Gogoşi din albuşuri

Gogosi din albusuri reteta
Ingrediente reteta Gogosi din albusuri:
  • 5 albusuri
  • 5 linguri faina (cu varf)
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingurita esenta de vanilie
  • un praf de sare
  • 5 linguri zahar pudra (optional)
Gogosi din albusuri ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Pentru ca la foarte multe retete de prajituri se foloseste doar galbenusul oualor, zilele acestea am ramas cu cinci albusuri pe care, ca de obicei, le-as fi tinut in frigider pana cand s-ar fi invechit si, inevitabil, pana la urma le-as fi aruncat. Asa ca m-am gandit ca de data aceasta sa nu le arunc si sa le folosesc ca ingredient principal intr-o reteta de gogosi. Spre surprinderea mea, gogosile din albusuri au iesit extraordinar de pufoase, asa ca nu ezitati sa incercati reteta daca, la fel ca si mine, nu aveti altceva mai bun de facut cu albusurile ramase. Punem cinci albusuri intr-un vas, adaugam un praf de sare si le batem spuma tare. Apoi adaugam in albusurile batute o jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu stins (pentru cei care nu stiu deja, a stinge bicarbonatul inseamna a-l amesteca cu cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie). Dupa aceea punem cele cinci linguri de faina, pe rand, amestecand usor de jos in sus, pentru a mentine astfel cat mai pufoasa compozitia gogosilor (trebuie sa amestecam pana atunci cand se vor desface toate cocoloasele de faina din compozitie). Punem cate o lingurita de compozitie in uleiul incins si prajim gogosile pe amandoua partile. Trebuie sa avem grija sa nu le ardem prea tare, deoarece gogosile din albusuri se vor praji foarte repede (in cateva zeci de secunde). Pentru a scapa de excesul de ulei, indicat ar fi sa le punem pe hartie absorbanta imediat ce le scoatem din vasul in care le prajim. Cum n-am pus deloc zahar in compozitie, la sfarsit pudram gogosile din albusuri cu zahar pudra din abundenta (sau putem renunta la zahar, gogosile acestea sunt bune si daca nu sunt dulci - le gustam si ne hotaram la fata locului).
Gogosi din albusuri reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de gogosi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

36 de comentarii:

  1. Mereu aruncam albusurile,zilele trecute am gasit un pont grozav,am aflat ca se pot congela in punguta si se pot folosi ulterior.Faina reteta si e ....desert.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inainte sa incep sa fac gogosi din albusuri le tineam cateva zile in frigider, sperand ca voi face ceva cu ele, dar invariabil le aruncam peste o saptamana cand realizam ca s-au invechit. Niciodata nu m-am gandit insa sa congelez albusurile :) E bine de stiut, mersi pentru pont.

    RăspundețiȘtergere
  3. Astept o rasplata....dulce.

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) Pai intai ar trebui sa te semnezi, ca sa stiu cui sa-i trimit rasplata. Pana atunci, serveste-te cu o gogoasa :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Perfect:)) se fac atat de repede incat eu prefer sa fac un desert rapid pt copiii mei pofticiosi si vesnic flamanzi.in concluzie renunt pe viitor la congelarea albusurilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci se pare ca aceasta congelare a albusurilor este o practica destul de raspandita :) Si se mai pare ca in mine se ascunde un copil pofticios si vesnic flamand, pentru ca niciodata nu ratez ocazia de-a face aceste gogosi din albusuri :D

      Ștergere
  6. Stiu ce faci astazi din albusurile ramase de ieri de la niste mini calzone :)
    Am 4 albusuri asa ca voi adapta reteta.
    Sa ai o zii frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Is foarte bune si dragalase.Eu le-am facut mici de tot "bite size" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astazi vad ca a fost ziua "mini" la tine :)) Mini calzone, mini gogosi...

      Ștergere
  8. Mi se pare mai usor sa le iei din farfurie si sa le papi direct......fara sa te mai chinui sa tai felii sau sa musti de prea multe ori din ele :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS:azi am facut si choux a la creme tare simpatice ...mici,normal :">

      Ștergere
    2. Te cred, imi plac si mie gogosile astea bite size, doar ca e mai mult de munca... si e vorba de munca d`aia migaloasa! :))

      Ștergere
    3. Imi place munca migaloasa.
      Toti ma lauda pt rabdarea mea :))

      Ștergere
    4. Hmmm, nu doresti sa devii ajutor de bucatar? :D

      Ștergere
    5. Sunt bucatar sef....in familia mea :)
      Multumesc oricum :)

      Ștergere
  9. acum stiu ce am sa fac cu albusurile ramase.:)) Multumeesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, acum ramane sa vedem si daca-ti plac gogosile astfel obtinute :)

      Ștergere
  10. Eu chiar sunt "barbat la cratita" asa ca explica-mi si mie ce este "un praf de sare" si daca nu am acum in casa, cu ce-l pot inlocui?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Daca nu stii ce inseamna un "praf de sare", cred ca mai ai putin pana sa te poti intitula cu adevarat "barbat la cratita" :P Acel praf de sare nu este vreun ingredient deosebit, ci inseamna exact ceea ce se intelege... sare fina. Pur si simplu arunci in aluatul gososilor un pic de sare, cam cat ai lua cu 3-4 degete.
      Bine, eu m-am amuzat, insa nu prea e de ras, nimeni nu s-a nascut invatat si mi se mai intampla si mie sa nu stiu ce inseamna anumite lucruri...

