Gogoşi pufoase (decupate cu paharul)

Gogosi pufoase
Ingrediente reteta Gogosi pufoase
  • 500 g faina
  • 2 oua
  • un pahar de lapte
  • 1/2 pahar de zahar
  • un plic drojdie (7 g) sau proaspata (25 g)
  • coaja unei lamai
  • 2-3 lingurite esenta vanilie
  • zahar pudra (optional)
  • ulei pentru prajit
Gogosi pufoase Ingrediente
Modul de preparare al retetei
Incalzim laptele cu zaharul (nu-l fierbem!), dizolvam drojdia in laptele caldut, apoi adaugam o mana de faina (cam doua-trei linguri), cam cat sa obtinem o compozitie cu o consistenta asemanatoare celei a iaurtului (aceasta este numita maia sau plamada). Lasam maiaua gogosilor la crescut cam 15 minute, intr-un loc mai calduros (eu am asezat-o deasupra unei cratite cu apa calda si am acoperit-o cu un prosop). Dupa ce creste plamada, adaugam cele doua oua, coaja de lamaie rasa si esenta de vanilie dupa gust (putem folosi orice esenta dorim la aceste gogosi pufoase). Omogenizam si incepem sa adaugam treptat faina, framantand pana cand obtinem un aluat nelipicios si elastic, exact ca in cazul aluatului de paine. Punem apoi aluatul gogosilor la crescut intr-un loc calduros - cratita cu apa calda, cel mai calduros loc pe care l-am gasit :) in perioada aceasta (il lasam aproximativ 15-20 minute, timp in care aproape ca isi dubleaza volumul). Pudram cu faina blatul de lucru al bucatariei si intindem aluatul de gogosi intr-o foaie de grosimea unui deget (folosind sucitorul sau o sticla). Dupa aceea decupam foaia cu ajutorul unui pahar, asa cum se poate observa in imaginile retetei (pentru a nu se lipi aluatul, gura paharului este bine sa o pudram cu faina). Suvitele de aluat care raman in urma decuparii gogosilor pufoase le framantam si repetam procesul pana cand terminam de decupat tot aluatul de gogosi. Bucatile de gogosi decupate cu paharul le vom lasa la crescut vreo zece minute (ne straduim sa nu fim nerabdatori, durata de crestere este foarte importanta in toate cele trei faze pentru obtinerea unor gogosi pufoase). Punem gogosile la prajit atunci cand uleiul este bine incins, prajindu-le pa ambele parti (este de preferat sa le prajim intr-o cratita cu diametru cat mai mic, pentru a fi complet acoperite de ulei in timpul prajirii). Gogosile pufoase pot fi servite simple sau pudrate cu zahar, glazurate cu ciocolata sau diferite glazuri din comert, pot fi umplute cu diferte compozitii (gem, dulceata, crema de ciocolata etc). In cazul in care nu avem timp ori rabdare sa preparam aceste adevarate "regine" ale gogosilor, avem si alternativa rapida aici: o reteta de gogosi simpla, facuta din aluatul clasic de paine.
Gogosi pufoase reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

140 de comentarii:

  1. Multumesc! Totul e sa ai rabdare si sa le "ajuti" putin tinandu-le la caldura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut si eu gogosile tale..si sunt super. Bravo pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca ti-a placut cum au iesit gogosile.

    RăspundețiȘtergere
  4. O sa incerc si eu reteta ,niciodata nu mi-au iesit gogosile nu stiu care este cauza,dar nu ma las voi incerca si reteta aceasta sa vad daca imi va iesi.Mersi

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu placere, dar sa stii ca ar trebui sa-mi multumesti dupa ce-ti ies gogosile. Si mama avea aceeasi problema, pur si simplu nu-i ieseau niciodata gogosi pufoase. Probabil trebuie urmata cu strictete reteta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bune.Acum le fac pt a doua oara. Multumim pt reteta

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bune gogosile! Astazi le-am facut in coproductie cu tatal meu. Este o reteta pe care o voi pastra cu grija si o voi repeta ori de cate ori imi va fi pofta de gogosi delicioase.:) Multumesc pt. reteta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristina, ma bucur ca ti-au placut. Poate mai faci si alte coproductii, pe blog sunt destule retete care se preteaza la asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ana mare si Ana mica22 octombrie 2011 la 19:47

    Cele mai bune gogosi, ever!!! Am incercat astazi reteta ta si...( in sfarsit!) ne-au iesit gogosile! Felicitari pentru reteta si pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) Anutelor, si eu va multumesc pentru cuvintele frumoase. Daca as asculta ce-mi sugereaza Robert mic, ala din mintea mea pe care-l invinovatesc pentru toate tampeniile pe care le fac :D, cred ca as face macar saptamanal gogosile astea.

    RăspundețiȘtergere
  11. As incerca si eu acesata reteta dar de cati ml.sa fie paharul,s-au cati ml. de lapte ar trebui?Cu drojdie proaspata nu se pot face?si cat grame ar trebui?Astept sa-mi raspundeti cat mai repede sa ma apuc de treaba.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. ce fel de drojdie cate grame sunt intr-un plic

    RăspundețiȘtergere
  13. Pentru gogosile acestea am folosit un pliculet de 7 g drojdie uscata. Poate fi folosit si un cub de drojdie proaspata de 25 g.

