- 100 g soia (granule)
- 2 cartofi
- 2 catei de usturoi
- 3-4 linguri faina
- o legatura marar
- o legatura patrunjel
- sare si piper
- ulei pentru a praji chiftelele
Desi pare greu de crezut pentru unii, se pot prepara chiar si chiftele de post (sau vegetariene sau vegane sau cum preferati sa le ziceti). Putem face asta utilizand granulele de soia Inedit, care nu doar ca seamana oarecum cu carnea, ci sunt si hranitoare, avand 40% proteine (probabil acesta este si motivul pentru care asiaticii mai numesc soia si "carnea fara oase"). Putem manca chiftelele de post chiar si cu maioneza, asta deoarece ne sare in ajutor maioneza vegetala din soia Inedit, o maioneza sanatoasa si foarte usoara. Punem granulele de soia la inmuiat intr-un vas cu apa si le lasam in jur de 20 de minute, conform instructiunilor gasite pe ambalajul Inedit. In timp ce granulele de soia stau la inmuiat, punem doi cartofi la fiert (spalam bine cartofii si ii fierbem intregi, cu tot cu coaja). Cartofii ar trebui sa fie fierti in aproximativ 15-20 de minute, cam atunci cand s-au inmuiat suficient si granulele de soia (pentru a fi siguri de asta, ii intepam cu o furculita). Scoatem cartofii din apa, ii lasam la racit si apoi ii curatam de coaja. Scurgem foarte bine de apa granulele de soia (ideal este sa le stoarcem putin in mana, pentru a elimina excesul de apa). Punem intr-un vas granulele de soia, adaugam cei doi cartofi dati pe razatoarea mica, legaturile de marar si patrunjel tocate marunt, doi catei de usturoi dati pe razatoare, sare si piper dupa gust. Amestecam foarte bine ingredientele si, in cazul in care compozitia chiftelelor nu se "leaga" bine, ii adaugam cateva lingurite de apa. Fiindca nu contin oua, chiftelele de post sunt un pic mai sensibile, adica este posibil sa se desfaca in timpul prajirii daca nu s-a legat bine compozitia. Pentru a ne asigura ca acest lucru nu se intampla, framantam foarte bine cu mainile compozitia si strangem chiftelele bine in palma atunci cand le modelam. Forma chiftelelor de post cu soia poate sa fie diferita de cea care apare in imaginile retetei mele - eu le-am dat forma unor bilute de marime medie (cam cat o nuca), insa le putem turti putin, pentru ca astfel se prajesc mai usor. Pentru a ne usura munca, este bine sa ne umezim des mainile cu putina apa (deoarece compozitia chiftelelor de soia este lipicioasa). Tavalim chiftelele de post prin faina si le prajim timp de cateva minute in ulei incins (ideal ar fi sa le prajim in baie de ulei). Trebuie sa recunosc faptul ca intotdeauna am fost reticent atunci cand a venit vorba de soia, iar cei care-mi urmaresc retetele de mai mult timp probabil au observat ca soia nu era un ingredient pe care eu sa-l fi folosit pana acum. N-a fost deloc usor, insa Inedit a reusit sa-mi schimbe perceptia asupra soiei. Ca sa fac o figura de stil, m-a luat putin prin invaluire, pentru ca intai i-am incercat cateva produse fara soia: mai intai sosurile pentru paste Inedit si apoi zacusca macedoneana (mi s-a parut nemaipomenit de buna... mai mult de jumatate este facuta din ardei copt fara pielita, plus ca n-are E-uri, conservanti sau alte tampenii). Apoi, mi-am facut curaj si am gustat bautura de soia cu aroma de fructe de padure, gandindu-ma initial s-o amestec cu cereale la micul dejun, insa am sfarsit prin a o savura ca pe o delicatesa, fara sa-i mai stric gustul cu cereale. Am incercat mai tarziu si bautura fara aroma, insa mi s-a parut ca n-are acelasi farmec, asa ca a sfarsit imbibata in cereale :D Si acestea nu sunt singurele produse destinate celor care incearca sa aiba un stil de viata sanatos chiar si fara a pierde timpul prin bucatarie, exista numeroase alte produse Inedit deja preparate: pate, tofu, parizer, crochete...
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de post!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Arata foarte bine! cred ca sunt si foarte gustoase de la marar, patrunjel si usturoi. Nu sunt fan soia dar o sa incerc reteta.
RăspundețiȘtergereCine stie, dupa ce incerci reteta chiftelelor, poate devii fan soia :) Spor la gatit si sper sa-ti placa!
Ștergerebun de tot!