      Ștergere
  11. O reteta bine venita cand iti bat in use musafirii nepoftiti :))
    Pana pui de cafea ,pana isi aprinde musafirul o tigare ,il mai tragi un pic de limba cu cea mai facut siii...hop-top si gogosile.... micute ,pufoase ,aromate.
    " Musafirii "mei de azi au fost ....eu si sotul ..ha,ha,haaa...eu le-am papat cu ciocolata pe deasupra iar sotul cu branza rasa ,deci cum se spune in popor am impacat si capra si varza .O singura obiectie am, data viitoare voi inlocui bicarbonatul de sodiu cu praful de copt .
    Multumesc pentru reteta si va voi urmari incontinuare postarile . O seara faina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, ma bucur sa aud ca gogosile din albusuri pot impaca si capra, si varza :) Bicarbonat de sodiu - praf de copt, cam tot aia e, praful de copt e de fapt bicarbonat de sodiu deja stins (adica plicul contine si agentul de stingere). Daca le faci si gogosi la cafea, cred ca esti mai mereu asaltata de musafiri nepoftiti :))

      Ștergere
  12. Hallo, Robert se pare ca te ți de cuvand cand ai zis ca te apuci de gatit si o lasi mai moale cu raspunsul la comentarii:((((((.Dar te rog raspunddddde.Gogosile tale din albusuri sunt o idee geniala mai ales ca de la cozonac imi ramane 3 albusuri.Spune-mi te rog ai incercat sa pui zahar in compozitie sau nu este nevoie.Crezi ca nu mai cresc cand se prajesc? Mersi mult.Oty

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oty, mai degraba se pare ca nu ma tin de cuvant :) Nu am raspuns la comentarii, insa nici n-am mai gatit :( Aici, la malul marii, vara sunt mult mai multe tentatii decat in restul anului, asa ca am cam stat departe de bucatarie...
      Gogosile din albusuri sunt destul de dulci daca le pudrezi cu zahar la sfarsit, insa totul tine de gusturi - mie mi-au placut si cu mai putin zahar. Dar, daca le vrei si mai dulci, poti pune zahar pudra in compozitie. Nu zahar tos, acela se topeste greu si, amestecand mult, probabil nu vei reusi sa mentii albusurile batute suficient de pufoase.

      Ștergere
  13. La anumite preparate sunt chiar indicate albusurile mai vechi,care au stat deja cateva zile la rece.Se pot face clatite,bezele,macaronsi,picromigdale(bezea cu nuca), se pot folosi ca si glazura la prajituri ,biscuiti,tarte,clatite,prin albus batut se tavaleste turta dulce,ori se poate catifela carnea ce urmeaza a fi prajita;se mai pot face omlete la cuptor.
    Gogosi cu albusuri nu am pregatit,dar le voi incerca ,cred ca sunt foarte bune si pufoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand se pot face atat de multe retete, e pacat ca multa lume iroseste albusurile... Omleta de albusuri nu ma atrage, desi tot vad americanii comandand prin filme o "white omelette" :) Sper sa-ti placa si gogosile din albusuri.

      Ștergere
  14. Mulțumesc mult pt rețetă de gogoși din albușuri și pt cea de cremșnit,ambele au ieșit excelente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Gabi! Ma bucur sa aud ca rezultatul retetelor ti s-a parut excelent (tocmai am citit ca ai pus ochii pe reteta de orez condimentat, sper sa se ridice la inaltimea asteptarilor create de primele doua incercate).

      Ștergere
  15. astazi fac si eu si va spun daca sunt bune dej ami lasa apa in gura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gogosile ar fi aratat si mai apetisant daca le-as fi facut o glazura simpla din ciocolata topita...

      Ștergere
  16. Mie mi se pare munca in zadar...mai bine fac un chec din albușurile rămase...
    Am facut gogoși acum si sunt dezamagita de gust...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bicarbonatul de sodiu nu este pe gustul tuturor... La un moment dat ma satur de atata chec din albusuri, deci prepararea acestor gogosi nu mi se pare deloc munca in zadar :)

      Ștergere
  17. sall..hmmm sunt foartee bune ,sincer dupa 5 min am mai facut ca nu ne saturasem eu si amicii mei ,am triplat compozitia sun super si usor de facut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Sorin! Gogosile astea ies atat de pufoase incat, daca vrem sa ne saturam cu adevarat, nu trebuie sa fie vreun amic prin preajma 😈 Serios vorbind, chiar ma bucur sa aud ca v-au placut atat de mult gogosile din albusuri.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)