Cozonac cu nucă, stafide, rahat şi cacao

Cozonac cu nuca, stafide, rahat reteta
Ingrediente reteta Cozonac cu nuca, stafide, rahat si cacao:
  • un kg faina
  • 300 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 2 plicuri de drojdie
  • o lingura coaja de lamaie
  • o lingura coaja de portocala
  • esenta de vanilie
  • pentru umplutura cozonacului:
  • 200 g nuca
  • 100 g stafide
  • 200 g rahat
  • 4 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • 100 g zahar
Cozonac cu nuca, stafide, rahat ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Ingredientele de mai sus sunt pentru doi cozonaci. Fiind prima oara cand fac cozonac, ma asteptam sa fie mult mai greu. Dar de fapt mi-am dat seama ca m-am speriat degeaba, daca avem totul pregatit si nu pierdem timpul aiurea, in doua ore cozonacul este gata. Punem la foc laptele cu cele 200 g de zahar si amestecam pana cand se topeste zaharul. Intr-un vas mare punem faina iar in mijlocul ei facem o gropita unde punem drojdia si cateva linguri din laptele caldut. Ne asiguram ca s-a dizolvat drojdia in lapte si adaugam doua-trei linguri din faina, cat sa obtinem un aluat cu o consistenta asemanatoare cu cea a smantanii. Acest aluat se numeste plamada sau maia si trebuie lasat la crescut cam zece minute. Dupa ce maiaua cozonacului a crescut, adaugam in vas cele patru galbenusuri, esenta de vanilie, coaja de lamaie si coaja de portocala. Amestecam bine ingredientele cu maiaua si apoi incepem sa incorporam incetisor faina, adaugand in acelasi timp treptat si laptele in aluat. Framantam aluatul de cozonac pana cand acesta devine putin elastic. Acum incepem sa framantam cu adevarat aluatul de cozonac. Adaugam putin ulei peste aluat (cam o lingurita) si framantam energic aluatul pana cand se incorporeaza uleiul. Apoi adaugam iar ulei, framantam si continuam asa pana cand terminam uleiul si aluatul incepe sa faca basici. Dupa ce am terminat de framantat, acoperim aluatul cu un prosop si il lasam la crescut intr-un loc calduros. Aluatul de cozonac trebuie lasat la crescut pana cand isi dubleaza volumul (aproximativ o jumatate de ora). In timp ce creste aluatul, incepem sa pregatim umplutura pentru cozonac. Punem intr-un vas cele patru albusuri si le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam in albusul batut cele doua linguri de cacao, stafidele, zaharul si nuca macinata, apoi amestecam bine totul. Dupa ce a crescut, impartim aluatul de cozonac in doua bucati. Ungem cu ulei blatul de lucru si intindem bucatile de aluat (cu mana sau cu ajutorul unui sucitor) pana cand obtinem doua foi de marimea tavii in care vom coace cozonacul. Pe fiecare foaie de cozonac intindem uniform umplutura de nuca si cacao, apoi presaram rahatul pe care l-am taiat bucatele. Rulam foile de cozonac, inchidem capetele impingandu-le spre interior si punem cozonacii in tavile in care am pus hartie de copt. Mai lasam cozonacul sa creasca si in tava aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce a crescut, ungem cozonacul cu putin ou batut (sau galbenus amestecat cu lapte) si apoi il introducem in cuptorul incins. Tinem cozonacul la copt in jur de 40 minute la foc mediu, dar cel mai sigur este sa-l incercam cu scobitoarea. Dupa ce scoatem cozonacii din cuptor, ii acoperim cu un prosop gros sau o patura si ii pastram acoperiti pentru a nu se raci brusc.
Cozonac cu nuca, stafide, rahat reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

125 de comentarii:

  1. Fie ca Nasterea Domnului sa va lumineze sufletele si casa, sa aveti parte de sanatate, belsug si fericire!
    Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce invidie ma cuprinde,un barbat care face astfel de cozonaci nu mai vrea nevasta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Depinde din ce unghi vezi treaba asta. Adica poate barbatul vrea o nevasta care sa-i laude cozonacii :) Sau poate barbatul vrea o nevasta pe care s-o puna sa-i framante cozonacii :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Ar fi interesant de stiut care varianta de nevasta o preferi.Mie imi place sa-i framant,dar stiu si sa apreciez o treaba bine facuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. :) Asta e bine de stiut. Sper ca inca vorbim despre cozonaci, nu? Sa stii ca si mie mi-ar placea sa stiu ce varianta prefer... :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Despre cozonaci vorbeam....cred,dar nu numai.

    RăspundețiȘtergere
  7. O sa il pun pe barbatul meu sa treaca la cratita si sa faca si el cozonaci! a facut si anul trecut; o minunatie!
    ai tai arata atat de pufosi ca voi face reteta ta ;)
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, da, la cratita cu el! :)) Dar mai bine lasa-l sa faca ceea ce stie, nu intinde prea mult coarda.
    La cozonacii mei poate o fi vorba si de norocul incepatorului, cine stie... :) Mi-au iesit cozonacii atat de pufosi incat mi-a fost frica sa nu cada din tava. Ideal ar fi ca tava sa fie umpluta doar pe jumatate de aluatul cozonacului, asta pentru a evita emotiile :))