    RăspundețiȘtergere
  14. rumene si gooale! or fi iesit asa goaaale ca eu am pus si un pic de sare in ele si un pic de ulei la framantat? :o
    acum astept sa vina sotul sa imi zica ca eu tot ce fac, fac bun!...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romene.. Că țara se numeste România... Ignorante

      Ștergere
  15. :)) Totusi ma gandesc ca gogosile nu sunt chiar goale de tot. Altfel ar insemna ca ai atins maximul pufoseniei :P Nu cred ca uleiul a influentat prea mult, iar sarea nici atat. S-ar putea sa fi iesit asa datorita faptului ca le-ai facut prea subtiri. Adica se poate sa fi intins putin prea mult foaia aluatului.
    Molipsit de optimismul tau, acum astept si eu verdictul sotului :D

    RăspundețiȘtergere
  16. sa mai zic? a mancat numai gogosi cum a ajuns acasa..nimic mancare..si mai ales ca nici nu prea manca gogosi..mersi de reteta! da cred ca am intins aluatul un pic mai mult, dar a fost asa cum mi-am dorit! katia

    RăspundețiȘtergere
  17. Deci nici nu mai trebuie sa te obosesti sa faci si mancare data viitoare cand mai faci gogosi :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Răspunsuri
    1. E super reteta mea de gogosi sau gogosile obtinute? :D Bine, de fapt eu stiu ca sunt super amandoua, da` cersesc si eu mai multe laude :)))

      Ștergere
  19. Răspunsuri
    1. Sa stii ca mai am cateva variante de gogosi pe blog, poate vrei sa mai incerci si alta reteta. De fapt, in general eu sunt de parere ca n-are rost sa mai cauti, daca deja ai gasit ceva bun ;)

      Ștergere
  20. super,super,super bune gogosile,le asteptam de foarte multi ani.Prima data cand a facut sotia mea gogosi{acum 25 ani}"sunau"cand le-a pus pe farfurie.Este a doua oara cand face si au iesit intradevar pufoase.O sa incercam toate retetele tale pt.ca sunt f.simplu de facut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Depinde si cum sunau gogosile... cred ca sunau bine, din moment ce ati rezistat atatia ani unul langa celalalt. Mi-as dori ca si celelalte retete de pe blog sa va placa la fel de mult precum aceste gogosi pufoase si sa le preparati impreuna timp de cel putin inca 25 de ani.

      Ștergere
  21. Am facut si eu!! F bune au iesit! Sotul m-a ridicat la rang de "mamaia 2" :)) Chiar si baietelul nostru Robert (1an) a gustat din pufosenii. Totusi as avea o intrebare: se mai schimba uleiul? Am avut impresia ca primele gogosi au iesit mai bine, pe cand spre final nu se mai umflau...sau sa fi fost foaia mai goasa? Multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Alexandra! Sau mamaia 2 :) Din comoditate, eu nu schimb uleiul decat in cazuri exceptionale, adica atunci cand se arde foarte rau. Nu cred ca asta ar fi motivul pentru care gogosile nu se mai umflau, mai degraba faptul ca uleiul nu mai era suficient de incins. Sau nu ai mai completat uleiul, gogosile pufoase absorb destul de mult ulei. Cel mai bine ies prajite in baie de ulei.
      Sa nu uit - si eu sunt baietel si ma cheama tot Robert (33ani) :D

      Ștergere
  22. Buna seara ! Numai ce am mancat din minunatele acestea de gogosi !! Foarte , foarte bune !! Eu am gresit insa un pic, deoarece am intins foaia prea subtire si au iesit un pic goale....))dar si asa sunt foarte bune.. Voi mai incerca pe viitor si alte retete publicate de tine. Felicitari !
    Toate cele bune..Madalina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Madalina,
      Poate ar trebui a profiti de situatie: poti taia gogosile pe jumatate si le poti umple cu gem :))
      Iti multumesc pentru increderea investita in retetele mele si sper sa revii intotdeauna cu placere la mine pe blog.
      Robert ;)

      Ștergere
  23. Acum fac si eu, astept sa creasca aluatul Am mariii emotii. Mie nu mi iese decat aluatul pentru paine. Am mai avut niste tentative de a face gogosi...sau pietre:))), caci atat de tari au fost. ma gandesc dupa ce le fac, sa le tai putin si sa le umplu cu gem. salivez deja..aaa, siii pilaful cu legume a iesit super. abia l-am terminat. nely

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ai transmis si mie emotiile iar acum astept si eu sa vad care e rezultatul :) Dar daca ti-a iesit el pilaful, care mi se pare mai greu de facut, nu vad de ce nu ti-ar iesi tocmai gogosile. Pufoase, nu pietre :))

      Ștergere
  24. Mi-au iesit gogosile. Foarte pufoase!!!! Asta da miracol!!! Este minunata reteta!! Acumm incerc sa fac supa cu galuste:)), am devenit dependenta de blogul tau!!!! Felicitari pentru tot ceea ce faci!!! Nely

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Nely! Sper sa nu gasesti prea curand antidotul, ar scadea drastic numarul cititorilor blogului :))

      Ștergere
  25. M-am abonat la blogul tau si este o mare realizare pentru mine, deoarece tot timpul ma gandesc ce sa mai fac de mancare, ce dulce sa mai pregatesc si iata solutia: "barbat la cratita"! Am facut si gogosile pufoase si sunt deicioase. Sper sa ma surprizi si cu celalalte retete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur te voi surprinde, acum ramane sa vedem in ce fel :) Deci ma percepi ca pe "barbat la cratita cu solutia", ceva de genu` reclamei aleia cu "femeia cu ideea" :)))

      Ștergere
  26. super reteta,incerc si eu

    RăspundețiȘtergere
  27. vreau sa ma apuc de gogosi,dar fie-ti mila si spune-mi ce cantitate de lapte ai folosit,ca eu am pahare si pahare...mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) 250 ml. Il poti masura cu un pahar mediu - nu conteaza prea mult cantitatea de lapte, deoarece vei regla totul din faina. Pentru ca cele 500 g de faina nu sunt batute in cuie, faina difera de la un producator la altul, importanta e consistenta aluatului (acesta trebuie sa fie elastic si sa nu se mai lipeasca pe mana).

