Gogoşi din iaurt (Minciunele)

Gogosi din iaurt minciunele cu bicarbonat
Ingrediente reteta Gogosi din iaurt (Minciunele):
  • 250 ml iaurt
  • 3 oua
  • 4 linguri zahar
  • 500-600 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • esenta de vanilie dupa gust
Gogosi din iaurt minciunele cu bicarbonat ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei: Cum mie imi plac foarte mult deserturile simple, astazi am ales sa fac gogosi. Am postat pana acum pe blog trei retete de gogosi, deci este evident faptul ca trebuie sa fie o reteta diferita - asa ca acestea sunt gogosi din iaurt. Multa lume cunoaste aceste gogosi sub numele de minciunele, insa mama stiu sigur ca le numeste gogosi cu bicarbonat (asta pentru ca bicarbonatul substituie drojdia). Spargem intr-un vas cele trei oua, adaugam peste ele patru linguri de zahar si un praf de sare, apoi batem ouale pana cand se topeste zaharul. In compozitia de gogosi rezultata punem iaurtul si il incorporam. Stingem jumatatea de lingurita de bicarbonat cu putin otet sau zeama de lamaie, dupa care adaugam bicarbonatul si esenta de vanilie. Amestecam bine compozitia de minciunele si apoi incepem sa punem treptat faina. Pentru a amesteca aluatul de minciunele vom folosi la inceput o spatula, iar cand acesta incepe sa se ingroase il framantam cu mana. Aluatul pentru gogosile cu iaurt trebuie sa fie elastic si nelipicios dupa ce terminam de framantat. Tapetam blatul de lucru cu faina si intindem aluatul cu un sucitor. Foaia de aluat de minciunele rezultata trebuie sa fie de grosimea unui deget (cam un centimetru). Taiem foaia de minciunele in patratele in mijlocul carora facem o crestatura oblica prin care vom trece coltul patratului si apoi il vom rasuci atunci cand vom modela minciunelele. Dupa ce terminam de modelat, prajim in ulei incins minciunele pana cand acestea se umfla si se rumenesc usor pe ambele parti. La sfarsit presaram zahar pudra pe minciunele (din aceste ingrediente au iesit 30 bucati).
Gogosi din iaurt minciunele cu bicarbonat reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de gogosi! Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

99 de comentarii:

  1. Hi hi hi,cred ca am facut in acelasi timp.Ale mele le-au mancat pofticiosii ,asa ca mananc si de la tine.Dia

    RăspundețiȘtergere
  2. Dia, sa stii ca la tine m-am gandit atunci cand mi-a venit ideea :)) Tu mi-ai amintit de minciunele atunci cand eu am facut scovergi-uscatele. Am facut 30 minciunele, deci am nevoie de ajutor :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Oooooooooo pai zi asa,doar stii ca te poti baza pe mine in orice situatie(doar te-am adoptat,macar ca am regretat fapta asta).Interesant e ca te-ai gandit la mine cand a venit vorba de ....minciunele .

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) Pana la urma orice lucru care-mi aminteste de tine e bun. Chiar si niste minciunele :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarat,daca inca nu m-ai uitat e de bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne de cand caut o reteta de minciunele! Arata super si o sa le probez.

    RăspundețiȘtergere
  7. si eu fac gogosi cu iaurt dar pun mai putina faina si le pun cu lingurita in ulei fierbite ele se intorc singure dar uleiul il pun imtr=un vas mic si inalt sa fie mai mult ulei.Se pudreaza cu zahar pudra.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vichi, cred ca stiu cum sunt gogosile pe care le faci tu, mama facea intr-un timp ceva asemanator. Le voi incerca si eu, pana nu prepar toate retetele de gogosi existente, nu ma las! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. fain, le-am facut si eu. din lipsa de timp am pus aluatul in frigider si am reluat fripul a 2a zi. mult mai bune.f bunee! katia

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca ti s-au parut mai bune gogosile dupa ce a stat aluatul la frigider, atunci clar trebuie sa incerc si eu. Multumesc pentru pont!

    RăspundețiȘtergere
  11. minciunelele sunt cum se zice pe aici GURA GOALA ,astea nu sunt minciunele, astea sunt ADEVARURI adevarate si gustoase. mi-au reusit la fix. succes, dana din arad

    RăspundețiȘtergere
  12. N-am mai auzit pana acum de "gura goala" :) Oricum s-ar numi, sunt tare bune.