    RăspundețiȘtergere
  9. In acest moment am coznacii la cuptor. Tot primii mei cozonaci dupa aceasta rezeta. Am mari emotii!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. La ora asta cred ca ai scos deja cozonacii din cuptor si cred ca ti s-au risipit emotiile. Cum sunt? Mie cel mai mult imi place cozonacul cald, deci ma "indop" imediat cu jumatate :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna! De curand am descoperit blog-ul tau si vreau sa te felicit pentru toate retele minunate pe care le-ai prezentat pana acum. Toate arata extraordinar si sunt si explicate foarte bine,pe intelesul tuturor, chiar daca esti novice in bucatarie ( nu este cazul meu, ,,nevoia,, m-a invatat sa gatesc de la varsta de 10 ani.), este imposibil sa dai gres. Vreau sa-ti multumesc pentru retetele noastre traditional romanesti pe care le-ai pastrat asa cum sunt ele fara sa adaugi nu stiu ce condiment asiatic sau nu stiu ce branza frantuzasca :). De cate ori ma apuca pofta de ceva rom ( apro'pos, nu sunt in tara de aprox. 3 ani)sunt sigura ca la tine pe blog gasesc. Sa ai o zi frumoasa si gustoasa ! Karolina

    RăspundețiȘtergere
  12. karolina sau karina tot eu sunt, si mi-am facut si eu un blog pe care o sa incep sa postez in curand

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Karolina! Niciodata nu mi-a trecut prin cap sa modific retetele traditionale, eu sunt de parere ca n-are rost sa mai cauti atunci cand ai gasit ceva bun :) Si nici nu prea sunt adeptul folosirii ingredientelor exotice, mi se pare normal ca vizitatorii blogului meu sa poata sa prepare retetele fara prea mari eforturi, nu doar sa saliveze uitandu-se la poze si sa ma laude pentru inventivitate :))
    Multumesc pentru cuvintele frumoase si iti urez succes cu noul blog!

    RăspundețiȘtergere
  14. multumesc pentru reteta de cozonac acum m-am apucat de facut si o sa comentez dupa ..deocamdata sunt la capitolul MAIA ....alex ....SPANIA MADRID

    RăspundețiȘtergere
  15. Hola, Alex! :) Ehee... deci mai dureaza ceva pana vei scrie comentariul, pana atunci spor la framantat!

    RăspundețiȘtergere
  16. Sal, am revenit!

    Eu nici macar la "faza" capitolul maia nu am ajuns, numai citesc modus operandi, dar ma prapadesc de ras cu
    "nu pierdem timpul aiurea,"

    .Promit ca am sa-l fac curand si am sa-ti explic cum am trait aventura cozonacului in bucatarie...sincera sa fiu eu,in comparatie cu tine, sunt speriata...

    B.

    RăspundețiȘtergere
  17. Hehe, am fost si eu putin speriat, dar mi-a trecut sperietura in momentul in care am vazut ca nu se mai opreste cozonacul din crescut - de fapt, m-a speriat putin si asta, parca prea crestea ca nebunu` si ma gandeam ca poate nu va mai avea loc in tava :))
    E bine macar ca te amuza retetele mele, inseamna ca nu te poti supara foarte tare in cazul in care nu-ti reusesc :P Eu pierd mult timp fotografiind reteta pentru blog. Pentru a utiliza camera, intai trebuie sa ma spal pe maini si sa mi le usuc. Apoi trebuie sa fac putina ordine pe blat, sa nu fie un haos total, vreau ca fotografiile din timpul prepararii retetei sa fie cat mai explicite si cititorului sa nu-i fie distrasa atentia de tot felul de cratite, vase murdare, ustensile de bucatarie, gramezi de ingrediente sau cine stie ce alte chestii pot aparea in fundal.
    Mai pierd timpul vorbind la telefon, selectand muzica sau chiar navigand pe net. Lucruri nerecomandate atunci cand facem cozonaci :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi imaginez toate detalile de care noi nu suntm constienti. E multa munca ceea ce faci,si iti multumim din suflet ptr mana de ajutor, dar cred ca faci un favor societatii. Asa noi invatam sa gatim cu ingrediente usor de gasit in casa, traditia de a gatii mancare sanatoasa se perpetueaza, satisfactia de a manca ceva de acasa, traditional si tipic natiunii noastre, cred ca nu are pret.

    Multumim,

    B.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mentinerea unui blog culinar implica destul de multa munca, dar si tu imi exagerezi putin meritele. Oricum, iti multumesc si eu pentru aprecieri si sper sa nu te dezamagesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Salut,

    Am promis ca fac cozonac, si ca am sa-ti comentez rezultatele. Cred ca am cam "pierdut timpul". Am pus ingredientele la juma' toate, ptr. ca daca o "fac lata" macar sa nu arunc la gunoi doi cozonaci, numai unul.
    Si...surpriza...am inceput sa-l prepar pe la 3 dupamasa si am gatat la 8 seara...dospitul 3 ore, ca e frig, si cum tre' sa dospeasca de doua ori...
    Dar acum l-am probat...super bun...asa ca in continuare am incredere in retetele tale.
    In legatura cu comentariile si aprecierile mele despre mancare...ma explic...eu traiesc afara..si pe-aici e tipic sa mergi la super si sa cumperi mancare preparata...eu acum ca sunt in somaj am destul timp sa ma pun la zii cu mancarea tipica din tara...ptr. ca de 9 ani mananc mancare tipica de aici.

    Multumim,

    B.

    RăspundețiȘtergere
  21. Salut, Brigitt! Eu "ajut" cozonacul sa creasca mai repede iarna fie punandu-l sub un calorifer, fie deasupra unei cratite cu apa fierbinte.
    E pacat ca ai facut doar un singur cozonac, daca tot te-ai apucat de treaba. Fotografiile retetei ar trebui nu numai sa ajute sau uneori sa completeze explicatiile, ci sa si dea incredere ca va iesi :) Evident, cateodata mai apar mici accidente, dar asta nu trebuie sa ne faca sa ne dam batuti.
    Acum am inteles de ce-ti doresti tu mancare traditionala romaneasca, m-am uitat acum pe fb si am vazut intr-o poza ca esti in Benidorm. Si mi-am adus aminte de paella :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Salut,

    Sa stii ca am tradus reteta cozonacului in catalana ptr. doua prietene catalane care au gustat cozonacul meu facut cu reteta ta... s-au indragostit de el...asa ca ai succes si peste hotare...Am considerat ca ar trebuii sa stii transcendeta retetelor tale in alte natiuni.