      Ștergere
  28. Spune-mi si mie Robert(33ani)de unde pasiunea aceasta pt.bucatarie? Sau numai pt. dulciuri?Ai cursuri de specialitate la baza?
    Eu ma caznesc sa fac scovergi, din alea groase, nu fundulite si tot caut o reteta convenabila pe internet si nu sunt multumita cu ce citesc.As dori o reteta cat mai simpla, cat mai veche. Poate ma ajuti tu, sau altineva? Considerati ca sunt "anonim 2".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca o pot numi chiar pasiune, gatitul e mai mult un mod de a ma relaxa, imbinand utilul cu placutul. Probabil imi place si pentru ca nu ma simt obligat sa fac asta in fiecare zi :) N-am facut vreun curs, de fapt am facut niste cursuri, dar pentru a deveni economist :)
      Nu-mi dau seama cum sunt scovergile pe care ti le doresti... Am observat ca acestea sunt cunoscute sub diferite nume, iar descrierea ta ma duce cu gandul mai degraba la uscatele. Poate aluatul este acelasi, te-ai uitat la reteta mea de uscatele?

      Ștergere
  29. Voi alege reteta cu iaurt,mai ramane sa-mi aleg si momentul cand le voi face.Marturisesc ca atunci cand ma apuc de gatit trebuie sa am dispozitie pt. asa ceva, in bucatarie sa fie curat si ordine, sa am liniste si pe nimeni in jur care sa ma incurce. Ma crezi sau nu dar ca sa iasa mancarurile asa cum doresc trebuie sa fie intrunite conditiile de mai sus.Bineinteles, "curat si ordine" este un capitol care tine tot de mine.Dupa ce voi face scovergile,iti voi comunica impresiile(ale mele si alor mei).Anonimul2.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact la fel fac si eu, nu ma apuc de gatit daca nu este ordine in bucatarie. Chiar si in timp ce gatesc incerc sa reduc dimensiunile "dezastrului", cu toate ca astfel imi ia mai mult timp sa termin reteta :) Chiar sunt curios sa aflu daca scovergile vor fi asa cum ti le-ai fi dorit.

      Ștergere
  30. Au iesit foarte bune si pufoase . Felicitari pt reteta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca au iesit pufose, asa cum am promis in titlul retetei, inseamna ca-mi merit felicitarile :)

      Ștergere
  31. ce de comentarii vad eu aici!!!!!!!! . eu fac gogosile dupa reteta mamei mele, tot cu lapte si oua si ies la fel de pufoase. te felicit pentru ca faci gogosi , :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! A trecut mai mult de un an si jumatate de cand am postat reteta de gogosi si vad ca s-au adunat ceva comentarii. Acum sa vedem cata lume are rabdare sa le citeasca :))

      Ștergere
  32. Tare bune si pufoase.Am intrat ieri pe blog,le-am vazut si m-au ispitit tare de tot asa ca nu puteam sa nu le fac.Iata dovada :D https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/251902_406792929357481_1325427118_n.jpg
    Multumesc pentru reteta :) Maine am in program supa-crema de dovlecei :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... Imi place ca mi-ai prezentat dovada pe o tava de argint :))

      Ștergere
  33. In sfirsit mi-au iesit si mie gogosi incredibil de buneee , ca pina acuma dadea-i cu ele in perete , nici de scovergi nu erau bune, intodeauna ramineau crude in mijloc!!
    Toata familia e fericita !!!
    Multumesc foarte mult pentru reteta!!!
    Laura Ramos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Laura! Daca nu ma insel, indeamna ca gogosile mele au ajuns tocmai in Peru, nu?

      Ștergere
  34. hai sa vedem laudata reteta:) la mine procesul tocmai a inceput asa ca va tin la curent:) wish me luck!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Good luck! :) Se zice ca la pomul laudat sa nu te duci cu sacul, insa in cazul de fata nu se aplica :P

      Ștergere
    2. A fost cu noroc:) gogosile au fost savurate asa ca trecem la o alta reteta:) la mai mare!!!

      Ștergere
    3. Felicitari! Si spor la gatit in continuare ;)

      Ștergere
  35. cam cate gogosi ies din aceasta reteta??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am mai facut de ceva vreme gogosi, asa ca mi-e cam greu sa-mi amintesc exact. Insa sigur ies destul de multe, probabil vreo 20-30 (conteaza si cat de mare este paharul folosit pentru a decupa aluatul).

      Ștergere
  36. o reteta foarte buna mi-au iesit niste gogosi extraordinar de bune

    RăspundețiȘtergere
  37. Le fac acum, abia astept sa vad cum vor fi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, ce pofticioasa esti, Iulia... Daca faci gogosi la ora 22:25, ma gandesc ca ai asteptari destul de mari de la aceasta reteta. :) Spor la prajit si sper sa se ridice la inaltimea asteptarilor tale.

      Ștergere
  38. Am facut gogosi dupa reteta asta si au iesit super! Multumim pentru reteta!Apropo, este site-ul meu preferat pentru retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, mai degraba eu ar trebui sa-ti fiu recunoscator pentru faptul ca mi-ai desemnat site-ul drept sursa preferata de inspiratie atunci cand e vorba de retete ;)

      Ștergere
    2. Imi pare rau, cred ca sunt singura careia nu i-a iesit. In primul rand maiaua, nu se face de consistenta iaurtului numai cu 2 linguri de faina la 1 pahar de lapte. Apoi aluatul nu mi-a crescut deloc in 1/2 ora... probabil nu am stiut cata faina sa incorporez. Sorry, nu cred ca este vina retetei, dar mie nu mi-a iesit. Asta este. Am scris asta pentru ca dupa comentariii credeam ca imi iese la sigur, dar nu este chiar asa. Isabela.

