Supă de pui cu găluşte

Supa de pui cu galuste reteta
Ingrediente reteta Supa de pui cu galuste:
  • un piept de pui
  • un ardei
  • o ceapa
  • 2 morcovi
  • o legatura patrunjel
  • ulei, sare si vegeta
  • pentru galuste:
  • un ou
  • 4 linguri gris
  • o lingurita ulei
Supa de pui cu galuste ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei
Deoarece compozitia pentru galustele supei trebuie sa stea cel putin o jumatate de ora pentru a se umfla grisul, vom incepe prin a o prepara pe aceasta. Separam albusul de galbenus, batem spuma albusul cu putina sare, apoi adaugam galbenusul si amestecam incetisor pentru a mentine albusul pufos. Pentru a definitiva compozitia de galuste, adaugam in ploaie cele patru linguri de gris si o lingurita de ulei, amestecand in tot acest timp. In timp ce compozitia pentru galuste se "odihneste", profitam de ocazie si ne ocupam de prepararea supei de pui. Punem pieptul de pui la fiert intr-o cratita cu apa si putina sare (turnam apa atat cat sa-l acopere) si inlaturam din cand in cand spuma formata. Atunci cand pieptul de pui este fiert, il scotem din cratita, il dezosam si il taiem bucatele. Eu am folosit piept de pui pentru ca doar asta aveam in frigider, dar pentru aceasta supa de pui putem folosi orice alta parte a puiului, iar dezosatul este optional. Punem un litru de apa la fiert intr-un vas si adaugam carnea si legumele tocate in momentul in care apa incepe sa fiarba. Lasam supa de pui la fiert aproximativ o jumatate de ora si apoi incercam carnea si legumele. Daca acestea s-au fiert, atunci este timpul sa adaugam galustele. Pentru a evita imprastierea galustelor, vom da focul la minim si vom turna un pahar cu apa rece in supa de pui (facem asta pentru a opri fierberea supei). Pentru formarea galustelor folosim cate o lingurita de compozitie (dar cantitatea poate varia in functie de gusturile fiecaruia), important este doar sa umezim neaparat lingurita cu apa rece de fiecare data cand punem cate o galusca in supa. Pentru a se fierbe si galustele, vom mai tine supa cu galuste inca un sfert de ora, la foc mic. Dupa ce oprim focul, punem patrunjelul tocat in supa de pui cu galuste si apoi acoperim oala cu un capac (deoarece galustele inca se mai umfla chiar si dupa ce am luat oala de pe aragaz).
Supa de pui cu galuste reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de supa!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

67 de comentarii:

  1. ma duc sa incerc!sper sa imi iasa.... :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceasta supa arata intr-un mare fel,de fapt,toare retetele din acest blog sint la mare inaltime!
    Ce rau imi pare ca nu l-am gasit mai demult acest blog!

    Felicitari pentru tot ce aveti aici si pentru rabdarea si bunavointa de a impartasi cu noi din secretele bucatariei dumneavoastra,va multumesc!

    Cu respect,Mihaela V.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa-ti dau o reteta din anii cand noi construiam socialismul!ultimi ani ai lui CEAUSESCU.Noteaza;Supa de pui.PUI APA,PUI SARE,PUI LA FOC si PUI NU MAI PUI CA AI PUS DE TREI ORI PUI!POFTA BUNA!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare simpla reteta supei de pui de pe timpul comunismului. Sunt curios cum se faceau galustele pe vremea aia :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oua si gris era si atunci ,dar ce fac aceia care acum nu au bani sa cumpere un pui?

      Ștergere
    2. :) Pare ca tii mortis sa ne strici cheful de glume... Imi amintesc cum stateam ore intregi la coada la oua si la lapte (si de cele mai multe ori plecam cu mana goala) pentru a-mi face mama desertul preferat: crema de zahar ars. Deci poate doar gris era si pe atunci, oua cu siguranta nu! :)
      Cu riscul de a parea cinic, daca vrei neaparat un raspuns din partea mea, iata-l: banii se castiga prin munca. Daca nu avem bani sa cumparam un pui pentru supa, atunci muncim si-i castigam (sau renuntam la pui si facem supa doar cu galuste). Stiu, era frumos atunci cand comunistii ne tineau de mana si ne dadeau un loc de munca, un apartament gratis, facultatea gratis etc, insa vremurile s-au schimbat si trebuie sa ne adaptam. Fiind prea tanar, eu n-am beneficiat de nimic din toate astea si iata ca ma imi permit sa cumpar un pui din cand in cand si, per total, sunt destul de multumit de viata mea. Viata pe care mi-am facut-o singur, asa cum am vrut si asa cum m-a dus capu`. Pana la urma, dintotdeauna au fost valabile expresii de genu` "Ai carte, ai parte", "Cum iti asterni, asa dormi", "Meseria e bratara de aur"...

