- pentru blatul tortului
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 4 linguri faina (3 pentru blat si una pentru fructe)
- 3 linguri ulei
- 1/2 pliculet praf de copt
- 200 g fructe
- 2-3 lingurite esenta de vanilie
- pentru a insiropa blatul tortului
- 200 ml apa
- 4 linguri zahar
- 2-3 lingurite esenta de rom
- pentru crema de ciocolata si frisca a tortului
- 400 ml frisca lichida
- 2 linguri zahar
- 100 g ciocolata
- un plic gelatina (10g)
- pentru glazura tortului
- 200 g ciocolata
- 4-5 linguri de frisca lichida (sau 40 g unt)
In ciuda aspectului sau deosebit, tortul cu crema de ciocolata si frisca este un tort destul de simplu: avem de facut un blat de tort subtire (in care punem niste fructe) pe care apoi il insiropam, asezam deasupra crema de ciocolata si, la sfarsit, imbracam tortul in ciocolata. Partea frumoasa a acestei retete este faptul ca o putem transforma intr-o prajitura, nu trebuie neaparat sa fie tort si sa fie in glazura de ciocolata. Ca prajitura ar fi chiar si mai simplu de preparat - o taiem cubulete pe care le putem decora cu usurinta, doar asezand ceva deasupra fiecarua in parte (niste ciocolata rasa, cateva fructe, un pic de frisca sau orice altceva ne place). Prepararea blatului de tort. Spalam trei oua si separam albusurile de galbenusuri. Punem galbenusurile intr-o farfurie, adaugam trei linguri de ulei, apoi trei linguri de zahar si amestecam totul pana cand se topeste zaharul. Intr-un alt vas, batem spuma albusurile cu un praf de sare si apoi turnam peste acestea galbenusurile cu zahar si ulei. Amestecam incet compozitia blatului de tort, cu miscari de jos in sus, pentru a nu se lasa albusurile. Peste compozitia rezultata adaugam trei linguri de faina amestecata cu o jumatate de pliculet de praf de copt si punem esenta de vanilie in functie de preferinte (eu am pus trei lingurite, insa cele la fiola sunt mult mai concentrate). Turnam compozitia blatului in forma de tort tapetata cu faina (forma mea de tort are un diamentru de 24cm). Tavalim fructele prin faina si le presaram cat mai uniform deasupra blatului de tort aflat in tava (daca folosim fructe congelate, atunci trebuie sa le punem inainte intr-o strecuratoare si sa le lasam sa se dezghete la temperatura camerei, pentru a scapa de excesul de apa). Incingem cuptorul, introducem tava si lasam blatul de tort sa se coaca aproximativ 30 de minute la foc mediu (175 grade C). Prepararea siropului si apoi insiroparea blatului de tort este etapa cea mai simpla a retetei. Dizolvam patru linguri de zahar in 200 ml de apa si fierbem pana cand incepe sa se "ingroase" putin. Dupa ce luam siropul de pe foc, adaugam cateva lingurite cu esenta (de preferat de rom, insa putem folosi orice esenta dorim la acest tort cu crema de ciocolata). Insiropam bine blatul de tort cu siropul rezultat, turnandu-l incetisor pe blat cu o lingura. Desi in imaginile retetei apare exact invers, doar dupa ce am facut poza mi-am dat seama ca blatul se insiropeaza mult mai usor daca il intoarcem 😁 Prepararea cremei de ciocolata si frisca a tortului. Punem intr-un vas micut 200 ml frisca lichida si o ciocolata de 100g rupta in bucatele mici. Asezam vasul pe foc la bain-marie (adica asezam vasul micut deasupra unui alt vas mai mare in care se afla doua-trei degete de apa, pentru a fierbe la abur) si luam vasul de pe foc in momentul in care observam ca s-a topit ciocolata si s-a format un fel de sirop mai gros (trebuie sa avem mare grija sa nu inceapa frisca lichida sa fiarba). Apoi adaugam continutul unui pliculet de 10g gelatina pe care am pus-o la hidratat in 100 ml apa rece si am tinut-o 10 minute. Lasam crema de ciocolata la racit (dar nu la frigider, deoarece se intareste destul de repede!). Batem cu mixerul restul de 200 ml de frisca lichida impreuna cu doua linguri de zahar (cantitatea de zahar depinde si de sortimentul de frisca folosit, unele sunt destul de dulci si deci cel mai bine este sa le gustam). Pentru un rezultat cat mai bun, indicat este sa tinem frisca lichida la frigider inainte de folosire. Dupa ce frisca batuta ajunge la consistenta normala (adica se intareste), adaugam