      Ștergere
    3. Isabela, pe lumea asta nimic nu e sigur. De fapt, parca Franklin ar fi zis ca ar fi ceva: moartea si taxele :) Stiu ca nu-i cazul sa zambesc acum, cand tu esti suparata, insa n-are rost sa fim incrancenati pentru o mica nereusita culinara. Acestea sunt inevitabile si ni se intampla tuturor.
      Probabil tu ai folosit un pahar mai mare, insa problema se putea rezolva usor adaugand treptat niste faina, pana cand observai ca aluatl gogosilor ajunge la consistenta iaurtului.
      Daca aluatul n-a crescut absolut deloc, inseamna ca de vina este doar drojdia. Din moment ce asta-i singura ei menire, inseamna ca nu si-a facut treaba - verifica sa nu fi fost expirata. Ar mai fi si varianta in care ai pus drojdia in lapte fiert/ clocotit, caz in care proprietatile drojdiei se pierd.

      Ștergere
    4. Nu a fost expirata drojdia, am verificat. Poate mana...

      Ștergere
  39. Am incercat reteta asta ieri pentru ca aveam musafiri si am primit calificativul suprem, nu prin cuvinte... mie mi-au ramas doua. Am schimbat doar esenta si am pus de rom pentru ca, nu pot sa o inghit pe prima.
    Sotul meu m-a rugat sa iti spun din partea lui sa gatesti pentru blog mai des. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) N-am uitat ca tu nu poti suferi vanilia. Voi incerca sa gatesc mai des pentru blog, si, ca sa-mi intaresc afirmatia, astazi tocmai am publicat o reteta :D

      Ștergere
  40. Deci:gogosile sunt foarte bune si pufoase dar tu ai omis un ingredient foarte important si eu chiar daca nu prea respect retetele pas cu pas am facut acelasi lucru.... am uitat sa pun sare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicoleta, nu am omis sarea, ci pur si simplu mi s-a parut ca n-are rost s-o mai pun din moment ce gogosile pufoase sunt un desert. Mie mi se pare ca important este doar zaharul, deoarece drojdia se "hraneste" cu acesta. Bine, e posibil ca acel praf de sare sa dea un pic de gust, insa imi place mie sa reduc cat pot de mult numarul ingredientelor folosite intr-o reteta, chiar daca uneori (a se citi "in cazul de fata") poate exagerez :D

      Ștergere
  41. Eh ,,Domnule Barbat,,:)ca salvezi doua oua sau pui unul in plus nu este la fel de important ca ,,sarea in bucate,,.Parerea mea.Oricum reteta ta m'a facut sa imi dau seama cat de importante sunt intervalele de crestere a aluatului.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai la sfarsit am si zis ca exagerez uneori, nu? :) Dar asta tot nu inseamna ca sunt convins de faptul ca un praf de sare pus in gogosile astea le-ar schimba radical gustul :P Altfel as modifica in reteta, pana la urma scopul meu este ca cei care folosesc reteta sa fie multumiti de rezultatul acesteia si nu sa par eu vreun mare expert culinar (pentru ca nu sunt nici pe departe). Poti sa-mi zici Robert ;)

      Ștergere
  42. Hei,Robert,am facut si minciunele..Bune!!!!!Ma abonez la retetele tale.Ma bucur ca le ai cu poze ,explicatii..tot ce este necesar.Dar mie tot nu imi iese acel aluat nelipicios.Nu vrei sa stii cum aratam dupa framantat(adica mainile mele).Dupa tortul de mere ,saratele iata ca am mai incercat un aluat.Dupa cum ai zis trebuie sa exersez mai mult.
    Adriana din Constanta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Off, Adriana, eu credeam ca te abonasesi deja la retetele mele... :P Sunt curios sa vad cat de repede vei considera ca ai "prins" secretul framantarii aluatului, la cate retete ai preparat deja, cred ca nu va mai dura mult timp :) Am recitit acum reteta gogosilor pufoase si cred ca-ti mai pot da un pont: atunci cand intinzi foaia de aluat, trebuie sa pudrezi foarte des cu putina faina sucitorul, mainile, blatul, chiar si foaia de aluat.

      Ștergere
  43. Excelenta reteta! Am incercat-o si au iesit niste gogosi grozave! La inceput m-am speriat ca drojdia uscata trebuie amestecata in laptele cu zahar (desi eu stiam ca drojdia uscata nu se dizolva ci se amesteca cu faina) dar totul e OK!
    Multumesc pentru reteta! Bianca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Bianca! Dupa cum ai vazut, prea putin conteaza felul in care folosim drojdia (dizolvata sau amestecata), important este ca la sfarsit sa ne iasa gogosile pufoase - atunci e clar ca drojdia si-a facut treaba :)

      Ștergere
  44. Fii atent, au iesit pufoase, dar a doua zi s-au intarit. Tie ti s-a intamplat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca mi s-a intamplat si mie atunci cand am facut multe gogosi! :) E cam greu ca gogosile sa ramana pufoase si a doua zi punand in ele doar drojdie, cred ca ar avea nevoie de o mana de ajutor din partea ingredientelor alora minune pe care le gasim pe etichetele gogosilor din comert :D

      Ștergere
  45. Singurul blog din care ma inspir si imi ies de fiecare data retetele :D Inca o familie fericita :)) Mii de multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  46. :) Mara, iti multumesc si eu pentru fidelitate... stiind cate bloguri culinare romanesti exista, cred ca ar fi cazul sa ma simt flatat :D Si putin responsabilizat, deoarece va trebui sa scriu cu mai multa atentie retetele pentru a iesi bine si a mentine astfel familia fericita :))

    RăspundețiȘtergere
  47. Atunci m-am linistit. Am facut doua castroane de yena pt ca am pus ingredientele o data ca in reteta si jumatate:).

