Pâine împletită cu mac

-Paine-impletita-cu-mac-01
Ingrediente reteta Paine impletita cu mac:
  • faina cat cuprinde (aprox. 1 kg)
  • 2 lingurite mac
  • 1/2 l apa
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurite sare
  • o lingura zahar
  • un cub drojdie
  • un galbenus
-Paine-impletita-cu-mac-02
Modul de preparare a retetei
Punem faina intr-un castron iar in mijlocul ei facem o gropita in care punem drojdia faramitata, putina apa calduta, zaharul si sarea. Amestecam pana cand se topesc toate cele trei ingrediente si apoi adaugam uleiul. In compozitia formata incepem sa incorporam faina si sa adaugam treptat si restul de apa.
Amestecam cu lingura pana cand incepe sa se intareasca aluatul, apoi framantam energic cu mainile pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Pentru a obtine aceasta elasticitate vom adauga cata faina este nevoie, din aceasta cauza nu am dat un gramaj exact. Eu am folosit aproximativ un kg de faina.
Dupa ce l-am framantat, lasam aluatul la crescut intr-un loc calduros pana cand acesta isi dubleaza volumul. Dupa aproximativ 30-45 minute aluatul ar trebui sa fie crescut, asa ca il luam si il impartim in doua parti egale deoarece din ingredientele de mai sus vom face doua paini impletite.
Luam fiecare bucata de aluat si o impratim la randul ei in trei bucati pe care le intindem atat cat este lungimea tavii in care vom coace painea. Eu am intins aluatul direct pe hartia de copt pentru a nu risca sa stric forma painii atunci cand o voi pune in tava. Unim cele trei fasii de aluat la unul dintre capete si apoi incepem sa le impletim, iar atunci cand ajungem la sfarsit unim si celelalte capete.
Luam painea impletita cu tot cu hartia de copt si o asezam cu atentie in tava. La fel procedam si cu cea de-a doua bucata de aluat, apoi acoperim tavile cu un prosop si lasam painile impletite sa mai cresca in tavi circa un sfert de ora. In acest timp noi vom incinge cuptorul.
Batem bine galbenusul si ungem ambele paini apoi pe toata suprafata lor presaram semintele de mac. Coacem painea impletita pentru 15 minute la 150 de grade si pentru alte 15 minute la 250 de grade, dar pentru a fi siguri ca painea impletita este coapta o incercam cu o scobitoare. Dupa ce o scoatem din cuptor, pulverizam painea impletita cu putina apa si apoi o invelim intr-un prosop.
-Paine-impletita-cu-mac-18
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de paine!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

26 de comentarii:

  1. Mmmmmmmmm,deci de aici venea mirosul asta de paine ,dar parca tot mai astept un desert

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) Cred ca mirosul de paine l-a acoperit pe cel al desertului. Nu e cine stie ce desert sofisticat, poate asta sa fie motivul...

    RăspundețiȘtergere
  3. un cub de drojdie cite grame are?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa nenumarate teste, eu am ajuns sa folosesc pentru un kg de faina un cub de 50 g drojdie proaspata (sau doua de 25 g, depinde cum le gasesti). Pentru aceasta paine poti folosi si drojdia uscata - eu pun doua pliculete de 7 g drojdie uscata (total 14 g).

    RăspundețiȘtergere
  5. te pricepi pana si la facut de paine???la asta nu m-as fi gandit vreodata ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, nu sunt eu vreun mare expert, da` se pare ca-mi iese o paine buna :D

      Ștergere
  6. merge aceasta paine cu papricasu` ala buclucas pe care tocmai l-ai facut? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge de minune, insa trebuie sa stai cam mult timp in bucatarie ;)

      Ștergere
  7. Exact asa fac si eu, Robert :) Ador sa fac paine - Liliana Rotariu de pe FB

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liliana, am vazut ca-ti place sa faci paine, dar nu ma asteptam sa o faci la fel ca mine. Chiar ma gandeam ca poate te-ai lasat de gatit, nu te-am mai vazut deloc pe fb in ultimul timp :)

      Ștergere
  8. "Navigand" pe site-ul tau am vazut acesta reteta pe care o fac si eu cam de 1 an asa si iese super. O intrebare am de ce o lasi 15 min la 150 grade si alte 15 la 250? ( eu pana acum am lasat-o 45 minute la 190 grade)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate este doar o impresie, insa procedand astfel cred ca painea va creste mai frumos.

      Ștergere
  9. a iesit fff buna, multumesc pt reteta

    P.S.: la paine mie imi place sa adaug fie ciuperci, masline sau diverse seminte...iese o nebunie :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... Cu masline sau tot felul de seminte am mai incercat si eu painea, insa nu mi-a trecut pana acum prin cap sa pun ciuperci :)

      Ștergere
  10. nu este prea mult 50 gr de grojdie pt un kg de faina?

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu este deloc mult - cam asta este cantitatea uzuala pentru majoritatea aluaturilor crescute: 50 g drojdie (sau 14 g drojdie uscata) pentru un kg de faina. Painea iti va creste si daca pui mai putina drojdie, insa iti asumi un mic risc :) Pentru ca nu se stie niciodata ce surprize pot aparea... e posibil ca drojdia sa fie mai veche.