    RăspundețiȘtergere
  13. arata super voi incerca si eu acesta reteta ,am si eu o reta simpla care imi aminteste de mama de cate ori o fac.Sper sa nu va suparati ca am scriso aici. ingrediente-500gr.faina,1lingura rasa untura ,se freaca , se adauga 1/2 pachet praf de copt,2 galbenuse de ou,100gr.zahar si lapte prins cat ea pentru un aluat ce se pote lucra ,se intinde o patura si se taie ca si la reteta de la minciunelele de mai sus. VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum sa ma supar?!.. Din contra, eu sunt cel care trebuie sa multumeasca pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  15. in sfarsit gasesc reteta pentru pancove sau ciorighei cum le mai spun unii, am tot cautat dar altii la gogosi le spun pancove acum cred ca depinde de zona
    mi-am spus ca hai sa incerc sa fac o portie de pancove pt ca soacra nu vrea sa-mi faca pe motiv ca maine e post, dar mi-e mi-e cam pofta , asa ca am sa incerc sa fac eu
    sper sa-mi iasa ca la mama acasa, de nu...tot am sa la mananc
    multumesc pt reteta

    RăspundețiȘtergere
  16. Wow, sub cate nume sunt cunoscute chestiile astea pe care eu le stiam drept minciunele :))
    Pana la urma, au iesit la fel cum stiai tu ca sunt acele ciorighei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu le cunosc sub denumirea de ciurigao

      Ștergere
    2. Ciurigao seamana cu ciorighei, insa pare sa sune cam portughez-brazilian :) Pana acum, ciurigao imi place cel mai mult :D

      Ștergere
    3. Un desert al saracilor, de seara in familie, despre care putini stiu ca e si unguresc (csoroge fank), il faceau si svabii, si sasii, dar mai ales popoarele slave. Venit pe filiera greceasca (diples, thiples) in Rusia secolului al 17-lea 'khvorost' a ajuns sa fie si pe masa ukraineninilor (verguny) si a polonezilor (crhusciki). Acestia l-au innobilat ca desert national, servit in momente festive. Nu va mirati daca gasiti si in Italia, langa o cafea cu lapte sau de carnaval 'Chiacchiere', 'Frappe' sau 'Cenci'. In America veti auzi numai de 'Angel Wings' sau ' Ribbons'.Pofta buna!!!

      Ștergere
  17. sincer sa va spun nu am facut inca, pt ca atunci cand am ajuns acasa , nevasta avea pofta de ciocolata de casa , asa ca am facut ciocolata iar in ziua urmatoare soacra mi-a facut pancove care defapt erau gogosi si ea stia ca pancovele erau gogosi , trebuia sa-i mentionez de ciorighei sau minciunele, dar tot nu ma las eu, am sa fac aceasta reteta cat de curand

    RăspundețiȘtergere
  18. Deci am facut bine ca le-am zis gogosi din iaurt, toate denumirile astea vad ca provoaca confuzii :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in ardeal se numesc ciurigaua sper sa imi iasa si mie dupa reteta ta

      Ștergere
    2. Cred ca ar trebui sa fac o lista cu toate denumirile astea ale minciunelelor :)) Ciorighei seamana putin cu ciurigaua...

      Ștergere
  19. Bun de tot,s-au facut repede,s-au mancat repede.Multumesc pt.reteta

    RăspundețiȘtergere
  20. Cu placere! Te astept sa incerci si alte retete de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte bune si foarte usor de pregatit gogosile, chiar este o reteta buna si spun din experienta pana acum am incercat destule. Multumim pt reteta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Uite ca a venit si randul minciunelelor.....sunt delicioase...am stins bicarbonatul cu zeama de lamaie si binenteles ca nu m-am putut abtine si am adaugat si coaja de la lamaie ....
    Astept sa vad cu ce ne mai ispitesti.....
    Spor la gatit
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar trebui sa te ispitesc cu o reteta in care se foloseste multa coaja de lamaie :)) Eu pun doar in gogosile pufoase, am zis sa nu "stric" minciunelele cu prea multe arome (sunt obisnuit cu ele simple inca din copilarie).