    RăspundețiȘtergere
  48. Nu te incurci cu jumatati de masura atunci cand faci gogosi pufoase... Insa vad ca folosesti jumatatile de masura tocmai pentru a demonstra asta... :)))

    RăspundețiȘtergere
  49. OFF AM FACUT SI EU GOGOSILE DAR NU MI-AU IESIT...AM GRESIT EU CEVA....DAR NU SUNT SIGURA CE...POATE S-A PARIT MAIAUA SAU COCA DIN GAUZA APEI DIN CARATITA....SAU NU AM PUS DESTULA FAINA LA FRAMANTAT....ORICUM DACA AM VAZUT CA NU CRESC CAND LE PRAJESC AM IMPROVIZAT SI LE-AM UMPLUT CU BRANZA SI SAU BATUT PE ELE....O SA MAI INCERC ODATA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandesc ca drojdia este "capul rautatilor"... fie nu a fost buna, fie ai oparit-o cu apa prea fierbinte. Sunt convins ca data viitoare gogosile iti vor iesi asa cum trebuie, adica pufoase. Oricum, ma bucur sa aud ca te-ai descurcat si ai reusit totusi sa faci gogosile atractive:)

      Ștergere
  50. Eu cand am nevoie de un loc cald si umed pentru dospit, pun un pahar cu apa in microunde si las 2 minute pe maxim. Las paharul acolo (ca abureste) si pun cratita cu aluatul de dospit... in 15 minute creste dublu :)
    Abia azi te-am descoperit si iti incerc gogosile :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oli, imi place ca n-ai stat deloc pe ganduri: imediat ce mi-ai descoperit blogul culinar, te-ai si pus pe treaba :) Sper s-o tii tot asa!
      Cum bucataria mea nu e dotata si cu un cuptor cu microunde, sunt nevoit sa improvizez ajutandu-ma de chestii mai "rudimentare" :)

      Ștergere
  51. Cea mai tare reteta!!Am facut pentru prima data in viata mea de femeie independenta gogosi si sunt perfecte!!!Multumesc din suflet pentru reteta!!Cristina

    RăspundețiȘtergere
  52. Cu placere, Cristina! Femeie indepandenta parca suna mult mai credibil acum, cand nu mai ai nevoie de nimeni pentru a manca niste gogosi pufoase :) Sper sa fii la fel de multumita si de celelalte retete de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  53. Foarte tare, Oli. Asa am sa fac si eu, multumesc pt pont :).

    RăspundețiȘtergere
  54. ´´Famelie mare´´ :)), trebuie sa apelez si la jumataile de masura, bine ca nu am facut cantitate dubla ca imi trecuse prin minte :)), ma apuca toamna prajind la gogosi :).

    RăspundețiȘtergere
  55. Cati ml de lapte? Un pahar poate sa fie mic/mediu/mare...

    RăspundețiȘtergere
  56. Din moment ce n-am specificat in reteta, paharul de lapte in mod evident este unul mediu :) 250 ml. Oricum, in caz ca nu-ti vedeam intrebarea, puteai pune fara probleme si un pahar mare - aluatul gogosilor foarte moale ti-ar fi iesit si practic te-ar fi"obligat" sa adaugi faina, pentru a-l aduce la consistenta dorita. In general, in reteta unui aluat de genul acestuia (aluat crescut - pe baza de drojdie) se scrie "faina cat cuprinde", cele 500 g pe care le-am scris eu in reteta sunt doar pentru a avea idee cam de cata faina vei avea nevoie. Preventiv, in caz ca ai nelamuriri si in legatura cu cantitatea exacta de drojdie folosita la aceste gogosi, sa stii ca este vorba de un pliculet de 7 g drojdie uscata sau un cubulet de 25 g drojdie proaspata.

    RăspundețiȘtergere
  57. super gogosile.mssssssssssss

    RăspundețiȘtergere
  58. Ma gandesc sa le incerc si eu, desi la cat sunt de "priceputa" in bucatarie, pun pariu ca am sa gresesc ceva la ele.
    Daca le voi face, voi reveni cu impresii!

    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, incearca sa fii mai increzatoare in priceperea ta in bucatarie si s-ar putea sa fii surprinsa ;) Daca ti-ai facut timp sa-mi scrii, inseamna ca ai citit reteta gogosilor si ca aceasta ti-a dat o oarecare incredere in reusita - daca o recitesti cu atentie, eu cred ca sunt sanse mari sa obtii niste gogosi pufoase. Iti tin pumnii si te astept sa revii cu cu impresiile.

      Ștergere
    2. Da, le-am facut astazi si au iesit super! Nu ma asteptam! Pana si soacrei mele i-au placut foarte mult! Multumesc! Urmeaza pancakes pe lista! :)

      Gabriela

      Ștergere
    3. Daca gogosile i-au placut si soacrei, inseamna ca au iesit suficient de pufoase :) Ti-am zis eu ca iti faci griji degeaba :P La pancakes chiar nu vei avea nicio problema, reteta este muuult mai usoara decat cea a gogosilor pufoase.

      Ștergere
  59. Pana in Grecia au ajuns gogosile tale... Dupa cateva kilograme de faina irosita mi-au iesit!Super pufoase,păcat doar k se cam intaresc dupa câteva ore...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca eu n-am ajuns in Grecia vara asta, macar gogosile mele sa ajunga :) Desi vad ca au cam facut nazuri, nu s-au lasat duse cu una, cu doua... au cerut cam multa faina. Dar macar sper ca acum, dupa atata framantat, vei reusi sa le faci fara probleme data viitoare. Gogosile raman pufoase mai mult timp doar daca le ajutam cu ceva "chimicale", asa cum sunt ajutate cele din comert...