    RăspundețiȘtergere
  23. Multumesc pentru ajutor! Planul meu este ca dupa ce cuceresc Catalonia cu retetele mele, sa atac si restul Peninsulei Iberice :D Sper sa am mai mult succes decat maurii :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu imi vine sa cred k din mana unui barbat poate sa iasa un cozonac asa de pufos...cu siguranta o sa incerc si eu cozonacul...felicitari pt retete sunt toate extraordinare..am incercat cateva si nu am cuvinte...bravo

    RăspundețiȘtergere
  25. Multumesc! Ma bucur sa aud ca iti plac retetele de pe blog, insa cel mai mult ma bucur sa aud ca retetele incercate au fost pe masura asteptarilor.
    Poate cozonacul a iesit atat de pufos din mana mea tocmai pentru ca a fost framantat cu mana unui barbat - in cazul de fata puterea poate constitui un avantaj :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un sfat la framantat nu e cazul sa te ,,strofoci ,,e deajuns sa amesteci bine aluatul cu uleiul deodata ,aluatul sa nu fie prea tare ,si l lasi la dospit...secretul acesta merge la orice aluat si la paine ..garantat si usor.

      Ștergere
    2. Mie nu mi se pare foarte greu sa framant, iar la cat de des fac eu cozonac, mai bine ma asigur :)) Insa sunt convins ca multa lume va urma sfatul tau.

      Ștergere
  26. eu nu am reusit sa fac mucenicii tai, insa am scos reteta de cozonac si a facut-o mama pentru pasti :D a iesit delicios...

    RăspundețiȘtergere
  27. curaj am eu, insa nu am un depozit de ingrediente - pana voi reusi... :) am ajuns la concluzia ca la aluaturi nu prea am inspiratie... :) am mancat deja 2 cozonaci... iamiii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ai dreptate, chiar trebuie facuta o aprovizionare serioasa inainte de a te apuca de cozonac. Si eu prefer retetele simple, pe care le pot prerpara rapid cu ingredientele pe care le am la indemana.

      Ștergere
  28. Intrebare: cata esenta de vanilie la cantitatile acestea(pt 2 cozonaci)? Am gasit la sticluta de 30ml si acum vad pe google ca sunt si fiole de 2ml.. Dati va rog o masura exacta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E putin cam greu de dat o masura exacta... Asta deoarece concentratia diferitelor esente existente pe piata difera foarte mult de la una la alta. Trebuie sa punem treptat cate o lingurita de esenta si apoi sa gustam compozitia cozonacului - din cate am vazut, cu cat esenta este mai ieftina, cu atat va trebui sa folosim mai multa :)

      Ștergere
  29. cred ca fac si eu reteta asta . nu uit cand am facut prima data cozonaci dupa o reteta de-a surorii mele. nu mi-a spus ca vor creste si in cuptor iar primul meu cozonac ....vaaai ... cautam sa scot TAVA DIN COZONAC :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Puteai incerca sa-i faci o radiografie inainte, ti-ar fi fost mult mai usor s-o gasesti :D Nici eu n-am mentionat in reteta faptul ca vor creste si in cuptor, am scris doar in comentarii. Cum insa nu toata lumea citeste comentariile retetelor, am noroc ca "spun" asta imaginile - se vede clar cat de mult au crescut cozonacii in cuptor :)

      Ștergere
  30. Robert , ia fa tu niste experiente cu carnati si care iese mai pun , pune reteta aici sau la mine pe fb ( Luana Bria )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luana, te-am cautat pe fb si nu te-am gasit. Nu pentru reteta de carnati, ci pentru a-mi satisface curiozitatea :D Slabe sperante sa mai fac carnati pana de sarbatori, poate dupa...

      Ștergere
  31. Sall Robert Craciun Fericit ti-e si Familiei tale acum ma apuc si eu de cozonac este pt prima ora cand fac sper sa imi iasa iti spun ce a iesit dupa ce termin:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la treaba, Cosmin! Daca tot ai de gand sa framanti la cozonaci in noaptea asta, atunci ar face bine sa-ti iasa :) Craciun Fericit!

      Ștergere
  32. wow cum arata..il trec pe lista de facut..cand o sa am timp :)

    RăspundețiȘtergere
  33. sper k aceasta reteta sa fie data corect si de data aceasta sa mi iasa cozonaceii. in situatia in kre nu mi ies va trebui sa vi sa mi faci personal

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa-ti faci probleme in privinta retetei cozonacilor, aceasta este scrisa corect si am incercat s-o explic cat mai detaliat. Deci nu cred ca voi fi pus in sutuatia de a fi nevoit sa vin sa fac personal cozonacii :D Succes, iti tin pumnii!

      Ștergere
  34. Sper din tot sufletul sa imi iasa mai ales k am facut gogosi dupa reteta ta si au iesit excelent.Oricum dak nu imi ies tot va trebui sa vi ;) mai ales k am o slabiciune pentru cozonacii aburinzi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai facut deja gogosi dupa reteta mea, inseamna ca ai si ceva experienta la framantat si stii cam care trebuie sa fie consistenta aluatului - deci nu-mi fac griji :) Imi fac griji doar pentru faptul ca mor acum de pofta gandindu-ma la cozonaci aburinzi... Asa ca pana la urma poate vin :))

      Ștergere
  35. Ma bucur sa aud k iti plac si tie cozonacii aburinzi sunt deiciosi si din punct de vedere al experientei sunt de meserie bucatar. Oricum gogosie au iesit excelent chiar nu ma asteptam :).App daca tot vine pastele si tot e rost de facut cozonacei te astept sa ii facem impreuna ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, pai atunci tu esti cea care trebuie sa-mi dea mie sfaturi :) Chiar daca o fac de vreo doi ani si jumatate, eu inca consider ca gatesc doar la nivel de amatori...