      Ștergere
    2. Buna idee, insa trebiue sa-ti marturisesc ca sunt ''dependenta '' de blogul tau...astazi prepar pulpe de pui umplute si cartofi crocanti( deci azi nu voi folosi lamaie;)...).
      Esti un barbat la cratita genial.....;)
      Spor la gatit...
      Cristina

      Ștergere
    3. Cristina, nu sunt deloc genial, dar imi place ca te-am facut sa crezi asta :)
      Sper sa nu fiu dat vreodata in judecata pentru faptul ca n-am specificat "Atentie! Acest blog poate da dependenta!" :)))

      Ștergere
  23. Mereu ne dai idei..uite si acum ..imagineza-ti ca te dau in judecata si ''te castig '', adica va trebui sa-mi gatesti in fiecare zi ;)...macar pentru cateva zile si tot ar fi bine....
    Acum sincer , nu trebuie sa fi modest...chia esti bun...;)..
    Spor la gatit
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine Cristina, as vrea sa te pot contrazice, insa n-am niciun argument :)) E mai bine asa, nu? :P
      Acum tu esti cea care mi-ai dat idei... Tocmai mi-am imaginat ca s-a produs o eroare judiciara si sa stii ca nu mi s-a parut chiar atat de rau :D

      Ștergere
    2. Sa-nteleg ca a-i fi dispus sa-mi gatesti ? Deci , hai sa ne folosim putin imaginatia
      si pentru inceput cred ca ar trebui sa te gandesti la prajitura aceea cu multa coaje de lamiie ;)( nu uita ca sunt dependenta de retele tale).....;).
      Accepti provcarea mea??:)
      Spor la gatit ...
      CRISTINA

      Ștergere
    3. si uite ca a venit primavara si tu inca te gandesti;)
      Cristina

      Ștergere
    4. :))) ce sa fac, daca nu ma pot hotari...:P

      Ștergere
    5. Ei acu' asta e, intr-un final tot o sa te hotarasti ;), pana atunci verifica-ti mail-ul , m-am hotarat eu sa-ti trimit o reteta usor de preparat si foarte gustoasa...
      Spor la gatit .
      Cristina

      Ștergere
    6. Arata delicos, insa nu sunt minciunele! Cel putin in Cluj, aceasta este reteta de Pancove, iar minciunelele sunt rotunde si cresc atat de tare la prajit, incat devin practic goale in mijloc, de aici si provine numele de minciunele....

      Ștergere
  24. Da, am observat ca minciunelele mele sunt pancove pentru unii :) Daca ai timp si rabdare sa citesti comentariile anterioare, vei vedea ca am mai discutat despre faptul ca minciunelele sunt percepute diferit prin tara, acelasi lucru am observat ca se petrece si cu scovergile... Pana sa mi se spuna pe blog, eu nici macar nu stiam de existenta cuvantului "pancove" :))

    RăspundețiȘtergere
  25. Asta e reteta originala de minciunele cu iaurt si bicarbonat!La mine in zona Bistritei le spunem "surcele".
    Imi place tare mult cum arata si sigur sunt tare bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Tocmai cand credeam ca am auzit toate celelalte denumiri ale minciunelelor, apari tu si-mi spui ca se mai numesc si surcele...

      Ștergere
  26. Azi le-am facut si eu ,super bune asa ca data viitoare neaparat portie dubla,,,,eu in loc de iaurt normal am pus iaurt cu gust de lamaie ,,au iesit delicioase,multumesc ptr reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce! Daca nu-l voi pune in minciunele, ar trebui macar sa incerc si eu iaurtul asta cu gust de lamaie, n-am mancat asa ceva niciodata...

      Ștergere
  27. Buna,

    sa stii ca a, facut cateva retete de pe site si mi-au placut foarte mult, nu mai zic sotului..ceea ce ma bucura enorm.
    Vroiam sa te intreb daca poti posta cand ai timp o reteta de gogosi dar nu prajite, cred ca la cuptor.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Melisa, cred ca gogosile la cuptor nu ar mai putea fi numite gogosi...Ar iesi un fel de chifle sau lipii :) Sau poate ar trebui sa ma interesez putin, o fi vreo reteta. Macar atata lucru sa fac si eu, drept rasplata pentru laudele pe care mi le-ai adus.

