Dovlecei umpluţi cu pui la cuptor

Dovlecei umpluti cu carne de pui la cuptor
Ingrediente reteta Dovlecei umpluti cu pui la cuptor:
  • 2 dovlecei
  • 250 g carne tocata de pui
  • 250 ml suc de rosii
  • 50 g branza grasa sau cascaval
  • 2 linguri pesmet
  • o ceapa
  • un morcov
  • o lingurita rozmarin (optional)
  • o lingurita condimente pentru carne tocata (optional)
  • o legatura marar (sau patrunjel)
  • ulei, sare si piper
Dovlecei umpluti cu carne de pui la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Punem la incins doua-trei linguri de ulei intr-o tigaie, intre timp tocam ceapa si apoi o punem la calit in uleiul incins. Lasam ceapa la calit doua-trei minute, timp suficient pentru ca aceasta sa se inmoaie putin, dupa care adaugam morcovul dat pe razatoare si o parte din pulpa de dovlecel (am explicat mai jos in reteta felul in care obtinem pulpa). Calim maxim cinci minute umplutura pentru dovlecei, apoi punem carnea tocata de pui si continuam sa calim umplutura la foc mediu pana atunci cand carnea de pui incepe sa isi schimbe culoarea (adica sa se albeasca), moment in care adaugam condimentele si 100 ml de suc de rosii. Nu este o regula stricta, dovleceii umpluti pot fi condimentati cu orice condiment sau mix de condimente preferam, totul este sa ne placa noua. Mai lasam umplutura pentru dovlecei la foc doar pana cand aceasta incepe sa dea in clocot. Dupa aceea luam tigaia cu umplutura pentru dovlecei de pe foc, adaugam legatura de marar (sau patrunjel) tocata marunt si amestecam bine totul. Spalam dovleceii si ii taiem jumatate (pe lungime). Scobim de pulpa jumatatile de dovlecei cu ajutorul unei lingurite, le saram si le intoarcem cu fata in jos pentru a elimina excesul de apa (trebuie sa lasam dovleceii la scurs minim zece minute). Tapetam cu pesmet jumatatile de dovlecei, apoi umplem trei dintre jumatatile de dovlecei cu carnea de pui si deasupra le acoperim cu un strat de branza grasa data pe razatoare (sau cascaval). Pentru ca dovleceii umpluti sa fie mai aspectuosi, pe cea de-a patra jumatate de dovlecel o taiem suvite subtiri (pe latime) si o asezam peste branza rasa, asa cum se poate observa in imaginile retetei (daca ne-am saturat deja de stat in bucatarie, putem omite aceasta etapa "artistica"). Punem intr-un vas termorezistent (sau intr-o cratita) restul de suc de rosii, rozmarinul, sare si piper, apoi adaugam dovleceii umpluti. Acoperim vasul cu folie de aluminiu, incingem cuptorul si lasam dovleceii umpluti cu pui la cuptor un sfert de ora (la foc mediu, 175-180 grade C). Dupa aceea inlaturam repede folia de aluminiu, reintroducem vasul in cuptor si il mai lasam timp de inca zece minute, pentru ca dovleceii sa se gratineze/ rumeneasca.
Dovlecei umpluti cu carne de pui la cuptor reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu pui la cuptor!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

19 comentarii:

  1. La cat de bine arata sunt convinsa ca sunt grozavi de buni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Medi, dovleceii umpluti aratau chiar si mai bine in realitate. Adica ma asteptam ca pozele sa fie mult mai reusite...

    RăspundețiȘtergere
  3. yamiiii...cat de bun pare sa fie!! cu siguranta e...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. mmm imi ploua in gura deja...maine seara asta am sa am la cina :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Au trecut trei zile, nu-mi mai amintesc... :)) stiu doar ca era ceva legat de niste dovlecei umpluti :P

      Ștergere
  6. arata ff bine,am incercat cateva retete si au iesit ff bine. Cu ce pot inlocui sucul de rosii, sotul este alergic si nu poate manca rosii. Coptorul la cate grade.. eu locuiesc in SUA si sa stiu la ce temperatura programez cuptorul. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai putea incerca sa inlocuiesti rosiile cu cateva linguri de pasta de ardei. Iar sosul sa-l prepari din apa, putin ulei si pasta de ardei (plus condimentele de mai sus).
      Eu tin dovleceii umpluti la 175 grade, deci tu ar trebui sa-ti setezi cuptorul din state la 350 grade.

      Ștergere
    2. ...in sosul preparat cu pasta de ardei sa pui si zeama de lamaie.Sosul trebuie sa fie putin acrisor.Eu pun si putin zahar!

      Ștergere
    3. Da, imi place si mie sa pun uneori putin zahar in sos. Multumim pentru sugestii!

      Ștergere
  7. Cu carne tocata amestec porc-vita merge? Se modifica ceva in reteta? Multumiri si multe aprecieri pt ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge, Madalina. Nu se modifica nimic in reteta, decat daca vrei s-o mai adaptezi putin preferintelor tale.

      Ștergere
  8. Buna e foarte buna reteta numai ca eu am modificato putin ca fiul meu nu manaca branza.Reteta are nota maxima de la mine.

    RăspundețiȘtergere
  9. waw ce buni au fost ,eu nu foloseam dovleceii decat la ciorbe sau pane dar umpluti sunt deliciosi....daca as putea sa atasez o fotografie........ ,sunta asa mandra de ce a iesit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In caz ca nu ai vazut inca toate retetele cu dovlecei pe care le-am publicat, sa stii ca ai putea face si chiftele cu dovlecei (ti-am lasat link catre RETETA), mi se par mult mai bune decat dovleceii pane. Din pacate, momentan nu se pot incarca fotografii pe blog, pot vedea mandreteta de dovlecei umpluti doar daca-mi trimiti pe fb un mesaj cu link catre imagine...

      Ștergere
  10. arata foarte bine,bv.m-am apucat si eu sa fac dar cu carne tocata de porc.insa am intampinat o problema.am facut umplutura am adaugat carnea si sucul de rosii am lasat un clocot si am ramas cu foarte mult sos in cratita.eu la tine nu am vazut asa ceva?l-ai scurs sau ce ai facut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) De fapt nu este o problema... Daca maresti imaginea aflata in mijlocul penultimului rand (cea cu un dovlecel umplut si cu alti doi care isi asteapta randul), vei observa ca si umplutura mea a avut foarte mult sos. E pacat sa-l scurgem, acesta fie se mai evapora la cuptor, fie se scurge pe fundul vasului si da un plus de gust dovleceilor.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)