publicitate

Ciulama de ciuperci cu smântână

Ciulama de ciuperci reteta
Ingrediente reteta Ciulama de ciuperci cu smantana:
  • 400 g ciuperci
  • 200 g smantana
  • o ceapa
  • 50 g unt
  • o lingura faina
  • o cana apa
  • o legatura patrunjel
  • sare si piper
Ciulama de ciuperci ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Pentru un plus de savoare, in lista ingredientelor pentru ciulamaua de ciuperci eu am trecut unt, insa acesta poate fi inlocuit fara probleme si cu cateva linguri de ulei. Intr-o cratita incinsa punem 50 g de unt si il lasam la topit (la foc mediu). In timp ce acesta se topeste, tocam repede ceapa si o punem la calit in untul topit. O calim circa cinci minute, pana cand se inmoaie si devine sticloasa.
Dupa ce s-a calit ceapa este momentul sa adaugam ciupercile. Dat fiind faptul ca pentru aceasta reteta de ciulama am avut niste ciuperci cu palaria mica, nu a mai trebuit sa le toc, doar le-am injumatatit pe cateva (pe cele mai mari). Calim cateva minute ciupercile, apoi adaugam o cana cu apa. Lasam ciulamaua de ciuperci la fiert la foc mediu in jur de 20 minute, apoi incercam ciupercile.
In cazul in care consideram ca sunt fierte suficient, vom ingrosa ciulama de ciuperci cu o lingura de faina. Nu punem faina direct in ciulama, ci o dizolvam in prealabil in cateva linguri din zeama lasata de ciuperci in timpul calirii (inainte de a o pune in ciulama, trebuie sa amestecam faina pana ce vor disparea toate cocoloasele formate).
Apoi adaugam 200 g de smantana si mai lasam ciulamaua de ciuperci cu smantana sa fiarba la foc mediu inca zece minute. Dupa ce luam cratita de pe foc, punem in ciulama o legatura de patrunjel tocat marunt si o condimentam cu sare si piper dupa gust. In cazul in care la sfarsit ciulamaua de ciuperci ni se pare prea subtire, o mai putem ingrosa adaugand niste faina dizolvata in apa calda. Iar daca ciulamaua ni se pare prea groasa, atunci o "reparam" si mai usor, pur si simplu adaugandu-i niste apa calda.
Ciulama de ciuperci reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciulama!
Pofta buna Recomandă această reţetă pe Google

28 de comentarii:

  1. Maaai....ce bine sa ai un asa barbat la cratita!
    Un deliciu ciupercile astea cu smintina!
    O zi minunata!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Exelent arata ! Si eu am facut ieri dar varianta de post .

    RăspundeţiȘtergere
  3. Am vrut sa scriu ieri comentariul si am uitat. Ce om!!!
    Incearca sa pui o lingurita de boia de ardei dulce inainte de a pune apa. Da un gust si o culoare excelenta!

    RăspundeţiȘtergere
  4. @Janet: sa stii ca e bine cateodata sa ai si o femeie la cratita :))
    @Sylvia: eu nu prea tin posturile, asa ca am bagat fara grija smantana si unt. Cine tine post, poate renunta la ele (dar si la mare parte din gust). Am sa ma uit acum la tine sa vad cum ai facut-o.
    @Peter: am vazut ca se mai pune si boia. Dar eu m-am obisnuit de mic sa vad ciulamaua de ciuperci alba, asa ca mi se pare ca as face alt fel de mancare, nu ciulama. Cealalta chestiune se rezolva cu lecitina. Cred cateodata ca si eu as cam avea nevoie :))

    RăspundeţiȘtergere
  5. eu acum pregatesc.. un deliciu ca salivez pana este gata a mea ciulama, insa eu am adaugat si un pik de sunca de praga, sper ca nu am sa dau gres cum nu am dat niciodata gresh in gatit, cu exceptia icrelor de peste nu'mi ies sa ma omori

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ar trebui sa nu mai incerci, reteta aia o fi kriptonita ta :)) Daca tie-ti place sunca de praga, atunci nu cred ca putina sunca poate strica ciulamaua de ciuperci.

      Ștergere
  6. Poti sa-mi spui te rog, retetele astea de ciorbe si sosuri cu smantana, cam cat rezista pana se strica?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amber, durata asta depinde foarte mult de temperatura la care este setat frigiderul. Nu-mi amintesc sa mi se fi stricat ceva tinut trei zile (mai mult n-am tinut pentru ca eu fac mancarea in cantitati mici).