      Ștergere
  28. Multumesc mult pentru reteta. Eu le-am incercat si au iesit foarte bune.
    Dar am facut si gogosi cu paharul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... Noi, amatorii de gogosi, ar trebui sa ne ajutam intre noi :)

      Ștergere
  29. Ma numesc Stefan , locuiesc in Norvegia si sunt bucatar sef astazi nu stiam ce sa fac dulciuri la un grup pentru pranz ... si m-am oprit la gogosi cu iaurt ... vreau sa spun ca nu am primit asa multe complimente de mult :) mi am adus aminte de copilarie cand mama le facea ...
    Multumesc de reteta ! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Stefan! Sper sa folosesti si de acum inainte blogul meu culinar ca sursa de inspiratie atunci cand esti in pana de idei. Nu ma asteptam ca norvegienilor sa le placa minciunelele noastre :)) Dar sunt convins ca nu doar reteta in sine a contribuit la acest succes, mai conteaza si "mana" bucatarului ;)

      Ștergere
  30. Buna, am preparat si eu astazi minciunele, sau fundite, daca denumirea asta nu ai mai auzit-o, (eu sunt din Galati,)si de curiozitate am intrat si pe blogul tau, pentru care te felicit. Reteta mea este putin diferita, adica folosesc doar galbenusuri, si nu pun nici un fel de praf de crescut. Dar asta este frumusetea bucatariei, diversivitatea.
    Si tot ce se face cu pasiune este bun si gustos.
    Inca o data, felicitari! De cate ori vreau sa verific cate ceva sa stii ca blogul tau este unul dintre cele pe care intru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, ma simt flatat auzind ca blogul meu iti inspira atat de multa incredere.
      Trec si funditele pe lista, n-am auzit nici de aceasta denumire :) Sunt curios, nu sunt prea tari minciunelele daca nu pui bicarbonat de sodiu?

      Ștergere
    2. Langa Deva, se mai numesc si scarite, sau putisoare! Spor la treaba in continuare si...felicitari!

      Ștergere
  31. Buna, daca folosesti doar galbenusul si smantana este mai grasa ies foarte fine si usor crocante. Din pacate in ultima vreme ne cam pacalim cu produsele de pe piata, dar daca ai o sursa sigura pentru produsele lactate si faina este de calitate trebuie sa iasa ceva bun.
    Te invit sa te uiti si pe blogul meu daca ai timp, sunt abia la inceput, si m-ar bucura sa primesc un feedback de la cineva care a depasit de mult faza asta. Ca sa nu mai spun ca stilul in care gatesti si ingredientele se apropie tare mult de stilul meu, probabil sunt apropiata de varsta mamei tale care te secondeaza, nu-i asa?
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Marcela! Din ce spui, cred ca reteta ta le face sa semene un pic cu uscatelele mele. Ai dreptate, calitatea ingredientelor poate face ca rezultatul unei retete sa para usor diferit atunci cand se folosesc ingrediente de calitati diferite.
      Sincer, n-as putea da decat un raspuns de complezenta, de curtoazie si n-ar fi deloc relevant. Nu cred ca posesorul unui blog culinar este in masura sa-si dea cu parerea despre alte bloguri culinare, pentru ca nu poate fi decat subiectiv...
      :) N-ai nimerit-o, daca ar fi sa ma secondeze cineva, atunci aceea ar trebui sa fie prietena mea - mama este la 500 km distanta :)

      Ștergere
  32. Buna, cred ca de fapt am vrut sa spun ca ai mostenit de undeva placerea de a gati si unele dintre secrete, dar graba a facut sa sune altfel.
    In ceea ce priveste subiectivismul, tocmai ce-ti spusesem ca de cate ori vreau sa verific ceva consult retetele tale. Asta inseamna ca apreciez ceea ce faci.
    Fiecare dintre noi are nevoie de un feedback, nu crezi? Si de ce sa nu exersam sinceritatea? :)Dar iti respect argumentele.
    Sa continui ceea ce faci pentru ca din ce in ce mai multa lume cauta sa manance gustos si sanatos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marcela, raspund la multe mesaje aici, pe mail si pe fb si poate, din graba/lipsa timpului, nici eu nu-mi aleg cateodata foarte bine cuvintele. Sper ca nu m-ai inteles gresit, n-as vrea sa te deranjeze cumva afirmatiile mele. Eu consider ca mi-am exersat sinceritatea chiar atunci cand ti-am raspuns, pentru ca altfel as fi zis ceva de genu` "Esti pe drumul cel bun, tine-o tot asa!" fara ca macar sa ma uit pe blogul tau :) Ma gandeam ca nu putem fi decat subiectivi in ideea ca noi suntem posesori de bloguri, nu critici impartiali de bloguri. Si eu chiar nu ma simt in masura sa-mi dau cu parerea in legatura cu munca altuia (tocmai pentru ca stiu cata munca implica un blog), probabil cel mai bun feedback il dau doar cititorii.