      Ștergere
  36. cum ma omora curiozitatea sa vad cine e in spatee acestor retete delicioase te am kutat pe fb dar din pakte nu te am gasit :( in schimb ti am dat like paginii tale de pe fb (oricum invitatia ramane valabila sa facem cozonaci impreuna roxana georgiana dinu)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm... Roxana, stii cum se zice: ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample :))) Nu te-ai gandit ca poate nu "ma arat" si datorita faptului ca as putea sa am 1,55cm, 100kg, cosuri si chelie? :D Si mai stau si-n marginea tarii, la Constanta...

      Ștergere
    2. nasol cu statul in constanta dak e asa ptr k ar trebui sa parcurgi multi km pana la mine in buc sa facem cozonaceii impreuna si cat despre faptul k ai arata k in descrierea ta stai klm k nu m ar deranja ptr k nu incerc sa te agat.Si app acept sfaturi si dau sfaturi in materie de bucatarie cu toate k am cativa ani de experienta ma consider ink mik mai am multe de invatat.Roxana

      Ștergere
    3. Ma prosteam si eu, imi ajunge cat de serios sunt atunci cand scriu retetele... Nu-mi faceam griji ca vrei sa ma agati, de obicei se sare peste etapa asta si sunt cerut direct in casatorie :)

      Ștergere
    4. ok vrei sa te ksatoresti cu mine ;) deci ....... te vad si eu?

      Ștergere
    5. deci cum ramane cu cozonaceii ii facem impreuna ;)

      Ștergere
    6. :) N-ai inteles... de obicei eu sunt cel cerut in casatorie, am primit cateva zeci de "cereri" numai anul asta, deci ma aflu in situatia privilegiata de fi EU cel care face alegerea candidatei perfecte :D In fine, pierdem prea mult timp vorbind pe langa subiect cand aici oamenii sunt interesati mai mult de cozonaci decat de viata mea privata :)) Din pacate, eu de sarbatori nu prea stau in bucatarie, cu atat mai mult nu prea-mi arde de cozonaci (imi ajunge cat gatesc in restul timpului), plus ca anul asta Pastele cade in perioada nebuniei de 1 Mai, adica atunci cand toata lumea vine la mare, iti dai seama ca n-o sa plec eu tocmai atunci de aici :)

      Ștergere
    7. merci ptr refuz ;)

      Ștergere
    8. Roxana, n-ai de ce sa te simti ofensata... Gandeste-te doar ca sunt un tip destul de ocupat si chiar nu pot da curs tuturor invitatiilor primite - si imagineaza-ti ca primesc cateva, din moment ce blogul este vizitat lunar de catre un sfert de milion de oameni... Poate uneori mai exagerez si eu cu glumele si devin prea familiar, insa nu vreau sa supar pe nimeni si nici nu vreau sa fiu inteles gresit.

      Ștergere
    9. Cred k ai luat conversatia prea in serios,cateodata mai simt nevoia sa ies din monotonia de zi cu zi si dak am vazut k discutia devine funny am continuat imi pare rau dak din glumele mele nevinovate sa inteles altceva :( nu am de ce sa fiu ofensata acel "merci ptr refuz ;)"

      Ștergere
    10. M-am linistit, n-as fi vrut sa te fi suparat dintr-un astfel de nimic :)

      Ștergere
    11. nu am rezistat pana la pasti si duminik m am apukt de facut cozonaci au iesit soooper ink ma mai dor mainile si acum de atata framantat :)

      Ștergere
    12. Adevarul este ca anul asta Pastele prea vine tarziu, tocmai in mai... de obicei noi suntem "setati" sa mancam cozonacul mult mai devreme :) Oricum, un pic de conditie fizica nu-ti strica, macar ti-ai intrat in mana pentru sarbatori :D

      Ștergere
    13. ha ha ha am conditie fizik foarte buna in timpul liber cand nu sunt in buktarie si nu incerc retetele tale merg la sala si am ore si de salsa ;). oricum ac k e urat afara nu am niciun eveniment abia diseara ies in oras sunt in buktarie si fac gogosi pufoase rusine sa mi fie k e post dar asta sunt o paktoasa ;).(vezi ce partida buna ai ratat o gagik buktareasa cu conditie fizik fb si un corp bine lucrat ;) )

      Ștergere
    14. Hmmmm.... cred ca e ceva in neregula cu mine, din moment ce aleg sa merg la plaja in loc sa fac cozonaci alaturi de o gagica bine lucrata si, din cand in cand, pacatoasa (am dedus asta din faptul ca faci gogosi in post daca poftesti) :D Si parca vad ca de 1 mai ploua :)))

      Ștergere
    15. distractie placuta si sper sa nu ploua :*:*:*

      Ștergere
  37. Azi m-am apucat sa descarc retetele pe care vreau sa le fac in perioada urmatoare... si sincer am ajuns la concluzia ca pt. cei ca mine...dependenti de blogul tau...clientii corporate ai site-ului :)) ar trebui buton cu download all :D .
    PS: O reteta de pasca pt. Paste ai cumva in plan?? asa ca sa nu fie cozonaceii singuri pe masa...sa nu zici ca nu am spus din timp :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, tare asta cu clientii corporate. Dar conditia mea este ca trebuie sa testezi minim 100 de retete pentru a deveni un astfel de client :D
      Bine ca mi-ai spus din timp, acum pot sa-mi refac planurile. Iti promit ca voi publica in timp util si o reteta de pasca, deci nu mai "pierde" timpul cautand-o pe alte bloguri culinare :)

      Ștergere
    2. hmmm..trebuie sa ma pun pe numarat retetele facute ca sa te conving ca sunt client corporate:D . Se pune daca le-am facut de mai multe ori?? :)). Nici nu intentionam sa caut o reteta pe net... daca publici reteta fac, daca nu, raman doar la cozonaci.