      Ștergere
  5. Hai ca am facut-o si pe asta!! Rezultatul???? Foarte foarte buna!!! Acum am stins focul si m-am apucat de facut...fursecuri cu stafide:))). La reteta gogosilor ti-am spus ca am facut si pilaf, acum, la reteta supei iti spun ca m-am apucat de fursecuri :)) Nely

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca ai stat toata ziua in bucatarie :)) In ritmul asta, in cateva luni testezi toate retetele de pe blog...

      Ștergere
  6. Tu chiar esti barbat ??? BTW ... acum am facut supica si galustele la exterior sunt moi in schimb interiorul este un pic tare, presupun ca ar trebui sa mai las un pic la fiert,nu ? Felicitari pt blog !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Da, tot barbat sunt, nu s-a schimbat nimic in cei aproape doi ani de cand am inceput blogul culinar :))
      Nu cred ca galustele au iesit tari datorita faptului ca n-au fost fierte suficient, ci mai degraba datorita oului folosit. Se poate ca acesta sa fi fost micut. Banuiesc ca ai avut suficienta rabdare si ai asteptat sa se umfle cum trebuie grisul :)

      Ștergere
  7. deci asta era secretul galustelor nefierte...nu lasam la umflat grisul... :D ador supa asta dar ma feream de ea ca nici o reteta de prepararea galustelor nu mi-a reusit pana acum...numai galuste taaari mi-au iesit,am sa incerc reteta ta cat de curand... ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori micile amanunte conteaza mai mult decat ne-am astepta. Sa-mi spui daca ai fost multumita de galuste ;)

      Ștergere
  8. Multumita este putin spus,sunt foarte incantata de rezultat...niste galuste pufoase si gustoase de nu te poti opri din mancat :) iti multumesc foarte mult pentru reteta galustelor!!! De acum le voi prepara des ;) o seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) chiar ma bucur ca ti-au iesit asa cum doreai, era si pacat sa-ti placa galustele, insa tu sa nu le poti face.

      Ștergere
  9. :( chiar nu imi reuseau,sincer;dar acum ca am reteta ta am sa le prepar des si nu mai schimb reteta niciodata!!! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt de parere ca n-are rost sa mai schimbi reteta in momentul in care esti multumit de rezultat...

      Ștergere
  10. Am incercat si eu reteta ta de galuste insa nu mi-au reusit. Mai precis compozitia s-a "lichefiat" devenind prea moale. In bucatarie era foarte, foarte cald, cred ca peste 30C. O fi de la asta? Cand am vazut ca nu le pot forma, m adugat gris, insa de sa vezi mi s-a terminat grisul, asa ca am adaugat faina si mi-au iesit foarte bune.
    O sa mai incerc data viitoare cand fac supa cu galuste.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tind sa cred ca nu temperatura ridicata din bucatarie a dus la acea "lichefiere" a compozitiei galustelor, ci mai degraba faptul ca ai folosit un ou mai mare sau niste linguri mai mici. E bine ca te-ai descurcat pana la urma, chiar daca soarta parea potrivnica :) Au iesit galustele pufoase si cu faina?

      Ștergere
    2. Da, au iesit neasteptat de bune. Azi am facut ciorba radauteana tot de a tine si a iesit "beton armat", adica buna-bunuta. M-am hotarat asa, decat sa mam mai gandesc eu ce sa mai gatesc mai bine fac toate felurile de mancare de pe blogul tau. Cu planificare de cumparaturi la piata, fumos, organizat, nemteste le iau pe toate la rand. Pana acum e de bine. Azi fac pilaful tau. o sa-mi fac curaj si ma bag un pic si in dulciuri.
      O zi mai racoroasa decat cea de azi!
      Alina.

      Ștergere
    3. Buna hotarare, imi place! :D Si vad ca ai pus-o in aplicare, mai devreme am citit ca ai bifat deja pilaful... Daca avem aceleasi gusturi la retete, cu racoarea insa nu suntem pe aceeasi lungime de unda: mie-mi place sa inot si am cam inghetat zilele astea, asa ca vreau caldura pentru a se mai incalzi putin marea :))

      Ștergere
    4. Ce-mi place cum dialoghezi aici!!!! Nu cumva esti constantean de-al meu????