      Ștergere
  7. Buna, cu ce se mananca tocanita de ciuperci?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, de cele mai multe ori eu mananc ciulamaua de ciuperci cu mamaliguta. Dar daca n-am timp, malai sau chef, atunci painea este buna si ea :)

      Ștergere
  8. acum prepar si eu reteta...chiar imi place cum arata... Bravo ptr sait tine-o tot asa..

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, sper ca ciulamaua ti-a placut si la gust macar la fel de mult precum ti-a placut la aspect.

      Ștergere
  9. Foarte buna aceasta ciulama, dar eu am pus lapte in loc de apa.... super buna!!!!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu atat mai bine, astfel ciulamaua ti-a iesit si mai gustoasa decat mi-a iesit mie. Te mai astept pe site.

      Ștergere
  10. Am mai facut eu ciulamale cu ulei...insa nu e ok...ca ramane plutind, pe cand untul se incorporeaza bine...si mai ales cand se raceste se vede cel mai bine diferenta! Eu ador ciulamalele:)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am tinut mortis sa scriu ca untul poate fi inlocuit cu ulei mai mult pentru cei care ar vrea sa gateasca aceasta ciulama de ciuperci insa nu au unt in casa. Pentru ca stiu cum fac eu, cateodata mai bine renunt sa mai fac o anumita reteta daca-mi lipseste un anumit ingredient, decat sa cobor sa-l cumpar :D

      Ștergere
  11. Arata foarte bine! Dar inainte de a trece la treaba, am si eu o intrebare: smantana este obisnuita, sau speciala pt gatit? multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am facut ciulamaua cu smantana obisnuita. Insa, la orice reteta de mancare, ideal ar fi sa folosim smantana pentru gatit (aceasta se comporta mai bine la fiert).

      Ștergere
  12. promite a fi o ciulama gustoasă și asta :)
    eu fac des ciulama de pui și ciuperci, se prepară un pic diferit, fără prăjeli, dar e delicioasă :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte multe feluri de a prepara ciulamaua de ciuperci, pana la urma totul tine de gusturile si de imaginatia fiecaruia. Ciulamaua ta fara prajeli ar trebui sa fie mai bine tolerata de catre stomac, deci are din start un plus :)

      Ștergere
  13. așa e, anume din considerentul ăsta o prepar des :)

    RăspundeţiȘtergere
  14. E super bun. Tocmai l-am terminat. Am sa fac si o mamaliguta calda langa.... Nu mai am rabdare sa vina sotul de la munca si sa putem sa ne delectam cu acest deliciu. Multumesc, chiar ma bucura reteta.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pentru comentariul lasat la reteta, dupa cat timp ai petrecut citind-o si preparand-o, puteai sa inchizi pagina si sa-ti omori altfel timpul in care iti asteptai sotul :) Ma bucur ca ti-a placut cum a iesit ciulamaua de ciuperci si sper ca sotul ti-a impartasit parerea.

      Ștergere
  15. A iesit delicioasa! S-a pastrat aroma ciupercilor foarte bine. Numai ca in loc de smantana, am adaugat lapte, ca sa fie mai light. Super! Bravo bucatare! Bianca

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bianca, daca foloseai lapte degresat, ciulamaua ar fi iesit super-light :) Pana la urma, e ciulama de ciuperci, nu de smantana... doar ca smantana ii da un gust aparte, pana si numele ei citit in lista de ingrediente parca ma face sa ma gandesc la o reteta delicioasa :D

      Ștergere
  16. Eu ciulama fac doar cu usturoi, fara ceapa. Pentru cei care prefera usturoiul...si iasa la fel de bine. Iti multumesc ca m-ai ajutat sa gatesc atat de bine si cu mare placere :-)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru ideea cu usturoiul, n-am gustat pana acum o ciulama de ciuperci cu usturoi. Data viitoare voi fi mai aventuros in bucatarie :) Sper sa te ajut sa gatesti in continuare cu aceeasi placere si, pe masura ce trece timpul, amandoi sa putem spune ca gatim din ce in ce mai bine.

      Ștergere
  17. Foarte buna si usor de facut, pentru cei priceputi...Incercati sa o adaugati ca si garnitura la cepelinai, o mancare de galusti lituaniana....Va fii si mai excalente ! Va spune Puiu Bucataru!

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts with Thumbnails