- 6 pulpe de pui inferioare (ciocanele)
- o ceapa
- 200 ml smantana
- 2 linguri faina
- o legatura patrunjel
- ulei, sare, piper
Punem la incins cateva linguri de ulei intr-o tigaie si apoi prajim in el pulpele de pui (eu aleg sa folosesc ciocanele, dar putem folosi orice parte a puiului la ciulama). Nu trebuie sa le prajim foarte bine, ci doar sa le rumenim putin, asa ca scoatem ciocanelele de pui de la prajit atunci cand acestea se rumenesc pe toate partile. Intr-o alta cratita incingem trei-patru linguri de ulei, tocam ceapa si o calim cateva minute. In momentul in care ceapa devine sticloasa (adica incepe sa se inmoaie), adaugam cele doua linguri cu faina si amestecam bine. Se vor forma niste cocoloase de faina, dar vom scapa de ele turnand imediat un pahar cu apa sau lapte. Amestecam pana cand dizolvam cocoloasele de faina, apoi adaugam pulpele de pui in ciulama si o lasam sa fiarba vreme de zece minute la foc mediu (deoarece sosul este destul de gros, cat timp fierbe ciulamaua cu pulpele de pui noi trebuie sa avem grija sa amestecam din cand in cand). Apoi adaugam 200 ml de smantana, sare dupa preferinte (si niste vegeta, daca nu ne multumeste gustul simplu) si lasam ciulamaua de pui sa fiarba la foc mic pentru inca zece minute. Tinand cont de faptul ca pulpele de pui sunt pe jumatate prajite, ciulamaua nu necesita un timp mare de fierbere. Daca ni se pare ca ciulamaua de pui are sosul prea gros, atunci il mai putem subtia adaugand putina apa sau lapte. La sfarsitul prepararii, luam cratita de pe foc si punem in ciulama patrunjelul tocat marunt si piper dupa gust.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciulama!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Grozava cina...sau pranz ;-)
RăspundețiȘtergere:)) Eu as putea manca o ciulama buna chiar si la micul dejun :D
RăspundețiȘtergereArata tare bine si diferita de retetele pe care le stiu... Multumim de idei si reteta!!..
RăspundețiȘtergereFelis, si eu iti multumesc pentru laude! :D Dar n-are rost sa fii modesta, am vazut ca ai si tu o gramada de retete interesante ;)
RăspundețiȘtergereBestiala! :) Mi-am castigat inca 10 ani de casnicie fericita alaturi de doamna mea cu reteta asta si o supa crema de conopida. ;) Sa ne traiesti si sa mai postezi retete!!
RăspundețiȘtergereMulti inainte! Si toti la fel de fericiti :)
Ștergeremama pune o lingura de bulion
RăspundețiȘtergereEu am vrut sa pastrez ciulamaua cat mai alba. Bine, nici nu zic acum ca o singura lingura de bulion ar face-o rosie :)
ȘtergereBuna ziua! Nu pot sa zic ca sunt incepatoare, doar ca mi-am iesit din ritm doi ani de zile :D. Imi plac retele de pe blogul asta foarte mult! Asa cum spui ca sunt multe retete , ale tale mi se par cele mai usoare :).Multumesc! O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereGabriela
Buna, Gabriela! Cu retetele mele simple iti vei intra in ritm cat ai zice "peste" - sau "ciulama", in cazul de fata :) Iar dupa ce-ti intri-n ritm, pentru mine ideal ar fi sa ajungi la concluzia ca-ti place si mai mult blogul meu culinar :D
Ștergerebunaaa! :D
RăspundețiȘtergerecu ce sa inlocuiesc smantana? (care nu-mi place)
by the way felicitari pentru site! it's amazing!!! :D
Hellooo! :D Poti inlocui smantana cu lapte (ideal ar fi sa folosesti un lapte cat mai gras, evita-l pe cel degresat).
Ștergerefoarte buna ciulamaua mi a iesit perfect!
RăspundețiȘtergereNu imi place acest mod de preparare,prea mult prajit In mod sigur exists si o variants Mai light😒
RăspundețiȘtergereEvident, exista nenumarate variante mai usoare, insa o ciulama de pui cu adevarat gustoasa are totusi nevoie de anumite concesii...
ȘtergereÎncercati cu pui de tară, fiert in prealabil, si pusa apa in care a fiert in loc de lapte/apă.Daca o vreti mai caramel(in varianta ciocanelelor cumpărate) puteti cali ceapa in uleiul in care s-au prăjit ciocanelele! Minunate retete!
RăspundețiȘtergereMultumiri pentru sugestii, Mirela!
ȘtergereImi scapa mie ceva sau lipseste usturoiul ?
RăspundețiȘtergereLipseste, insa nu pentru ca l-am uitat, ci pentru ca mie mi se pare ca ciulamaua de pui e mai buna fara usturoi. Chestie de gusturi... daca ne place, bineinteles ca ii putem pune si usturoi.
ȘtergereMa inspir des din retele tale,iti multumesc, site-ul este foarte util pt mine :) Dar acum am vazut: vegeta? De ce? Exista suficiente condimente...
RăspundețiȘtergereCredeam ca am specificat in reteta ca este optionala :) Mai aminteam de ea acum cativa ani, pe vremea cand tocmai incepusem sa scriu blogul culinar, stiind cat de "dependenti" sunt romanii de asa ceva si dorind ca toata lumea sa fie multumita de rezultatul retetelor mele. Ma bucur sa aud ca site-ul iti e de folos, iti multumesc si eu pentru ca ti-ai facut timp sa-mi zici si te astept sa ma mai "urechezi" daca e cazul :D
Ștergerebuna ziua ,,,eu fac cu pipote pe care le fierb in prelabil cu o ceapa ,,,morcov ,,,vegeta ,,supa rezultata merge la ciulama ,,pipotele apoi le prajesc foarte putin,,,in rest ca la tine,,fara usturoi cum citeam mai sus,,eventual la sfarsit presarat putin patrunjel si mamaliga neaparat ca nu merge ciulma fara mamaliga
RăspundețiȘtergereBuna, inca nu sunt tentat sa pun usturoi in ciulamaua de pui, desi acum parca sunt putin curios :) Ai dreptate, altfel este ciulamaua atuni cand are langa ea o mamaliguta...
Ștergere