Prăjitură cu dovleac - de post

Prajitura cu dovleac - reteta de post
Ingrediente reteta Prajitura cu dovleac - de post:
  • un dovleac micut (circa un kg)
  • o cana ulei (250 ml)
  • o cana apa (250 ml)
  • 1/2 cana zahar (200 g)
  • faina cat cuprinde (aprox. 700 g)
  • un plic praf de copt (10 g)
  • o lingurita coaja de lamaie rasa (optional)
  • o lingura scortisoara
Prajitura cu dovleac - reteta de post ingrediente
Modul de preparare a retetei
Prajitura are doua foi (modelate dintr-un singur aluat pe baza de praf de copt), iar intre acestea, pe post de crema este dovleacul dat pe razatoare si calit putin cu zahar (si aromat cu scortisoara si coaja de lamaie). Este o prajitura de post, deci aviz amatorilor! Prepararea "cremei" prajiturii cu dovleac. Curatam de coaja dovleacul, il taiem bucati si il dam pe razatoare (o varianta mai usoara, dar mai putin rapida, este sa coacem dovleacul si apoi sa-l pasam exact ca pe un piure de cartofi). Punem intr-o tigaie dovleacul ras impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar (50g) si calim dovleacul la foc mediu circa 10-15 minute, pana cand se evapora toata apa si se formeaza un fel de pasta omogena. Atunci luam compozitia de dovleac de pe foc si o amestecam cu o lingura de scortisoara si circa o lingurita de coaja de lamaie. Daca ni se pare ca dovleacul este prea apos si nu mai avem chef sa-l tinem pe argaz, atunci putem adauga in compozitie o lingura de gris (care va absorbi excesul de apa si nici nu se va face simtita in gustul prajiturii noastre). Prepararea aluatului foilor prajiturii cu dovleac Punem intr-un vas o cana cu apa, o cana cu ulei, cealalta jumatate din cantitatea de zahar (50g) si un praf de sare. Amestecam bine ingredientele pana cand se topeste zaharul, apoi incepem sa adaugam treptat circa 700g de faina amestecata in prealabil cu 10g praf de copt. Stiu ca incepatorilor nu le place sa auda de "faina cat cuprinde", insa nu este nimic de speriat: adaugam faina in aluatul prajiturii cu dovleac pana cand obtinem un aluat oarecum elastic si nelipicios. Impartim aluatul obtinut in doua parti egale si il lasam putin sa "se odihneasca". Dupa vreo cateva minute, luam una dintre cele doua bucati si o intindem cu sucitorul (sau cu o sticla) pana cand obtinem o foaie de marimea tavii in care urmeaza sa coacem prajitura cu dovleac (tava mea avea dimensiunile 25x35cm, dar poate fi folosita si o tava mai mica). Pentru a nu se lipi si a o putea manipula mai usor, vom pudra cu faina blatul bucatariei si sucitorul; iar dupa ce rulam de cateva ori, presaram putina faina pe foaie si o intoarcem, procedand astfel pana cand foaia va ajunge la dimensiunile dorite. Asamblarea prajiturii cu dovleac o vom face inainte de a o introduce in cuptor. Punem cu atentie foaia prajiturii in tava si peste ea intindem uniform intreaga compozitie de dovleac calit. Modelam cu sucitorul si cealalta foaie de aluat, apoi o asezam peste compozitia de dovleac. Intepam din loc in loc prajitura cu o furculita si apoi introducem tava in cuptorul foarte bine incins. Coacem prajitura cu dovleac la foc mediu (circa 175 grade C) aproximativ trei sferturi de ora. Optional, dupa ce o scoatem din cuptor, pudram prajitura cu dovleac cu zahar pudra si scortisoara.
Prajitura cu dovleac - reteta de post
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri de post!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

15 comentarii:

  1. Excelent arata, imi plac foarte mult prajiturile cu dovleac .

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu toata lumea apreciaza dovleacul, dar eu ma incapatanez totusi sa postez in continuare retete cu dovleac :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu ador dovleacul, este o retete extraordinara: si se post si cu dovleac :P
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) Ma gandesc de ceva timp sa incerc si o supa de dovleac. Atunci sa te vad ce mai spui :D

    RăspundețiȘtergere
  5. supa de dovleac nu am mancat niciodata, deci nu pot nici eu sa-mi imaginez ce o sa spun :D, dar astept reteta ta, poate imi face cu ochiul si o incerc
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  6. Am incercat cateva retete de la tine si toate au iesit ok, chiar daca am inlocuit anumite ingrediente. Sunt tare curioasa cum o sa iasa placinta asta. Crezi ca ar iesi buna placinta daca am amesteca dovleacul cu cateva mere rase ? Multumesc, Alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convins ca ar iesi la fel de buna prajitura chiar si daca i-ai adauga mere. Acum mi-am dat seama ca tu ii zici placinta... Din greseala, sau asa consideri ca trebuie sa fie placinta cu dovleac? Uite cum fac eu placinta de dovleac.

      Ștergere
    2. Am facut-o fara mere si a iesit delicioasa (chiar daca nu sunt fana dovleac de data asta am mancat cu pofta), data viitoare incerc si in amestec cu mere. Eu ii zic placinta pentru ca asa ii zicea bunica la orice prajitura cu fructe calite indiferent de tipul de aluat folosit. Am vazut si reteta de placinta de la tine, insa prefer fara foietaj din comert pentru ca am un bebe de 1 an jumate caruia ii plac prajiturile de casa si incerc sa le gatesc astfel incat sa le poata manca si el.

      Ștergere
    3. Inteleg, m-am mirat putin pentru ca mi se pare ca exista o diferenta mare de tot intre foile de prajitura si foile de placinta. Multi ani inainte bebeului tau amator de prajituri de casa :)

      Ștergere
  7. Cam pentru ce dimensiune de tava sunt cantitatile ingredientelor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tava folosita are dimensiunea de 35x25cm. Imi cer scuze pentru intarziere.

      Ștergere
  8. Arata foarte bine, o sa incerc reteta de indata ce cumpar butternut squash, de care vad ca ai folosit. As putea sa-l inlocuiesc cu dovlecel, sau nu ar iesi reteta din cauza continutului ridicat de apa din dovlecel? Multumesc anticipat pentru raspuns. A, era sa uit, am o sugestie pentru site. Mi-ar placea sa vad o lista cu toate retetele cand dau click pe categorie. De exemplu, daca clickez pe 'retete de post' sa-mi apara o lista cu toate retetele de post :). Oricum, imi place foarte mult site-ul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorinta indeplinita! :) Acum, la un click pe retete de post va aparea o lista cu toate retetele de post (insotite de poza si grupate cate doua pe orizontala). Mie asa mi s-a parut mai frumusel, sper sa fie aproape de ceea ce-ti doreai (am grupat retetele si in liste simple, doar ca-mi par cam "seci":) - de exemplu retete de prajituri).
      Referitor la prajitura cu dovlecel, eu n-as face-o... Nu doar ca are mult mai multa apa decat dovleacul, dar nici nu prea are gust :)

      Ștergere
  9. Încerc și eu rețeta pt simbata la parastas

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)