    RăspundețiȘtergere
  12. Este a doua oara cand fac paine dupa reteta ta. E super!
    Acum trei zile am facut paine dar jumatate din cantitate.
    Modificarile au fost: n-am pus mac pe deasupra; faina am pus de doua feluri, amestecate: jumatate faina alba, jumatate faina cu tarate; drojdia a fost pulbere/granulata ca aia am gasit. Ei bine, a iesit foarte buna, a crescut, a fost gustoasa, s-a mancat. Deci merge si asa pt cei care nu stiu. Ca n-am stiut nici eu.
    Astazi am facut paine fara sa injumatatesc cantitatile, numai cu faina alba. A iesit super, una aproape am mancat-o cu al meu sot. Modificarile au fost urmatoarele: n-am pus seminte de mac de-asupra (nu ca nu-mi plac, mie-mi plac, lui nu); drojdia a fost pulbere ca aia am gasit, aia am avut in casa.
    Multumiri!
    Acum am la cuptor Budinca de mere.

    RăspundețiȘtergere
  13. O singura minora problema ar fi: paine este sfaramicioasa. Dar e bunaaaaaa!
    Nu este de la drojdie. Am mai folosit drojdia asta fara probleme si fara surprize neplacute.
    Habar n-am care-i faza.
    Toci cei care au facut painea dupa reteta au avut faina din Romania? Este singura chestie la care ma gandesc. Faina pe care am folosit-o e cea care am gasit-o in Olanda. Ca aici stau. Din cate stiu, faina de la ei e buna, dar nu cunosc daca e ca cea de la noi. Ai idee?
    Te intreb pt ca am o verisoara care este stabilita in UK si are probleme cu faina de la ei, desi ei sustin ca a lor e foarte buna. Fata si-a carat faina de acasa, i s-a trimis si-mi spune ca rezultatele sunt diferite.
    Asta este explicatia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu conteaza prea mult daca folosesti drojdie proaspata sau pulbere, painea creste cam la fel (daca pentru un kilogram de faina folosesti aproximativ 14 g drojdie pulbere sau 50 g drojdie proaspata).
      Probabil faina a facut ca painea sa iasa sfaramicioasa, am auzit multa lume care se plange de calitatea fainii de afara, mai ales in cazul cozonacilor. In tara, eu nu dau prea mare importanta fainii folosite, dar incerc pe cat posibil sa folosesc faina trei nule (000).
      Cum ti s-a parut budinca?

      Ștergere
    2. Buna seara,
      imi pare rau ca nu m-a "anuntat" mailul ca am un raspuns, altfel as fi raspuns de mult. Acum am vazut ca n-am bifat setarea. Nu stiu daca ai mai raspuns si la alte comentarii ale mele din acelasi motiv. In fine, acum sa iti spus cum am "gasit" eu ce am probat din retetele tale:
      - Mucenicii au iesit, super, mie mi-au placut, barbatului meu i-au placut, a fost prima data cand a mancat.
      - Painea - se sfarama sau nu, n-am ce face. Faina care e in Olanda, cu toate categoriile lor, nu face ceea ce face cea romaneasca. Am avut tot felul de aventuri gastronomic din cauza asta si a cuptorului electric, ca gaz nu are decat deasupra. Si ieri am facut paine: super gust, miros, dar continua sa se sfarame. Cel putin asta e paine nu nu mai are gustul ala tampit de servetele pe care il are cea din comert. Fiind romanca si placandu-mi painea, pai am tot gustat din tot felul de sorturi. Ei bine, care spune ca painea olandeza e mai buna decat cea romaneasca, nu ca-i mincinos, dar poate are gusturi prea diferite. Am fost cu sotul meu in Romania vara asta, a fost prima data pt el si i-a placut de 1000 de ori mai mult painea romaneasca decat a lor.
      - Budinca - buna la gust dar nu chiar pe gustul meu, in chimb, lui Jan asa tare i-a placut, ca tot ma intreaba cand mai fac! :D
      Cred ca trebuie sa ma uit serios si sa pun pe hartie mai multe retete de la tine, ca si eu si al meu soti suntem tare incantati de ce-am probat! Incerc sa vad pe unde oi mai fi postat comentarii ca asa cum am zis, daca n-am primit notificari, n-am raspuns la nimic.

      Ștergere
  14. Am facut si eu paine de casa, dupa reteta aceasta, a iesit foarte buna insa coaja este prea tare. Care sa fie explicatia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil sa fi fost focul putin cam puternic deasupra, dar oricum coaja painii de casa iese ceva mai tare comparativ cu cea a painii din comert.

      Ștergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. am făcut și eu pâinica normala fara mac..si din restul de aluat (minunat,ca la mămăița acasă)
    am facut colacei împletiți (bicolor cu cacao)cu miere si nuci
    muuultumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare mai buna ideea ta cu cacaoa - eu am pus macul in paine mai mult pentru a arata mai bine pozele retetei, stiind totusi ca acesta nu e pe placul tuturor (sora mea zice ca parca ar manca nisip 😁).

      Ștergere
  17. Foarte buna painea.in loc de mac i-am pus susan.ma gandesc ca as putea sa folosesc aluatul si pt cozonac dar sa-l fac dulce.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)