Negresă de post

Negresa de post reteta
Ingrediente reteta Negresa de post:
  • 400 g gem
  • o cana apa (250 ml)
  • 3/4 cana ulei (aprox. 200 ml)
  • 2 linguri cacao (40 g)
  • o lingurita scortisoara (5 g)
  • 100 g zahar (optional)
  • 3 cani faina (aprox. 500 g)
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu (10 g)
Negresa de post ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Majoritatea retetelor culinare populare la romani trebuie musai sa aiba si o varianta de post, chiar daca, in unele cazuri, aceasta nu are niciun farmec si nu se poate compara absolut deloc cu varianta originala. Nu acelasi lucru poate fi spus despre negresa de post preparata dupa reteta mea, aceasta fiind o reteta total diferita, nu doar o adaptare fortata a retetei de baza a negresei (reteta de baza a negresei nu contine gem). Punem intr-un vas incapator 400 g de gem (putem folosi orice fel de gem la negresa de post), trei sferturi de cana cu ulei, o cana cu apa si 100 g de zahar (doar daca gemul folosit nu este foarte dulce sau daca ne plac prajiturile mai dulci, altfel putem renunta la zahar). Amestecam foarte bine ingredientele pana cand se topeste zaharul, apoi adaugam o lingurita cu scortisoara si cele doua linguri cu cacao. Pentru a colora cat mai bine negresa (mai ales in situatia in care vom folosi un gem deschis la culoare), putem pune si mai multa cacao, insa cu riscul ca gustul acesteia sa acopere total gustul gemului. Amestecam compozitia negresei de post pana cand incorporam scortisoara si cacaoa, apoi adaugam trei cani cu faina si doua lingurite de bicarbonat de sodiu, nici rase, nici cu varf (deci nu trebuie sa stingem in prealabil bicarbonatul!). Tapetam o tava cu hartie de copt sau o tapetam cu grasime si faina (adica o ungem cu ulei, untura, margarina sau unt peste care presaram apoi putina faina) si turnam compozitia negresei, niveland-o usor. Introducem tava cu prajitura in cuptorul bine incins si o coacem la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 35-45 de minute. Nu este neaparat nevoie sa decoram negresa de post, deci deja putem spune ca in acest moment am incheiat prepararea retetei. Dar daca totusi nu ne multumim cu o prajitura atat de simpla (asa cum s-a intamplat si in cazul meu), atunci ne putem pune imaginatia la treaba. Dupa ce o scoatem din cuptor, lasam negresa sa se raceasca putin si apoi o intoarcem in tava pe partea cealalta (pentru ca partea de jos este perfect plana si va putea fi ornata frumos). Negresa de post poate fi presarata cu zahar pudra sau nuci maruntite, imbracata in ciocolata (fiind de post, bineinteles ca alegem o ciocolata fara lapte), acoperita cu glazura din comert sau tort gelle etc. Pentru coacerea acestei negrese am folosit o tava cu dimensiunile 25x20 cm, insa poate fi folosita si o tava mai mare sau chiar mai mica (initial am copt-o si eu intr-o tava mai mare, mi s-a parut ca a iesit prea subtire pentru gusturile mele si nici nu nu prea dadea bine in poze, asa ca am refacut-o intr-una mai mica).
Negresa de post reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri de post!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

24 de comentarii:

  1. Delicioasa prajitura...poza m-a indemnat sa o fac si apoi am vazut ca este de post...incredibil gustul, nu am mancat pana acum o prajitura mai buna de post. Felicitariiiii !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Lucia! Ma bucur ca ti-a placut si prajitura, nu doar poza acesteia :) De post sau nu, o reteta trebuie neaparat sa fie si gustoasa, altfel n-are ce cauta pe blog! Ramane doar ca si ceilalti sa aiba aceleasi gusturi ca si mine :))

      Ștergere
  2. prajitura nu mai este de post daca se unge tava cu untura sau unt. Asadar atentie la descrierea retetei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Daca asta este singura problema in descrierea retetei, atunci sunt un om multumit... Eu nu tin postul si oarecum e normal sa-mi scape un detaliu atat de mic, insa ma indoiesc ca se vor lasa dusi in eroare atat de usor cei care isi doresc cu adevarat sa tina postul.

