- 3 rosii
- 2 castraveti (sau ardei)
- o ceapa
- 150 g masline fara samburi (ideal ar fi masline rondele)
- 150 g branza feta (sau branza sarata)
- ingrediente dressing salata greceasca:
- 3 linguri ulei de masline (sau ulei de floarea soarelui)
- o lingurita zeama de lamaie (la o adica, merge si otet)
- o lingurita busuioc sau oregano (optional)
Salata greceasca este o salata clasica de vara cu rosii si castraveti, grecii imbogatind varianta lor cu masline, branza feta si niste condimente mediteraneene des intalnite in retetele lor (oregano sau busuioc). Ca mai toate retetele internationale ajunse prin meniul restaurantelor romanesti, acestea difera destul de mult si este greu de spus care mai este reteta originala. La fel cum procedam si noi, probabil grecii ii pun si ardei atunci cand e sezonul acestuia si probabil renunta la castraveti atunci cand nu-i mai gasesc in piata sau in gradina - eu am incercat s-o fac mai accesibila si am romanizat-o putin :) Spalam si curatam castravetii, apoi ii taiem rondele. Curatam ceapa pe care apoi o taiem tot rondele, iar rosiile le taiem bucati mai mari. Punem intr-un bol maslinele rondele, castravetii, rosiile si ceapa, apoi le amestecam bine. Pentru a obtine acele inele de ceapa care se vad in imaginile retetei, desfacem cu mana rondelele de ceapa inainte de a le pune in bolul cu salata greceasca. Pentru salata greceasca este neaparat nevoie sa preparam un dressing. Intr-un bol mai mic punem cele trei linguri de ulei, adaugam o lingurita cu zeama de lamaie si o lingurita cu busuioc sau oregano (daca este proaspat, vom toca busuiocul inainte de a-l pune in dressingul salatei grecesti). Adaugam sare si piper dupa gust si amestecam bine dressingul (atentie, atunci cand saram dressingul salatei trebuie sa avem in vedere faptul ca branza feta este destul de sarata). Turnam dressingul peste salata greceasca si amestecam. Taiem branza feta (daca nu am feta, eu folosesc orice sortiment de branza sarata) cubulete de marimea dorita cu ajutorul unui cutit umezit in apa (trebuie sa mentinem lama cutitului uda permanent, altfel branza feta se va taia foarte urat iar salata greceasca nu va mai fi la fel de aspectuoasa). Adaugam cubuletele de branza feta in salata, dar nu trebuie sa amestecam, vom amesteca salata greceasca doar atunci cand o servim, in fiecare bol/ farfurie.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
cu siguranta am sa incerc si eu reteta, simpla si delicioasa!:D
RăspundețiȘtergereCum m-am setat pe salate... cu siguranta am sa o incerc si pe aceasta... Cat de apetisant arata!!...
RăspundețiȘtergereAsa este Alexxa, reteta este foarte simpla, dupa cum se vede si din poze - probabil nici nu ar mai fi fost nevoie s-o scriu :)
RăspundețiȘtergereFelis, daca vrei ca salata greceasca sa arate si mai apetisant, sa stii ca se poate pune si un ardei, dar eu n-am avut...
doamnee cum arata! fix acu am aterizat la tine cand nu am voie sa mananc lactate si ce ai mai pus tu acolo.
RăspundețiȘtergereCum poate sa arate ...ador salata asta
RăspundețiȘtergeream comentat aici ceva si vad ca nu apare...si pe blogul meu ti-am raspuns la sufleu si vad ca nu a ramas scris.....ce-o fi?....ma uitam la salata asta delicioasa.....
RăspundețiȘtergereEla, stiu ca se mai intampla cateodata sa nu apara comentarii pe bloguri, dar e doar o chestie temporara, nu-ti face griji. Ti-au atras atentia culorile din salata greceasca? :))
RăspundețiȘtergereCu multa apreciere, va multumesc pt gustoasele retete.
RăspundețiȘtergereCat despre Salata greceasca...va informez ca in Grecia nu o veti gasi avand Busuioc in ea, ci Oregano...planta Universala a Elladei.Sper ca in felul acesta sa simtiti gustul adevaratei salate grecesti.
Si eu multumesc pentru apreciere. Eu nu respect niciodata retetele, improvizez in functie de ceea ce am prin casa si, mai ales, in functie de gusturile mele :) In cazul de fata, nu puteam sa nu numesc "Salata greceasca" aceasta reteta din moment ce doar am "adaptat-o" putin :))
RăspundețiȘtergeream sa incerc si eu
RăspundețiȘtergereRosiile astea din import nu prea au niciun gust acum, iarna... deci salata greceasca garantat nu va iesi la fel de buna ca vara. Dar, daca ai pofta... :)
ȘtergereBuna,Robert.Am sa-ti dau o veste buna:azi am aflat ca genul asta de salata a fost identificata ca fiind cea mai buna dieta pentru creier. De fapt toata mancarea cu specific mediteraneean intra in categoria asta.Deci o recomand cu caldura:e usoara,buna,eficienta.Enjoy.Cu simpatie,Mariana.
RăspundețiȘtergereBuna, Mariana. Nu stiam, dar imi place ce aud :) Decat sa luam lecitina, parca e mult mai buna o salata greceasca... si ne mai tine si de foame :D
ȘtergereE adevarat ce spunea Paula in urma cu doi ani.Aici ,in Grecia,condimentul traditional este oregano pe care grecii il pun in aproape orice mancare.De aceea ,orice reteta greceasca daca nu are oregano nu este greceasca.Iar asta, as putea sa spun,este singurul lucru care nu imi place aici.Asa ca prefer salata asta,pe care o mancam de cand eram mica fara sa stiu ca e greceasca,condimentata cu busuioc care ,e de preferabil ,sa fie proaspat.Si daca mai este si dieta pentru creier asa cum spune cineva mai devreme e cu atat mai buna.Te felicit pentru combinatie!
RăspundețiȘtergereMerci, Carmen! Mie chiar imi place oregano, insa nu chiar in orice reteta. Am tot mancat prin restaurante reteta asta de salata greceasca atat cu oregano, cat si cu busuioc, asa ca am putut sa-mi dau seama care varianta imi place. Pana la urma, prea putin m-a interesat ca grecii o fac numai cu oregano, eu incerc sa public pe blog in primul rand retete gustoase, nu neaparat autentice (nu incerc sa transform blogul intr-un fel de dictionar de retete traditionale). Poate ar fi trebuit sa specific in reteta faptul ca am adaptat putin aceasta salata greceasca si sa mentionez oregano. De fapt, cred ca cel mai bine ar fi sa adaug acum asta in reteta.
Ștergerearata delicios eu am facuto de mai multe ori.:)e foarte buna
RăspundețiȘtergeretraba neaparat ulei de masline?
RăspundețiȘtergereNu e musai, doar ca acesta e o idee mai gustos. Eu am pus ulei de masline mai mult pentru ca multora li s-ar fi parut ciudat sa citeasca pe un blog culinar o reteta de salata greceasca preparata cu ulei de floarea soarelui :)
Ștergerein mod normal salata greceasca are si ardei si e fara lamaie...:)
RăspundețiȘtergereHmm... defineste normalitatea. Nu zic c-as fi detinaorul adevarului absolut, insa e posibil sa fie mai multe variante ale retetei de salata greceasca. Asa cum in Romania se fac diferit retetele in Oltenia, Ardeal, Moldova, de ce n-ar fi la fel si in Grecia?!? Doar aia n-or gati dupa vreun STAS. Zic si eu... ;)
Ștergere