      Ștergere
    2. Ai dreptate, era mai mult dorinta mea de a primi o confirmare.
      De altfel toata viata am respectat oamenii care au demonstrat ca sunt buni in ceea ce fac, si mai putin pe cei care vorbesc frumos. Voi continua sa te urmaresc.
      Sa ai inspiratie.

      Ștergere
  33. Si mie imi place sa fac minciunele si am doar 14 ani :))
    Dar , eu de obicei pun cantitate dubla , adica 500 mi iaurt , 6 oua , 1 lingurita bicarbonat si esenta de migdale si vanilie sau doar de rom .
    Dar as dori sa stiu cum sa le fac mai pufoase . :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La 14 ani cred ca ar trebui sa incerci cat mai multe retete, deci in loc sa-ti bati capul cum sa faci minciunelele mai pufoase, ar fi mult mai simplu sa incerci reteta asta de gogosi pe care eu chiar le-am numit pufoase :) Sunt cele mai pufoase gogosi pe care le stiu eu, sper sa-ti placa.

      Ștergere
  34. Ciureghelt,ciurigi,ciureghele:-)--bunica le facea cu lapte acru ,si nitel groscior!...bune mai erau!

    RăspundețiȘtergere
  35. AM FACUT SI EU ACUMA
    DAR FARA PIC DE GRASIME IN ELE
    NU SANT ASHA FRAGEDE
    NU AR FI TREBUIT NISHTE UNT , MARGARINA
    SANATATE
    ESTE FF BUNA
    RETETA
    AM FACUT DIN 3 CUTII DE IAURT 4 OUA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu asa vreau sa fie "minciunelele" mele, insa poti incerca alte retete de gogogsi de pe blog care ies mult mai fragede - gogosile pufoase sau gogosile din albusuri (ti-am usurat cautarea punand link direct catre reteta sub fiecare dintre ele).

      Ștergere
  36. Ce sa mai zic? Reteta simpla dar gustoasa foc. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Ai reusit sa zici in doar cateva cuvinte exact ceea ce cred eu (sau cel putin imi doresc) ca ar trebui sa zica toti cei care incearca reteta de minciunele :)

      Ștergere
  37. Tocmai ce am printat reteta...am ajuns la ea adiacent celor pufoase! ingredientele sunt la temperatura camerei, totul e pregatit, dar nu am rezistat si am citit si toate comentariile de aici!
    Sa te intreb ce fel de ulei ai folosit la prajit...?
    A, imi place ca ai o cratita din inox pentru asta, nu?
    Magda

    RăspundețiȘtergere
  38. Magda, ai avut noroc ca sunt mai putine comentarii la reteta minciunelelor decat la alte retete, altfel cine stie cand le mai prajeai :) Am folosit un ulei normal de floarea soarelui (stiu ca multa lume zice ca uleiul de palmier ar fi mai sanatos si mai ieftin, insa am tot timpul de pe lume sa-l incerc vreodata). Bunica prajea minciunelele intr-un tuci din fonta, eu le-am prajit intr-o cratita din inox, n-am suficient loc in bucatarie si pentru asa ceva :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, mi-au iesit bune-bune de tot! Desi nu am folosit bicarbonat, ci praf de copt!!! Chiar daca s-au racit, sunt OK; le reincalzesc cateva secunde la microunde si sunt... ca noi :)))Plus ca am introdus o bucatica de ciocolata, per total, a fost deliciul mandrei mele!!!
      Voi mai face, cu siguranta! mai ales vara, sunt mai ``comode`` decat cele cu aluatul dospit...

      Ștergere
  39. Tocmai am citit un comentariu la alta reteta in care era vorba de folosirea unui cuptor cu microunde si incep sa ma gandesc daca nu cumva ar fi cazul sa-mi dotez si eu bucataria cu unul :) Daca n-ai rabdare sa astepti pana-si face drojdia treaba, e mai simplu sa prepari minciunelele astea. Desi, daca le-ai introdus ciocolata, parca nu prea le mai putem numi minciunele :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai cuptor cu microunde??? neaparat sa achizitionezi unul! Ocupa cam mult loc, dar usureaza uneori munca!
      Spor la cumparaturi! :)

      Ștergere
  40. Pai tocmai asta-i problema, lipsa spatiului... Bine, probabil daca as primi cadou un cuptor cu microunde foarte performant, as reusi sa-l "inghesui" pe undeva prin bucatarie :)) Adevarul este ca nici nu-mi vine sa dau banii pe el cand am o lista intreaga de cumparaturi pe care mi-as dori sa le fac inainte de a ma gandi la cuptor cu microunde (mie-mi trebuie neaparat unul incorporabil, iar acesta costa cam la fel de mult ca si cuptorul meu clasic, ba poate chiar si mai mult).

