Paste alla carbonara

Paste alla carbonara reteta
Ingrediente reteta Paste alla carbonara:
  • 200 g paste
  • 100 g bacon
  • 100 ml smantana
  • 2 oua
  • 100 g cascaval
  • un catel de usturoi mare
  • o lingurita piper negru macinat
  • o lingura ulei (optional)
Paste alla carbonara ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Ingredientele de mai sus sunt teoretic pentru doua portii, dar practic pot fi si trei sau chiar patru portii, pastele carbonara sunt foarte satioase. Incingem o lingura de ulei si prajim baconul taiat feliute pana cand acesta devine crocant, avand grija sa nu-l ardem (la o adica, putem renunta la acea lingura de ulei, baconul va lasa ceva grasime). Taiem feliute catelul de usturoi si il calim circa un minut alaturi de bacon (doar pana ii simtim aroma, devine amar daca-l tinem prea mult). Punem doi litri de apa la fiert intr-o cratita si fierbem pastele conform instructiunilor gasite pe ambalaj (eu le fierb circa 8 minute). Dupa ce s-au fiert, scurgem foarte bine de apa pastele si le punem in tigaie peste bacon si usturoi. Lasam pastele la foc mediu un minut-doua, amestecand din cand in cand pentru a capta cat mai uniform aromele. Pentru sosul carbonara al pastelor punem intr-un vas 100 ml de smantana, cele doua oua, trei sferturi din cascavalul ras (75g) si o lingurita de piper (proaspat macinat, daca se poate), apoi amestecam bine toate ingredientele. Dupa ce oprim focul, luam tigaia cu pastele si baconul de pe foc si incepem sa turnam treptat sosul carbonara, amestecand tot timpul. Dupa ce am terminat de amestecat intreg sosul cu pastele, lasam pastele carbonara sa mai fiarba vreme de doua minute le foc mic (daca avem plita vitroceramica, este suficient sa tinem pastele timp de doua minute acoperite cu un capac pe plita oprita deoarece aceasta este inca fierbinte). Pentru aspect, la sfarsit presaram restul de cascaval dat pe razatoare (eu prefer sa fac asta atunci cand pun pastele carbonara in farfurie).
Paste alla carbonara reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de paste!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

26 de comentarii:

  1. oh sublim! preferatele mele:D

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Pacat ca nu te pot servi decat cu o portie virtuala...:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Robert....si eu vreau sa fac niste paste de cateva zile,dar nu mai reusesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am facut doar doua portii de paste, asa ca nu mi-a luat prea mult timp.

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu vreau sa fac,tot carbonara,imi amintesc ca ti-am facut pofta intr-o seara cu reteta mea de carbonara

    RăspundețiȘtergere
  6. au iesit delicioase! sotul meu este super incantat de ele:) felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Una dintre mancarurile mele preferate:)desi in locul smantanei cu ou,prefer smantana lichida pt gatit.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, smantana pentru gatit este ideala, insa din pacate momentan aceasta nu este chiar atat de populara printre romani. Probabil si din cauza ca nu este suficient de popularizata :)

      Ștergere
  8. adevarul ca la carbonara nu se mai pune pe foc dupa ametecarea ku sosul...se amesteca sosul cu pastele fara sa se mai puna pe foc...cel putin asta am invata kat am stat 10 ani in italia:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar poate eu incerc sa imbunatatesc reteta italienilor :)) Serios vorbind, mie mi se pare cam neterminata mancarea doar aruncand sosul peste paste... Sunt constient ca doua minute la foc mic nu produc decat o schimbare minora, insa imi da mie senzatia asta de "mancare terminata" :) Nu cred ca-mi citeste vreun italian retetele, deci nu se supara nimeni daca-mi pun si eu amprenta pe reteta lor.