      Ștergere
    5. :)) M-ai prins! Da, sunt constantean.

      Ștergere
  11. buna.... iti urmaresc blogul de ceva timp ...de fapt de cand l-am descoperit am intrat aproape zilnic pe el ...este pur si simplu GENIAL:-P ... saptamana trecuta am facut prima mea supa (in general eu fac tocanite si tot felul de mancaruri insa niciodata nu am facut supe si am vrut sa incerc una de pe blogul tau ...aratau prea bine asa ca ma decisesem sa fac supa de cartofi de aici de la tine) .... a fost atat de buna incat am prins curajul sa mai incerc...am facut apoi si supa de legume si toti din familie m-au ladaut (le-am spus ca meritele sunt ale tale:)):)) ) ...azi l-am rugat pe tata sa taie o gaina( el a taiat un cocos) sa incerc sa fac si eu una din supele tale ...acum ma decid pe care s-o aleg..si s-ar putea s-o fac pe asta cu galuste care-mi tot face cu ochiul de 2 zile. Maine e ziua cea mare si abia astept:D:D:D Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea... probabil din cauza orei inaintate nu gasesc acum niciun motiv pentru care sa te contrazic in privinta genialitatii blogului meu :P
      Nici nu stii cat de mult ma bucur sa aud faptul ca ai facut prima ta supa datorita increderii pe care ti-am inspirat-o. Meritele sunt numai ale tale, eu n-am facut altceva decat sa explic cat mai detaliat ceea ce am facut atunci cand mi-am preparat supa.
      Spor la gatit maine! Sper ca rezultatul sa te faca sa devii si mai curajoasa, doar sunt o gramada de retete care te asteapta pe blog :))

      Ștergere
  12. :D:D:D am facut supa....si a iesit deeelicioasa... (mai buna decat a mamei:)) ) ... si in privinta galustelor, imi era frica ca n-o sa-mi iasa, insa au fost perfecte mai mult decat perfecte chiar.
    Iti multumesc foarte mult pentru incurajari si sunt sigura ca o sa mai fac si alte retete de aici de la tine... urmatoarea va fi prajitura cu ciocolata:)) si apoi cea cu visine...
    PS: am facut si tocanita de rosii cu cartofi tot azi :D si e la fel de buna ca supa:P
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa atatea laude, nici macar nu mai stiu ce sa-ti raspund :)) Nu-mi trece prin cap decat ceva pretentios, de genul: lecturarea mesajului tau a fost o adevarata delectare :D

      Ștergere
  13. Dupa un tiramisu excelent, m-am intors pe site-ul tau pentru aceasta reteta.

    Am sarit peste partea cu puiul pentru ca sunt vegetariana. Eu am fost invatata sa calesc legumele cam 10-15 min inainte de a pune apa in ciorba. Am preparat galustele exact cum ai spus tu. Pana aici toate bune si frumoase.

    Problema a venit cand sa pun galustele in ciorba. Prima data a iesit ok. A doua oara nu se mai desprindea de lingurita. Am bagat lingurita in apa rece (Sa nu fi fost destul de rece?) apoi in compozitia de galuste si dupa am tinut-o putin sub ciorba pt a se intari putin (Am zis sa nu-i dau drumul direct ca nu cumva sa se imprastie). S-a lipit de lingurita si cand miscam putin ca sa se desprinda se imprastia.

    Gandindu-ma cum de prima a iesit ok, s-a desprins usor, iar restul nu, am ajuns la concluzia ca lingurita curata si uscata face treaba buna. Asa ca am pus la bataie toate linguritele pe care le aveam, deci vreo 4-5 galuste au iesit bine. :D
    Am incercat sa le spal si sa le sterg bine, dar nu a mers nici asa.
    Unde am gresit? :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxie, probabil ai gresit atunci cand ai schimbat modul de "lansare" a galustelor in supa. Daca vom da focul la minim si oprim supa din fierbere adaugand apa rece, atunci riscul ca galustele sa se imprastie este minim. Data viitoare incearca sa le dai drumul direct, de la o distanta cat mai mica de cratita. Bine macar ca inventivitatea ti-a salvat 4-5 galuste, dar te-ai cam chinuit cu toate linguritele alea :)

      Ștergere
  14. Ah, am uitat... da, am adaugat aproape un pahar cu apa rece. Deci nu trebuie sa tin putin lingurita sub ciorba? Le dau drumul de sus? (bine, nu de sus, sus...) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu spun neaparat ca nu trebuie sa tii putin lingurita sub ciorba, ci ca ar trebui sa n-o mai faci atunci cand observi ca galustele se lipesc. Nu stiu de ce se lipesc uneori, mi se mai intampla si mie, iar atunci pur si simplu le dau drumul in ciorba (chiar de la nivelul acesteia, nu de sus) - altfel as risca sa ma ard, ar putea sari stropi :)

