Plachie de peşte (la cuptor)

Plachie de peste in farfurie
Ingrediente reteta Plachie de peste:
  • 300 g peste
  • 200 g pasta de tomate
  • 3 cepe
  • un morcov
  • 2 linguri zeama lamaie
  • 1/2 pahar vin
  • un pahar apa
  • 2 catei usturoi
  • 2 foi dafin
  • 2 linguri faina
  • ulei, sare si piper
Plachie de peste ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Putem folosi orice peste la reteta plachiei, eu folosesc in general un peste fara pretentii deoarece mi se pare ca stricam orzul pe gaste daca alegem un peste scump (cred ca e suficient sa se simta cat de cat un gust de peste in mancare, carnea oricum se va imbiba cu aroma celorlalte ingrediente). Spalam pestele, il taiem bucati (cam de doua degete) si il condimentam cu sare si piper. Tavalim apoi bucatile de peste prin faina, le punem intr-o tigaie cu ulei incins (doua trei linguri ar trebui sa fie suficiente) si le prajim cate doua-trei minute pe ambele parti. In acest stadiu al retetei, pentru plachie prajim pestele doar pe jumatate, asta deoarece la sfarsit vom introduce si in cuptor plachia. Deci, dupa ce bucatile de peste s-au prajit un pic, le scoatem din tigaie si le pastram intr-o farfurie pana cand terminam de preparat sosul plachiei. Tocam trei cepe si un morcov si punem bucatelele de legume in tigaia cu uleiul in care am prajit pestele. Le calim aproximativ zece minute, amestecand din cand in cand, apoi turnam un pahar de vin, adaugam 200 g de pasta de tomate si subtiem putin sosul plachiei cu un pahar de apa. Amestecam putin si mai lasam sosul plachiei de peste sa fiarba la foc mediu aproximativ cinci minute, dupa care adaugam doi catei de usturoi taiati felii (nu foarte subtiri), cele doua foi de dafin si doua linguri cu zeama de lamaie. Transferam sosul plachiei din tigaie intr-un vas termorezistent (merge folosita si o cratita normala) iar deasupra asezam bucatile de peste prajit. Introducem plachia de peste in cuptorul foarte bine incins si o tinem o jumatate de ora la foc mediu (175-180 grade C), timp suficient pentru a se face pestele iar plachia sa capete gustul ei caracteristic prin imbinarea aromelor.
Plachie de peste cu foi de dafin
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu peste!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

17 comentarii:

  1. Hmmmmmmmm peste....nu-mi place pestele,dar arata minunat.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte buna reteta :) felicitari! acum am terminat de gatit.. delicios!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Si "pofta buna!", daca tocmai ai terminat de gatit plachia ;)

      Ștergere
  3. O intrebare,se poate pregati si la borcane pentru iarna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca n-am incercat si nici n-am mai auzit, tind sa spun ca nu se poate, insa s-ar putea sa ma insel - asa cum se sterilizeaza zacusca, de ce nu s-ar putea steriliza si plachia de peste... Dar sunt sigur ca vei primi un raspuns in cazul in care a incercat cineva.

      Ștergere
  4. Am gatit si eu,arata tare tentant,sper sa fie delicios dupa cum arata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata fff bine si cred ca e si gustoasa dar ai mei nu apreciaza gustul la ceapa in amestec cu peste asa ca am o alta reteta....daca vrei ti-o pot da sa o incerci....e foarte buna dar e diferita DANIELA

    RăspundețiȘtergere
  6. Plachia este la cuptor. Urmeaza covridogul in asteptarea studentilor mei.Mi-a placut enorm raspunsul tau in urma mesajului pe care ti l-am dat.Dar sa vorbim de peste. Eu si sotul meu suntem pescari.Concediile le facem pe balta in general, asa ca mi-ar placea sa vad mai multe retete care sa implice pestele.De preferat crapul este preferatul nostru.Nu ca nu as stii sa-l gatesc, dar poate vi cu ceva deosebit ca sa ii pot uimi pe ai mei.Iti multumesc inca o data pentru ceea ce faci,ne esti de un real folos noua, mamicilor si sotiilor dornice de a experimenta si altceva in ale bucatariei. Toate cele bune, Paula.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi se pare ca sunt cam putine, asa ca voi incerca sa public mai multe retete cu peste. In caz ca n-ai observat-o, este si o reteta cu pestele preferat - crapul nu avea cum sa lipseasca de pe un blog culinar care se respecta :) (pentru a o gasi mai repede, am lasat link catre aceasta sub cuvantul ingrosat).

      Ștergere
  7. ce fel de peste ai folosit la acesta reteta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, eu de obicei aleg un peste ieftin pentru plachie, nu prea conteaza ce anume. Nu-mi aduc aminte exact ce peste am folosit, am publicat reteta acum trei ani si jumatate, insa pare pangasius, din ceea ce vad in imagini. Intre timp am renuntat la pangasius, folosesc crap la plachia de peste.

      Ștergere
  8. Buna buna aceasta plachie. Maine o repetam. Mutumim pt. reteta! Sarbatori Pascale Fercite !!!

    PS: imediat dau navala in reteta de cozonaci si pasca :)

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)