm latime pe 25cm lungime... Imi cer scuze, mi-a scapat acel "1" atat in reteta, cat si in comentariu. Deci ramane totusi o prajitura micuta, care nu poate provoaca "daune" iremediabile siluetei.

      Ștergere
    4. e dementziala - in topul prajiturilor

      Ștergere
  4. EU AM FACUT-O, ESTE EXCELENTA!

    RăspundețiȘtergere
  5. de fapt arata ca un snikers

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau poate ala arata ca prajitura... Care-a fost primul: oul sau gaina? ;)

      Ștergere
  6. Și eu am făcut de cîteva ori prăjitura asta, e preferata colegilor mei de birou, doar că nu mai pun glazura deasupra, ci între blat și cremă, și o fac din ciocolată albă, ca să arate mai interesant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E interesanta varianta ta, ciocolata alba contrasteaza puternic cu blatul si cu crema, deci ar trebui sa arate foarte bine prajitura. Oricum, crema caramel intarita este destul de aspectuoasa cu bucatelele ei de nuci. Norocosi colegi de birou ai, Smaranda... ;)

      Ștergere
  7. am facut si eu prajitura asta de cateva ori,dar am pus glazura de ciocolata alba intre blat si crema,iar deasupra glazura de ciocolata...delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci ai vrut s-o faci invidioasa pe Smaranda, ai folosit si ciocolata alba din mijloc, si ciocolata cu cacao deasupra :) Clar, cu cat mai multa ciocolata avem intr-o prajitura, cu atat mai bine!

      Ștergere
  8. Pare foarte buna prajitura, vreau s-o fac si eu si multumesc pentru idee. Din cate stiu, blaturile de bezea (fara galbenusuri) nu se insiropeaza niciodata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Amelia. Asa stiu si eu, insa regulile sunt facute pentru a fi incalcate, mai ales atunci cand e vorma de retete culinare - trebuie sa le adaptam gusturilor noastre, nu? :) Bineinteles, iti recomand sa faci varianta de pe blog, adica sa n-o insiropezi.

      Ștergere
  9. La multi ani ! Sanatate si retete inspirate va doresc ! Am facut-o de 2 ori: de Craciun si de Revelion (ma refer la prajitura cu nuca si caramel, desigur :-)). A fost super apreciata, ba chiar mi-au cerut reteta. Mie-mi seamana foarte tare a Snickers. Multumesc pentru o reteta deosebita si usor de facut. Mai vreau si altele....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un La Multi Ani! intarziat si din partea mea :) Prajitura asta e clar o reteta perfecta de sarbatori, ma bucur ca te-a ajutat sa te bucuri de aprecierea celor care au gustat-o. N-am mai mancat de mult un Snickers, insa am impresia ca acesta are un blat putin sfaramicios si nici nu cred ca are nuca deloc. Cred ca ar trebui sa ma "sacrific" si sa-l studiez putin :D

      Ștergere
  10. totusi cred ca este prea multa nuca,pica cam greu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu stiu cat de greu pica, insa nuca este buna raaaau in prajituri... Dar, la o adica, mai putem face si compromisuri.

      Ștergere
  11. Foarte tare prajitura, iar crema aia de caramel.... delicioasa :P
    Mai am glazura si e gata. Multumesc pentru reteta :P

    RăspundețiȘtergere
  12. acum sint i8n bucatarie a iesit excelent ,atit doar ca nu e prea inalta,tava mea fiind un pic mai mare...dar este deosebita.multumescccccccc

    RăspundețiȘtergere
  13. Incearca te rog si varianta care o fac eu! Eu ii spun Regina pentru ca asa si este! E o combinatie perfecta intre nuca putin prajita si o crema in genul ciocolatei de casa! Blatul: 7 albusuri se bat cu 200g zahar, se adauga 200g de nuca taiata si prajita putin, iar apoi 3 linguri de faina si praful de copt. Crema: 7 galbenusuri se freaca pe baie de aburi cu 250 g de zahar pana se ingroase putin, dupa ce s-a ingrosat se ia de pe foc se adauga 250g de margarina si 2 linguri de cacao. Se omogenizeaza foarte bine, iar la final se adauga lapte praf pana cand crema capata o consistenta normala nici moale nici tare. Eu nu o ornez cu nimic, nivelez bine crema si atat. E dementiala!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De incercat varianta ta de prajitura cu nuca, mai ales daca aud ca ai incoronat-o regina! :)

      Ștergere
    2. LAPTE PRAF???MARGARINA???FUGI DE-AICI CU TOXICITATILE TALE!!!!!!!!!!!!!

      Ștergere
  14. Este exceptionala, am pregatit-o impreuna cu fetita mea de 11 ani. Clar nu e nevoie ca blatul sa fie insiropat, este perfecta asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parca altfel se prepara prajitura atunci cand ai un astfel de ajutor, nu-i asa, Teodora? Bine, acum eu am considerat ca cea mica a fost ajutorul, insa e posibil ca ea sa nu fie de acord :) Ma bucur sa aud ca blatul vi s-a parut perfect asa cum l-am facut eu, dar poate-l incercati si insiropat... stii cum se zice: niciodata nu stim ce pierdem pana nu incercam :)

      Ștergere
  15. As avea nevoie de niste sfaturi cu privire la crema caramel. Am facut doar o singura data acum un an prajitura aceasta. Mi-a iesit crema fara probleme atunci. Eh, acum nu stiu de ce mi s-a taiat crema de doua ori. Prima oara inca din etapa adaugarii untului desi am adaugat putin(cam cat o lingurita) treptat. Iar a doua oara s-a taiat cand am adaugat crema de galbenuse. Inca de la prima lingura adaugata. Ce sfaturi ati avea pentru mine, va rog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca putem vorbi de norocul incepatorului... Eu atunci cand pun untul nu o fac delicat, ci pur si simplu il arunc peste zaharul topit - deci ma gandesc ca poate crema prajiturii sa se fi taiat datorita untului foarte slab (degresat, cu multa apa). A doua oara e posibil sa se fi intamplat din cauza focului prea tare - apropo, la fel procedez si aici, torn direct galbenusurile in cratita, nu stau sa le pun pun treptat, cate o lingura.
      Deci sfatul meu esta ca data viitoare sa incerci sa folosesti un unt cu continut ridicat de grasime si sa tii flacara aragazului pe minim, pentru siguranta.

      Ștergere

.