Papanaşi cu brânză (fierţi)

Papanasi cu branza (fierti) reteta
Ingrediente reteta Papanasi cu branza (fierti):
  • pentru "galustele"-papanasi
  • 500 g branza dulce
  • 2 oua
  • 5 linguri gris
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri zahar
  • o lamaie (doar coaja)
  • pentru a tavali papanasii
  • 100 g unt (sau ulei)
  • 200 g pesmet
  • 5 linguri zahar
  • pentru decor (optional)
  • smantana si dulceata
Papanasi cu branza (fierti) ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Fiind practic niste galuste mai sofisticate, papanasii fierti mi se pare ca ar seamana mai mult cu gomboti (galustele cu prune), decat cu clasicii papanasi prajiti. In afara de branza, mare lucru nu au prea in comun cu papanasii pe care-i stiam eu dintotdeauna. Desi am vazut ca parerile sunt impartite atunci cand se pune problema care sunt cei mai buni papanasi, eu am descoperit ca imi plac la fel de mult ambele variante de papanasi. Insa, in mod cert, papanasii fierti sunt mai dietetici si parca mai usor de preparat. Pentru cei care nu se dau in vant dupa papanasii fierti, pe blog este publicata si reteta papanasilor prajiti. Reteta de papanasi cu branza fierti este una foarte simpla: facem niste galuste din branza pe care le fierbem, prajim pesmetul in unt si apoi tavalim galustele prin pesmet. Imaginile retetei ilustreaza foarte bine acest lucru, explicatiile sunt adresate mai mult celor care nu au foarte multa experienta in bucatarie. Punem intr-un vas incapator toate ingredientele galustelor papanasilor fierti si le amestecam bine (adica o jumatate de kg de branza, doua oua, cinci linguri cu faina, cinci linguri cu gris, trei linguri cu zahar si coaja rasa a unei lamai). Aluatul papanasilor cu branza are o consistenta cam greu de descris, nu este nici moale, nici tare :) dar destul de lipicios. In functie de cat de plina de apa este branza folosita, este posibil sa fie nevoie sa mai adaugam putina faina, de aceea este indicat sa scurgem bine branza inainte de a o pune in compozitia papanasilor. Inainte de a ne apuca sa modelam papanasii, nu strica sa punem inca de acum la foc o cratita cu apa si un praf de sare (pentru ca, dupa ce terminam de modelat papanasii, sa nu mai asteptam pana incepe sa fiarba apa). Vom vom modela aluatul papanasilor cu branza folosindu-ne de doua linguri sau pudrandu-ne mainile cu faina (in momentul cand ne apucam de treaba, trebuie sa avem faina la indemana, pentru a ne tapeta tot timpul mainile si blatul de lucru). Nu stiu care varianta de modelare a papanasilor este mai simpla, am folosit-o pe cea cu ajutorul lingurilor mai mult pentru ca nu prea aveam chef sa ma murdaresc pe maini. Cum procedam: luam cu o lingura aluatul papanasilor cu branza si il transferam de cateva ori dintr-o lingura in cealalta, pana atunci cand capata o forma aproximativ rotunda. Tavalim apoi papanasul prin faina (trebuie neaparat sa facem asta, in caz contrar papanasii cu branza se lipi intre ei in timpul fierberii) si il asezam pe o folie pe care am pudrat-o cu faina (sau direct pe blatul de bucatarie pudrat cu faina). Adaugam toti papanasii in apa care fierbe, asteptam sa se ridice la suprafata si, din acest moment, ii mai lasam la fiert inca 8-10 minute. Dupa aceea scoatem papanasii cu ajutorul unei palete si ii scurgem de apa cat putem de bine. Punem 100 g de unt intr-o tigaie incinsa si adaugam 200 g de pesmet dupa ce untul se topeste. Amestecam si lasam pesmetul sa se prajeasca la foc mediu timp de cateva minute, pana ce vedem ca se rumeneste putin. Apoi luam de pe foc tigaia cu pesmetul si adaugam cele cinci linguri de zahar. Prin amestecul de pesmet pregatit astfel, tavalim apoi fiecare papanas in parte, incercand sa-l acoperim cu cat mai mult pesmet. Fie ei fierti, fie prajiti, papanasii cu branza parca nu sunt papanasi daca nu-i mancam cu putina dulceata si smantana. Eu am ales pentru papanasii fierti o dulceata de cirese amare, imi place nu doar gustul dulce-amarui al acesteia, ci si felul in care contrasteaza cu albul smantanii.
Papanasi cu branza (fierti) reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

18 comentarii:

  1. usoara si f.f. buna...dar am o intrebare - de unde ai dulceata de cirese amare? este dulceata mea preferata (a doua este cea de visine), iar cirese amare nu mai gasesc de mult timp si in comert nu am vazut dulceata..nici pe la tara nu mai gasesti cirese amare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cornelia, eu am dulceata de la un fel de targ cu produse traditionale romanesti. Dar ma gandesc ca nici tu n-ai cautat cu atentie ciresele astea amare, nu cred sa fie chiar pe cale de disparitie :)

      Ștergere
  2. De-o vesnicie nu am mancat, musai sa ma pun pe treaba.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bunica mea imi facea mereu papanasi fierti, pentru ca imi placeau foarte mult. Ai ei aveau o forma mai turtita si cu adancitura la mijloc (pentru smantana :) )O sa incerc si reteta dumneavoastra, mi se pare cam multa branza... "biblia mea" (adica Sanda Marin, editia 1956) indica doar 250g branza pentru 2 oua...dar daca v-au iesit, inseamna ca e ok. Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat ca sunt multe retete de papanasi, unele destul de diferite - per total, rezultatul cred ca este cam acelasi. Forma pe care bunica ta o dadea papanasilor fierti eu o dau doar celor prajiti, mi se pare ca papanasii fierti sunt mai greu de pastrat intregi in cratita, stand acolo gramada :) Doua oua sunt suficiente pentru a "lega" o jumatate de kilogram de branza, insa nu stiu daca doar acesta este scopul lor in reteta de papanasi din 1956... numai Sanda Marin te poate lamuri aici :) Poti sa-mi zici Robert si sa renunti la dumneavoastra.

      Ștergere
    2. Asaaa, deci eu ca de obicei am ratat prima incercare cu o reteta noua. Care a fost motivul prostesc de data asta? Branza insuficient scursa, cel mai evident :) Asa ca a trebuit sa adaug mult mai multa faina, "coca" arata initial ca o preparare de clatite :)) In cele din urma am obtinut niste guguloaie de forme neregulate, dar cu gust bun. Am adaugat mai mult zahar in compozitie, cum ai recomandat, buna idee. Si, pentru o urma exemplul scandinav: aici in Alsacia am folosit "faisselle", dar ma gandesc ca data viitoare sa incerc cu bibeleskaese ("fromage blanc 40%"). Andreea

      Ștergere
    3. Andreea, daca zici ca papanasii tai aveau un gust bun, nu stiu daca poti considera ca ai ratat prima incercare a acestei retete :) Se pare ca se dovedesc a fi utile comentariile lasate la reteta, iar exemplul scandinav se poate aplica cu succes si mai la sud, in zona ta franco-germana :)

      Ștergere
  4. Cum să nu-i prepari????
    Orice începător s-ar descurca perfect!
    Trecut pe listă! urmează impresiile de după... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Asa sper si eu... adica sper ca orice incepator intr-ale bucatariei sa se descurce, daca nu perfect, macar onorabil atunci cand prepara retetele mele. Astept sa-mi zici impresiile, dupa ce gusti papanasii.

      Ștergere
  5. si eu prefer fierti, mai usor este sa-ti uzi bine mainile cu apa si le dai forma rotunda ca sa-i pui la fiert, altfel se lipesc ! eu nu pun zahat in compozitie, ca se inmoaie, doar in pesmet. Snt mortali !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicia, eu ma gandesc serios ca poate ar trebui sa incerc sa pun mai mult zahar in compozitia galustelor papanasilor si sa nu mai pun deloc in pesmetul prajit :) Nu-mi prea place sa simt zaharul netopit, ma duce cu gandul la nisip...

      Ștergere
  6. Deliciosi !!multumim mult pentru reteta!!! eu trebuie sa va spun mai ales penru cititori din strainatate cum am improvizat eu reteta ,locuiesc in scandinavia si aici nu se gaseste branza dulce nici cu slujbe asa ca am luat cottage cheese si am frecat-o cu mixerul pana sa transformat intro pasta asemanatoare cu branza dulce de vacuta ,au iesit niste papanasi fierti clasa 1 :O)
    sa aveti o zi buna ! Inez

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Inez! Si multumiri pentru pontul cu branza... de acum inainte toata lumea poate prepara papanasi, lipsa branzei dulci n-ar trebui sa mai constituie un impediment :)

      Ștergere
  7. trebuie neaparat sa ma pun pe treaba...dar am o intrebare...daca branza e scursa ft bn,se mai pune faina daca in compozitie se pun gris si oua?

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar daca branza este scursa foarte bine, tot trebuie puse in papanasii fierti cele cinci linguri cu faina. Spor la treaba ssi sper sa-ti placa rezultatul retetei mele!

    RăspundețiȘtergere
  9. Super!Am incercat-o si eu.Este delicioasa :D!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru cate persoane e reteta? Sau cam cati papanasi ies (aproximativ)?

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)