      Ștergere
  15. Am sa incerc si eu reteta asta chiar maine:)Prima ciorba din viata mea! Sper sa imi iasa. Felicitari pt blog...l'am descoperit de curand si imi plac toate retetele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Vad ca de emotie n-ai remarcat faptul ca eu am numit-o "supa de pui" :) Deeeci, cum a fost prima ciorba / supa din viata ta? Ai facut si galustele, sau ai renuntat la ele?

      Ștergere
  16. Am făcut pentru prima oara supa cu galuste ,ma temeam ca nu îmi vor ieși galustele, dar au fost cele mai pufoase și mai bune galuste mâncate vreodată ,ca și supita de altfel ...Intradevar ,la modul în care explici fiecare pas al rețetei cred ca ar fi imposibil sa nu ne reușească !Felicitări ,și mulțumim pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si tu meriti felicitari, Laura... mai ales ca ai facut galuste pentru prima oara. Pana la urma, meritul principal este al tau, tu esti cea care a muncit la prepararea galustelor, cea care a citit cu atentie reteta si cea care a respectat intocmai indicatiile mele.

      Ștergere
  17. Nu m-am lasat cu una cu doua si am incercat din nou supa cu galuste. De data aceasta am inteles cum sa pun galustele in ciorba numai ca am pus doua oua la prepararea galustelor in loc de unul si nu am vrut sa pun prea mult gris ca sa nu iasa prea multe galuste. Bineinteles ca am aruncat aproape jumatate de compozitie pentru ca era prea multa, iar galustele au iesit foarte moi si se dezintegrau in farfurie.
    Partea buna e ca am invatat cum sa pun galustele in ciorba :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxie, sa stii ca aici m-ai pierdut :)) Pai daca vroiai sa faci mai putine galuste, atunci de ce ai mai pus doua oua?!? Nu era mai simplu sa pui doar doua linguri de gris si sa arunci o jumatate de ou?...
      Imi place ca vezi jumatatea plina a paharului :D Si sper ca urmatoarea incercare sa fie o reusita totala ;)

      Ștergere
  18. Aveam impresia ca asa e reteta, cu doua oua, dupa ce le-am pus am vazut ca era nevoie doar de 1. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Se pare ca memoria incepe sa-ti joace feste... deci ar trebui sa-ti scoti reteta la imprimanta, pentru siguranta :P

      Ștergere
    2. Normal ca o am scoasa la imprimanta, dar nu mi-am aruncat un ochi pe ea inainte, eram sigura ca e cu 2 oua. M-am uitat dupa, cand sa vad cat gris trebuie sa pun...

      Am mai facut odata ciorba... A 3-a oara... nu stiu daca a fost cu noroc sau nu. Au iesit ok galustele, insa s-au dat la fund :)) si au iesit plate, nu rotunde cum ar trebui. Nu stiu de ce. Am respectat reteta intocmai. Nu erau tari, sa zici ca din cauza greutatii s-au lasat...

      Ștergere
    3. Ar fi fost prea frumos ca totul sa fie perfect :)) E bine ca au iesit ok, poate a 4-a oara vor avea si flotabilitate :D

      Ștergere
  19. galustele astea sunt ca un blestem pt mine..am vreo 3-4 incercari esuate!!! :( ba sunt prea tari ba se imprastie toate :D tre sa mai pui o reteta cu poze concrete pt galuste! :)) P.s . ai niste retete super faine si simple,esti o adevarata inspiratie Ç;) pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te panica, nu esti singura si nici nu e totul pierdut :)) Dupa cum vezi mai sus, Roxie e pe drumul cel bun, deci se poate! Cred ca voi pune pe viitor si o reteta cu multe imagini in care voi explica cat mai detaliat prepararea galustelor.

      Ștergere
  20. Din punctul meu de vedere arata destul de bine ,imi plac galueste destul de mult, insa eu sunt ceva mai pretentios as prefera sa condimentez acele galueste inainte de a fi puse in oala la fiert, dca ai o reteta si pentru asta ar fi super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iulian, pana acum nu m-am gandit sa condimentez galustele. Dar ma atrage ideea (si-ti multumesc pentru ea), am sa ma gandesc la o reteta.