      Ștergere
  60. Consistenta iaurtului...hmm...de care? Normal, de baut? Casa buna, Danone, simplu, cu fructe?? :)) Just teasing...doar ce le-am terminat...ca de obicei a iesit totul perfect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Flavia, cum eu nu ma prea dau in vant dupa iaurt, pentru mine toate iaurturile par sa aiba aceeasi consistenta :D Ma bucur sa vad "ca de obicei"-ul ala ;)

      Ștergere
  61. Si eu raman surprinsa ca imi iese tot ce incerc. A fost prima data cand am lucrat cu aluat de la A la Z. Acum fac bezele :D

    RăspundețiȘtergere
  62. Buna seara, salutari din Olanda si multumiri!
    M-am tot invartit sa ma decid ce gogosi sa fac, in functie de ce aveam prin casa si ce sa aleg, caci oscilam intre gogosi pufoase, gogosi din aluat de paine si gogosi din iaurt. Ei bine, cum nu puteam sa le fac pe toate trei (ca cine sa manance atata ca suntem doar doi si la ora la care m-am apucat, nu prea mai puteam sa mai chem din vecini), m-am apucat sa fac gogosi pufoase doar pentru faptul ca Jan insista ca stie ce sunt zicand ca stie reteta nemteasca a ceea ce a ajuns in Romania sub numele de "Berlineze" si ca ce stie el are prea mult zahar, eu ca nu-i adevarat, astea sunt gogosi romanesti si n-au legatura cu alea cu care se indoapa nemtii. Si uite asa ma tot pierdut vremea pana mi s-a pus! Am facut jumatate din cantitate, exact cum ai scris. AU IESIT SUPER! CE POZA SA MAI FAC CA DEJA LE-AM MANCAT PE TOATE! SALUT POZE! :)):)) Ei bine, se convinse si el ca n-are nicio legatura gogoasa romaneasca cu aia nemteasca. I-au plaut atat de tare! Sa vad maine ce mai fac, cum am timp, ca as vrea sa fac una din celelalte doua retete. In privinta gogosilor pufoase - succes la maxim! :) Nu mai fac gogosile dupa reteta care o aveam inainte, serios o fac numai pe asta.
    Cat despre crescut aluatul - am descoperit o chestie care poate inlocui oala cu apa, insa, asta e valabil la mine, nu recomand nimanui sa strice tot. Am un cuptop grill mic. Ei bine,pun gratarul cuptorului deasupra, pe capac, incing cuptorul la 110C, il las cu usa inchisa, pun castronul acoperit cu un prosop peste gratar si creste coca de n-am treaba. Am descoperit asta vrand nevrand. Aici mai tot timpul e rece si umezeala, e greu de facut caldura uscata, am inchis toate ventilatiile - nimic. Dar cu cuptorul? Merge!
    Intrebare caci asta chiar nu stiu: crezi ca se poatecongela drojdia proaspata in asa fel incat atunci cand o dezghet sa mai fie buna de ceva? Am un necaz caci in zona unde stam dai cu tunul si nu gasesti drojdie proaspata insa, am trecut prin alt oras si am vazut ca aveau la un magazin turcesc. N-am luat ca nu imi trebuia si nu tin in frigider ce nu-mi trebuie. Insa, m-am gandit ca daca s-ar putea congela si scoate dupa nevoie de la congelator, ar fi o chestie. Cu conditia sa mai fie buna de ceva cand o dezghet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Interesant modul tau de a ajuta aluatul sa creasca :)) N-am incercat niciodata, deci nu te incurajez s-o faci, insa ai putea folosi programul de decongelare rapida al cuptorului. Eu folosesc cratita cu apa si din zgarcenie, as consuma mai mult curent daca as apela la cuptor. Plus ca m-am obisnuit asa de la blatul rapid de pizza, acolo oricum incalzesc putina apa pentru a face aluatul blatului - incalzesc din start mai multa, las cratita pe plita electrica ce pastreaza caldura reziduala (am una vitroceramica) si astfel am suficienta caldura pentru a creste suficient aluatul.
      Nu stiu daca drojdia proaspata isi va pastra proprietatile dupa decongelare, insa tind sa cred ca nu. Pentru ca altfel ma gandesc ca aceasta ar fi fost comercializata si congelata, iar eu n-am vazut niciodata asa ceva. Insa poti pastra drojdia proaspata in frigider destul de mult, incearca sa te uiti la termenul de valabilitate atunci cand o cumperi si n-o iei daca vezi ca expira peste cateva zile. Insa sa stii ca nu-i rea nici cea uscata, eu o folosesc des si nu am probleme. Doar ca evit sa cumpar sortimente ieftine, caut sa fie produsa de o firma cu reputatie serioasa.
      Iti recomand sa-i faci lui Jan si gogosile mele din albusuri, cred ca va fi cel putin la fel de incantat ca si de acestea. Si nu cred ca vei apuca sa le faci poze nici acelora :))

      Ștergere
  63. Buna seara din nou :)
    Azi am fost iar ocupata. Cu ce crezi? Pai cu aceleasi gogosi! :)):)) Numai ca de data asta i-am zis lui Jan sa-si cheme vecinii sa manance ceva la care romanii ii spun gogosi. Pai au venit doua familii si au ras tot. :)) Ce le-a placut a fost faptul ca nu sunt grase si nu contin o tona de zahar. Ziceau ca au si ei o varianta (s-o faca ei, ca mie una mi-a ajuns pana peste cap sa stric ingrediente pe tampeniile lor...) dar nu-i asa. Foarte bine am zis, la noi se fac asa cum le vedeti. Asa ca asta chiar e un feedback veritabil si de la alta populatie care manaca diferit de romani. Si iar n-am facut poze ca iar n-am avut cand.
    In privinta drojdiei proaspete - m-am gandit si eu ca si tine insa pe cine sa intreb? Cand nu sunt sigura de ceva mai bine mai intreb decat sa fac tampenii. Despre drojdia la plic - nici eu nu cumpar de la firme fantoma, nu cumpar decat de unde stiu ca e buna.
    Si despre ideea mea cu cuptorul grill, te-ai distrat, nu? :)) Stiu ce zici cu electricitatea si nu cred ca esti zgarcit. Eu n-am uitat de unde am plecat si nici eu nu dau pe-afara cu banii dar nu rabd de foame. Treaba e asa in Olanda: pretul gazului este de 2 ori si jumatate mai mare ca al electricitatii asa ca mai bine fac ce m-o taia capul cu electricitatea. Oala cu apa e OK dar e jale pt ca aici este rece, prin urmare ligheanul de deasupra oalei primeste caldura de dedesubt insa deasupra nu. Deloc. Cand atingi coca, partea de jos este calda, cea de sus e rece rece. Ei, romanul este inventiv asa ca mi-a traznit prin cap sa fac cum ti-am spus. Despre cuptorul cu microunde (ca are o rajnita antica si de demult la care nici in ziua de azi nu am reusit sa ma dumiresc de ce are atatea butoane ca tot mare branza nu face): ia mai zi-mi te rog o data cum e faza cu cuptorul cu mricrounde si decongelarea. Tampenia aia de cuptor are o functie de decongelare (cat de rapida e, asta nu mai stiu, dar e). Cate minute sa dau pe decongelare? 15?