    RăspundețiȘtergere
  41. Ma piș pe gogoșile voastre de doi bani! Sunt oribile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai normal ca sunt oribile daca faci asta, gogosile tale inseamna ca au fost sarate :P In rest, vad ca minciunelele le-au placut celor care n-au imbunatatit lista ingredientelor cu urina... :)

      Ștergere
  42. Chiar ma gandeam cu ce sa imi astept fiica. Cand ajung acasa o sa fac repede o portie dupa reteta d-voastra. Sotia D-voastra e foarte norocoasa ca nu trebuie sa gateasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca fiica a fost placut surprinsa atunci cand a sosit acasa. Nu sunt casatorit, deci deocamdata nu este nicio norocoasa :) Dar chiar si asa, gatesc de 4-5 ori pe luna, deci nu va scapa de gatit :D

      Ștergere
    2. Sunt super gustoase . Deja am mai repetat reteta.
      Chiar daca gatiti rar tot e un ajutor in bucatarie.
      Am sa mai incerc si alte retete.
      Carmen

      Ștergere
    3. scuze ca ma amestec dar asta mi se pare rautate curata si gratuita, adica stii sa gatesti si nici nu iti displace si tot pe viitoarea ea sa nu o lasi 'sa scape'?!? cand ar putea face altceva ce tie nu-ti place (curatenie,rufe,calcat,you name it)

      ah si super retete,minciunelele imi amintesc cu placere de copilarie!!!:)

      Ștergere
    4. :) Nu e rautate gratuita... doar ca probabil mi-ar trece imediat tot cheful de gatit daca as face-o de trei ori pe zi, si asta in fiecare zi. Asa cum probabil m-as satura de minciunele daca le-as manca in fiecare zi :)

      Ștergere
  43. Minunate. Le-am facut acum o ora. Nu reuseam sa ne oprim din mancat. delicioase, lejere. Multumim pt.reteta. spor la treaba in continuare. Ceau. Carmen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Carmen! Ultima data cand le-am facut am realizat prea tarziu ca nu am deloc zahar in casa, insa asta nu m-a tinut deloc departe de ele :) Mi s-au parut atat de bune chiar si asa, incat ana la urma nici n-am mai coborat sa cumpar zahar pudra...

      Ștergere
  44. Noi le spunem fundite la aceste gogosi...mama le mai face si umplute cu branza si ou. Baietii mei(sotul si copilul) sunt mari amatori de gogosi, ar manca la orice ora din zi si noapte. Asa ca azi avem in meniu...minciunele!! Robert, revin cu foto... hahaha

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum gogosile arata mai degraba ca niste fundite, tind sa cred ca voi le numiti asa cum trebuie - parca nu prea arata a minciunele :)) Bine, nu c-as sti cum arata o minciuna :D Trebuie sa intru pe facebook sa vad pozele, n-am mai mancat minciunele umplute cu branza si ou.

      Ștergere
    2. ar trebui sa incerci....nu ai nimic de pierdut!!! :P

      Ștergere
  45. Astea in zona Clujului se numesc ciureghele ( de la ungurescul csoregy)

    RăspundețiȘtergere
  46. hai sa-ti vand un pont ! daca faci aluat cu iaurt, nu mai tre. sa dizolvi bicarbonatul cu zeama de lamaie, ci va reactiona cu iaurtul si va degaja CO2,care dospeste aluatul . sa citeasca si altii !