      Ștergere
    3. Nuuuu, pai asa poti face pizza in fiecare zi... :P Sigur voi pune pe blog reteta de pasca cu ceva timp inainte de Paste, acum mi-ai si facut pofta :)

      Ștergere
    4. eu ma gandeam la fursecurile cu stafide...ele au avut cel mai mare grad de repetitie de departe :D

      Ștergere
    5. Haha, da` de ce nu te-ai gandit la cozonac?!? :P Ai dreptate, fursecurile cu stafide se fac chiar mai usor decat pizza. Ia sa las eu un link pentru cei care citesc comentariile si poate sunt curiosi sa vada RETETA. Dar tare mi-e teama ca, vazand cat de simpla este, multi vor renunta la ideea de a face cozonacul... :))

      Ștergere
  38. Ii am la cuptor pt. ultimele minute, sunt asa de grasani:D ..abia astept sa-i gustam. Am zis sa-i testez inainte de Paste :)Chiar se fac usor, nimic de speriat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu vreau sa-mi imaginez cum miroase acum la tine acasa :) N-ai gandit rau, mai bine sa mergi la sigur cu cozonacii si sa n-ai surprize tocmai de Paste...

      Ștergere
    2. Am prins aripi:D Sunt deliciosi!!!

      Ștergere
  39. Mm Cozonakul asta(la noi la moldoveni asta se numeste invirtita,la voi kozonak :d) imi aduce aminte de timpul kopilariei,kind venea simbata,bunika mereu kocea la kuptor afara,varzari-MD)Ro:(placinte cu mere,cirese,visine),placinte cu cartofi,varza,cu brinza si ceapa verde+marar,piine,colacei si cozonaci(invirtite)Mereu asteptam cu sufletul la gura linga kuptor k eu sa fie prima kare maninka colac cald,proaspat din kuptor si cozonacii preferatii mei,la noi bunika ii fc cu miez de nuca si dulceata paremi-se nu mai tin minte) :D MM faine timpuri au maii fost,pkt k noi suntem mari deja ,bunika nu mai e nare cine ne fc cozonaci :d :D Stima...Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumoase amintiri, probabil din cauza lor te-ai apucat sa gatesti... Nici nu m-am gandit ca as putea numi cozonacul asta altfel decat cozonac - il mananc asa de-o viata :)) Dar m-am obisnuit ca anumite retete sa fie numite/ percepute altfel in anumite zone ale tarii si cred ca e normal sa se intample asta.

      Ștergere
  40. O zi a muncii linistita si poate cu niscai miros de cozonac...de post :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel! N-a fost cu miros de cozonac (nici macar de post), insa a fost o zi fara munca si fara gatit :)

      Ștergere
    2. Asa e cel mai bine, relaxare si odihna. Eu am ´´muncit´´ putin azi :)) uitandu-ma la prajituri, la retete adica si mi-a fost greu sa ma decid la una pt Paste, and the winner is: prajitura cu foi si crema de lamaie :). Asta ca sa mai exersez la intins de foi pt ca e o sarcina de care ma cam feresc pt ca am impresia ca dau gres la intinsul aluatului.

      Ștergere
    3. Alegand prajitura cu foi, ai si ocazia sa observi "pe viu" felul in care se comporta amoniacul in comparatie cu praful de copt :) Spor la gatit!

      Ștergere
    4. Exact la asta m-am gandit si eu. Multumesc, spor si tie.
      Am 2 tavi: una patrata de 35/35 si una dreptunghiulara de 27/37. Compozitia de la foi imi ajunge pt a intinde 3 foi pt oricare din aceste tavi sau trebuie sa fac o compozitie si jumatate? Ma gandesc ca sunt tavi mari si sa nu risc sa nu-mi iasa coca pt 3 foi. Multumesc si scuze pt atatea intrebari, poate nu ai timp sa raspunzi mereu, e normal :).

      Ștergere
    5. Am citit comentariul pe care mi l-ai lasat la reteta foilor si vazut ca te-ai descurcat. Nu trebuie sa-ti ceri scuze pentru intrebari, acestea sunt inevitabile de multe ori si mie imi face placere sa ajut atunci cand pot. Timp chiar n-am deloc (sau cel putin asa mi se pare), insa raspund la toate intrebarile, chiar daca uneori o fac dupa cateva zile - din motive intemeiate sau mai putin intemeiate, cum a fost in cazul de fata mini-vacanta de Paste :)

      Ștergere
  41. Azi fac reteta ta de cozonaci abia astept sa vad cum o sa iasa. Am mai facut cateva dintre retetele tale printre care cea de fursecuri cu untura pe care am dat-o si catorva prietene ,chiar si o colega de-a sotului meu mi-a cerut-o.Vom vedea daca am succes si cu cozonacii O zi buna si multumesc pentru toate retetele delicioase. Ileana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Ileana... Nu cred c-o vei da in bara tocmai cu reteta cozonacului, dar iti tin pumnii :)

      Ștergere
    2. Au iesit fabulosi ,exact ca in poze dar cu pasca (pentru ca am facut si pasca)"i-am dat pe toti pe spate".

      Ștergere
    3. :) Adevaru` e ca pasca pare mai impresionanta decat deja "banalul" cozonac pe care-l mancam tot timpul, nu doar de Paste sau Craciun.