      Ștergere
  3. O negresa ce arata perfect (si gustul e perfect se intelege !)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut-o din nou... tot cu dulceata de visine... este absolut minunata prajitura. Iti multumesc ca mi-ai dat idee cum sa scap rapid de gemul din casa :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Asa am patit-o eu acum trei ani, cu gemul de gutui. Atunci mi-am renovat bucataria, m-am apucat de gatit, am inceput blogul si eram tare entuziasmat... am facut atata gem de gutui incat am inceput sa fac numai retete cu gem, numai sa mai scap de borcanele alea... :))) Ma mir ca n-am facut atunci si negresa de post :)

      Ștergere
  5. Buna seara!Am facut prajitura si nu mi-a crescut cum este in poza,esec total!Stiam ca barbatii sunt buni bucatari...Sunt dezamagita ca nu mi-a iesit,am folosit o tava mica...tot degeaba

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Imi pare rau sa aud asta, ma gandesc ca poate a fost o problema cu bicarbonatul de sodiu... acesta ar fi trebuit sa faca negresa sa creasca. N-am inteles care-i treaba cu barbatii care se zice ca ar trebui sa fie buni bucatari... adica esti barbat si te asteptai sa-ti iasa perfect absolut orice reteta, chiar daca n-ai absolut deloc experienta in bucatarie?!? :)

      Ștergere
  6. Am terminat. A iesit foarte bunaaaaa. Am facut o glazura din cacao, putin ulei, zahar si apa fierbinte. Doar asta aveam prin casa. Un Paste linistit si fericit iti urez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cea mai buna prajitura de post !!!

    Eu am incercat-o pe post de blat de tort (neinsiropat) cu crema de la prajitura cu mere in straturi de biscuiti, la care am adaugat 2 linguri de cacao, a iesit ceva demential.

    Multumesc pt reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru idee! Din doua prajituri simple tu ai reusit sa scoti o a treia - si la fel de simpla.

      Ștergere
  8. Bineinteles ca si prajitura asta a iesit grozav!!! :D Azi o sa o fac iar, am musafiri, tre sa impresionez :)) Si am mai ales vreo 3 retete tot pt azi.

    Gata cu pana de idei 'ce mai gatim azi?' :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place "bineinteles"-ul asta :) Dar ai grija, vad ca pana de idei "ce mai gatim azi?" pare sa fie inlocuita de ceva poate si mai greu de rezolvat: "CATE mai gatim azi?" :)) S-ar putea ca de acum sa petreci cam mult timp in bucatarie...

      Ștergere
  9. Am facut-o si eu...si eu nu fac prajituri...ca nu-mi ies. Si asta mi-a iesit un deliciu de gustoasa. Insa cam prea fluffy...oare de ce? Nu ca ar fi ceva in neregula, doar ca, fiind atat de fragila se preteaza a fi servita numai cu servetelul dedesubt.Cristina O

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, de obicei lumea intampina probleme in a obtine negrese pufoase, nu invers :) Pare-se ca ti-a iesit prea bine :))

      Ștergere
    2. Se si pastreaza foarte bine am observat. A treia zi inca era f buna, pastrasem 2-3 bucatele sa ma laud la cineva :)) Ma asteptam sa se intareasca inca de-a doua zi, dar nu. A ramas pufoasa la fel cum era proaspat scoasa din cuptor. Ma duc sa mai fac una, presimt ca o sa devina prajitura mea preferata:D Si voiam sa astept Craciunul pentru urmatoarea...

      Ștergere
    3. Hehe, unii ne luam mai devreme cadoul de Craciun. Iar asta nu inseamna ca e rau daca ai sa faci inca o negresa de Craciun :D Doar sa nu ti se ia de la atatea negrese - partea buna e ca sunt suficiente retete pe blog care abia asteapta sa devina "prajitura preferata" :))

      Ștergere
  10. A iesit super si la noi. Cu gem de capsuni, fara zahar adaugat, cu roscove in loc de cacao si cu multe visine proaspete fara samburi puse peste aluat.
    Multumim pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)