    RăspundețiȘtergere
  64. Draga barbat la cratita ,gogosile sunt minunate ,dar pe cand si o reteta de cozonaci??
    o zi buna Georgiana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgiana, am publicat reteta de cozonaci inca de acum mai bine de trei ani :) Iti las link catre reteta.

      Ștergere
  65. buna.
    vrei sa razi putin astazi?? daca da, citeste urmatoarele! stii ce-am putut sa fac acestor gogosi minunate??
    sa-ti povestesc k aluatul pregatit pt a creste, l-am pus frumusel si tacticos pe o oala in care "incalzisem" niste apa(asa cum sugerai in reteta). doar ca apa era cam fierbintica si cand am scos aluatul pt a-l intinde pe masa si sa devina gogosele rotofei , am constatat ca se inchegase pe fundul castronului. practic, s-au copt nitelus. in timp ce scriu acestea, gogosile(sau ce-or iesi), cresc(sau mai degraba nu) pe masa. sunt curioasa cum si daca vor creste, si ce gust vor avea. caci doar nu-ti inchipui ca nu vor ajunge la prajit intr-un ceaun, nu??

    am mai facut gogosi, dar asa nu! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, recunosc ca m-am amuzat putin citind cum ai copt nitelus aluatul gogosilor la bain-marie :))

      Ștergere
  66. ca sa nu mai zic ca tocmai ce-am descoperit ca am uitat sa pun si zaharul in lapte.
    dar , ca sa ma scuz putin, mentionez ca ma batea fi-miu de 4 ani la cap sa ii dau si lui faina, zaharul, coca etc....

    offff ,si mi-era asa o pofta de gogosele bune!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Madalina, mi se pare o scuza acceptabila si nu doar atat, ar trebui sa vezi chiar si partea plina a paharului: cel mic pare interesat de bucatarie si deci, peste cativa anisori poti avea un ajutor de nadejde :D
      Daca ai aruncat partea de pe fund a aluatului (cea "coapta"), nu vad de ce n-ar fi crescut gogosile - daca nu super-pufoase, atunci macar cat de cat...

      Ștergere
  67. Bunaaa..e a doua oara cand fac gogosile acestea!e reteta care mi-a iesit pentru prima data,dupa nu mai putin de 10 retete incercate!deja eram dezamagita total de mine,si ziceam ca n-am sa mai incerc..dar am incercat-o si pe asta,si minune mare ca mi-a iesit!acum fac a doua oara,si vreau sa spun ca nu a crescut drojdia!:( oare de ce?am pus un plic de 7 grame de la Dr.Oetker!acum am pus aluatul la crecut..sper sa iasa ceva!:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In bucatarie se mai inatmpla si lucruri neprevazute, nu toate retetele ies identic de fiecare dara :) Dr.Oetker face o drojdie de calitate, singurul lucru care o poate strica este oparirea acesteia cu apa prea fierbinte. Si inca ceva, este bine sa verifici intotdeauna termenul de valabilitate al drojdiei, uneori vanzatorii mai "uita" pe raftul supermarketurilor si drojdie expirata - sau chiar si noi o mai uitam uneori prea mult timp prin bucatarie.

      Ștergere
  68. Chiar daca initial nu-mi crescuse drojdia,gogosile mi-au crescut de minune!!aluatul a crescut muuult..si au iesit niste gogosele minunate!!va multumesc din suflet pt reteta!cea mai tare ever!!am sa fac de acum de fiecare data cand am pofta! Va pup..Mica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Mica! Desi, spunandu-mi ca este cea mai tare reteta de gogosi EVER!, practic deja imi primisem inzecit multumirile :) Daca drojdia este ok si daca-i dam suficient timp aluatului sa creasca (asigurandu-i si acele conditii prielnice de care vorbeam in reteta), atunci succesul acestor gogosi pufoase este garantat.

      Ștergere
  69. Chiar si al 5 ani de cand ai postat reteta, gogosile tot bune ies. S-au batut turcii la gura noastra. Super bune au iesit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Apropo de turci, tocmai ce am scris un comentariu legat de dovleacul turcesc folosit la o reteta de gogosi. Iti las link catre reteta, poate te tenteaza: GOGOSI CU DOVLEAC.

      Ștergere
  70. Super bune. Tocmai am terminat de mancat din gogosile pufoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca sunt chiar la fel de bune, insa iti recomand sa incerci si celelalte retete de gogosi (imi plac suficient de mult gogosile incat sa mai public inca vreo cinci retete diferite).

      Ștergere
  71. Am și eu o intrebare leam făcut și eu și îmi iese prea moale aluatul oare de ce

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil aluatul este influentat si de tipul ingredientelor folosite, insa aluatul gogosilor se mai poate intari adaugandu-i putina faina.

      Ștergere
  72. Super reteta am încercat pe puțin vreo 15 rețete de gogosi singura cre mi-a ieșit. Super blog ține-o tot asa!!!! 😁 😁 😁 😁

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa 15 retete de gogosi incercate, ma mir ca ai mai avut chef si incredere sa faci si gogosile mele :) Ma bucur ca n-ai renuntat si ti-au iesit!