      Ștergere
    2. Buna Robert, ce faci este perfect, si ca sa nu mai vorbim de italieni care-ti citesc sau nu retzetele, sotzul meu e un fan al tau, si e italian .I-am aratat si lui ce blog interesant am gasit, si e innebunit.Are o pasiune ptr. gatit, si cum ca luna asta facem 10 ani de casnicie,vrea sa prepare o cina romantica "FURAND" ceva retzete de la tine. Eu,cel putzin de cand te-am descoperit,m-am indragostit de felul cum prezintzi,explici,si gatesti.Am incercat cateva retzete si au avut succes.Cu mult respect,tie, Robert, ( scuza-ma ca-ti spun pe nume chiar daca mi-ai dat unda verde,dar am descoperit ca avem aceiasi varsta.....hihihi).O seara buna.Gianna.

      Ștergere
    3. Ciao Gianna! La o reteta italieneasca se potriveste perfect "ciao" asta :) Nu ma asteptam sa-mi citeasca si italienii retetele, poate ar trebui sa fiu mai atent de acum inainte... Ma bucur sa aud ca sotului italian ii plac retetele gasite aici si, mai ales, ca retetele ii dau incredere sa le puna in practica si sa te surprinda cu cine romantice.
      Chiar si daca eram mai batran, tot imi puteai spune Robert. Sau Roberto, daca acum ti-e mai usor asa :) Inteleg ca ai citit si comentariile unor retete, altfel n-aveai cum sa-mi afli varsta - sunt prea comod pentru a face o pagina "Despre mine".
      Era sa uit: la cat mai multe astfel de aniversari!

      Ștergere
    4. Am făcut și eu acesta rețetă și este nemaipomenită💖

      Ștergere
  9. Sunt "demential de bune" :D

    RăspundețiȘtergere
  10. buna...am incercat reteta azi....pastele au iesit bune..mi s-au parut,totusi, putin grele (putin gretoase-amestecul ou, smantana) ..este adevarat ca am uitat parmezanul dar le voi mai incerca!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Deci inteleg ca pastele n-au fost atat de grele incat sa renunti la ideea de a le mai incerca :) Daca e sa incerc sa vorbesc ca un nutritionist, probabil parmezanul face pastele alla carbonara sa fie si mai "grele" pentru organism, insa ceva mai "usoare" pentru papilele gustative - parca le mai taie putin din greata.

      Ștergere
  11. Buna, daca pun branza de oi in loc de cascaval ar strica ceva???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-ti face griji, daca stii ca celor care vor manca pastele alla carbonara preparate de tine nu le displace branza de oaie (zic asta stiind ca unii n-o prea suporta), atunci o poti folosi cu incredere. Parerea mea este ca retetele pot fi adaptate gusturilor si ingredientelor pe care le avem la indemana, putine retete chiar sunt batute in cuie.

      Ștergere
  12. Întrebare : ce fel de smântână ai folosit ? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, am folosit o smantana mai grasa (nu-mi amintesc exact marca), insa iti recomand smantana speciala pentru gatit, cu aceea nu ai cum sa dai gres.

      Ștergere
  13. Barbate vreau si eu o portie...

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna Robert!Imi poti recomanda te rog o smantana speciala pt cu gatit?Am cerut la un magazin in zona si mi au recomandat o frisca lichida,care nu este acelasi lucru.Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, neobservand diferente notabile la diferitele sortimente de smantana speciala pentru gatit, am inceput sa aleg in functie de oferta cea mai convenabila la momentul cumpararii 😅 Pur si simplu trebuie sa scrie pe cutiuta "smantana pentru gatit", nimic altceva.
      Vanzatoarea de la magazinul respectiv ar fi trebuit sa se abtina sa recomande ceva din moment ce habar n-avea... imi amintesc ca am citit odata cum ca cel mai mult rau il fac cei ce spun mai multe decat stiu, nu cei ce spun tot ceea ce stiu 🙂 Mai bine iei personal smantana din raftul magazinului, de obicei este amplasata in afara frigiderului, in raionul lactate.

      Ștergere
    2. Bună Robert! Pot folosi in loc de bacon, sunca de porc ca la mama (mea) facuta, usor afumata, impreuna cu gran cucina? Crezi ca ar fi cam mult? Multumesc!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)