RăspundețiȘtergereMinunate!Hristos a înviat!Sarbatori Fericite!
RăspundețiȘtergereAdevarat a inviat! Paste Fericit tuturor!
ȘtergereE ciudat, se considera macanre post ouale?
RăspundețiȘtergereEu stiam ca orice nu e de origine vegetala, provine de la animale e anti post, sau ma insel eu ?
Oricum eu sunt mai mult decat inebunit dupa piftele,ma intreb cate zile reziste aceste chiftele.
Multumesc pentru reteta!
Nu te inseli deloc, Andi. In niciun caz ouale nu sunt considerate mancare de post - cel putin nu la noi :) Eu am zis ca aceste chiftele de post NU contin oua, fapt ce le face sa se destrame mai usor in timpul prajirii. Daca am fi pus oua in chiftele, atunci n-am mai fi avut niciun stres, insa nici n-am mai fi tinut postul :D
ȘtergerePentru ca am de ceva vreme in dulap o punga de soia granule, ma bucur ca am gasit aceasta reteta care pare simpla si delicioasa.Chiar aveam pofta de niste chiftelute. Ce nedumerire am: pe pachetul meu la instructiuni scrie ca aceste granule trebuiesc fierte cam 30 min. Sa le fierb sau e suficient sa le las doar la inmuiat?
RăspundețiȘtergereNicoleta
Nicoleta, cel mai bine este sa respecti instructiunile gasite pe punga granulelor de soia. Pe piata exista mai multi producatori si calitatea granulelor de soia difera destul de mult. Cele de la Inedit s-au inmuiat chiar un pic mai repede decat scria pe ambalaj. Oricum, spor la gatit si sper sa-ti satisfaci pofta de chiftelute :)
ȘtergereFoarte buna reteta.Am facut zilele trecute chiftele si, pentru ca nu sunt adepta prajitului in ulei le-am facut pe hartie de copt in cuptor.Au iesit super.Felicitari pentru tot ceea ce faceti si va multumim ca impartasiti cu noi toate aceste retete.
RăspundețiȘtergereMultumesc, Adela! Mai fac si eu uneori chiftelele la cuptor, chiar am si publicat pe blog o reteta (ti-am lasat link direct pentru a o gasi mai usor). Pentru a suna mai tentant, mentionez ca acestea sunt cu susan :) Si mi se poate vorbi la pertu, n-am aere de mare chef si parca nici n-are rost sa ne formalizam pe un blog culinar.
RăspundețiȘtergeream incercat reteta dar sunt prea gretoase, absorb mult ulei
RăspundețiȘtergereIn caz ca n-ai procedat astfel, data viitoare pune chiftelele la prajit DOAR atunci cand uleiul este bine incins. Apoi aseaza chiftelele pe un servetel sau orice hartie absorbanta (imediat ce le scoti de la prajit). Astfel n-ar trebui sa ti se para deloc gretoase...
ȘtergereSe pot face si la cuptor si sunt delicioase. am adaugat si putin ghimbir. mi-a luat putin gura foc dar...am mancat un castron plin
ȘtergereTraiesc de foarte multi ani in Canada si in ultimii 6 ani am avut acces la informatii extraordinar de benefice pentru o viata sanatoasa. Am participat la seminarii sustinute de doctori specializati in nutritie si sincer, mi-am schimbat stilul de viata datorita lor. Soia, daca nu este organica este sigur modificata genetic si chiar cea organica nu este 100 % organica datorita faptului ca , campurile cu semanaturi organice sunt aproape de cele cu MG si se produce astfel polenizare incrucisata.
RăspundețiȘtergereSoia este bine sa fie consumata cat mai rar si neaparat organica. Eu o inlocuiesc in alimentatie cu bulgur, millet sau
Chinoa. Este doar o sugestie, nu vreau sa intru in polemica cu nimeni.
Atunci cand gatesc, eu sunt interesat in primul rand de gustul mancarii si de felul in care se comporta ingredientele atunci cand le folosesc intr-o reteta de-a mea. Nutritionistii sunt cei care aprofundeaza treburile astea :) Nu avem de ce sa polemizam pe un blog culinar, mi se pare normal sa existe gusturi si pareri diferite legate de mancare...
Ștergereo matusa de a mea adauga si seminte de floarea soarelui....sunt absolut delicioase!!!!
RăspundețiȘtergereN-am incercat pana acum chiftelele cu soia si cu seminte de floarea soarelui, mersi pentru idee. Am incercat ceva asemanator cu niste chiftele din carne, le-am pus seminte de susan si chiar mi-au placut foarte mult, asa ca data viitoare le voi da o sansa si semintelor noastre :)
Ștergere