    RăspundețiȘtergere
  47. e a doua oara cand le fac! sunt delicioase si rapide! multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna. Eu sunt din Moldova. O bunica de la Botosani si cealalta de la Roman (Neamt) si amandoua ne faceau 'minciunele" insa retetele lor erau cu oua. Mai tirziu, crescand si dorind si eu sa fac, am descoperit ca nici mama si nici matusa mea habar nu aveau de retetele bunicilor. In schimb ele le faceau cu retetele celebrei Sanda Marin. Sunt si fragede si crocante in acelasi timp :). Sunt foarte bune si acestea, desi total diferite de reteta ta, care e de asemenea f buna.
    I
    2 gălbenusuri, 3 ouă întregi, 2 lingurite zahăr, 2 lingurite rom, 2 lingurite ulei, făină cât se
    cere (circa 250 g), sare.
    Se face un aluat mai îndesat din două gălbenusuri, trei ouă întregi, zahăr, ulei si făină cât se
    cere. Se frământă aluatul si se lasă o jumătate de oră să se odihnească. Se întinde apoi o
    foaie subtire.

    II
    3 gălbenusuri, 3 lingurite lapte, făină cât se cere, sare.
    Se face un aluat potrivit de tare din gălbenusuri, lapte, făină cât se cere si un praf de sare.
    Pofta buna daca veti dori sa incercati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Pacat ca n ti-ai lasat numele, stiam si eu cui sa-i multumesc :) Sunt convins ca exista nenumarate variante ale retetei, numai gandindu-ma sub cate denumiri sunt cunoscute minciunelele astea - plus ca am observat faptul ca multa lume le cam confunda cu uscatelele mele, uscatele a caror reteta am publicat-o pe blog acum cativa ani.
      Probabil avem aceeasi varsta, si mama a invatat sa gateasca dupa cartea de bucate a Sandei Marin :) Chiar si acum am inteles ca-i mai rasfoieste retetele, blogul meu i se pare prea "high tech" :))))

      Ștergere
  49. Sunt bune,nu sa cazi pe spate,dar sunt bune.Pe cand si retete de langosi? Imi plac de mor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta de langosi practic e reteta de gogosi simple pe care punem un topping, deci m-am gandit ca nu prea are lumea nevoie de inca o reteta asemanatoare. Dar poate ar trebui sa public o reteta de langosi mai diferita, de exemplu una cu cartofi...

      Ștergere
  50. Barbate, astazi avem fundite in meniu :))) nu le-am mai facut de ceva timp, si cum nu vreau sa stau prea mult in bucatarie , m am gandit ca aceste gogosi ar fi potrivite pentru o dimineata de duminica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, daca mai scapa cateva, ai sa vezi ca gogosile astea sunt potrivite si pentru o zi de luni :) Apropo, cea mai amuzanta denumire pe care am auzit-o (cel putin pana acum) este "gogosi cu limba scoasa" 😁

      Ștergere
  51. Hahaha...pe-asta chiar nu am auzit-o ! :))))) au scapat cateva si ptr maine dimineata...si vezi ca ti am trimis doua foto pe fb...dovada! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine gogosile astea raman "Minciunele", deci clar aveam nevoie sa vad dovada :))))

      Ștergere
  52. Au iesit exact ca in poza si gogosile mele. Numai ca eu am adaugat in compozitie coaja de la o lamaie si cateva picaturi de esenta de migdale. Am facut portie dubla. Foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  53. Poate ar fi bine la retete sa scrieti si durata de timp necesara ( pentru amatori ) si cum este la prajire daca exista un timp recomandat de prajire pe o parte gen 30 sec pe o parte etc. Mult succes in continuare, va urmaresc cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat la un moment dat sa specific in reteta timpul necesar prepararii, insa am abandonat deoarece mai mult incurcam/ bulversam lumea. Fiecare are ritmul lui de a se misca in bucatarie. Iar cel mai bun exemplu e la mine in familie: mamei i-ar lua probabil aproape dublu sa prepare minciunelele data de cat i-ar lua prietenei mele. Iar eu m-as incadra pe undeva pe la mijloc 😉
      Cam la fel sta treaba si in lagatura cu prajirea... minciunelele se prajesc mai repede sau mai incet in functie de cat de puternic este focul (eu folosesc o plita electrica, mama un aragaz clasic si puterea difera). Iarasi, degeaba specific eu "foc la maxim" sa zicem in cazul celor care au plita electrica, si acestea au puteri diferite - plita pe inductie incinge mult mai rapid decat plita vitroceramica...
      Cel mai simplu este sa intoarcem minciunelele pe partea cealalta atunci cand vedem ca incep sa se rumeneasca.

      Ștergere
  54. Buna! Mi-a trebuit aproape 1kg de faina ca sa nu se mai lipească coca.In rest, au ieșit ca la mama. Am sesizat ca nu miros atat de tare a bicarbonat cum erau la mama, si pentru care le adoram.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)