      Ștergere
  42. Acum fac si eu reteta ta, pana acum vad ca e f bine, coca a crescut f mult...felicitari pentru reteta :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, sper ca totul a fost bine pana ai scos cozonacii din cuptor. De fapt, pana cand s-au mancat :)

      Ștergere
  43. Aluatul creste si eu ma pregatesc sufleteste de faza aranjatului in tava :O)
    un singur ingredient lipseste retetei tale ....sarea ....eu am adaugat si o 1\2 lingurita sare
    aproape orice aluat are nevoie de putina sare :O) sarbatori fericite iti doresc si la cat mai multe retete gustoase!!!INEZ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, Inez... nu strica putina sare intr-un aluat, insa mie mi se pare ca nici nu ajuta in mod deosebit aluatul de cozonac, fapt pentru care nu m-am mai sinchisit s-o pun in reteta :) Sper ca ai trecut cu bine si peste faza aranjatului in tava :) si ca ti-a iesit cozonacul conform asteptarilor. Paste Fericit!

      Ștergere
  44. Retetele tale imi plac f mult dar am am avut o problema cu reteta de cozonac. Nici in ruptul capului nu mi-au ajuns 300 ml lapte!Nu este prima data cind fac cozonaci, am retetele mele f bune, dar mi-a placut aspectul cozonacului tau si din acest motiv m-am decis sa fac reteta ta. Faina era uscata 1/2 din cantitate! Nu stiu ce sa cred! Nu cumva in loc de 500 ml lapte ai trecut din greseala 300 ml??
    Poate, este ceva ce nu inteleg eu??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am gresit ingredientele retetei, cea mai buna dovada fiind faptul ca acest cozonac le-a iesit chiar si celor care l-au facut pentru prima data. Probabil ti-a scapat ceva, insa nu am cum sa stiu ce anume... Poate ai uitat cumva sa fi pus si uleiul? Nefiind acolo sa vad ce si cum, mi-e greu sa-mi dau seama ce s-a intamplat cu cozonacul tau...

      Ștergere
  45. O intrebare: la cate grade setez cuptorul electric? Mare chin pentru mine sa-mi dau seama cum functioneaza chestia asta dar n-am ce face. Asta-i cuptorul, asta trebuie sa folosesc.
    Nu am facut reteta ta inca si sincer imi pare rau ca nu mi-a dat prin cap sa caut si sa vad daca ai postat si reteta de cozonc. Am facut azi dupa nu stiu ce reteta, a crescut, cred ca e OK, dar cucoana respectiva asa a dat-o in bara cu umplutura, ca daca o gasesc, o s-o rog sa faca un spot video sa vad si eu cum o fi transformat ea chestia aia asa lichida intr-o pasta care poate fi intinsa pe foaie. Ca pe mine m-au apucat nervii cand am vazut ce-a iesit, si eram cu coca gata intinsa pe masa... Am rezolvat-o, in fine, dar e prima oara cand mai fac retete dupa poeziile ei.
    A, si alta intrebare - Ti-am spus ca nu-s "acasa", sunt in Olanda, nu gasesc rahat si nici nu-i place sotului meu, mai ales ca mai e si diabetic. Daca scot rahatul din umplutura, mai adaug ceva in loc sau pur si simplu il exclud ca n-are nimic?
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, eu setez cuptorul meu electric la 175 de grade Celsius. Te vei obisnui cu el in timp, mie mi se pare mai practic decat cuptorul pe gaz.
      Poti scoate linistita rahatul din compozitia cozonacului. Gandindu-ma la ceea ce ai patit cu reteta de cozonac luata de pe alt blog culinar, poti sa nu mai adaugi nimic fara sa-ti faci griji ca umplutura cozonacului va fi lichida :) Insa eu ti-as recomanda sa pui mai multe stafide, nuca si cacao - chestie de gusturi, imi place cozonacul cu cat mai multa umplutura.

      Ștergere
  46. Multumesc mult pentru raspuns, ma duc sa caut unde am scris reteta de la tine si sa pun gradele pentru ca daca nu o fac acum, precis uit. Urmatorul cozonca pe care-l fac e cozonacul din reteta ta precis. O sa adaug de asemeni si faptul ca pot sa pun mai multe stafide (sotului meu ii plac foarte mult, m-a si intrebat daca nu exista o vesiune cu multe stafide asa ca gand la gand cu bucurie). Mentionez pe sotul meu ca numai pe el saracul experimentez.. :D Numai ca asa cum am zis, e diabetic. Poate sa manance dar cu limita. Insa grija mea cand citesc o reteta si vreau sa si fac prajitura ori ce-o fi, este sa nu aiba cantitati monstruoase de grasime sau zahar. Spun monstruoase in sensul propriu al cuvantului pentru ca imi amintesc de o reteta pe care am facut-o (a iesit exact cum trebuia) pentru ziua de nastere a unui vecin, sotia lui a cerut-o si a si mancat-o (nu-i de mirare ca sotia respectivului e cat dulapul, a mancat 3 felii "sanatoase" una dupa alta) - Tompouce olandez. Dumnezeuleeeee ce dulce poate sa fieeeeeee!!!! Si am facut reteta ca la carte dar eu n-am putut manca! Jan nu s-a atins de ea. M-am jurat ca nu mai fac prajitura aia niciodata pt mine si-o mai fac doar daca cineva vine sa o ia acasa la el. Ai facut vre-odata Tompouce olandez? Am reteta olandeza originala tradusa si scrisa undeva.
    In fine, cam asta e. Ma bucur ca tine retele sunt pentru oameni normali carora le place sa manance ceva care se poate manca fara sa intre in spital.
    Hai ca ma duc sa fac adaugari pana nu uit.
    Cat despre cuptor - apreciez incurajarile tale (cred ca am nevoie de incurajari in privinta cuptorului) :D Am capatat o aversiune teribila fata de masina aia de gatit din momentul in care am vazut cat de greu se curata... :D Biet barbati-miu se gandise s-o vanda, asa fata am cand o curat! :D :D Serios! :D La-m calmat sa stea locului ca vad eu cum o scot la capat. :D