      Ștergere
  73. chiar acum inerc si eu reteta.....eu deja stiu sigur ca o sa iasa absolut delicioase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bazandu-ma pe reteta mea si pe priceperea ta in bucatarie, stiu si eu ca gogosile iti vor iesi delicioase, Roxana :) Spor la framantat!

      Ștergere
  74. Draga Barbat La Cratita,
    Gogosile tale au ajuns in Dallas, Texas si au fost absolut minunate.
    Undeva, intr-un comentariu, cineva intreba daca poate sa congeleze drojdia proaspata. Eu am congelat-o si nu a avut nici o problema. Si-a pastrat proorietatile.
    Acum ca te-am descoperit o sa te vizitez mai des.
    Cu drag, Luminita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Howdy, Luminita! :) Macar gogosile mele sa ajunga in Texas, ele n-au nevoie de viza. Ma bucur ca reteta a fost pe placul tau si-ti multumesc pentru confirmarea faptului ca drojdia ramane ok chiar si dupa congelare. Te astept sa te inspiri din retetele mele ori de cate ori ai nevoie. Robert

      Ștergere
  75. Dac-ai sti de cate ori imi propun sa fiu serios si concis atunci cand raspund mesajelor primite pe blog... multa vreme am crezut ca nu citeste mai nimeni ceea ce comentez eu pe aici (eu unu` n-as avea rabdare s-o fac, mai ales ca multe retete au sute de comentarii) :)
    La fel am patit-o si eu cu gogosile bunicii, le facea atat de simplu si rapid incat credeam ca e floare la ureche. Mama nici acum nu reuseste sa faca niste gogosi pufoase simple, face tot felul de retete complicate dar care nu au acelasi farmec (desi ar fi atat de simplu daca ar arunca un ochi pe reteta de pe blog, doar ca e depasita total de tehnologie).
    Apropo, ma laudai pentru faptul ca nu complic retetele si parca ma simt aiurea stiind ca nu merit cu adevarat si aceasta lauda - pe restul le merit, nu te gandi ca fac acum pe modestul! :P Gogosile ies suficient de pufoase si daca nu mai preparam maiaua aia (adica asa cum le facea si bunica ta sau a mea), trebuie doar sa avem ceva experienta in aluaturi dospite. Adevarul este ca acum, la peste 6 ani de cand m-a apucat nebunia asta cu gatitul si am inceput blogul culinar (am scris reteta in 2010), dupa nenumarate aluaturi framantate (e practic acelasi la gogosi, pizza, cornuri, paine), ma simt stapan pe situatie si nu mai am rabdare sa astept dupa maia - nici mie nu-mi vine sa cred ca am ajuns la fel ca bunica, adica pun ingredientele dupa ochi :D
    Exact ce ziceam la inceput: era sa nu scriu tocmai ceea ce era mai important, adica sfatul pe care vroiam sa ti-l dau :) Sa tii acoperite gogosile, astfel vor fi pufoase si a doua zi.

    RăspundețiȘtergere
  76. Adevarul e ca printre comentariile din subsolul retetelor uneori se gasesc sfaturi sau trucuri utile. Nu mi-e rusine sa recunosc ca si eu am invatat multe de la cititori - deh, imi place sa cred ca fiecare are cititorii pe care-i merita. Deci nu ma mai lauda tu, reusesc foarte bine s-o fac si singur :)))
    Ma bucur sa aud ca ti-au iesit gogosile pufoase, dar mai ales sa vad ca nu ti-e frica sa improvizezi... multa lume urmeaza retetele intocmai. Daca te saturi cumva de gogosi pufoase, sa stii ca am si o varianta de gogosi uscate/ crocante (vezi reteta de scovergi).
    Pe blog nu se pot trimite momentan poze, insa pentru asta de obicei apelez la fb! :)

    RăspundețiȘtergere
  77. scuze am uitat sa adaug oua ce ma fac acum?Se vor primi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai de ce sa-ti faci atatea griji, gogosile vor iesi bine chiar si fara ouale alea.

      Ștergere
  78. Am făcut gogoșile și au ieșit demențiale!!! Am totuși o nelămurire. Câți mililitri înseamnă un pahar cu lapte? Felicitări pentru rețete! Alina I

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, eu folosesc pahare considerate "standard", deci in retete un pahar are 250 ml. Ideea este ca la reteta gogosilor oricum nu conteaza prea mult, fiind vorba despre un aluat pe baza de drojdie vei regla consistenta cu faina din moment ce e posibil sa fii nevoita s-o faci datorita faptului ca aceasta difera uneori destul de mult de la un producator la altul. Tot ceea ce conteaza este consistenta finala a aluatului, adica atunci cand vom incepe sa decupam gogosile cu paharul: elastic si sa nu ni se mai lipeasca pe maini.

      Ștergere
  79. Buna! Sunt la faza asteptarii, adica cresterea aluatului. Sper sa-mi iasa gogosile. Toate retetele pe care le-am incercat de pe blogul tau mi-au iesit. Am fcut furori la serviciu cu reteta de briose cu stafide. Multumim mult pentru aceste retete explicate pe intelesul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  80. In sfarsit pe acest site de a dreptul minunat am gasit aceasta reteta de gogosi care nu a dat gres! Demult cautam o reteta pe gustul meu! Un singur ingredient pe care l am adaugat eu in plus,asa obisnuiesc la orice prepar, este "nelipsita sare" o numesc eu. Multumesc din inima autorului acestui site, Robert, fiindca isi face timp sa ma/ne ajute de fiecare data cand sunt/em in incurcatura si n lipsa de idei cu retete usoare,pe intelesus tuturor. Buna treaba! Mult succes in continuare, BARBAT LA CRATITA! Cei mai buni bucatari sunt,desigur,barbatii!

    RăspundețiȘtergere
  81. Sa va dea Dumnezeu sănătate! De ceva timp fac aceste gogosi, delicioase, bestiale, de la prima încercare! Va mulțumim!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)