peste ea siropul/ crema de ciocolata cu frisca si gelatina. Tapetam peretii formei de tort cu folie de celofan sau de aluminiu, turnam deasupra blatului insiropat crema de ciocolata si frisca si dam tortul la frigider pentru a se intari crema. Prepararea glazurii de ciocolata. Nu este deloc complicat, de fapt in cazul glazurii de ciocolata nu prepararea acesteia pune probleme, ci intinderea glazurii pe tort. Topim ciocolata la bain-marie impreuna cu untul, o lasam sa se raceasca putin, apoi turnam ciocolata topita peste tort si nivelam. Daca dorim sa obtinem aspectul "valurit" care apare in imaginile retetei mele, va trebui sa intindem glazura cu ajutorul unei linguri, facand miscari circulare. Punem frisca lichida, unt, ulei, lapte sau smantana pentru a "subtia" putin ciocolata topita, astfel aceasta intarindu-se apoi mai putin repede si oferindu-ne timp s-o intindem linistiti pe tort. Inainte de a-l servi, tinem tortul cu crema de ciocolata la frigider pentru cateva ore.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tort!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Robert, tu ma termini cu retetele tale, sunt la serviciu si inghit in sec. Pe asta am s-o incerc chiar maine ca prea buna e! Felicitari pentru site, este in top 3 al preferintelor mele. Diana
RăspundețiȘtergereMerci, Diana! Daca vrei sa dai randament la serviciu, cred ca ar trebui sa-ti impui niste restrictii: fie sa intri pe site doar in afara orelor de program, fie sa citesti doar o singura reteta :) Da` in loc sa continui sa aberez aici, mai bine-ti multumesc pentru ca mi-ai inclus site-ul in top 3! :D
Ștergere''Cicolatos'' de buna...!
RăspundețiȘtergereVa felicit si eu sincer pentru intreg blogul si va spun "Hristos a inviat!"
RăspundețiȘtergereCu stima,
Olivia
Adevarat a inviat! Merci, Olivia si sa stii ca poti sa-mi vorbesti la pertu - numele meu este Robert.
ȘtergereHello, Robert. Am si eu cateva intrebari.. vreau sa fac reteta asta pentru o aniversare .. cam cat de mare e tava ta de tort? si daca pun frisca in baie de aburi .. nu devine prea moale? Ah, si pot folosi visine conservate? Am emotii, sper sa iasa bine
RăspundețiȘtergerePetro, diamentrul formei mele de tort este 24 cm (am scris in reteta tortului, insa ti-a scapat). Nu-si au rostul emotiile, frisca nu va pati nimic daca-o fierbi in baie de aburi - tocmai acesta este motivul pentru care n-o punem direct pe foc. Poti folosi si visine conservate la tort, trebuie doar sa ai grija ca acestea sa fie scurse cat mai bine de apa. Spor la gatit si distractie placuta la aniversare!
RăspundețiȘtergereda, am citit mai atent cand am facut-o. A iesit gustoasa, toata lumea a apreciat-o. Cred ca as mai adauga insa ceva la ea .. putin .. rom in siropul de ciocolata poate.. sau sa iau o cioco mai aromata.. dar a facut senzatie ;) ms de reteta si la mai multe
ȘtergereMmmm.. imi lasa gura apa... Arata super gustos!
RăspundețiȘtergereBuna!!Ce fel de frisca lichida folosesti?
RăspundețiȘtergereCiocolata poate fi si amaruie?
Multumesc!
Buna! Da, poti folosi ciocolata amaruie pentru crema tortului. Deocamdata nu m-am "setat" pe o marca anume de frisca lichida, inca le mai testez :) De Hulala pot zice ca am fost multumit pana acum. Oricum, iti recomand sa cumperi o marca cunoscuta, sa nu o iei pe cea mai ieftina.
ȘtergereTocmai l-am bagat in frigider. Cand pot manca? :P
RăspundețiȘtergereDaca pofta e mare, poti manca tortul oricand, chiar si inainte sa-l bagi in frigider... :D
ȘtergereDin nou, tocmai l-am bagat in frigider. De data asta am adaugat si nuca <3 Abia astept sa-l gust!
ȘtergereDelia, cu nuca nu poti da gres la niciun tort, deci cred ca-ti va iesi o minunatie :) Sa-l savurezi cu placere!
ȘtergereMi-a iesit blatul cam mic ....dar per total e ok
RăspundețiȘtergerese poate adauga mai multa ciocolata in frisca?? sa zic asa 200 grame de ciocolata in 400 ml frisca? multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereCred ca mai multa ciocolata nu va dauna cremei... intarindu-se, ciocolata probabil va face ca si crema sa fie o idee mai "tare", insa nu cred ca-ti va strica tortul. Spor la gatit!
Ștergere