    RăspundețiȘtergere
  47. In rpivinta tampeniei aleia de umpluturi pe care am luat-o de buna desi am vazut ca era ceva bizar acolo, poate s-o faca cine vrea, eu una nu.
    Ia uita-te un pic sa vezi ce scria la mine in reteta aia la capitolul umplutura (si nu rade ca pe mine m-au apucat toate nabadaile! mi s-a urcat adrenalina la cap cand am vazut ce-i in bol si cum stau foile de cozonac pe masa si eu dadea din colt in colt, ce sa fac, ce sa fac. M-am si gandit atunci - "Doamne ce bine era daca era cineva de servici la linia Salvati Cozonacii sa ma scoata din asta!"):

    ***
    CREMA DE CACAO CU NUCA :
    - 2 linguri de cacao,
    - 5 de zahar,
    - 5 linguri lapte caldut,
    - rom si vanilie esentza (1 fiola de fiecare)
    - doua albusuri batute spuma,
    - 50-100 grame nuci macinate.
    Cat timp coca creste, fac umplutura.
    Se amesteca totul pana se face o pasta omogena si se adauga 50-100 grame nuci macinate.
    ***

    ... nu rade! :D :D :D:D

    RăspundețiȘtergere
  48. Am facut 6 cozonaci deliciosi. Sunt tare mandra de ei :). Sarbatori fericite Robert !!!

    RăspundețiȘtergere
  49. Mmmmm la mine in casa miroase a cozonac :))) mi-au iesit 3 cozonaci + unul in forma rotunda!! Super buni...multumesc pentru reteta!! ;) Este a doua oara cand fac cozonac, prima data dupa reteta unei prietene...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cozonacelul rotund mi l-as dori eu acum, cald... :) Cozonacul proaspat scos din cuptor mi se pare cel mai bun!

      Ștergere
  50. 300 ml de lapte, nu e un pic prea putini pentru 1 kg de faina? Eu am incercat aceasta reteta si mi-a iesit un aluat f tare ca a trebuit sa il arunc. Am incercat apoi cu 500 ml de lapte si mi-a iesit destul de bun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 300 ml de lapte ar trebui sa ajunga la fix, aluatul cozonacului mai contine si 100 ml ulei, plus patru galbenusuri (adica suficient lichid pentru a incorpora fara probleme un kg de faina). Chiar nu pot sa inteleg de ce tie ti s-a parut atat de tare aluatul cozonacului incat sa-l arunci...

      Ștergere
  51. noi nu avem foc avem electric la cite grade se coace cozonacul sau cite grade trebuie sa aiba cuptorul cind bag cozo,la copt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cuptorul meu tot unul electric este, credeam ca am trecut si temperatura exacta... prin foc mediu eu inteleg 175 grade C. Insa va trebui sa introducem cozonacul in cuptorul foarte bine incins in prealabil (adica preincalzit) si doar apoi sa-l setam la 175 grade.

      Ștergere
  52. Buna,tocmai am bagat cozonacii la cuptor,astept sa vad rezultatl final :) , am totusi o nelamurire (pt. data viitoare)drojdia uscata se gaseste in plicuri de diferite gramaje,puteti specifica gramajul va rog? Multumesc anticipat si Multumesc pt.retetele minunate .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, poate n-am fost eu suficient de atent, insa traiam cu impresia ca toate pliculetele de drojdie sunt la fel - 7g. Cred totusi ca ti-au crescut ok cozonacii, slabe sanse sa fie pliculete de drojdie mult mai mici de atat. Mi se poate vorbi la pertu. Robert

      Ștergere
    2. Multumesc pt.raspuns :),pliculetele care le-am folosit eu au fost de 10 grame(Pakmaya)si am pus cam 1 si 2/3.Au iesit suuuuper buni cozonacii,am dus si unei prietene care a spus ca au iesit suuper deliciosi si nu e prima oara cand fac cozonaci dar cu siguranta de acum incolo voi folosii doar reteta ta pt.ca mi se pare ff usor de preparat sa nu mai pomenesc de pozele imbietoare(ele m-au ispitit sa fac reteta :) ) Multumesc muuult inca odata pt.toate retetele.

      Ștergere
  53. Super buni cozonacii, am facut aceasta reteta si anul trecut de paste si am repetat-o si de craciun, bine-inteles ca am sa-i fac si pentru pastele de anul asta! Multumim pentru reteta!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, faptul ca reteta mea de cozonac este deja pe cale sa-si petreaca a treia sarbatoare in familia ta nu poate decat sa ma bucure si sa ma faca sa simt ca blogul meu culinar este util cu adevarat. Spor la framantat si Paste Fericit!

      Ștergere
  54. Felicitari pentru reteta! Ieri m-am incumetat pentru prima oara in viata sa fac cozonaci. Aveam emotii de nedescris. Mi-am pregatit ingredientele din timp si iata ca a venit si momentul. Recunoasc ca aveam reteta in fata si pe mama la telefon pentru lamuriri suplimentare. Eu am facut maiaua separat intr-un castron ca sa vad exact consistenta. La aluat am suplimentat laptele pana la 500 ml pentru ca nu mi-a fost suficient pt 1 kg de faina. Cand am ajuns la framantat coca, l-am rugat pe sotul meu sa ma ajute, i-a izbit si framantat cam o jumatate de ora. I-am lasat la crescut cam 1 ora in tava. Din aceasta cantitate mi-au iesit 2 tavi mari(30cm) si 2 tavi mici(26 cm).Au iesit niste pufosenii extraordinare de care sunt foarte mandra. Multumesc. Simina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simina, se pare ca ar trebui sa impart cu mama ta toate felicitarile si multumirile astea :) Si cu sotul - daca nu si felicitarile, atunci macar multumirile, el fiind cel care a framantat aluatul cozonacului. Am inteles ca emotiile sunt benefice, cica sunt mai mari sansele s-o dam in bara daca suntem prea relaxati si increzatori in fortele proprii :) Paste Fericit!