      Ștergere
  21. supa mea e pe foc . mda... si eu pun putin piper in galuste , dar nu este o regula ;)

    RăspundețiȘtergere
  22. am facut si eu supa si a fost super buna iar galustele mi-au iesit pt prima data :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru reusita! De acum sper s-o tii tot asa cu galustele :)

      Ștergere
  23. Astazi am facut supica si am incercat reteta de galuscute , eu nu bateam separat ouale ,si nu prea imi ieseau de fiecare data pufoase . Sunt super incantata de galuscute , o sa fac mereu reteta asa . Multumesc mult ! Si am incercat si papricas de pui cu galusti de faina ,super bun! Mii de multumiri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu infinita placere! :) Ma bucur sa vad ca esti atat de incantata de galuscutele obtinute. Ai vazut, la supa de pui nu stim cum sa facem galustele cat mai pufoase, pe cand la papricas rezolvam atat de simplu problema galustelor...

      Ștergere
  24. Cele mai pufoase galuste facute pana acum. Mii de multumiri pt. reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Lucia. Cred ca galuste mai pufoase decat acestea sunt greu de obtinut, insa asta nu inseamna ca nu se si pot obtine :)

      Ștergere
  25. voiam sa stiu daca se pot pune mai multe legume in supa. de ex cartof sau dovlecel poate si o rosie. multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles, mai multe legume in supa de pui ar trebui sa schimbe gustul acesteia doar in bine, asta pornind de la premisa ca acele legume ne sunt pe plac.

      Ștergere
  26. stiti ce nu am inteles? apa in care fierbe carnea se arunca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In reteta mea apa se arunca :) Insa nu este o regula, adica nu toata lumea procedeaza astfel. De exemplu, mama nu arunca apa, zice ca acolo este tot gustul carnii de pui (doar ca are grija ca in timpul fierberii sa inlature tot timpul spuma de deasupra). Eu arunc apa pentru ca de cele mai multe ori mi se pare ca aceasta are un gust cam aiurea, de "gaina oparita" :) habar n-am cum sa-l explic...

      Ștergere
  27. Chiar nu mai stiam ce sa gatesc, ce-i drept am cam exagerat cu supa de rosii cu galuste insa nu am facut niciodata supa de pui cu galuste pentru ca o preferam pe cea cu rosii, acum ma duc sa o pregatesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amy, oricat de mult ne place o anumita varianta a supei cu galuste, la un moment dat riscam sa ne plictisim de aceasta... E bine ca te-ai hotarat sa spargi monotonia si sa incerci si supa de pui cu galuste, spor la gatit!

      Ștergere
  28. Deci... e prima oara cand fac galuste. Au iesit de nota 11. Si ce este cel mai super: pot sa-i dau lectii soacrei mele, careia nu ii ies niciodata. :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, cred ca lectiile date soacrei in materie de galuste sunt ca in reclama aia: priceless :D Cu atat mai mult cu cat esti incepatoare intr-ale galustelor :)

      Ștergere
  29. Oare am pus prea mult gris daca mi-au iesit usor tari? As vrea sa stiu daca cele 4 linguri sunt rase sau cu vf? eu le-am pus destul de pline.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lingurile nu sunt nici rase, nici cu varf - undeva intre. Daca galustele au iesit cam tari, este posibil sa se fi intamplat si din cauza faptului ca ouale folosite au fost unele micute. Alta cauza ar putea fi faptul ca albusurile n-au fost batute spuma (adica batute foarte bine) sau au fost amestecate prea "brutal" cu galbenusurile si grisul - cum insa am specificat asta in reteta galustelor, ma gandesc ca nu aici a fost "buba".

      Ștergere
  30. Iti suspectez bucata de pui din imagine ca a crescut la tara, in aer curat si cu papa buna, naturala, nu?! De aceea a iesit supa ta asa de frumos colorata, am dreptate?
    Am pus-o si eu acum l-a foc; galustele sunt preferatele mele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, suspiciunile tale sunt corecte. Puiul din care provine bucata folosita la aceasta ciorba cu galuste a fost unul care a avut o viata fericita, doar ca a sfarsit la fel ca si cei din crescatorie :)

      Ștergere
  31. super reteta si nu este greu deloc, o recomand din suflet. mutumesc, ma inclin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Adina! Iti multumesc si eu pentru recomandarea calduroasa.

      Ștergere
    2. Buna, eu la supa cu galusti sunt praf :(:( desi in rest sunt o bucatareasca f buna( si nu o zic numai eu :))))). ) Copiilor mei si mie imi place la nebunie, maine o incerc si revin cu detalii. Salutări de la malul marii!!!!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)