      Ștergere
    2. Sunt perect de acord cu ultima fraza, dupa succesul de ieri cu cozonacii, azi am dat-o in bara la un preparat care imi iesea de obicei. Acum asta este, trebuie sa perseveram:).
      Sa aveti sarbatori pline de lumina, bucurie, armonie si speranta alaturi de cei dragi. S

      Ștergere
  55. Acum sunt libera,pot sa-ti raspund si totodata sa te felicit pentru minunatele retete cu care ne incanti.Am lasat cozonacul sa-l fac la urma,sambata dupa amiaza,este pentru prima data cand il fac dupa reteta publicata pe facebook,am suplimentat cu 2 galbenusuri si am pus drojdie proaspata in loc de drojdie uscata,putin zahar in plus fata de reteta.A iesit minunat,delicios,la superlativ fata de reteta pe care o foloseam.Multumesc si sarbatori fericite!Rodica

    RăspundețiȘtergere
  56. Nu pricep unde faci maiaua. Pui toata faina(1kg) in acelasi vas in care faci maiaua? Eu am aproximativ aceiasi reteta (5 oua, 250 zahar, 500 ml lapte, 100 gr unt(cateodata pun 50 unt+50 ml.ulei) dar maiaua mi-o fac separat in alt vas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In reteta de mai sus, cozonacul este facut fara maia. Eu sunt adeptul simplitatii, iar daca am observat ca aluatul cozonacului creste atat de mult incat uneori cade din tava, am decis ca n-are rost sa ma mai complic cu maiaua. Mama face intotdeauna maia si, uneori, are supriza sa nu-i creasca suficient cozonacii - eu fac cozonaci de nici 4 ani, pe cand ea ii face de vreo 30 si ceva. Conteaza foarte mult si calitatea ingredientelor folosite, calitatea cuptorului in care coacem cozonacul...

      Ștergere
  57. De vreo doua saptamani tot am pofta de cozonac si cum nu are cine sa-mi faca...m-am pus pe treaba :)))) Am emotii...sper sa-mi iasa la fel de bun ca cel de data trecuta!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-am tinut pumnii, Elena! Deci emotiile tale erau nefondate... :) Sper ca ti-a iesit un cozonac chiar mai bun decat cel anterior!

      Ștergere
  58. Sarbatori Fericite Robert !!! Gata, ma apuc de cozonaci :d. Am 4 buc.in plan, sper sa prinda ziua de Craciun, la cat de buni sunt :)))). Minunata reteta, pt. toti aceia care au sechele din copilarie cand cautam cu lupa umplutura, acum ramane doar hartia de copt nemancata :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucia, trebuia sa-i faci mai pe seara, poate asa mai scapa unul :))) In copilarie mie nici macar nu-mi prea placeau cozonacii, si asta tocmai din cauza umpluturii saracacioase (mancam doar jumatate de felie, adica umplutura si putin de langa ea). Imi placeau doar atunci cand erau proaspat scosi din cuptor, cat inca erau calzi.
      Sarbatori Fericite!

      Ștergere
  59. foarte bun cozonacul !
    la multi ani si la cat mai multe retete!

    RăspundețiȘtergere
  60. Felicitari pt site, excelente retetele!
    desi pana acum nu am dat gresi cu retetele tale, am mici dubii in ceea ce priveste cozonacul, asa ca am 2 intrebari.
    1. cat timp trebuie framantat aluatul?
    2. cozonacul ti-a iesit pufos? din fotografii pare afanat, dar as aprecia confirmarea/ infirmarea ta.
    multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu! Decat s-o dai in bara tocmai acum, in ajunul Pastelui, mai bine iti raspund repede la cele doua intrebari :)
      1. Pentru a iesi pufos, aluatul cozonacului trebuie framantat cat de mult ne tin puterile si rabdarea. Dupa mine, daca e framantat energic, cu simt de raspundere, ar ajunge si 15 minute, insa sunt unii - putin maniaci, in opinia mea - care framanta si ore bune.
      2. Ai dreptate, pozele pot fi inselatoare :) Folosind reteta mea, cozonacul va iesi pufos - iti recomand sa verifici termenul de valabilitate al drojdiei inainte s-o folosesti, iar atunci cand o vei dizolva in lapte sa ai grija ca nu cumva laptele sa fie fierbinte (trebuie sa fie doar un pic caldut, altfel va dezactiva proprietatile de crestere ale drojdiei).
      Spor la framantat!

      Ștergere
    2. multumesc pt raspunsul promt.
      dupa 20 min am terminat si uleiul si fortele asa ca am trimis aluatul (suficient framantat sper eu) la soare pt a se bronza putin :D . mai tarziu vedem si rezultatul :)
      Paste fericit!

      Ștergere
    3. :) Cu placere. La cat de frumos a fost astazi, ar trebui sa se bronzeze bine aluatul cozonacului tau. Paste fericit!

      Ștergere
  61. Arata foarte delicios !!! Ati scris ca se bag la cuptor la foc mediu ...as vrea sa va intreb in grade .. la cate grade ar trebui sa bag cozonacul ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei scriu in reteta si gradele, de data asta pare ca am omis - 175 de grade Celsius. Spor la framantat cozonacul!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)